Je ziet zelfs steeds vaker kinderen van voormalig topvoetballers meespelen. Straks zijn de voetballers uit het ghetto een uitzondering, en zijn de meeste kinderen van multimiljonairs die als robots worden opgevoed om voetballer te worden.quote:Op zondag 30 juni 2024 19:54 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Men traint veel professioneler, waardoor de verschillen met de echte toptalenten veel minder zijn.
Ik denk eerder dat daar het 'probleem' zich bevindt.
Nee, want je kunt veel of genoeg wedstrijden in periodes mét en zónder doping hebben.quote:Op zondag 30 juni 2024 19:51 schreef Nober het volgende:
Dus je zegt eigenlijk dat we weer terug moeten naar minder wedstrijden in een seizoen?
Zoals je in het wielrennen wielrenners hebt die puur focussen op een aantal eendaagse koersen of op een grote ronde.
En in het wielrennen gebruikt niemand meer doping..... Men let meer op voeding en bereid zich beter voorquote:Op maandag 1 juli 2024 00:00 schreef Tjacka het volgende:
Er is nooit doping gebruikt in het voetbal en zeker geen omkoping. Voetbal is een technische en eerlijke sport.
Marginal gains, wat is eigenlijk de moderne equivalent? Volg het niet meer van zo dichtbij.quote:Op maandag 1 juli 2024 05:38 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
En in het wielrennen gebruikt niemand meer doping..... Men let meer op voeding en bereid zich beter voor, het nieuwe wielrennen.....
Precies het punt van het topic.quote:Op maandag 1 juli 2024 16:22 schreef TAmaru het volgende:
En waarom neem jij aan dat er nu in het voetbal geen doping meer gebruikt wordt? Wordt er een bloedpaspoort gebruikt in het voetbal en worden voetballers net zo goed gecontroleerd als wielrenners? Echt niet hoor. Bloeddoping is nog steeds mogelijk. EPO ook. Maar het zal in de jaren 95-2005 wel erger geweest zijn ja.
Leuk als anecdote, maar ik denk niet dat dit ooit gemeten is.quote:Op maandag 1 juli 2024 05:25 schreef -XOR- het volgende:
TS, je weet dat het voetbal nu vele malen fysieker is dan in de jaren 90 en dat er nu veel grotere afstanden worden belopen? Die gedopeerde spelers van Ajax en Juventus zouden nu na een kwartier aan de beademing moeten.
Ik vind het wel een interessant punt. Wat je in het wielrennen bijvoorbeeld veel ziet (en daar zit ik veel beter in dan in het voetbal), is dat wielrenners steeds jonger op hun top zijn. Ik denk dat dat ook voor een heel groot deel te maken heeft met het afgenomen dopinggebruik. Oudere renners hadden vroeger natuurlijk een groot voordeel op jongere renners, omdat zij meer geld, kennis en mogelijkheden hadden om hun prestaties op te krikken met bloeddoping en andere middelen. Rijke wielrenners zoals Armstrong konden honderdduizenden euro's besteden aan de beste dokters, de beste middelen en de beste manieren om dat verborgen te houden. Van die kennis wilden ze jonge talenten natuurlijk niet op de hoogte stellen, laat staan dat die in staat waren om die dokters in te huren. Mogelijk was dat in het voetbal wel anders, omdat dat echt een teamsport is, en wielrennen maar in beperkte mate.quote:Op maandag 1 juli 2024 16:56 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Precies het punt van het topic.
Ik sluit niet 100% uit dat er nu niets meer kan zijn. Maar we hebben een soort superhelden on-steroids periode in het voetbal gehad, welke vermoedelijk nog wel eerder dan '95 begon. Misschien wel de tijden waarin je niet al te fit was, maar met wat preparaten jezelf helemaal uit de naad kon werken en boven het kunnen van die dag kon uitstijgen.
Waarbij de "superteams" door hun invloed vermoedelijk ook nog beter wegkwamen dan de kleinere teams.
Toch best wel een anti-climax als je er bij stilstaat als 30er of 40er dat die tijden erg kunstmatig en oneerlijk geweest kunnen zijn en we als supporters mogelijk genept zijn in de werkelijke verhoudingen tussen athleten. Hierdoor vallen analyses met deze wetenschap ook anders uit.
En juist die generaties zien nu dat de krachtsverhoudingen van landen veel evenwichtiger zijn en de lichaamsbouw van deze spelers anders is dan toen. Je hebt nu veel minder langdurig aanhoudende krachtsexplosies van individuele spelers.
Dan is het spiegelen met dit met de huidige generatie ook niet eerlijk.
Een tijd van systematisch verborgen doping en oneerlijke voordelen door geen VAR tegenover een tijd waarin alles zuiverder lijkt en je wel een VAR hebt. Uiteraard is die VAR ook weer een doos van pandorra, maar het is een hele andere wereld.
