Mijn buren stoken 100% op de houtkachel, de hele winter door. Dat is dus 6-7 maanden per jaar, ongeacht het stookadvies.quote:Op zondag 20 oktober 2024 03:30 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
In de zomer hebben mensen de bbq wel eens aan. In de herfst de vuurkorf. In de winter de kachel. Wat erg.
Alsof de lucht in Amsterdam centrum zo fris is. Op de looproute van Centraal Station naar Artis adem je nonstop wietlucht in.quote:Op zondag 20 oktober 2024 04:46 schreef raptorix het volgende:
Mogen ze in Amsterdam ook wel doen, niet vanwege het milieu maar wel om de enorm gore teringrook, je merkt het vooral bij woonboten omdat de schoorstenen daar op straatniveau liggen.Niet te harden af en toe.
In het Centrum wonen geen Amsterdammers.quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:05 schreef spectrumanalyser het volgende:
[..]
Alsof de lucht in Amsterdam centrum zo fris is. Op de looproute van Centraal Station naar Artis adem je nonstop wietlucht in.
Allemaal niet te handhaven. Hoe zie je dat voor je? Dat een ambtenaar bij de stokers aanbelt om het vochtgehalte van het hout te meten en de schoorsteen komt inspecteren op het juiste gebruik van filters?quote:Op zondag 20 oktober 2024 03:25 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Dus dan maak je maatregelen ten opzichte van soort hout, of uitstoot, of klachten van omwonenden, of desnoods die stookwijker. Of je verplicht tot een filter in de schoorsteen tegen fijnstof ofzo. Gewoon, even nadenken en iets verzinnen. Het gaat hier feitelijk om een biomassacentrale thuis, dat was toch goed wegens lage netto CO2? Verbieden getuigt weer van zo'n ontzettende intellectuele armoede, is dat nou het beste dat we kunnen verzinnen?
Bron: RIVM emissieregistratie 2020.quote:Op zaterdag 19 oktober 2024 22:08 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Houtrookvrij.nl is alles behalve onafhankelijk, maar dat weet je zelf ook wel.
Goed stoken bestaat niet.quote:Op zondag 20 oktober 2024 06:58 schreef Seeburg54 het volgende:
[..]
Ik kan me voorstellen dat in steden overlast kan zijn. Goed stoken is overigens ook een kunst die niet iedereen in de vingers heeft. Vochtig hout, weinig trek in de kachel, smeulend hout, schoorstenen die niet hoog genoeg zijn, of lieden die denken dat hun kachel een verlengstuk is van de afvalbak. Dan verpest je het voor een ander.
Ik vind het te ver gaan om houtstook te verbieden overigens, dat er regels zijn in steden snap ik dan wel weer.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dit.quote:Op zaterdag 19 oktober 2024 22:08 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Houtrookvrij.nl is alles behalve onafhankelijk, maar dat weet je zelf ook wel.
Voor je gezondheid is dat best erg, ja.quote:Op zondag 20 oktober 2024 03:30 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
In de zomer hebben mensen de bbq wel eens aan. In de herfst de vuurkorf. In de winter de kachel. Wat erg.
quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:35 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Goed stoken bestaat niet.
Laten we gewoon beginnen met het laaghangende fruit: alleen de hout- en pelletkachels verbieden die >1000x meer fijnstof uitstoten dan een CV-ketel.En dan de CV-ketels die >1000x meer fijnstof uitstoten dan een warmtepomp?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Ja, zo'n buurman hebben wij ook. Die heeft geen andere verwarming en gaat niet in de kou zitten.quote:Op zondag 20 oktober 2024 09:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mijn buren stoken 100% op de houtkachel, de hele winter door. Dat is dus 6-7 maanden per jaar, ongeacht het stookadvies.
Dat is niet "wel eens aan".
Heerlijk man.quote:Op zondag 20 oktober 2024 03:30 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
In de zomer hebben mensen de bbq wel eens aan. In de herfst de vuurkorf. In de winter de kachel. Wat erg.
Broodje op een stokjequote:Op zondag 20 oktober 2024 10:40 schreef Gia het volgende:
[..]
