abonnement Unibet Coolblue
pi_213686790
quote:
Leraren willen net als zorgpersoneel compensa­tie long covid: ‘Maatschap­pij draaide door over hun rug’

Ook leraren die door long covid hun baan verloren, hebben recht op compensatie van de overheid. Dat schrijft vakbond CNV in een brief aan het kabinet. Volgens de vakbond hebben leraren tijdens de coroperiode onder risicovolle omstandigheden hun werk gedaan. ,,Dat deden ze omdat we dat als maatschappij van hen vroegen. Hen nu aan hun lot overlaten is volkomen unfair.”

Aanleiding voor de oproep is een artikel dat gisteren op deze site verscheen, over de compensatieregeling voor mensen met long covid in de zorg. Volgens CNV zijn er ook veel leraren die aan hun coronabesmetting langdurige gevolgen hebben overgehouden. ,,Zij hebben in veel gevallen hun baan verloren. Ze kunnen na maximaal twee jaar in de ziektewet niet meer aan het werk en leven nu op bijstandsniveau”, schrijven ze in een brief aan onderwijsministers Robert Dijkgraaf en Mariëlle Paul.

Volgens CNV verdienen zij compensatie en is ‘de huidige situatie niet uit te leggen. Zorgpersoneel dat in 2020 long covid opliep heeft nu recht op 24.010 euro, getroffenen uit andere beroepsgroepen niet. ,,Ook leraren namen tijdens de coronaperiode extra risico’s, omdat maatschappelijk - met reden - werd gehecht aan continuïteit van onderwijs. Maar wel over de rug en gezondheid van de onderwijsmedewerkers.”

Wat de leraren steekt, is dat de overheid er bij de totstandkoming van de compensatieregeling voor de zorg, bewust op heeft aangestuurd om leraren, maar ook kinderopvangpersoneel en politieagenten, geen vergoeding te hoeven bieden. In vertrouwelijke stukken waar deze site de hand op wist te leggen, werd een vergoeding voor deze beroepsgroepen ‘zéér onwenselijk’ genoemd.

Onjuiste aanname
In de stukken is ook te lezen dat het kabinet vindt dat leraren in tegenstelling tot artsen en verpleegkundigen een ‘normaal maatschappelijk risico’ liepen. Vakbond CNV bestrijdt dat. Leraren werden namelijk de klas in gestuurd in de veronderstelling dat kinderen niet of minder besmettelijk waren. Dat bleek achteraf een onjuiste aanname. Ook was de ventilatie in schoolgebouwen niet op orde, was het ‘onmogelijk’ om anderhalve meter afstand te houden en kregen leraren geen voorrang bij vaccinatie.

De scholen gingen tijdens corona gedurende periodes wel dicht, maar niet constant. Ook hielden ze de deur open voor kinderen van ouders die in cruciale beroepen - zoals de zorg - werkzaam waren. Vakbond CNV: ,,Naar aanleiding van alle informatie die nu beschikbaar is, constateren we dat ook het onderwijspersoneel in de frontlinie heeft gestaan en dat er ons inziens geen sprake was van ‘normaal maatschappelijk risico’.”

Hoeveel leraren precies met long covid thuis zitten, weet het CNV niet. ,,Het zijn er in elk geval meer dan een handvol, en ook meer dan een paar honderd. De gevolgen worden in elk geval steeds beter zichtbaar. Nog steeds belanden leraren door long covid in de ziektewet”, zegt een woordvoerder.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat vorig jaar 3323 mensen met long covid deels of volledig zijn afgekeurd. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in 2022. Volgens de cijfers van het werkbedrijf was 12 procent van die mensen werkzaam in het onderwijs. 35 procent werkte in de zorg. Driekwart van deze mensen kan helemaal niet meer werken.

Bron.

En terecht. Scholen werden gebruikt als dumpplek omdat anders de ouders het even te moeilijk hadden. Over ouders gesproken. Er zaten een hoop tussen die echt een schop onder de achterste verdienen met hun grafhouding.