Misschien is wat we nu zien wel het meest zuivere tot nu toe en moeten we ons beeld van de lathoogte daarop afstemmen als dat dit werkelijk professioneel voetbal is en we vroeger nog in een periode van cowboys zaten.
Ik zie nu met name gelijkwaardige sportschool athleten met soortgelijke bouw en minder opgefokte en opgeblazen spelers dan toen. Maar hoe kun je zo ooit nog objectief vergelijken tussen generaties?
In de groepsfase was op een gegeven moment de eigen goal en de afgekeurde goal de meest aangekruiste soort. Je moet het nu niet hebben van hard beuken, schwalbes en wellicht de doping maar van de marges in wat de Var aangeeft. De laatste wedstrijd die Duitsland won was één groot VAR-millimeter festijn waar dit ook de grootste stempel op de moraal van de teams drukte.quote:Op maandag 1 juli 2024 17:56 schreef TAmaru het volgende:
[..]
Ik vind het wel een interessant punt. Wat je in het wielrennen bijvoorbeeld veel ziet (en daar zit ik veel beter in dan in het voetbal), is dat wielrenners steeds jonger op hun top zijn. Ik denk dat dat ook voor een heel groot deel te maken heeft met het afgenomen dopinggebruik. Oudere renners hadden vroeger natuurlijk een groot voordeel op jongere renners, omdat zij meer geld, kennis en mogelijkheden hadden om hun prestaties op te krikken met bloeddoping en andere middelen. Rijke wielrenners zoals Armstrong konden honderdduizenden euro's besteden aan de beste dokters, de beste middelen en de beste manieren om dat verborgen te houden. Van die kennis wilden ze jonge talenten natuurlijk niet op de hoogte stellen, laat staan dat die in staat waren om die dokters in te huren. Mogelijk was dat in het voetbal wel anders, omdat dat echt een teamsport is, en wielrennen maar in beperkte mate.
Toch merk je wel dat grote landen in het voetbal het ook nu toch wat langer volhouden dan de kleinere landen. Zie bijv. gisteren Spanje en Engeland, die allebei op achterstand kwamen tegen goed spelende tegenstanders, maar die kleinere landen daarna toch een beetje overklasten. Maar dat is ook wel normaal denk ik.
Maar ik zie ook wel een kleine verschuiving in het voetbal.
Ik moet zeggen dat ik het voetbal nu minder spannend en interessant vind dan jaren geleden, maar ik weet niet goed waardoor dat komt.
Ik vind het ook wel fascinerend hoe het kan dat er zo ongelooflijk veel eigen doelpunten worden gemaakt en vond die wedstrijd van Duitsland ook echt een aanfluiting om naar te kijken omdat het van het ene VAR-moment naar het andere ging. Maar blijkbaar is het dus heel moeilijk geworden om een legaal doelpunt te maken? Verklaart toch niet helemaal het hoge aantal eigen doelpunten.quote:Op maandag 1 juli 2024 18:38 schreef Beathoven het volgende:
[..]
In de groepsfase was op een gegeven moment de eigen goal en de afgekeurde goal de meest aangekruiste soort. Je moet het nu niet hebben van hard beuken, schwalbes en wellicht de doping maar van de marges in wat de Var aangeeft. De laatste wedstrijd die Duitsland won was één groot VAR-millimeter festijn waar dit ook de grootste stempel op de moraal van de teams drukte.
Ik heb die eigen doelpunten niet allemaal gevolgd. Iets wat mee zou kunnen spelen is dat, omdat de VAR steeds meer wordt ingezet, je mogelijk wat onzekerheid krijgt achterin over milimeterwerk rondom mislukte buitenspelvallen en vage handsballen die je vroeger nooit zou kunnen hebben omdat het veel meer zat in wat niet gezien kon worden. Maar het kan ook gewoon toeval zijn.quote:Op maandag 1 juli 2024 18:41 schreef TAmaru het volgende:
[..]
Ik vind het ook wel fascinerend hoe het kan dat er zo ongelooflijk veel eigen doelpunten worden gemaakt en vond die wedstrijd van Duitsland ook echt een aanfluiting om naar te kijken omdat het van het ene VAR-moment naar het andere ging. Maar blijkbaar is het dus heel moeilijk geworden om een legaal doelpunt te maken? Verklaart toch niet helemaal het hoge aantal eigen doelpunten.
Die zijn zeer vakkundig toen weggewerkt door de Spaanse politie, als je de geruchten mag geloven had heel Madrid en Barcelona er bloedzakken liggen.quote:Op woensdag 3 juli 2024 22:37 schreef vaarsuvius het volgende:
Ik kan me in elk geval herinneren dat er ook veel voetbalnamen op de doping lijstjes van die Spaanse doping sportarts stonden, naast de Armstrongen en Contadors
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |