111210 | zaterdag 20 juli 2024 @ 20:19 |
![]() Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic) Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen . Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over ![]() Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan ![]() Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn. Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf. Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie. Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste. Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine Meer volgt ![]() Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten. Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ![]() Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen. Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig. Maar handig is het zeker.... Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt. (duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine ![]() Plaatjes! ![]() ![]() ![]() "Naked portafilter" ![]() ![]() Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer Dutch Barista Championship Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie Europese koffiecommunity World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters' Een nederlandse blog over koffie Wiki artikel of de duurste koffie ![]() Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen! Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen! [url=http://www.espressokopen.nl/espresso-en-nespresso/espresso-woordenboek/] Espresso woordenboek van A tot Z Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE | |
brother52 | zaterdag 20 juli 2024 @ 21:05 |
Voor het eerst de OP eens doorgelezen, daar staat nog best veel onzin in. | |
Nismo1991 | zaterdag 20 juli 2024 @ 21:14 |
Ik heb echt al jaren zo’n krups espressomachine, wacht echt tot ie kapot gaat zodat we voor een nieuwe kunnen gaan maar hij gaat echt al enorm veel feestjes, verbouwingen en verhuizingen mee. Behalve het melkschuimertje die was snel kapot. Ik vraag me dan altijd af als ik een nieuwe koop en dezelfde bonen gebruik, heb ik dan echt verschil in smaak? | |
Jan_Onderwater | zaterdag 20 juli 2024 @ 21:23 |
Wat gebruik je dan? Ik gebruik voor snelfilter gewoon die van de Aldi. | |
brother52 | zaterdag 20 juli 2024 @ 21:31 |
Ja, geen enkele machine is hetzelfde dus je zult met dezelfde techniek/methode op een andere machine verschil in smaak hebben. Hoeveel verschil er is hangt er van af of je nieuwe machine in dezelfde categorie zit of dat die een klasse hoger is. Ga je een stapje hoger (of meerdere) dan zul je meer verschil krijgen want over het algemeen krijg je betere extractie en dat is meer smaak. Maar als je vrij donker gebrande bonen hebt zal het verschil weer minder zijn want daar is alle smaak alweer uit gebrand. | |
111210 | zaterdag 20 juli 2024 @ 21:58 |
Ik gebruik hario, die zijn prijzig maar helemaal geurloos vandaar de vraag. Als ik de standaard filters zou gebruiken zou de prijs niet zo veel uitmaken | |
Nismo1991 | zaterdag 20 juli 2024 @ 22:13 |
Vind het lastig want ik waardeer goede koffie enorm maar vind het zonde om deze nu in te ruilen terwijl hij het nog doet als er weinig anders qua smaak in zit. Had wel graag nog eens een machine die een goede latte maakt. | |
brother52 | zaterdag 20 juli 2024 @ 22:15 |
De Japanse of de Nederlandse? De Japanse zijn in verhouding inderdaad redelijk prijzig maar de Nederlandse vallen nog best mee (7 of 8 cent per filter geloof ik) | |
brother52 | zaterdag 20 juli 2024 @ 22:19 |
Wat voor bonen gebruik je? | |
Nismo1991 | zaterdag 20 juli 2024 @ 23:07 |
Verschilt nogal, soms die van Laplace, soms uit Duitsland maar wel meestal die donker gebrande. Na het lezen van dit topic wil ik ook wel eens verse gaan bestellen. De maler staat al sinds ik het apparaat heb op fijn, volgens mij krijg je dan de sterkste smaak (kan het mis hebben) wil me hier meer in gaan verdiepen dus leuk dat ik dit topic tegenkwam. | |
brother52 | zaterdag 20 juli 2024 @ 23:57 |
Als je sterke smaak associeert met bitter dan ja, klopt. Fijner malen geeft meer bitter en grover malen meer zuur. Met donker gebrande bonen zit je al heel snel tegen de muur van bitterheid aan. Je wilt in de goldilocks zone zitten wat de balans tussen die 2 betreft. Bij donker gebrande bonen gaat dat vrij lastig worden. Ander nadeel van (te) donker gebrande bonen is dat alle smaaknuances er uit gefikt zijn. Het begrip koffiesterkte is nogal wollig. De een heeft het dan over bitterheid, een ander over het cafeïnegehalte en weer een ander over extractie. De laatste benadert het begrip ‘koffiesterkte’ het beste nog denk ik. Je wil ook niet de sterkste smaak uit je koffie halen maar de meest optimale smaak. Want een te hoge extractie (gevolg van bijvoorbeeld te fijn malen) geeft ook weer te veel bitters. En zou je koffie te sterk zijn, zou je dat op moeten kunnen lossen door er wat water bij te doen maar daar haal je de bitters niet mee weg (een drupje zoutoplossing werkt beter). Ga eens naar een kleine lokale brander en laat je daar informeren over wat voor bonen ze hebben en wat voor smaak die hebben. Van te voren wel even bedenken hoe je wil dat je koffie smaakt want er ontzettend veel verschil tussen de verschillende bonen. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 08:06 |
De japanse idd, die nederlandse hebben daadwerkelijk een andere geur/smaak. Had dat niet verwacht. Maar vond het de moeite om eens te testen. | |
Gimmick | zondag 21 juli 2024 @ 09:11 |
Wat ik mij herinner was dat de Nederlandse Hario filter dikker was en minder snel doorstroomde. Dat verschil was toen vrij duidelijk en vond ik onacceptabel voor zo’n merk. Ik weet niet of dat nog zo is. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 09:43 |
Ja meen mij ook zoiets te herinneren, gebruik de japanse nu al een paar jaar, maar zijn vaak moeilijk te krijgen voor redelijke prijzen. Vandaar dat ik dacht aan een katoenen filter, maar geen idee wat dat met de smaak doet | |
Jordy-B | zondag 21 juli 2024 @ 09:52 |
De Nederlandse voelt juist dunner, maar loopt inderdaad veel minder snel door. Het is niet alsof de Nederlandse filters ineens voor 90ct verkocht worden, dus ik koop ook altijd de Japanse. Als je ze een beetje in bulk koopt voor 6-12 maanden, om de verzendkosten te drukken, valt het allemaal wel mee. Ja, ze zijn dan nog steeds 6,5ct per filter, maar er gaat ook al gauw 35 cent aan koffie in. Als ik dan kijk naar de ketel en de maler, lijkt het een beetje flauwekul om op de filters te besparen. Zo'n coffeesock is 7 euro (voor V60, per twee voor ¤14) en zo'n duopak gaat volgens de fabrikant een jaar mee. Met twee kopjes per dag is dat twee cent per kopje, maar dan reken ik niet de tijd, moeite en kosten van het water om het filter na gebruik te reinigen. En als je het nu al een punt vindt dat een filter geur of smaak afgeeft, weet ik niet of herbruikbare filters nou het antwoord zijn. Melitta-stijl filters heb je al voor minder dan een cent per stuk en de melitta brewer is ¤5. Probeer dat. | |
#ANONIEM | zondag 21 juli 2024 @ 09:59 |
Voor de kenners onder ons; ik ben op zoek naar een zoete, chocola-achtige, boon. Heb een keer een zakje kado gekregen van iemand uit de UK die hem weer via een vriend had laten samen stellen, diegene kon niet meer herinneren welke het was, dus ik probeer nu in de buurt van die smaak te komen. Iemand die wat voorstellen heeft ? Sta open om verschillende te proberen ![]() | |
Gimmick | zondag 21 juli 2024 @ 10:43 |
Waar bestel jij ze dan? Ik koop de Japanse gewoon bij Simon Levelt. Heb de Made in Netherlands variant daar al een tijd niet meer gezien. Hario is best een duur merk maar qua systeem waarschijnlijk een van de goedkoopste opties. Dus ik vind het prima iets meer voor een filter te betalen. | |
brother52 | zondag 21 juli 2024 @ 13:09 |
Ik zit dan al snel richting Minas Gerais in Brazilië te denken. Bijvoorbeeld een Yellow Bourbon, Brasil Santos of Brazil Fazenda. De eerste 2 zijn bij veel branderijen wel verkrijgbaar (de brasil santos is wat milder dan de yellow Bourbon). Yellow Bourbon ligt volgens mij zelfs in de supermarkt maar die is compleet kapot gefikt en je hebt geen idee hoe oud die is. Brazil Fazenda is tegenwoordig vrij lastig te krijgen. Er is een of andere mongool die bijna al die bonen opkoopt wat de prijs ontzettend opdrijft waardoor het voor de kleinere branderijen niet rendabel is om die in te kopen. Maar het is wel een geweldige boon. Een klein jaar geleden een een zak van gehad om te proberen en vrij snel daarna schoot de prijs ineens omhoog. Als single vond ik de chocoladetonen best heftig maar in een blend met een boon uit Oost Timor (beetje ziltige smaak) kwam hij helemaal tot zijn recht. | |
brother52 | zondag 21 juli 2024 @ 13:13 |
Ik kan de Nederlandse ook nergens meer vinden maar zie dat de prijs van de Japanse ook best mee valt. Ze zijn te krijgen voor rond de ¤7 en dan heb je 100 stuks… daar doe ik bijna 2 jaar mee denk ik. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 13:31 |
De echte japanse worden geloof ik enkel per 40 verkocht. Ik had er een paar maanden terug ook moeite mee omdat ze overal uitverkocht waren of voor 15,- per pak online stonden. Heb nu we weer een voorraad tot eind van het jaar | |
brother52 | zondag 21 juli 2024 @ 13:51 |
Heb je al bij van Pommeren gekeken? Daar verkopen ze doosjes van 100 stuks en volgens mij zijn dat ook de Japanse. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 14:21 |
Ja de verpakking ziet er japans uit, maar had ooit ergens gelezen of gehoord dat de originele japanse alleen in 40 verpakking zitten. De rest wordt elders gemaakt. Weet niet of dat hier voorbij kwam, zou ik het filmpje nog eens moeten checken | |
brother52 | zondag 21 juli 2024 @ 15:32 |
De Japanse zijn ook verkrijgbaar in verpakking van 100, was eerst inderdaad alleen per 40. Het probleem is dat ze tegenwoordig ook van die groen/witte doosjes hebben en die zijn dan weer niet verkrijgbaar via de site van Hario waar ze dan wel weer de originele doosjes met 100 stuks verkopen. En de originele doosjes met 100 zijn hier dan weer niet verkrijgbaar. Ik vraag me dan af of het gewoon dezelfde filters in een ander doosje zijn of dat het ook andere filters zijn. Als je naar het prijsverschil kijkt, zou je denken dat het andere filters zijn maar die in plastic zijn ook nog steeds verkrijgbaar… behalve die in krimpfolie dan. | |
Gimmick | zondag 21 juli 2024 @ 16:15 |
Ik heb nu de groen/witte verpakking. Hierop staat made in Japan en ik merk geen verschil met de ‘originele’ verpakking. Wat ik dus wel had met de Nederlandse variant. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 16:20 |
Ik heb een paar jaar terug volgens mij 3 verschillende gekocht, die 100 in doos, 40 in doos en 100 in plastic. En er zat best wat verschil in, ook qua geur. Dat was de reden om bij die 40 stuks uit japan te blijven. | |
brother52 | zondag 21 juli 2024 @ 18:29 |
Weet je ook welke van de 3 gebleekt waren? Want dat heeft ook invloed. Gebleekte filters geven minder smaak af. | |
111210 | zondag 21 juli 2024 @ 20:12 |
Hmm nee geen idee meer, heb op dit moment in ieder geval de niet gebleekte, eerder wel gebleekte filters gehad | |
Jordy-B | zondag 21 juli 2024 @ 20:52 |
De laatste batch heb ik bij Van Pommeren besteld. Japanse filters per 100 in plastic verpakt voor ¤6,50. Instructies in Engels en Japans, met vrij groot "Made in Japan" erop gedrukt. Ik drink meestal twee mokken per dag en bijna alleen V60, dus ik doe vijftig-zestig dagen met zo'n pakje filters. Geur of smaak van het filter heb ik nog nooit opgemerkt, maar ik spoel de filters altijd door voordat ik de gemalen koffie plaats. | |
#ANONIEM | maandag 29 juli 2024 @ 11:25 |
Thanks, heb op aanraden van jou eea besteld! Zal laten weten of het beviel ![]() | |
brother52 | maandag 29 juli 2024 @ 12:35 |
Als het niet bevalt, weet ik wel een betere branderij waar je kunt bestellen ![]() Maar ik ga hier geen reclame maken voor de branderij waar ik werk… | |
brother52 | maandag 29 juli 2024 @ 12:41 |
Het is vandaag trouwens slecht weer voor een koffiebrander…. Veel te warm. | |
Nismo1991 | donderdag 8 augustus 2024 @ 09:01 |
Mijn nieuwe favoriet: Starbucks - koffiebonen - Pike Place Medium Roast | |
Lienekien | woensdag 11 september 2024 @ 14:49 |
Zijn er meer volautomaatgebruikers die ertegenaan lopen dat onderhoud/reparatie duur is (of niet te vinden)? Hoe gaan jullie daar mee om: steeds weer een nieuwe kopen? Wij hebben een volautomaat die vijf jaar geleden rond de 800 euro kostte. Trouw altijd alle reinigingsaanwijzigingen gevolgd, zetgroep regelmatig goed afspoelen, etc. Zelfs nog vet aangeschaft om bepaalde onderdelen in te vetten. Maar apparaat presteert nu toch duidelijk minder. Nu blijkt het lastig om iemand (in de buurt) te vinden die dit apparaat kan nakijken, schoonmaken, evt. onderdelen vervangen. We hebben de machine zelf daarom eigenlijk al afgeschreven. Voorlopig zijn we terug bij de filterkoffie plus bonenmaler. Het ging ons vooral om de espresso, die was lekker. En het gemak. Hiervoor hadden we (naast een bonenmaler en filterapparaat) een klein espressoapparaat waarin we ese-pads gebruikten. Dat was wel te doen, maar al die pads die elk apart verpakt zaten, dat stond ons tegen. Het ‘echte werk’ (dus malen, tamperen en zo) dat zie ik ons niet doen. | |
sigme | woensdag 11 september 2024 @ 15:59 |
Ken je sama? Daar lieten wij vroeger onderhoud doen. Tegenwoordig zou ik hierheen gaan, maar dat is omdat ik daar m'n bonen haal. Prima lui. Op de site staat het niet maar ook zij doen onderhoud, en niet alleen van JURA. Ik weet niet of ze alle merken doen, maar ze zijn goed bereikbaar dus je kan het ze vragen. Ook zij geven trouwens een leenmachine indien nodig/gewenst. | |
Lienekien | woensdag 11 september 2024 @ 16:29 |
Dank voor je tips! | |
sigme | woensdag 11 september 2024 @ 17:05 |
Oh, en ze zijn betrouwbaar. Ik ben er laatst m’n portemonnee vergeten en toen hebben ze mijn pasje gebruikt om 1 cent mee te pinnen om me daarmee het bericht te sturen dat mijn portemonnee bij hun lag ![]() | |
Lienekien | woensdag 11 september 2024 @ 17:17 |
Goed om te weten! | |
brother52 | woensdag 2 oktober 2024 @ 16:20 |
Vorige week voor het eerst kopi luwak gedronken. Nu is de meest kopi luwak uiteraard niet ethisch verantwoord mbt hoe die beestjes gehouden worden maar deze kwam rechtstreeks van een plantage met free range civetkatten dus het zakje bonen toch maar aangenomen. De bonen zijn vrij donker gebrand maar volgens het briefje wat er bij zit, duurt het brandproces ook bijna een uur dus ja, vrij logisch dat ze dan een beetje donker zijn. Omdat de bonen zo donker waren iets grover gemalen dan normaal en iets meer koffie gebruikt. (75 gram/liter voor de v60) En de smaak was geweldig. Heerlijk zacht met tonen van chocola, karamel en rood fruit. Maar de grote vraag is natuurlijk of het z’n prijs waard is en dan is het antwoord heel simpel: nee. Ja, het is geweldige koffie en ik snap dat het proces heel anders is dan met ‘gewone’ koffie maar als ik het vergelijk met bijvoorbeeld een goede honeywashed yellow bourbon dan is de kopi luwak wel een stuk lekkerder maar echt niet 20 keer beter. | |
Serinde | woensdag 2 oktober 2024 @ 16:42 |
Leuk om te lezen ![]() Ik heb sinds een half jaartje mijn koffie van Giraffe Als ik ergens anders ben, vraag of bestel ik nu sneller thee want het moet wel minstens zo lekker zijn dan mijn koffie thuis ![]() ![]() | |
brother52 | woensdag 2 oktober 2024 @ 17:41 |
Als ik ergens anders ben, neem ik altijd koffie mee. (Wordt tegenwoordig ook wel een beetje van me verwacht) |