En dan deze

quote:
In de stukken is ook te lezen dat het kabinet vindt dat leraren in tegenstelling tot artsen en verpleegkundigen een ‘normaal maatschappelijk risico’ liepen.
En dan raar vinden dat lerarentekort blijft stijgen. :')
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_213687121
Dus ook OV personeel hierin betrekken? Want die liepen wel wat meer risico van onderwijspersoneel
pi_213687179
Leraren krijgen al meer dan genoeg

Opflikkeren met die graaiers
pi_213687283
En al het ondersteunend personeel daar dan? Conciërges? Die liepen ook meer risico.

Maar ze hebben het overleefd.. 👍👍
Just say hi!
pi_213687313
quote:
4s.gif Op zondag 26 mei 2024 08:24 schreef admiraal_anaal het volgende:
Dus ook OV personeel hierin betrekken? Want die liepen wel wat meer risico van onderwijspersoneel
En kassameisjes in de supermarkt? Of al het andere personeel van essentiële winkels.
pi_213687332
Ik denk dat men eens goed moet kijken naar langdurig ziek zijn door dit soort gevallen in het algemeen.

Het met elkaar vergelijken gaat hartstikke mank. Hoeveel verdiend een leraar b.v. meer dan een verpleegkundige? Dat staat sowieso totaal niet in verhouding.

2020.... is dat niet het jaar dat mijn kinderen sowieso bijna niet op school hebben gezeten? :')
pi_213687349
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 06:46 schreef HSG het volgende:
ug~a11af555/]Bron[/url].
En dan raar vinden dat lerarentekort blijft stijgen. :')
Mijns inziens komt dat vooral doordat alle docenten tegenwoordig part time werken want financieel hebben ze zo'n hoog inkomen dat ze niet meer full-time hoeven te werken...

Fijn voor hen hoor, zorgt er ook voor dat ze een beetje sane blijven, maar meer (financiële) tegemoetkoming gaat de sector niets brengen.

Goed, dat is wel weer een ander onderwerp dan jij aanbrengt.
pi_213687384
Dus omdat er in gelekte stukken stond 'het is onwenselijk dat andere sectoren dan Zorg vergoeding krijgen' is reden voor dit stuk?

Dus eerder zijn de getroffen leraren/CNV niet op de bres gesprongen? Krijg de tering dan lekker. ^p^

quote:
Hoeveel leraren precies met long covid thuis zitten, weet het CNV niet.
:')

quote:
Het zijn er in elk geval meer dan een handvol, en ook meer dan een paar honderd.
:') :')
Hou dan gewoon je muil, CNV
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_213687405
quote:
En dan raar vinden dat lerarentekort blijft stijgen. :')
Ik denk dat het lerarentekort aan meerdere dingen ligt en niet aan dit. Zoals teveel geld wat meer naar de zakken gaat van management en ander kantoor volk dan naar leraren. Ook het concept van jaarlijkse contracten waar je na 3 jaar eruit ligt, geeft zeker de startende leraren totaal geen zekerheid. Terwijl ze een leraar uit hun contract laten lopen, tegelijk gooien ze een vacature online en zeuren ze over personeelstekort.

Hier zullen er ongetwijfeld figuren bij zitten die de boel lopen te flessen en zo heb je wel op elke werk vloer van dat soort figuren. Die bij elk hoestje doen alsof ze dood vallen.
pi_213687919
Tja als vakbonden dit belangrijk vinden prima. Er is wel een klein verschil met de zorg al ben ik niet geheel zeker. Tijdens de eerste golf zonder bescherming moeten werken en wat nog belangrijker is dat mensen in de zorg ondanks griep of zelfs besmet waren alsnog onder druk gezet werden om te komen werken. Je moest maar een paracetamol nemen werd gezegd.

Maar goed, als je bent afgekeurd geheel of gedeeltelijk door covid is dat natuurlijk triest en is de schade enorm. Ook financieel natuurlijk.
pi_213688068
quote:
4s.gif Op zondag 26 mei 2024 08:24 schreef admiraal_anaal het volgende:
Dus ook OV personeel hierin betrekken? Want die liepen wel wat meer risico van onderwijspersoneel
Nou nee, zelf ov medewerker maar mijn werkgever heeft mij nooit en te nimmer onder druk gezet om tijdens corona te komen werken in tegenstelling tot de zorg sector. Sterker nog, zelfs het advies gekregen om thuis te blijven tijdens die eerste golf. Ik had dat dan niet gedaan en het risico genomen. Dat is allemaal gelukkig goed afgelopen.
pi_213688248
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 08:34 schreef SnodeSnuiter het volgende:
Leraren krijgen al meer dan genoeg

Opflikkeren met die graaiers
Dat speelt geen rol. Als je long covid in een ernstige vorm hebt ben je voor 80 tot 100% afgekeurd. Als je dan helaas nog jong bent is je toekomst naar de kloten om het plat te zeggen. Je kunt een carrière of in iedergeval opklimmen ivm functie etc. wel vergeten en mogelijk ook nog geen pensioen opbouw meer en 75% van je laatst genoten loon nog maar krijgen.

Die compensatie krijg je trouwens in de zorg, als is aangetoond dat je tijdens die eerste golf long covid hebt opgelopen en dus 2 jaar lang door een molen van zware keuringen bent gegaan en dus echt ziek bent en niet bent hersteld en niet meer kunt werken.

Medewerkers in de zorg die hersteld zijn van covid zoals mijn partner die weer gezond is, gewoon werkt krijgt die vergoeding niet, dat natuurlijk terecht is

[ Bericht 1% gewijzigd door Cherni op 26-05-2024 10:36:10 ]
pi_213688369
Was hier het potentiële lerarenbash-topic vol schreeuwers vanaf de zijlijn? :7
-
  zondag 26 mei 2024 @ 10:52:10 #14
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_213688402
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 06:46 schreef HSG het volgende:

[..]
Bron.

En terecht. Scholen werden gebruikt als dumpplek omdat anders de ouders het even te moeilijk hadden. Over ouders gesproken. Er zaten een hoop tussen die echt een schop onder de achterste verdienen met hun grafhouding.

En dan deze
[..]
En dan raar vinden dat lerarentekort blijft stijgen. :')
Ja het lag aan die aso ouders, laat die het maar gewoon betalen!!!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_213688462
Goh, leraren die weer denken dat ze tekort komen. Verrassend.
  zondag 26 mei 2024 @ 11:03:39 #16
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_213688490
ik wil ook compensatie voor covid
ben erg verkouden en ik loop slecht
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_213688638
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 11:03 schreef michaelmoore het volgende:
ik wil ook compensatie voor covid
ben erg verkouden en ik loop slecht
Het gaat om medewerkers die tijdens die eerste golf door covid zijn afgekeurd en dus ook echt niet meer kunnen werken door covid dat ook door diverse helse keuringen en een giga aantal documenten is aangetoond door artsen etc.

Niet voor niets gaat het schijnbaar in de zorg om maar circa 400-500 personen die daar recht op hebben. Aldus nu.nl.
Bovendien moet je ook nog bewijzen dat je tijdens die eerste golf met corona patiënten in aanraking bent geweest. Dus zo makkelijk is het dus allemaal niet om recht te hebben op die vergoeding die geen reet voorsteld als je de schade bekijkt.

https://www.nu.nl/politie(...)angdurige-covid.html
pi_213689761
Wat is dat voor een onzin?

Leraren die werkten helemaal niet in de frontlinie, die zaten het grootste gedeelte gewoon thuis les te geven via Teams.

Die hoefden niet naar school om live les te gaan geven, dat kun je niet met zorg personeel vergelijken.

Toen heel NL thuis zat bleven wij 27/7 aan het werk, wij hebben nooit 1 dag thuis gewerkt en zijn er altijd voor onze clienten geweest.

Als zorg personeel is het onmogelijk om via Teams te beeldbellen, er zal toch zorg geleverd moeten worden.

Laten we lereren niet gelijk stellen met zorgpersoneel zeg.
pi_213689784
De Staat moet haar bevolking snel weer in het gareel krijgen. De brutaliteit neemt alleen maar toe, iedereen eist maar van alles.

Je geeft ze een vinger, ze verkrachten je. Dat zie je bij elke compensatieronde.
pi_213689824
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 13:37 schreef ZanneG het volgende:
Wat is dat voor een onzin?

Leraren die werkten helemaal niet in de frontlinie, die zaten het grootste gedeelte gewoon thuis les te geven via Teams.

Die hoefden niet naar school om live les te gaan geven, dat kun je niet met zorg personeel vergelijken.


Toen heel NL thuis zat bleven wij 27/7 aan het werk, wij hebben nooit 1 dag thuis gewerkt en zijn er altijd voor onze clienten geweest.

Als zorg personeel is het onmogelijk om via Teams te beeldbellen, er zal toch zorg geleverd moeten worden.

Laten we lereren niet gelijk stellen met zorgpersoneel zeg.
Via de glasvezelverbinding kon je gewoon long covid krijgen hoor. :{w
pi_213690028
Jeeej een onderwijstopic!

"Leraren zijn lui en overbetaald" in 3 2 1 ...

Edit: Lol, Probeer spuit 11
"Pools are perfect for holding water"
  zondag 26 mei 2024 @ 15:02:42 #22
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_213690648
Leraren zijn gewoon de grootste jankerds die Nederland ooit gezien heeft. Exorbitantere salarissen voor minimale inspanning en talent. En altijd huilen om meer.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  zondag 26 mei 2024 @ 15:08:26 #23
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_213690849
En verder is praktisch iedereen besmet met COVID op zeker punt. Leraren niet meer dan een ander. Mijn kinderen zaten toen op de basisschool, en die leraren maken zich er héél gemakkelijk van af.
Het is niet zo dat wanneer je COVID toevallig in de klas opgelopen hebt, je langer last krijgt dan wanneer je het in de supermarkt hebt opgelopen
Leraren zijn gewoon enorme querulanten, dat zit het probleem.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_213691164
quote:
1s.gif Op zondag 26 mei 2024 10:30 schreef Cherni het volgende:

[..]
Dat speelt geen rol. Als je long covid in een ernstige vorm hebt ben je voor 80 tot 100% afgekeurd. Als je dan helaas nog jong bent is je toekomst naar de kloten om het plat te zeggen. Je kunt een carrière of in iedergeval opklimmen ivm functie etc. wel vergeten en mogelijk ook nog geen pensioen opbouw meer en 75% van je laatst genoten loon nog maar krijgen.

Die compensatie krijg je trouwens in de zorg, als is aangetoond dat je tijdens die eerste golf long covid hebt opgelopen en dus 2 jaar lang door een molen van zware keuringen bent gegaan en dus echt ziek bent en niet bent hersteld en niet meer kunt werken.

Medewerkers in de zorg die hersteld zijn van covid zoals mijn partner die weer gezond is, gewoon werkt krijgt die vergoeding niet, dat natuurlijk terecht is
Het hele woord leraar speelt geen rol in deze

Een leraar liep net zo veel risico op long covid dan ieder ander, thuiszorg, kassa, transport, openbaar vervoer, media, ict en eigenlijk iedereen op de werkvloer die niet thuis kon werken of naar de supermarkt moest

Iedereen was het zelfde
pi_213691478
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2024 15:20 schreef SnodeSnuiter het volgende:

[..]
Het hele woord leraar speelt geen rol in deze

Een leraar liep net zo veel risico op long covid dan ieder ander, thuiszorg, kassa, transport, openbaar vervoer, media, ict en eigenlijk iedereen op de werkvloer die niet thuis kon werken of naar de supermarkt moest

Iedereen was het zelfde
Wat ik bedoel is het salaris speelt geen rol want het gaat om afkeur en verlies van werk door ziekte. Verder is het een taak van de sector en de vakbonden wat ze wllen om dit aan te vechten. Wat is dat toch dat iedereen zich druk maakt over een sector waar hij zelf niet in werkt als het gaat om salaris, vrije tijd en ziekte.

[ Bericht 3% gewijzigd door Cherni op 26-05-2024 15:42:47 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')