Op donderdag 27 juni 2024 10:21 schreef Candaasje het volgende:[..]
Honden en katten kan je over discussiëren. Die hebben ooit zelf de keuze gemaakt om met/bij de mens te gaan leven. Veel van hen hebben het best goed en hun rol als gezinslid wordt steeds luxer.
Maar ook daar; kijk je naar de mismaakte varianten die wij ermee hebben gefokt, dan kun je voor veel honden en katten betwijfelen of hun welzijn altijd wel voorop staat. (Laat ik nog even de vele dieren buiten beschouwing die niet goed verzorgd worden omdat veel (!) mensen niet over voldoende geld of de kennis beschikken, de halfverwilderde polderkatten/ zwerfkatten die 9/10 een miserabel leven leiden (lijden), en het effect op de wildstand en het milieu).
Paarden… grootste deel van de dieren kan niet 24/7 de benen fatsoenlijke strekken, teveel staan alleen gehuisvest (eenzaamheid onder paarden is een groot probleem) en ze worden toch echt getraind en gedwongen onder een zadel te lopen. Het verschilt in dat opzicht niet veel met het kunnen berijden van een olifant: je moet ze dwingen iets te accepteren dat volledig tegen hun natuur ingaat, en ik heb teveel gezien dat daar ook echt fysiek (en mentaal) geweld bij komt kijken.
En voor die ene ruiter/amazone die wel bv een beetje zacht met een paard ik kan gaan, staan er 10 twaalfjarige omhooggevallen pennykutjes in de rij met hun zweepje. Of lui die hun paard tot het uiterste drijven tijdens wedstrijden, waarbij zelfs nog in Utrecht laatst tongen werden vastgebonden (draverij) en waarbij dieren regelmatig hun benen breken door vaste hindernissen (eventing) of gewoon sterven door uitputting of niet goed genoeg presteren (paardenraces) .
Nu, er zijn ook paarden die wel beter gehuisvest worden, met betere verzorgers en ook goede medische verzorging. Maar als je echt gaat kijken naar de natuurlijke behoeften van het paard (en dat is o.a. foerageren, voortdurend in beweging kunnen zijn , in familieverband leven) dan zie je dat zelfs in die gevallen vaak (grote) concessies gedaan moeten worden. Dat komt bij gevangenschap helaas altijd wel om de hoek kijken. Ook als je het wel goed probeert te doen. Ook als je verder een een goede band hebt met je paard. (Het is in veel gevallen niet het gebrek aan liefde voor zo’n dier dat er ontbreekt. Maar liefde maakt ook blind voor de tekortkomingen.)
Dat gezegd hebben; van mij mogen er nog meer dieren op de negatieflijst hoor. Zoals konijnen; ik heb ze zelf ( uit de opvang, ik fok er niet mee en ik steun de fok ook echt niet) en ze zijn gedomesticeerd. Maar 90% van de konijnen wordt verwaarloosd/mishandeld. En zelfs diegenen die het wél goed proberen te doen, moeten vaak concessies doen. (Ik idem). Of maken (fatale) fouten, uit onwetenheid. (Ik idem).
Ik werk zelf in de veterinaire sector en hoewel ik zie hoeveel mensen voor hun dieren over kunnen hebben, zie ik ook helaas heel, héél veel leed. En dat is echt niet altijd iets dat komt omdat de houder van het dier slechte intenties zou hebben. Maar het is wel heel vaak een gevolg van het fokken en houden van dieren in gevangenschap.