quote:
Inwoners van Ter Apel gaan zwaar gebukt onder overlast asielzoekerscentrum
Ter Apel heeft niet alleen last van de grootschalige opvang van asielzoekers. Het levert veel werk op en het dorp heeft er veel extra voorzieningen aan te danken. Toch weegt dat alles bij lange na niet op tegen de voortdurende overlast.
Dat wordt geconcludeerd in een rapport van het bureau Cebeon. Die heeft de lasten en lusten van het aanmeldcentrum in het dorp op een rijtje gezet op verzoek van de gemeenteraad. Daarvoor is een representatieve enquête onder bijna 1100 inwoners gehouden.
'Het is geen dorp meer'
In het rapport wordt nog maar eens benadrukt dat een groep asielzoekers voor veel overlast zorgt. Daar gaan de inwoners van Ter Apel al lange tijd onder gebukt. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de waarde van de huizen daalt. De overlast wordt door ruim twee derde van de ondervraagde inwoners genoemd als meest negatieve aspect van de asielopvang in het dorp.
Een inwoner van Ter Apel verwoordt het als volgt: 'Het asielcomplex heeft weinig goeds voor het dorp gebracht. Het is geen dorp meer, dat hele gevoel is weg. Huizen en tuinen worden bewaakt door camera's. Je kunt de deur geen seconde open laten.'
Ze hebben veel gezelligheid hier weggenomen
Voor ondernemers is dat verschillend. Voor een deel levert het extra inkomsten op. Dat geldt niet voor de middenstanders in het centrum. Zij hebben er vooral veel last van en moeten ook extra kosten maken op onder meer het gebied van beveiliging.
Slecht imago
Afgezien van de overlast gaan de inwoners ook gebukt onder het slechte imago van het dorp in het hele land. Dat wordt veroorzaakt door de voortdurende negatieve publiciteit. 'Naast het stigma dat dit oplevert, signaleren de inwoners ook dat dit afbreuk doet aan de leefbaarheid en lokale economie', wordt geconcludeerd in het rapport.
Ter Apel is constant negatief in het nieuws. Dat schrikt kopers af
Intimidatie, vervuiling, geluidsoverlast
Er is in het rapport ook gekeken naar de vorm van overlast die de inwoners de afgelopen jaren hebben ervaren. Daarbij staat overlast door intimidatie op één, gevolgd door vervuiling, geluidsoverlast, vernieling en diefstal.
60% heeft psychische problemen
Tussen inwoners gaat het niet altijd goed. Volgens de onderzoekers zijn er signalen dat de sfeer in het dorp lijkt te verzieken door toenemende polarisatie. 'Waarbij de negatieve ervaringen ook doorwerken op de houding tegenover asielzoekers in het algemeen.'
Uit de enquête blijkt ook dat de inwoners van Ter Apel door de situatie psychische problemen ondervinden. Daarbij gaat het om zes op de tien ondervraagden. Een deel daarvan heeft ook lichamelijke klachten.
Ik maak me grote zorgen over de leefomstandigheden van de asielzoekers door de grote hoeveelheid op één plek
Eén op tien wil complex dicht
Toch is het niet zo dat de meeste inwoners van Ter Apel willen dat alle opvang in het dorp verdwijnt. Eén op de tien inwoners laat weten er 'helemaal klaar mee te zijn'. Zij willen dat het complex sluit of een andere bestemming krijgt, zoals een gevangenis.
De rest wil het complex wel openhouden, maar dan met veel minder asielzoekers. Ze vinden dat de rest van Nederland nu eindelijk een deel van het opvang van het asieldorp moet overnemen.
'Totaal geen verrassing'
De gemeenteraad van Westerwolde kijkt bepaald niet op van de uitkomst van het rapport. Fractievoorzitter Robert Rep van de PVV en inwoner en middenstander in Ter Apel zegt het zo: 'De uitslag van het onderzoek stond bij ons al vast. Het is totaal geen verrassing. Wij als raad hebben hier om gevraagd, nu is er in elk geval duidelijkheid over de situatie', reageert hij.
Voor Herma Hemmen van de Lijst Hemmen. ook al inwoner van Ter Apel, is het ook allemaal heel herkenbaar. 'Het ondersteunt wat wij altijd hebben gezegd. We kunnen daar verder mee en met dit rapport een vuist richting minister maken.'
VVD-fractievoorzitter Klaas Buigel woont ook in Ter Apel. Hij was de initiatiefnemer voor het onderzoek. Ook voor hem is de uitkomst geen verrassing, maar hij is er wel blij mee. 'Wat we al wisten wordt door dit rapport echt concreet. Het staat nu zwart op wit.'
Marco Visscher, de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde, sluit zich bij zijn raadscollega's aan. 'Er staat wat ons betreft niets nieuws in het rapport. De oplossingen die genoemd worden, hebben we al geprobeerd.' En dus? 'Dus blijven we vechten tegen een onwillig Den Haag en stappen we weer naar de rechter', besluit Visscher.
https://www.rtvnoord.nl/c(...)-asielzoekerscentrumWas wel te verwachten. Dat schorem integreert totaal niet met onze westerse normen en waarden. Goed dat het nu zwart op wit staat. En nu geen spreidingswet maar Deens beleid.
Go Faber!