Optie D: het meest energiezuinig en een huis uit 1970 heeft echt geen extra ventilatieroosters nodig.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 13:09 schreef Wiedanwel het volgende:
Ik ben benieuwd of iemand hierin kan adviseren:
De voorgevel van mijn woonkamer bestaat voor een groot deel uit glas. Het kozijn is op en het dubbel glas is 40 jaar oud. Hoog tijd om dit te vernieuwen.
De vraag is wat wijsheid is qua ventilatie, met daarin meegewogen geluidsoverlast van/naar de weg, isolatie en koudeval. Ik kom er niet uit en de kozijnboeren adviseren uiteraard enkel in de richting van hun deal. Wellicht heeft iemand hier nog zinnige oplossingen? Ik zie het zo:
Optie A: één grote ruit met bovenin een ventilatierooster over de hele breedte van 250cm. Geluidswerend rooster (glasmax zr) kost een klein vermogen en geeft m.i. teveel capaciteit en koudeval.
Optie B: een drievlaksverdeling met een glasmax ZR van 80cm breed. Optisch veel minder mooi, maar wel passende capaciteit en wellicht(?) minder last van koudeval als we het rooster niet recht boven de bank plaatsen?
Optie C: één grote ruit met een smal sleufrooster boven het kozijn. Ik vond deze foto op internet. Dit is m.i. verreweg het fraaist en dit lijkt ook de mogelijkheid te geven om een deel dicht te stoppen om tocht boven de bank te minimaliseren. Plaatje komt bij profel vandaan, maar ik vond er verder geen documentatie van. Kan dit uberhaupt in bestaande bouw? Zijn er nog andere fabrikanten die dit verkopen?
[ afbeelding ]
Optie D: volledig dichte ruit. Mooi en stil, maar wat te doen met ventilatie? Mijn woning (1970) heeft mechanische ventilatie (C) op toilet en badkamer, de woonkamer heeft nu voor en achter roosters en in de open keuken zit een open ventilatiebuis naar het dak waar we niet in kunnen breken i.v.m. asbest. Voor een wtw ventilatie zie ik dus niet direct mogelijkheden zonder grondige renovatie van het huis...
Edit: deze moet natuurlijk in K&W. Excuus
leuk in de winter, maar met de warme zomers is ventilatie broodnodig als je niet 24/7 de airco wil laten brommenquote:Op vrijdag 21 juni 2024 13:18 schreef blomke het volgende:
[..]
Optie D: het meest energiezuinig en een huis uit 1970 heeft echt geen extra ventilatieroosters nodig.
Heeft de keuken geen fan in die verntilatie buis? KAn je die evt. extra plaatsen?
Ja, dan haal je de warmte binnen. Overigens lees ik niets in de OP over een airco.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 13:25 schreef bonanza8 het volgende:
[..]
leuk in de winter, maar met de warme zomers is ventilatie broodnodig als je niet 24/7 de airco wil laten brommen
Hier twijfel ik aan. Met een geïsoleerde spouw en straks dus ook een modern kozijn gaat die ventilator toch nauwelijks nog lucht aanzuigen door die voorgevel?quote:Op vrijdag 21 juni 2024 13:18 schreef blomke het volgende:
[..]
Optie D: het meest energiezuinig en een huis uit 1970 heeft echt geen extra ventilatieroosters nodig.
Heeft de keuken geen fan in die verntilatie buis? KAn je die evt. extra plaatsen?
Zet je ventilatie eens aan met (in de huidige situatie) de ventilatieroosters 100% dicht. Je wilt niet weten hoeveel ventilatie er door een jaren '70 huis giert.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 13:42 schreef Wiedanwel het volgende:
Hier twijfel ik aan. Met een geïsoleerde spouw en straks dus ook een modern kozijn gaat die ventilator toch nauwelijks nog lucht aanzuigen door die voorgevel?
Technisch beste oplossing maar duur en niet altijd goed te plaatsen.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 14:08 schreef opgebaarde het volgende:
Optie E. Volledig dichte ruit en decentrale wtw ventilatie
Dat klopt niet.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 14:27 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Technisch beste oplossing maar duur en niet altijd goed te plaatsen.
Mijn ouders hebben hetzelfde probleem en ik ben nog niet echt iets bruikbaars tegengekomen.
Het huidige duco rooster maakt eigenlijk dat het niet uitmaakt wat voor glas je plaatst want het tocht toch als de ziekte.
Voor mij nóóit meer een volledig dichte ruit. Ik wil altijd een draai-kiep raam aan zowel de voor-als achterkant. Anders kun je met het weer zoals deze week nooit de warmte er op natuurlijke wijze uit krijgen in de koele ochtend- en avonduren.quote:Op vrijdag 21 juni 2024 14:08 schreef opgebaarde het volgende:
Optie E. Volledig dichte ruit en decentrale wtw ventilatie
Klopt maar voor de beleving wel. Je haalt zulke hoeveelheden koude lucht naar binnen via dat gat dat de rest van de isolatie nihil wordt met het energieverlies wat je hebt.quote:Op dinsdag 25 juni 2024 20:52 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Dat klopt niet.
Het maakt voor de isolatiewaarde van het glas geen fluit uit of er wel of geen rooster zit. Wel merk je met een openstaand rooster natuurlijk wat tocht, dat er buitenlucht naar binnen komt is immers de bedoeling van het rooster.
Uiteraard is geen rooster in combinatie met WTW ventilatie het beste op vlak van comfort en energieverbruik.
[..]
Voor mij nóóit meer een volledig dichte ruit. Ik wil altijd een draai-kiep raam aan zowel de voor-als achterkant. Anders kun je met het weer zoals deze week nooit de warmte er op natuurlijke wijze uit krijgen in de koele ochtend- en avonduren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |