’Gemiddelde studentenkamer Amsterdam kost meer dan 1000 euro’https://www.telegraaf.nl/(...)t-meer-dan-1000-euroAllen gegroet,
Dat het huren van div. soorten woonruimtes en huurwoningen lang niet altijd even goedkoop is, weten
wij 
op locatie Haarlem

en Amsterdam Zuid ook maar al te goed.

Desalniettemin bestaat er best een wervelende tendens op de woningmarkt

, onder meer door overbieden op koopwoningen et cetera. Het laatste hoeft lang voor iedereen niet altijd maar kommer en kwel te zijn want een verschuiving is er, zij het met mate vandaag de dag.
Weloverwogen keuzes van bepaalde huurders, zij die in de regel een prima budget hebben en dito waardevolle burgerlijke status genieten door maatschappelijke functies

, leiden uiteindelijk ook nog tot het huren van niet zelden gemeubileerde kamers in meerdere landen.

~
Enfin, in de Haerlemsche regio sowieso graag geziene mensen zoals m'n partner

en
ikzelf 
hebben pas geleden ná Londen nog voor de zoveelste keer een kamer gehuurd in het bijzonder sfeervolle en bezienswaardige Boedapest, vanwege m'n partners' Hongaarse wortels (grootouders) en daar wonende familieleden.
Het bezoeken van alle uithoeken van de stad zelf en andere plaatsen, waaronder het verder gelegen Balatonmeer, zorgt ervoor dat een verblijf langduriger wordt. Het onder meer vrij goedkope Hongaarse aanbod van kamers is te allen tijde een meevaller voor meerdere cliënten die zich aanmelden om te huren, al kunnen normaliter mensen zoals
wij

sowieso veel meer geld hiervoor vrijmaken en voor meerdere kosten uiteraard.
Het 'een en ander' maakt het leven voor goedgeluimde personen met een welverdiend (mega)budget sowieso stukken gemakkelijker

, al zeg
ik het zelf.
En dat laatste geldt helaas dan vooral ten opzichte van 'ware armoedzaaiers' en huurders die steeds minder vaak in aanmerking kunnen komen voor woonruimte terwijl de wachtlijst alleen maar langer en langer wordt.
''Misschien nu nog even een schrale troost voor fervente zoekenden

, maar er bestaan ook vast nevenoplossingen voor de woningnood waarvoor enige verlichting in de zin van het 'verkameren' van opgekochte panden waardig kan gaan geschieden'', aldus een collega onder alle hoge functionarissen begin deze week.

~
Welnu, deze op creatieve manier ontstane woonruimtes zouden de noden op de wachtlijst ietwat kunnen lenigen, doordat mensen met meer geld in de knip geneigd zijn meer uit te geven om toch snel voor woonruimte in aanmerking te komen waardoor zowel op de wachtlijst als op woongebied pasklare ruimte vrijkomt.
Of het nu studentenkamers zijn, waardig verhuur via Airbnb en de
mij bekende en tevens succesvolle organisatie van prins Bernhard jr.

, waar 'n heerlijk wijntje er meestal ook best ingaat
![drink.gif]()
en legio andere aanbieders; het werkt als 'n tierelier mensen!

Wat kan
ik zeggen? ''Óók in Amsterdam (NL) werkt het, al is het allemaal vaak net even wat duurder dan elders in de EU'', aldus vorige week op de Zuid-as.
En ja, wat heet duur? Wat voor de één prijzig is kunnen anderen weer prima betalen! Maar de kritiek van branchemedium Vastgoedjournaal inzake dat het onderwerp géén juiste afspiegeling zou zijn met de situatie op de woningmarkt delen
wij ook enigszins

, ware het niet dat er hierdoor ook lichtpuntjes zouden ontstaan voor de woningmarkt

want alles is meegenomen dezer tijden. Daartoe maakte
ik hierboven al een opmerking om de lezer in te laten zien dat de kleinste verschuiving, met dank aan mensen met geld

, al enige doorstroming genereert.

Met dit artikel over studentenkamers in kwestie en meest legaal verhuur van kamers door verschillende andere daartoe gekwalificeerde en bevoegde organisaties

, probeer
ik 
vandaag de lezer eventueel opnieuw een hart onder de riem te steken.

~
Maar ruiterlijk toegegeven dat er nog veel meer dient te gebeuren om noden te kunnen lenigen op de woningmarkt, waar het bijbouwen van meerdere vrije sectorhuur- en koopappartementen van groot belang is om meer doorstroming te bewerkstelligen van sociale huur naar een duurder segment.

Het mooie is dat het bij succesvolle studenten en huurders met tenminste wat geld al begint.
Mij dunkt, want indien er enige doorstroming ontstaat doordat de druk op de bestaande huurwoningen afneemt, onder andere door het huren van kamers in geval van onbepaalde tijd al is het nog steeds een 'schrale troost'

, dan komt er tenminste al wat beweging in voordat de bouw van woningen in NL verder losgaat.
Scjvbquote:
Door MARLOU VISSER
2 uur geleden in BINNENLANDAMSTERDAM - Of je nu een studentenkamer wilt huren, een studio of een appartement: bijna nergens in Europa ben je per maand meer geld kwijt dan in Amsterdam. Dat blijkt uit een rapport van HousingAnywhere, een internationaal online platform voor huurwoningen.
© ANP/HH
Een protest tegen hoge huurprijzen in Amsterdam.Het platform analyseerde bijna 80.000 advertenties voor woonruimte op het platform in 28 populaire Europese studentensteden.
Een kanttekening: daar zitten dure steden als Londen en Kopenhagen bijvoorbeeld niet bij. Van de wel onderzochte steden is Amsterdam voor alle categorieën het duurst. Rome, Den Haag, Parijs en Utrecht volgen.
GemeubileerdIn de Nederlandse hoofdstad betalen huurders gemiddeld 1007 euro per maand voor een kamer, 2067 euro voor een studio en 2388 euro voor een appartement. De woningen die via HousingAnywhere worden aangeboden, zijn wel vrijwel allemaal (97 procent) gemeubileerd, bij 60 procent zijn ook nutsvoorzieningen als water, licht en gas inbegrepen. Dat drijft de prijs natuurlijk op.
In bijvoorbeeld de Hongaarse hoofdstad Boedapest betaalt een student gemiddeld maar 350 euro per maand voor een kamer. Ook Valencia (375) en Athene (380) zijn betaalbare steden voor internationale studenten. De goedkoopste appartementen huur je in Athene (950 euro), Boedapest (970) en Turijn (1000 euro).
Korte periodeKritiek op dit onderzoek is er ook. Zo zou het aanbod op dit platform volgens branchemedium Vastgoedjournaal geen goede afspiegeling van de huursector zijn. HousingAnywhere richt zich vooral op internationale studenten en young professionals, gemiddeld zoeken zij een woning voor zes tot twaalf maanden.
Daarnaast wordt voor dit onderzoek gekeken naar de huurprijs per object. Zou je de gemiddelde prijs per vierkante meter van je huurwoning vergelijken, dan is Amsterdam niet de duurste stad om te huren. Parijs,Frankfurt, München en Hamburg zijn dan duurder.
Aanvulling: op deze manier zit er toch beweging in 't geheel, al verloopt gewenste doorstroming op de woningmarkt vooralsnog tamelijk stroef. Echter, de hogere prijzen zullen geen probleem vormen voor meest enthousiaste kopers (in spe). Het relatief toenemend aantal nieuwbouwhuizen vandaag de dag geeft ook hoop voor meer doorstroming in de nabije toekomst in het voordeel van de huurder met een lager inkomen etc.
https://www.telegraaf.nl/(...)tegen-hogere-prijzen[ Bericht 0% gewijzigd door Scjvb op 10-07-2024 14:14:36 (aanvullende info) ]