![chobvwj9or8xp9lvxon3]()
Waterpolo, één van de sporten die er zo goed als altijd al bij is geweest op de Olympische Spelen. Het toernooi begint direct de ochtend na de openingsceremonie en eindigt zaterdagmiddag mooi op tijd voor de sluitingsceremonie, en kan derhalve de hele spelen van genoten worden. Bij de vrouwen juichen we uiteraard voor de regerend Europees en wereldkampioen (dat onzin WK eerder dit jaar telt niet mee), bij de mannen moeten we het zonder het vlaggetje doen vanwege een wat ongelukkige wedstrijd tegen Roemenië waar we het maar niet over gaan hebben.
LocatieEerder locaties. Waterpolo wordt gespeeld op twee verschillende locaties: de groepsfase wordt gespeeld in het speciaal voor de spelen gebouwde Centre aquatique olympique in Saint-Denis, direct naast het Stade de France. Als de snelle zwemmers klaar zijn, verhuist het waterpolo naar het veel grotere Paris La Défense Arena, een stadion dat normalieter dienst doet als rugbystadion.
![2560px-CAO_test_event_6_mai_2024.jpg]()
MannenBij de mannen lijkt het weer een toernooi te worden dat alle kanten op kan gaan, het enige wat vrij zeker is is dat het goud naar een Europees land gaat dat grenst aan de Middellandse Zee of ooit onderdeel was van een land dat daaraan grensde. Waterpolo is enorm groot in de Balkan, dus er kunnen ook wel veel knotsgekke fans verwacht worden op de tribunes. Een echte favoriet is dus niet echt aan te wijzen, maar Spanje, Italië en Kroatië lijken de voornaamste kandidaten voor de medailles.
VrouwenHet deelnemersveld bij de vrouwen was een tijdje iets minder interessant, maar door een prachtige samenloop van omstandigheden mogen we wel alle toplanden (en Frankrijk en China) aanschouwen, omdat Nederland en Spanje op een WK de tickets hebben bemachtigd en zo extra ruimte lieten voor andere Europese landen op het EK. Zelfs Canada doet mee door terugtrekking van Zuid-Afrika. Nederland zal het toernooi aanvangen als regerend wereldkampioen omdat we nog steeds dat WK eerder dit jaar niet erkennen, maar er is geen enkele twijfel dat de Verenigde Staten - winnaar van dat toernooi - nog steeds de favoriet is. In principe kan bijna elk land dat mee doet dat goud pakken, maar de VS is helaas heel goed in pieken op de OS.
Toernooi opzetBeide toernooien beginnen met een groepsfase van twee poules waarbij de beste 4 teams door gaan. Bij de vrouwen betekent dat dat het alleen maar gaat om het maken van een goede uitgangspositie voor de kwartfinale, want daar doen maar tien teams mee aan het toernooi, en Frankrijk en China zijn toch echt een flink stuk minder dan de rest. Bij de mannen is het een tikkie spannender voor de underdogs, want daar vallen twee teams per poule af en zijn er nog leuke verrassingen mogelijk. Na de groepsfase volgt de knockoutfase waarbij de verdere opzet heel simpel is zonder rare constructies zoals beste nummers 3.
Het mooie van groepsfases met een oneven aantal teams is dat landen een extra rustdag hebben. Nederland heeft die voor de laatste groepswedstrijd, maar uiteraard heeft de VS die weer voor de kwartfinale. Mazzelkonten.
Nederland volgenNederland heeft een gunstige loting gehad en is ingedeeld in poule A. Hierbij worden Spanje en de VS ontlopen. Erg veel maakt het echter niet uit, want zoals boven beschreven kan eigenlijk bijna elk land wel winnen. Zelfs de VS als groepswinnaar is geen gegeven, dus wat dat betreft gaat het vooral om een zo makkelijk mogelijke kwartfinale regelen en groepswinnaar worden.
27 juli 14:00 Nederland - Hongarije
29 juli 18:30 China - Nederland
31 juli 14:00 Nederland - Australië
4 augustus 14:00 Canada - Nederland