Ja, zo'n buurman hebben wij ook. Die heeft geen andere verwarming en gaat niet in de kou zitten.
En als wij dan een keertje 's zomers buiten een fikkie willen stoken, gaat hij klagen over de stank.
Heb er trouwens de APV op nageslagen. Daar staat in dat je qua houtstook naar de stookwijzer moet kijken en dat open vuur in de achtertuin verboden is, tenzij het bedoeld is om eten te bereiden. Altijd een zak Marshmallows en wat worstjes bij de hand dus.
Zucht. Het gaat natuurlijk om het verbeteren van de luchtkwaliteit. Particuliere houtstook is een grote veroorzaker van fijnstof in de stad, CV-ketels zijn dat niet.quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:38 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
En dan de CV-ketels die >1000x meer fijnstof uitstoten dan een warmtepomp?
quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:35 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Goed stoken bestaat niet.
Laten we gewoon beginnen met het laaghangende fruit: alleen de hout- en pelletkachels verbieden die >1000x meer fijnstof uitstoten dan een CV-ketel.Onzin.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Maar goed, je hebt altijd mensen waarbij niks goed is.
Euh?quote:Op zaterdag 19 oktober 2024 23:40 schreef SymbolicFrank het volgende:
[..]
Maar wel ook de CO2. Hout is een veel minder efficiënte brandstof dan kolen of olie, je hebt er ongeveer twee keer zoveel van nodig voor dezelfde hoeveelheid energie, waardoor de CO2 uitstoot ook ongeveer twee keer zo hoog is.
Volgens mij is een stookverbod makkelijk te handhaven. Je hoeft alleen maar naar de pijp te kijken en je kan handhaven. Genoeg buren die gaan bellen over zo'n stankveroorzaker.quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:43 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Broodje op een stokje
Leuk die regels. Wie komt dat handhaven dan? Net als in utrecht straks, wie gaat dat handhaven? Is daar opeens wel capaciteit voor?
Allemaal gewoonweg onmogelijk en wederom zit er zo'n lobby van een klein groepje jankmuilschreeuwers achter. Net zoals je hier ziet.
Anton is trotsquote:Op zondag 20 oktober 2024 11:53 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
Volgens mij is een stookverbod makkelijk te handhaven. Je hoeft alleen maar naar de pijp te kijken en je kan handhaven. Genoeg buren die gaan bellen over zo'n stankveroorzaker.
Omdat mensen begaan zijn met de kwaliteit van hun leefomgeving en hun gezondheid?quote:
CV-ketels zijn superschoon. De feiten:quote:
Begin je eigen bronnen zelf maar eens te lezen:quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:33 schreef CarbonC het volgende:
[..]
Bron: RIVM emissieregistratie 2020.
Het staat er gewoon bij.
Lezen.
https://www.emissieregist(...)denseerbaar-fijnstofquote:Sinds 2021 wordt ook in Nederland het condenseerbaar fijnstof van houtstook meegenomen in de berekeningen van de Emissieregistratie. Condenseerbaar fijnstof bestaat uit deeltjes die zich in de lucht vormen door afkoeling van verbrandingsgassen direct na het verlaten van houtrook uit de schoorsteen. Condenseerbaar fijnstof van houtstook levert maar een beperkte bijdrage aan de totale fijnstofconcentratie. Wel verklaart de toevoeging van deze emissie een groot deel van het eerdere, beperkte, verschil tussen de gemodelleerde en gemeten fijnstofconcentraties in Nederland. Wat de gevolgen zijn voor de bijdrage van houtstook aan de fijnstofblootstelling of de effecten voor de gezondheid zal nog nader onderzocht moeten worden.
Hoe groot is de uitstoot?
Vanaf 2021 gaat de Emissieregistratie rapporteren over de landelijke emissie condenseerbaar fijnstof door houtkachels. Hiervoor zijn deze emissies voor de jaren 1990 tot en met 2019 toegevoegd aan de emissiedatabase van de Emissieregistratie. De fijnstofuitstoot door houtstook valt onder de emissieoorzaak ‘sfeerverwarming door consumenten’. De uitstoot van PM2.5 door houtstook verdriedubbelt hierdoor (zie figuur 1). Daarmee stijgt het aandeel PM2.5 uit houtstook van ongeveer 10 naar ongeveer 23 procent in de landelijke PM2.5 uitstoot. Tussen 1990 en 2019 is het relatieve aandeel van de uitstoot van PM2.5 door consumenten, voornamelijk houtstookemissies, ruim tweemaal zo groot geworden. Dit komt omdat verkeer en industrie veel minder fijnstofdeeltjes zijn gaan uitstoten als gevolg van milieuwetgeving en nieuwe technologie.
De uitstoot van fijnstof uit houtstook is veel minder gedaald. Dat komt deels doordat er minder beleid is gemaakt voor fijnstofemissies uit houtkachels. Tussen 1990 en 2019 is de uitstoot van PM2.5 door houtkachels afgenomen van 2.1 naar 1.4 kiloton, exclusief condenseerbaar fijnstof. Deze afname komt niet doordat het houtverbruik is veranderd; het totale houtverbruik is namelijk de afgelopen 15 jaar relatief constant gebleven met ongeveer 1.2 miljoen ton per jaar. De afname komt vooral doordat er steeds vaker modernere houtkachels worden gebruikt die daarbij verouderde houtkachels vervangen. Nieuwe kachels verbranden het hout beter waardoor ze minder fijnstof uitstoten, met name het condenseerbaar deel. De uitstoot van PM2.5 daalt daarom veel meer wanneer condenseerbaar fijnstof wordt meegenomen, namelijk van 6.6 naar 4.1 kiloton.
Het belang van condenseerbaar fijnstof voor de fijnstofconcentratie
Hoewel de fijnstofemissie uit houtstook toeneemt tot ongeveer 23 procent van de landelijke emissie PM2.5, is de relatieve bijdrage van Nederlandse houtstook aan de totale achtergrondconcentratie* van PM2.5 beperkt, ongeveer 4 procent. Dat komt doordat de concentratie PM2.5 voor ruim de helft wordt bepaald door PM2.5 emissies uit het buitenland. Bovendien wordt een significant deel van de landelijke PM2.5 concentratie bepaald door zogeheten secundair fijnstof. Secundair fijnstof is fijnstof dat in de atmosfeer wordt gevormd door chemische processen, zoals ammoniakzouten. PM2.5 emissies uit houtstook vallen onder fijnstof dat direct door mens of natuur in de lucht wordt gebracht, het zogenaamd primair fijnstof. In de Emissieregistratie zijn alleen de primaire fijnstofemissies opgenomen.
Ondanks de kleine bijdrage van houtstook aan de PM2.5 achtergrondconcentratie is het relevant om condenseerbaar fijnstof aan de uitstoot toe te voegen. Dit maakt de berekende achtergrondconcentratie PM2.5 fijnstof namelijk nauwkeuriger. Bij deze berekeningen waarbij condenseerbaar fijnstof is meegenomen, is het verschil tussen berekende en gemeten achtergrondconcentraties PM2.5 nagenoeg nul. Voor die tijd was er een verschil van enkele tienden microgrammen. Wat de gevolgen van het meenemen van condenseerbaar van fijnstof van houtstook zijn voor de bijdrage van houtstook aan de fijnstofblootstelling of de effecten voor de gezondheid zal nog nader onderzocht moeten worden.
Dat zal best.quote:Op zondag 20 oktober 2024 12:16 schreef CarbonC het volgende:
[..]
CV-ketels zijn superschoon. De feiten:
[ afbeelding ]
Stoppen met die kankerverwekkende houtstook is de enige oplossing.
Hier in de straat ook een paar van die paupers. En dan ook niet eens schoon hout, nee van dat gore afvalhout dat een dubbeltje goedkoper en waar de hele straat naar gaat stinken.quote:Op zondag 20 oktober 2024 09:50 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Mijn buren stoken 100% op de houtkachel, de hele winter door. Dat is dus 6-7 maanden per jaar, ongeacht het stookadvies.
Dat is niet "wel eens aan".
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |