abonnement Unibet Coolblue
pi_212965854


Bovenstaande is het elektraverbruikspatroon wat ik eigenlijk elke nacht zie. Overdag zij er te veel verbruikers en ook panelen dus kan ik daar weinig over zeggen.

Wat is zie is een baseload van 60 watt. Dat kan wel kloppen voor van alles wat altijd aan staat. Dat tegen drieën opeens honderd watt erbij komt is de verwarming van het aquarium. De spike die je elk uur ziet neem ik aan dat het de koelkast is die eens per uur een aantal minuten aanslaat.

De vraag is dan wat die zaagtand is en waarom het zonder visverwarming soms aan is en met verwarming juist soms uit.

In huis is wel van alles geautomatiseerd (home assistant op een R-Pi), er staat een internetmodem aan alsook een pc in slaapstand en een TV en airco staan standby/uit. (dus aan te zetten met ab).

Wie o wie heeft een suggestie welk apparaat dit gedrag kan verklaren. Ik zie het dus al sinds ik iets beter de energie monitor, zomer en winter.
pi_212965902
De ene de diepvriezer en de andere de koelkast?
bv dat de korte piekjes van je koelkast komen en de langere pieken van je vriezer?
Of misschien de pomp van je CV?

En anders is het meten is weten, trek je koelkast er uit (of schakel die een half uur vannacht uit met een tijdschakelaar) niet gevonden, doe dit dan met een groep.
pi_212966021
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 14:33 schreef bonanza8 het volgende:
bv dat de korte piekjes van je koelkast komen en de langere pieken van je vriezer?
Of misschien de pomp van je CV?

CV heb ik niet meer dus die is het in ieder geval niet.

Het is een kleine koelvries combinatie, die gaan dus gezamenlijk aan en uit. Ik kan inderdaad eens een paar uur dat ding eruit trekken maar mijn uitgangspunt is dat het alleen die uur piek is. Als ie zo snel aan en uit gaat houd de compressor dat niet lang vol namelijk.

Opvallend is wel dat het patroon draait als de aquariumverwarming aan gaat. Die kan ik er ook wel eens uittrekken voor een paar uur. Wordt een slechte nacht dan met al die experimenten. :-)

Bedenk dat de inductieplaat ook altijd aan de stroom hangt en de mechanische ventilatie. Op die manier kan ik nog een paar nachten door experimenteren.
  Redactie Frontpage dinsdag 26 maart 2024 @ 14:56:39 #4
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_212966102
CV heb je niet? Warmtepomp? Wellicht is die aan het pendelen en is dat wat je hier ziet. Tenzij je geen warmtepomp hebt natuurlijk...
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_212966132
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 14:56 schreef JeMoeder het volgende:
CV heb je niet? Warmtepomp? Wellicht is die aan het pendelen en is dat wat je hier ziet. Tenzij je geen warmtepomp hebt natuurlijk...
Ik verwarm met de Airco en die staat 's nachts (meestal) niet aan, wel standby. Warm water is een boiler achter een schakelaar dus die is het ook niet.
pi_212966893
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 14:46 schreef qajariaq het volgende:
Opvallend is wel dat het patroon draait als de aquariumverwarming aan gaat. Die kan ik er ook wel eens uittrekken voor een paar uur. Wordt een slechte nacht dan met al die experimenten. :-)

Afhankelijk welke vissoorten die je erin hebt zitten zou het goed kunnen dat je verwarming in het aquarium zelfs overbodig is... De voorgeschreven ideale temperaturen uit de meeste tropische vis databases zijn altijd aan de hoge kant. Commercie truukje vissen zijn koudbloedig en nemen omgevingstemperatuur aan, hoe warmer, hoe hoger de stofwisseling, hoe meer hongerig en actief ze zijn, hoe korter ze leven. Dit houd de handel goed in stand... ;)

En het wordt allemaal snel tropisch genoemd maar zijn ze dat ook werkelijk? Dus dit vergt beetje onderzoek over wat is hunnatuurlijk biotoop... Neem bv. Chinese Danio aangegeven ideale temperatuur 22-24°C... Zoek op waar dit visje in de natuur leeft, dan kom je uit in de Bergstriviertjes van China die gevoed worden met Gletcherwater of ijskoude bergregen etc. en als je daar in je blote kont in springt dan schieten gelijk je balletjes naar binnen, zo warm is dat. Dus voor zover tropisch visje, niet dus... Heeft geen verwarming nodig het aqaurium wordt niet kouder de de temperatuur in huis.

Ook in de werkelijke tropen, heeft 12 uur dag en 12 uur nacht, de nachten kunnen vies koud zijn dan is ook het water waar de visjes leven vies koud. En dan vooral het regenseizoen, dat is de tijd waneer de vissen paren. De trigger voor de paringsdrang is de plotselinge afkoeling van al het regenwater uit de koudere hogere gebieden in dat regenseizoen. En ook dat water is behoorlijk koud, ze gaan er niet dood van maar gaan zich vermenigvuldigen.
Bv. Corydoras sp. tropisch visje uit zuid Amerika, krijg je aan het paaien wanneer de watertemperatuur tot 19°C laat zakken. Wanneer je dit doet met koud sproeiwater dus regen simuleert en afkoelt tegelijk nog eerder. In de natuur kan het zelfs nog kouder worden...

Dus in de natuur hebben ze het ook niet het hele jaarop een perfecte temperatuur, die bestaat niet. Daar komen ze vandaan en daar ligt hun evolutie. Krijgen dus regelmatig behoorlijk koud water op hun bulles zonder dat ze meteen kasje wijlen gaan. Ze kunnen best een stootje verdragen... Een paar nachtjes zonder verwarming kunnen ze wel aan. Misschien vind je daarna wel eitjes op de planten og het glas.

Afijn 90% van wat wij kopen is wildvang, worden dus in de natuur gevangen en vliegen rond de wereld zo jouw bakkie in. Kijke maar eens bij Ruinemans op de website, als er wild bij staat is het wildvang.

Voor Discusvis wordt 28°C aanbevolen, maar dat zal de aquarium kweekvorm betreffen die weten niet beter. Kosten ook even vanaf ¤50 tot heel ver daar boven per stuk... Daar zou ik dan ook wel voorzichtiger mee zijn ondanks ik ook daar mijn twijfels heb. In de natuur hebben ook die niet altijd een constant even warm gespreid bedje.

^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 26-03-2024 16:13:16 ]
pi_212967110
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 16:07 schreef Watuntrik het volgende:
Heeft geen verwarming nodig het aqaurium wordt niet kouder de de temperatuur in huis.
De visjes houd ik rond de twintig graden, dat is al een stuk kouder dan aanbevolen. Veel kouder wil ik niet gaan omdat dan de garnalen duidelijk verminderen. In huis is het regelmatig duidelijk kouder dan die twintig graden vandaar de verwarming. Deze tijd van het jaar staat ie de helft van de tijd aan en over een maand zal die wel uitgaan voor de zomer. Als ik in de winter op vakantie ben staat ie permanent aan en kan ie net niet die twintig graden handhaven.

Maar ik verwacht niet dat de die verwarming die zaagtand veroorzaakt want die schakelt maar een paar keer per dag. Enige connectie die ik zie is dat het patroon van de zaagtand anders is als de verwarming aan staat.
pi_212967487
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 16:38 schreef qajariaq het volgende:
Veel kouder wil ik niet gaan omdat dan de garnalen duidelijk verminderen.
Antalen zou een criterium kunnen zijn... Maar gaat niet over een nachtje ijs... Was maar een idee met onderbouwing wat je kunt proberen, paar nachten de aqaurium verwarming uit. Zegt meer dan slecht 2 uurtjes of zo...

Voor garnalen geldt hetzelfde hogere temperatuur meer activiteit. En naar jouw ervaring meer garnalen... ^O^

Ik heb Neocardina garnaal zelfs buiten in de tuin gehouden. Heb ze nooit groter en roder gezien dan daar. Ze overleven zelfs de winter zolang het maar niet bevriest... :) Ook daar werd voortgeplant, maar heb niet geteld.

Ik zou verder ook niet weten waar dat nachtelijk verbruik op gebaseerd zou moeten zijn. Je zou zeggen moet iets zijn met een thermostaat of tijdschakeling, wat heb je nog meer dat draait op zulk een interval?
pi_212970558
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 16:07 schreef Watuntrik het volgende:
Commercie truukje vissen zijn koudbloedig en nemen omgevingstemperatuur aan, hoe warmer, hoe hoger de stofwisseling, hoe meer hongerig en actief ze zijn, hoe korter ze leven. Dit houd de handel goed in stand..
Gooi de vissen in het vriesvak van de koelvries-combinatie en ze gaan heel lang mee. En je bespaart 100 W.

Maar is het geen meeteffect? Als je bijvoorbeeld elke 2 minuten een meetpunt hebt en je hebt een apparaat dat met een iets andere frequentie verbruikt kun je rare effecten krijgen in je grafiek als het verbruik van dit apparaat soms wel en soms niet gemeten wordt.
Iemand anders kan dit vast beter uitleggen, bedtijd voor mij.
pi_212971468
De onderste grafiek is de (kamer)temperatuur?
pi_212972987
Is t niet gewoon een ordinaire meet- of weergavefout? Als je bijvoorbeeld een pulsteller uitleest die elke 30s maar 1 2 3 4 omwentelingen telt krijg je precies dit soort grafieken, even de schaal negerend. Kun je t vermenigvuldigen met een vast getal, maar dan krijg je dus nog steeds alleen maar 60, 120, 180, 240W.
Als t dan bijvoorbeeld 65 moet zijn krijg je 1 piekje per tien metingen van 1x60. Kruip je hoger, zeg 170, krijg je juist een dipje per tien metingen van 180 (3x60).
Hetzelfde zie je bijvoorbeeld ook als je kWh met te weinig decimalen om gaat rekenen naar vermogen.
pi_212973002
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 21:59 schreef r_one het volgende:
De onderste grafiek is de (kamer)temperatuur?
Nee, dat is het verbruik over de hele dag, met die schuifjes kan je dan een deel kiezen wat in de bovenste grafiek komt. https://enelogic.com/

Net een uurtje de mechanische ventilatie uit gehad en daarna de airco van stroom af. beide hebben geen effect. Koelkast kan ik niet bij zonder ingrijpende verplaatsing van spullen dus die ga ik niet testen. Die aquarium verwarming zit op een plug die ik ook hoor schakelen dus dat kan het domweg niet zijn.

quote:
0s.gif Op dinsdag 26 maart 2024 21:11 schreef Zomaarevenkijken het volgende:
Maar is het geen meeteffect? Als je bijvoorbeeld elke 2 minuten een meetpunt hebt en je hebt een apparaat dat met een iets andere frequentie verbruikt kun je rare effecten krijgen in je grafiek als het verbruik van dit apparaat soms wel en soms niet gemeten wordt.
Hij leest via de P1 elke seconde of zo uit. Dus lijkt het me geen interferentie.

Internetrouter zou nog kunnen of de omvormer van de panelen. Nu naar bed maar zal voor de nacht de kookgroep uit zetten.

Die afronding van @JF_zou ook nog kunnen, morgen eens over nadenken.
pi_212973181
quote:
0s.gif Op woensdag 27 maart 2024 00:15 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Nee, dat is het verbruik over de hele dag, met die schuifjes kan je dan een deel kiezen wat in de bovenste grafiek komt. https://enelogic.com/
Ah oke, omdat er "Elektriciteit, temperatuur" boven de grafiek(en) stond. Dat je een tijdbandbreedte had gekozen, was me al wel opgevallen.

Toch wel apart: in de 24-uurs tijdbalk valt nauwelijks de boost van 60 naar 160 Watt op (factor 2,5x!), terwijl de baseload (vooral) na 09:00 helemaal inzakt tot vrijwel nul. Ik vermoed dat dat je zonnepanelen zijn, dan meet hij dus wat je verbruikt vanaf het net.

Zouden de spikes dan wellicht van de omvormer kunnen komen?
pi_212974115
quote:
0s.gif Op woensdag 27 maart 2024 01:59 schreef r_one het volgende:

[..]
Ah oke, omdat er "Elektriciteit, temperatuur" boven de grafiek(en) stond. Dat je een tijdbandbreedte had gekozen, was me al wel opgevallen.

Toch wel apart: in de 24-uurs tijdbalk valt nauwelijks de boost van 60 naar 160 Watt op (factor 2,5x!), terwijl de baseload (vooral) na 09:00 helemaal inzakt tot vrijwel nul. Ik vermoed dat dat je zonnepanelen zijn, dan meet hij dus wat je verbruikt vanaf het net.

Zouden de spikes dan wellicht van de omvormer kunnen komen?
Tja, niet opletten bij het uitsnijden va de grafiek, ik had wel de schaalverdeling van de temperatuur er af gesneden maar het was me niet opgevallen dat het in de titel ook stond. Temperatuurlijn zit ruim boven het bereik van deze grafiek.

De omvormer lijkt me ondertussen de meest reële, vanavond maar eens een uurtje uitzetten. Het kan natuurlijk ook nog een of andere lader zijn die polt of er iets geladen moet worden. Vannacht wisselde de frequentie wel, op een goed moment slechts een spike per drie kwartier terwijl het meestal binnen vijf minuten is.

Vanaf morgen een week niet thuis, dan gaan er veel stekkers uit het stopcontact zoals pc's en tv's dus eens zien wat daar de invloed van is. Vooral niet vergeten de panelen weer aan te zetten :(

Nou ja, het komt al een tijd voor dus ik denk niet dat er iets stuk aan het gaan is maar het kan wel weer een besparinkje opleveren.
pi_212984585
Omvormer een paar uur uit gehad, geen verschil. De koelkast bleek een ontdooi schakelaar te hebben waarmee zelfs de binnenverlichting uit ging, ook geen verschil. Ik hou het maar op afrondingen ergens in de meter of in de Youless dan wel op de site van Enelogic. Tenzij natuurlijk tijdens die week van huis een ander patroon geeft.

Iedereen bedankt voor het meedenken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')