abonnement Unibet Coolblue
  Moderator zaterdag 16 maart 2024 @ 17:43:33 #1
8781 crew  Frutsel
pi_212850561


quote:
Japan vindt sporen van zwaarste vulkaanuitbarsting in huidig geologisch tijdperk

Japanse wetenschappers zeggen dat ze de zwaarste vulkaanuitbarsting in het huidige geologische tijdperk kunnen bevestigen. De uitbarsting van de Kikaivulkaan vond 7.300 jaar geleden plaats. De bijbehorende aardbeving werd over de hele wereld gevoeld.

De geschiedenis van de aarde wordt verdeeld in tijdsvakken. Het huidige tijdsvak, het holoceen, begon zo'n 11.700 jaar geleden. In die periode hebben al veel zware vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden.

Onderzoekers van de universiteit in Kobe stellen in het Journal of Volcanology and Geothermal Research dat de zwaarste uitbarsting in de moderne tijd ruim zeven millennia geleden voor de kust van het eiland Kyushu plaatsvond.

De wetenschappers deden onderzoek naar vulkanisch materiaal in het water en op de bodem van de zee rond het eiland. Bij een vulkaanuitbarsting worden naast lava en as ook veel mineralen uitgestoten. Die komen neer in de omgeving en blijven liggen.

"We zijn veel te weten gekomen over de verspreiding, hoeveelheid en verplaatsing van het vulkanische materiaal. Zo konden we inschatten hoe groot de uitbarsting moet zijn geweest. Sinds deze gigantische uitbarsting is er niet meer zo'n grote uitbarsting geweest", zegt hoofdonderzoeker Satoshi Shimizu.

Op basis van hun metingen concluderen de wetenschappers dat de uitbarsting bij Kyushu een gebied van 4.500 vierkante kilometer omspande. Dat is ongeveer de grootte van de provincie Noord-Brabant.

De vulkaan braakte zeker honderden kubieke kilometers aan gruis, stof en as de atmosfeer in. Dat is vele malen meer dan bij elke andere vulkaanuitbarsting die ooit geregistreerd is.

Bij de uitbarsting van het Indonesische eiland Krakatau in 1883 werden enkele tientallen kubieke kilometers aan materiaal uitgestoten. Die uitbarsting wordt gezien als de mogelijk zwaarste in de moderne tijd.

Door vulkanen te onderzoeken, kunnen we de leefomstandigheden op aarde beter begrijpen, zegt Shimizu. "Vulkaanuitbarstingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het klimaat, en daarmee de geschiedenis van de mens.
Vulkanen IJsland - Actuele uitbarsting
Vulkanen over de hele wereld
Campi Flegrei - de supervulkaan bij Napels
pi_212937673
Interessant. 2024 - 7500 = 5476BC

The story of Noah may be part of the Abrahamic canon, but the legend of the Great Flood almost certainly has prebiblical origins, rooted in the ancient civilizations of Mesopotamia. The Sumerian Epic of Gilgamesh dates back nearly 5,000 years and is thought to be perhaps the oldest written tale on the planet.

Die volksvertellingen tot de bundel zouden best 400 jaar kunnen overspannen.

Het historisch beschouwde verhaal van Noah op zichzelf dan weer over een relatief kleine ronde boot (groot in verhouding met de kleinste boten) te gaan waar hij alleen 2 dieren van elk in de nabije omgeving vervoerde. Gegeven de ‘wereld van de Bijbelse verhalen’ in de eigen context nooit zo groot is geweest. Die vloed is mogelijk weer verbonden aan hoe de zwarte zee verder verbrede.



[ Bericht 15% gewijzigd door Beathoven op 24-03-2024 10:12:10 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')