In de Tweede Kamer klinkt gemor dat Pieter Omtzigt zich niet officieel ziek heeft gemeld. Zijn onkostenvergoedingen - inmiddels een bedrag van ruim 6000 euro - lopen namelijk nog gewoon door. Deze week is hij acht weken afwezig. In antwoord op vragen van deze krant laat NSC weten: Omtzigt keert snel als fractievoorzitter terug op het Binnenhof. Volgens ingewijden zelfs al voor kerst.Bijna twee maanden geleden wierp NSC-leider Pieter Omtzigt een spreekwoordelijke bom in politiek Den Haag: ‘De komende weken doe ik om gezondheidsredenen een stap terug’, meldde hij op X. Eén van de belangrijkste politiek leiders van het land, de medegrondlegger van het kabinet, trad terug. En niemand wist voor hoelang.
Alles wijst erop dat Omtzigt overspannen is, maar hij weigert zich officieel ziek te melden. Vreemd, vindt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans: ,,Dat Omtzigt ziek is, dat is heel vervelend. Maar waarom wordt er niet naar een oplossing gezocht, nu het zo lang duurt? Waarom wordt er niet naar de vervangingsregeling gegrepen?”
Bij deze regeling nemen Kamerleden die ziek of zwanger zijn voor een periode van zestien weken ontslag. Het Kamerlid in kwestie wordt tijdens die periode vervangen. Waarom Omtzigt zich niet heeft laten vervangen, liet NSC wekenlang in het midden: ,,Dat is echt aan Pieter”, aldus waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
Vergoeding loopt door: 6000 euroZijn absentie zonder ziekmelding zorgt ook voor opgetrokken wenkbrauwen in het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Los van het feit dat de Tweede Kamer nu al bijna twee maanden één parlementariër minder heeft, krijgt Omtzigt ook nog verschillende onkostenvergoedingen doorbetaald.
Dat loopt na bijna twee maanden aardig in de papieren: inmiddels gaat het om een bedrag van ruim 6000 euro netto, dat hij niét gekregen zou hebben als hij zich wél officieel ziek zou hebben gemeld.
Het gaat allereerst om de verblijfskostenvergoeding. In het geval van Omtzigt, die in Enschede woont, is dat een bedrag van 2724,17 euro netto per maand om bijvoorbeeld hotelovernachtingen in Den Haag te kunnen betalen. Hij zit nu permanent in Enschede. Dat bedrag heeft hij dus niet nodig. Als hij zich ziek had gemeld zou hij overigens wel recht hebben gehad op 500 euro per maand om zijn Haagse kamer te kunnen betalen. Die 1000 euro halen we van het totaalbedrag af.
Netto extraatjeDaarbij ontvangt Omtzigt 816,67 euro per maand aan ‘reiskostenvergoeding buiten het woon-werkverkeer’. De NSC-leider reist nauwelijks voor zijn werk, dus dat bedrag is ook een netto extraatje voor hem.
Als je alle toeslagen bij elkaar optelt kom je nu al op een bedrag van ruim 6000 euro dat Omtzigt de afgelopen twee maanden bovenop zijn schadeloosstelling, het Kamersalaris van ruim 10.000 euro per maand, ontvangt.
Verder krijgt Omtzigt ook een speciale toelage van 787,25 euro bruto per maand, omdat hij fractievoorzitter is van een fractie met twintig Kamerleden. De dagelijkse taken die bij een fractievoorzitter horen heeft Omtzigt overgedragen aan Nicolien van Vroonhoven. Maar zijn toelage niet. Na twee maanden is dat een bedrag van ruim 1500 euro bruto.
Binnen NSC wordt de suggestie dat Omtzigt ten onrechte geld in zijn zak stopt fel bestreden. Een woordvoerder meldt: ,,Pieter vraagt al jaren geen daggeldvergoeding voor reizen naar het buitenland. Hij heeft zelf voor de mogelijkheid gepleit om er vanaf te kunnen zien. Er is geen mogelijkheid om geld terug te storten. Als de mogelijkheid tot terugstorting bestond, denken wij dat Pieter daar gebruik van gemaakt zou hebben, want zo kennen wij hem.”
De woordvoerder verwijst ook naar de opbrengsten van Omtzigts boek Een Nieuw Sociaal Contract. Die heeft hij volgens hem gedoneerd aan de kleding- en voedselbank in Enschede. In 2023 ging dat om een bedrag van 90.000 euro.
In de kring rond Omtzigt wordt bovendien bestreden dat hij zich langdurig ziek kón melden. Hij wist op het moment van terugtreden namelijk nog niet dat hij voor zo’n lange periode - van ten minste acht weken - uitgeschakeld zou zijn. En dan is gebruikmaken van de ‘vervangingsregeling’ niet mogelijk.
Terugkeer OmtzigtOverigens komt er waarschijnlijk snel een einde aan de huidige situatie van zijn afwezigheid. De verwachting van de NSC-top is nu dat hun leider de komende weken, in ieder geval vóór het einde van het jaar, terugkeert in de Haagse politieke arena. Als fractievoorzitter. Of hij ook meteen voor de volle honderd procent aan de slag zal gaan, is nog even de vraag. Mogelijk bouwt hij het stap voor stap op.
https://www.ad.nl/politie(...)goedingen~aef7c2629/Geweldig hoe deze partij lak heeft aan haar eigen grondbeginselen.
Ze weten het steeds wel goed te brengen. Dat mag gezegd worden.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !