Martine van Os vindt opnames We zijn er bijna! steeds zwaarder: ‘Zo'n jaarlijkse hap uit mijn leven’
Het is onvermijdelijk bij een tv-programma dat al dertien jaar bestaat: de presentator is ook dertien jaar ouder dan aan het begin. Martine van Os (67) weet er alles van. ,,In 2011 was ik een stuk jonger, flexibeler en voelde het allemaal heel nieuw. Toen was ik zelf altijd de jongste van het gezelschap. Nu eerder een van de oudsten.”
Ze constateert het gelukkig met een lach, de aanleiding was de vraag of het na zoveel jaar al went, zo’n lange opnameperiode in het voorjaar. ,,Het went zeker niet. Sterker nog: ik vind het juist steeds wat moeilijker worden, zo’n jaarlijkse hap uit je leven. En het missen van mijn echtgenoot en gezin in die tijd begint wel iets zwaarder te wegen.”
Het zeer goed bekeken reisprogramma We zijn er bijna! is elk jaar weer een vaste waarde in de (na)zomerperiode op NPO 1. Nederlanders op leeftijd maken een groepsreis en het kleine team van het programma – ‘we zijn maar met zijn vieren’ – volgt ze vijf weken lang op de voet. De makers zoeken nadrukkelijk géén mensen die graag op tv willen komen; de regisseur kiest een bestaande reis uit. ,,De mensen uit die groep krijgen dan wel mee: let op, de ploeg van We zijn er bijna! gaat ook mee. Heel soms komt het dan voor dat mensen denken: dan sla ik deze reis over, ik wil niet op tv.”
Chemie
De leden van de groep – dit jaar liefst 43 reizigers – krijgen voor vertrek bezoek van de regisseur. ,,Die maakt er een verslag van, dat ik natuurlijk ook lees”, zegt Van Os. ,,Zo weten we een beetje hoe mensen in het leven staan en wat ze allemaal meemaakten. Maar tijdens de reis wil ik echt ‘verdrinken’ in het gezelschap. Wij bepalen niks, wij volgen alles wat de groep doet en willen niet te veel opvallen. Ik spreek de reizigers dagelijks, krijg best een intensieve band met ze, waardoor andere, soms heel emotionele gesprekken ontstaan die je niet kunt voorbereiden.”
Wat niet alle kijkers zullen weten: Van Os slaapt zelf niet tussen de kandidaten. ,,Het zou heel onhandig en niet-praktisch om als makers ook in een camper te zitten. Er is veel apparatuur om steeds op- en af te moeten bouwen. We volgen de mensen ook onderweg, waardoor dat weer extra campers met zich mee zou brengen.”
Bovendien is het voor de chemie tussen Van Os en de groep niet nodig. ,,Het voelt altijd heel goed voor mij dat ik me na een lange dag ook even kan terugtrekken. Rustig in mijn bed. Je gaat zo intensief met elkaar om, dat ik de kandidaten alsnog erg goed leer kennen. En soms zitten we gewoon in een stacaravan op dezelfde camping, hoor. Maar soms ook in een hotel in de buurt. Je hebt als crew ook tijd nodig om dingen door te nemen over de opnames.”
‘Slow-tv’
We zijn er bijna! wordt ‘slow-tv’ genoemd. Van Os is het niet eens met die typering. ,,Zo slow is het niet. Het is ongelooflijk goed gemonteerd. Er komt nooit een shot langer dan een minuut in beeld. Wij hebben elke dag onze voelsprieten uitstaan om interessante momenten op te vangen. En bij zonsopgang kan het plan dat je de dag ervoor bedacht, alweer veranderd zijn. Die dynamiek zie je er ook in terug.” De term ‘slow-tv’ verklaart ze zelf anders: ,,Je wordt er als kijker ‘slow’ van. Het geeft je rust. De hectiek van de dag gaat eruit.”
Het reisprogramma trekt elk seizoen meer dan een miljoen kijkers. Ondanks die populariteit komt voor Van Os ooit het moment dat ze ermee zal moeten stoppen. ,,Volgend jaar gaan we ook weer op reis. Maar ja, er komt een tijd dat ik het welletjes ga vinden. Dat ik een knoop ga doorhakken. Daar ontkom je niet aan. Dat zou dan echt te maken hebben met het ouder worden en het gemis van mijn gezin.”
We zijn er bijna! is vanaf 3 september elke dinsdag om 20.30 uur te zien op NPO 1.
https://www.ad.nl/show/ma(...)mijn-leven~a7afec7b/Vanavond dus al