abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 26 november 2024 @ 12:24:09 #251
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_215687324
Stroomnet te veel uit balans
TenneT grijpt in: geld verdienen met slimme thuisbatterijen wordt moeilijker


Netbeheerder TenneT heeft maatregelen moeten nemen om het landelijke elektriciteitsnet in balans te houden. Oorzaak: de komst van partijen die snel reageren op prijsprikkels op de zogeheten onbalansmarkt, zoals met slimme thuisbatterijen. De verwachting is dat het steeds lastiger wordt om via deze route snel geld te verdienen. "Je hebt 0,0 garantie om zo'n batterij in zes jaar terug te verdienen."

Het klinkt mooi: geld verdienen met een slimme thuisbatterij door razendsnel te laden en ontladen. Het leidt echter tot kopzorgen bij TenneT, omdat dit snelle reageren negatieve gevolgen heeft voor de balanskwaliteit van het elektriciteitsnet.

Het draait allemaal om de onbalansmarkt. Dat is heel wat anders dan de gewone energiemarkt voor consumenten. Daar ligt de prijs, bijvoorbeeld 30 cent per kilowattuur, vast voor een paar maanden of een paar jaar. Wie kiest voor een dynamisch contract krijgt ieder uur een andere prijs, maar weet de prijzen wel een dag van tevoren. Soms betaal je 5 cent, een andere keer 50 cent.

Per kwartier

Op de onbalansmarkt variëren de prijzen per kwartier en die prijzen kunnen veel hoger of lager liggen. De informatie wordt met een vertraging van enkele minuten doorgegeven.

Consumenten zijn niet direct actief op deze markt, maar met een slimme thuisbatterij indirect wel. Die batterijen worden aangestuurd door aanbieders als Zonneplan (Nexus), Tibber (Homevolt), NextEnergy (Huawei) of Frank Energie (SolarEdge).

Omdat op de onbalansmarkt de prijzen voor elektriciteit nog veel hoger of lager kunnen liggen, kun je in theorie snel geld verdienen. Soms krijg je bijvoorbeeld een euro per kilowattuur voor het leveren en even later een euro per kilowattuur voor het afnemen.

Hoe dat kan? Heel simpel gezegd wordt deze vergoeding uitgekeerd omdat je helpt het elektriciteitsnet in balans te brengen. Dat is als plotseling meer of minder energie wordt opgewekt dan verwacht, bijvoorbeeld omdat het harder of zachter waait dan een dag eerder was voorspeld.

Zo kun je dus geld verdienen door meerdere keren per dag te laden of ontladen met een thuisbatterij.

Aanschafprijs batterij terugverdienen

Zoals gezegd doen consumenten dit niet zelf. Aanbieders van slimme batterijen doen dit door batterijen bij mensen thuis aan te sturen. Klanten van Zonneplan verdienden volgens het bedrijf de afgelopen 6 maanden op die manier 1195 euro. In theorie is zo'n thuisbatterij (aanschafprijs van zo'n 7000 euro) dan in een paar jaar terugverdiend.

Er zijn echter geen garanties. Er zijn namelijk steeds meer partijen die 'helpen' de balans terug te brengen. Ook bijvoorbeeld zonneparken kunnen snel afschakelen bij negatieve prijzen.

De praktijk is nu dat zó snel wordt gereageerd op prijsprikkels, dat een overschot vaak binnen een kwartier omslaat in een tekort of andersom. Dat schommelen wordt door de netbeheerder gezien als zeer ongewenst.

Regeltoestand 2

Als dat gebeurt, dan is in vaktermen sprake van regeltoestand 2. Partijen moeten in zo'n situatie betalen voor de ongewenste schommeling. Om deze 'boete' te voorkomen gaan batterijen binnen dit kwartier razendsnel laden of ontladen om op het saldo 0 uit te komen.

TenneT is klaar met dit soort praktijken. De netbeheerder ziet al 'geruime tijd' ongewenste schommelingen in de 'nationale vermogensonbalans', en riep eerder al op om met minder vermogen af te nemen of terug te leveren. Dit leverde te weinig op. "We hebben gemerkt dat sommige aanbieders niet naar die instructie luisteren", zegt woordvoerder Jorrit de Jong van TenneT.
Elke vijf minuten

Daardoor is vorige week een nieuwe maatregel ingegaan. Deelnemers aan de onbalansmarkt krijgen voortaan minder snel informatie over de actuele balanssituatie. In plaats van elke twee minuten, nu elke vijf minuten. De hoop is dat daardoor minder snel wordt gereageerd.

Die maatregelen zijn er niet voor niks, zegt De Jong. "De frequentie van het elektriciteitsnet kan te veel gaan schommelen. Dat is gevaarlijk. Dan kun je hele grote storingen krijgen. Ook gevoelige apparaten kunnen hier last van krijgen."

Gouden bergen

De Jong zegt dat de netbeheerder niet precies weet welke partij of partijen de instructies negeren. De woordvoerder zegt zich vooral zorgen te maken om bedrijven op de energiemarkt die aan klanten 'gouden bergen' beloven met thuisbatterijen.

"De hoeveelheid elektriciteit in deze markt is maar heel klein", voegt Anton Tijdink, expert elektriciteitsmarkten bij TenneT, nog toe. "Daarom maak ik mij wel zorgen om de verhalen dat je met thuisbatterijen hier veel geld mee kunt verdienen. Wie geld wil verdienen met het slim inkopen en verkopen van elektriciteit, moet het verhelpen van onbalans zien als de kers op de taart. Onbalans is niet de taart zelf."

'Verdienmodel met 0,0 garantie'


Accu-expert Dennis van der Meij van Solar-engineering verwacht dat de voorgespiegelde verdienmodellen voor thuisbatterijen 'in rap tempo afbrokkelen'. "Door te snel reageren op veel vermogen en omdat we allemaal tegelijk dat geld willen pakken."

Daar komt nog wat bij: hoe meer partijen actief worden op deze markt, hoe lager het verdere verdienmodel. Hij noemt het in zijn populaire LinkedIn-posts een 'kannibalisatie-effect'. "Die 6 jaar terugverdienen heeft 0.0 garanties. Geen leuk verhaal, wel eerlijk!"

Hij roept op om opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. "Los je geen probleem op en verdien je alleen maar geld? Dan benadeel je het collectief doordat je de problemen over de schutting gooit."

Reactie Zonneplan

Zonneplan, een van de aanbieders van thuisbatterijen, laat in een reactie weten de ingreep van TenneT vooral als een waarschuwing te zien en verwacht dat de netbeheerder het bij een tijdelijke maatregel houdt. "De verwachte impact op verdiensten achten we dan ook beperkt."

Het bedrijf zegt bezig te zijn om de batterij ook actief te laten zien op andere energiemarkten. "Ik kan me voorstellen dat daar - waar mogelijk - nu nog wat meer vaart achter komt", zegt een woordvoerder.

Taak van TenneT is handhaven frequentie

Het hoogspanningsnetwerk werkt met een frequentie van 50 Hz, dat is in Europa afgesproken. Het is de taak van TenneT deze frequentie te handhaven, door aangeslotenen vraag en aanbod met elkaar in balans te laten houden. Consumenten zouden schommelingen in de frequentie kunnen merken aan hun wekkers en klokken, die daardoor niet meer gelijk kunnen lopen. "Maar ook hoogwaardige industrieën kunnen er last van krijgen."

https://www.rtl.nl/nieuws(...)astiger-na-ingrijpen
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_215687588
Om dit wel goed te laten werken kun je twee dingen doen: eerst toestemming vragen voor je energie gaat leveren, of op je slimme meter de precieze status en stroomprijs uit kunnen lezen en die ook verrekenen.

In beide gevallen moet dat natuurlijk op wijkniveau of soms zelfs straatniveau gaan gebeuren, dus moet je een enorme administratie op gaan zetten om dat allemaal bij te houden. En uiteindelijk gaat TenneT dan beslissen of en wanneer je elektriciteit terug kunt leveren.

Als iedereen in de straat of wijk thuis komt van hun werk en hun auto aan de oplader hangt, geeft dat natuurlijk hetzelfde probleem. Of zelfs groter, als ze met 3 * 25 A of meer gaan laden. Dus dat moet TenneT dan ook gaan beslissen.

En om de verschillende wijken meer van elkaar los te koppelen en het allemaal binnen de perken te kunnen houden hebben ze dan, zoals @ACT-F al aangaf, allemaal een eigen trafo nodig. Net zoals de flatgebouwen. Ook de parkeerplaatsen die allemaal een lader moeten krijgen. En dan moet je al na gaan denken over een heel nieuw hoge spanning gelijkstroomnetwerk om al die trafo's mee te verbinden. Ok, dan worden het eigenlijk enorme schakelende voedingen. Kost wat, maar dan ben je ook helemaal klaar voor de toekomst en dan kun je als bewoner nog zelf beslissen wanneer je stroom levert of afneemt.

Kortom, een vrije markt met honderdduizenden producenten en forse gebruikers over een infrastructuur waarbij alles direct invloed heeft op elkaar gaat nooit werken. je moet het volledig reguleren of in kleine stukjes hakken.
pi_215687767
quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
De praktijk is nu dat zó snel wordt gereageerd op prijsprikkels, dat een overschot vaak binnen een kwartier omslaat in een tekort of andersom. Dat schommelen wordt door de netbeheerder gezien als zeer ongewenst.
Geinig, een gehele varkenscyclus doorlopen in enkele minuten :D
pi_215687826
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 13:43 schreef tjoptjop het volgende:

[..]
Geinig, een gehele varkenscyclus doorlopen in enkele minuten :D
Het net moet altijd in balans zijn anders gaat het fout dus ja, dat balanceren zijn ze goed in.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688046
Bij de vorige kabinetten had ik nog wel het idee dat ze ad-hoc iets konden regelen. Het huidige kabinet zit alleen maar duimen te draaien en in een eigen gecreeerde cirkel diverse crises uit te roepen over het feit dat er niets gebeurd qua management.
pi_215688254
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 14:29 schreef Beathoven het volgende:
Bij de vorige kabinetten had ik nog wel het idee dat ze ad-hoc iets konden regelen. Het huidige kabinet zit alleen maar duimen te draaien en in een eigen gecreeerde cirkel diverse crises uit te roepen over het feit dat er niets gebeurd qua management.
Alles is ook wel dichtgeramd qua beweegruimte.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688423
quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
Daar komt nog wat bij: hoe meer partijen actief worden op deze markt, hoe lager het verdere verdienmodel. Hij noemt het in zijn populaire LinkedIn-posts een 'kannibalisatie-effect'. "Die 6 jaar terugverdienen heeft 0.0 garanties. Geen leuk verhaal, wel eerlijk!"

Hij roept op om opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. "Los je geen probleem op en verdien je alleen maar geld? Dan benadeel je het collectief doordat je de problemen over de schutting gooit."
Men mist altijd een beetje economisch inzicht, vind ik
In een efficiënte markt met volkomen concurrentie is de kostprijs (incl redelijke marge) gelijk aan de marktprijs.p
Daar werken alle markten naartoe, dat het nu niet zo is heeft alles te maken met een tekort aan batterijen en participanten op de onbalansmarkt, er zijn simpelweg veel te grote baten op dit moment, anders bestond dit probleem ook niet zozeer.... Het punt is nu dat het steeds meer mensen worden die hieraan mee willen doen en de regels vanuit de netbeheerder achterlopen.

Ook deze oplossing is maar half.

Lage prijzen is iedereen mee gebaat.
Waarom onbalans oplossen door iets anders dan een batterij als de batterij de goedkoopste oplossing is? Dat is het punt.

"dan benadeel je het collectief" is dus onzin.
Beetje hetzelfde zeggen als dat je niet houden aan prijsafspraken en produceren voor een lagere prijs en verkopen (en overschotten vernietigen) goed voor het collectief zou zijn.

Bekijk deze YouTube-video

quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
Regeltoestand 2

Als dat gebeurt, dan is in vaktermen sprake van regeltoestand 2. Partijen moeten in zo'n situatie betalen voor de ongewenste schommeling. Om deze 'boete' te voorkomen gaan batterijen binnen dit kwartier razendsnel laden of ontladen om op het saldo 0 uit te komen.
quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
Regeltoestand 2

Als dat gebeurt, dan is in vaktermen sprake van regeltoestand 2. Partijen moeten in zo'n situatie betalen voor de ongewenste schommeling. Om deze 'boete' te voorkomen gaan batterijen binnen dit kwartier razendsnel laden of ontladen om op het saldo 0 uit te komen.
De financiële prikkels zijn nu dus al dat "overschieten" leidt tot betalen? Dus die prikkels staan goed? Of wordt het niet zo goed uitgelegd? (waarschijnlijk).

[ Bericht 4% gewijzigd door ludovico op 26-11-2024 15:32:21 ]
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688458
quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
Daardoor is vorige week een nieuwe maatregel ingegaan. Deelnemers aan de onbalansmarkt krijgen voortaan minder snel informatie over de actuele balanssituatie. In plaats van elke twee minuten, nu elke vijf minuten. De hoop is dat daardoor minder snel wordt gereageerd.

Die maatregelen zijn er niet voor niks, zegt De Jong. "De frequentie van het elektriciteitsnet kan te veel gaan schommelen. Dat is gevaarlijk. Dan kun je hele grote storingen krijgen. Ook gevoelige apparaten kunnen hier last van krijgen."
Los het dan op!? Kom met regels?

"We hebben een probleem, wij zijn verantwoordelijk, en we doen niks en gaan publiekelijk klagen"
Ok dan?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688482
quote:
3s.gif Op dinsdag 26 november 2024 12:24 schreef ACT-F het volgende:
Hij noemt het in zijn populaire LinkedIn-posts een 'kannibalisatie-effect'.
Dat kannibalisatie-effect is dus defacto het tekort aan aanbod van de markt oplossen en leidt tot:
1. Lagere prijzen voor de consument
2. Betere benutting zonne-energie en wind-energie projecten.
3. Goedkoper onbalans wegnemen (indien juiste prikkels van netbeheerder)
4. Oplossing voor netcongestie (indien juiste prikkels vanuit netbeheerder...)
5. Goedkopere wind en zonne-energie.

Het kannibalisatie effect is dus alleen maar positief voor de consument en onze welvaart. *O*
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688547
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 15:37 schreef ludovico het volgende:

[..]
Dat kannibalisatie-effect is dus defacto het tekort aan aanbod van de markt oplossen en leidt tot:
1. Lagere prijzen voor de consument
2. Betere benutting zonne-energie en wind-energie projecten.
3. Goedkoper onbalans wegnemen (indien juiste prikkels van netbeheerder)
4. Oplossing voor netcongestie (indien juiste prikkels vanuit netbeheerder...)
5. Goedkopere wind en zonne-energie.

Het kannibalisatie effect is dus alleen maar positief voor de consument en onze welvaart. *O*
Je draait het om. Ten eerste is het nou net die onbalans waardoor de prijzen negatief kunnen worden. En het probleem is nu de overcompensatie, omdat de berichtgeving niet continu real-time is. Die loopt altijd wat achter. Ook wordt er waarschijnlijk te weinig rekening gehouden met lokale effecten.

Wat er gebeurd:
De spanning is veel te laag. Na een minuut wordt dat online gezet. Alle mensen met een accu die meedoen aan dat project gaan meteen volle bak terugleveren. De spanning wordt veel te hoog. Twee minuten later zetten ze dat online. Al die accu's stoppen met leveren en gaan opladen. De spanning wordt veel te laag. Herhaal.

Zeker lokaal kan dat het netwerk flink de das omdoen.
pi_215688558
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 13:12 schreef SymbolicFrank het volgende:
je moet het volledig reguleren of in kleine stukjes hakken.
Volledig reguleren...
Het enige wat je hoeft te reguleren zijn de grote stroomvermogens.... Maar men zal er niet aan moeten denken dat dat extern aangestuurd zou kunnen worden (vermoed ik).

Maarja, zal wel moeten, dan moet je maar niet meer dan stopcontactniveau willen auto-laden of warmtepompen.
Maak accu's anti-cyclair.

Wil je ze pro-cyclisch kunnen gebruiken? Kan, maar externe aansturing.
Wil je als partij aansturen? Kan, maar cf regels netbeheerder.

Gros gebeurt al, maar de regelgeving loopt door die hoge vermogens achter.

[ Bericht 7% gewijzigd door ludovico op 26-11-2024 16:02:44 ]
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688605
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 15:49 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ten eerste is het nou net die onbalans waardoor de prijzen negatief kunnen worden.
Nee. Dat is een overschot aan elektriciteitsproductie. Die onbalans werkt twee kanten op... Als de prijs laag is, dan zal de accu laden, dat is anti-cyclisch.

Ok, noem dat onbalans, prima.
Maar in dit artikel gaat het over onbalanshandel en dat is gewoon elektriciteitstarieven die per 15 minuten anders zijn, i.p.v. dynamisch per uur.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688637
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 15:52 schreef ludovico het volgende:

[..]
Volledig reguleren...
Het enige wat je hoeft te reguleren zijn de grote stroomvermogens.... Maar men zal er niet aan moeten denken dat dat extern aangestuurd zou kunnen worden (vermoed ik).

Maarja, zal wel moeten, dan moet je maar niet meer dan stopcontactniveau willen auto-laden of warmtepompen.
Als toevoeging op mijn vorige post:

Je hebt digitale en analoge elektronica. Die eerste werkt met twee spanningsniveaus: aan of uit. Je hebt stroom, of je hebt het niet. Maar achter de schermen is alle elektriciteit en elektronica analoog. De spanningsverschillen bepalen waar de elektronen naar toe gaan.

In een analoge schakeling balanceert zich dat uit. Het totale voltage wordt verdeeld over alle onderdelen. Die hebben allemaal een weerstand en die twee dingen samen bepalen hoeveel stroom er door ieder onderdeel vloeit. Als je de weerstand van 1 onderdeel wijzigt, wijzigen al die waardes over alle onderdelen.

Maar op de onbalansmarkt is de balancering niet real-time. Hij loopt een paar minuten achter. Het oscilleert tussen min en max. En dus is het systeem nooit in balans. Als je genoeg accu's hebt, maken ze er een digitaal signaal van, een blokgolf.
pi_215688678
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2024 16:08 schreef SymbolicFrank het volgende:
Maar op de onbalansmarkt is de balancering niet real-time. Hij loopt een paar minuten achter. Het oscilleert tussen min en max. En dus is het systeem nooit in balans. Als je genoeg accu's hebt, maken ze er een digitaal signaal van, een blokgolf.
Maar dat onbalans handel is allemaal gereguleerd via tussen partijen en weet ik veel wat, echt, het is regelgeving. Als er met te grote vermogens wordt gestrooid zul je progressief oid tarieven moeten invoeren. Maar die zullen congestie technisch ook anders moeten zijn per gebiedje... Laat het ze maar oplossen, het huidige systeem is outdated en dit zou top-prio moeten zijn.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_215688685
Wat je zou kunnen doen is de spanning van alle omvormers aan de kant van het elektriciteitsnet hard instellen op 230 volt. Dan kunnen ze alleen stroom leveren als de spanning op het net lager is en stroom afnemen als hij hoger is. Je moet dat nog wel wat dempen met een filter en eventueel een minimale omschakeltijd instellen van een aantal seconden. En dan werkt het.
  dinsdag 3 december 2024 @ 12:12:55 #266
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_215755359
Grote gascentrale in Rotterdam levert weinig op en sluit daarom

Energiebedrijf EPNL dreigt een grote gascentrale te sluiten, omdat de financiële risico's te groot worden. Het bedrijf zegt dat overheidsingrijpen nodig is om toekomstige problemen met de stroomvoorziening te voorkomen.


Gascentrales zijn minder noodzakelijk, omdat er meer elektriciteit wordt opgewekt door windturbines en zonnepanelen. Maar energieproducenten moeten wel blijven investeren in onderhoud en personeel aanhouden om de centrale te kunnen bedienen. Dit maakt het volgens hen steeds lastiger dure gascentrales draaiend te houden.

De Rotterdamse Rijnmond-1-centrale van EPNL, een grote stroomleverancier in Nederland, dreigt failliet te gaan en gaat daarom dicht, liet het bedrijf maandag weten.

Lagere opwekcapaciteit

Dat is misschien goed voor het klimaat, maar als er geen groene stroom uit wind en zon beschikbaar is zijn gascentrales voorlopig nog nodig om de tekorten in de elektriciteitsvoorziening op te vullen. Dit was bijvoorbeeld afgelopen november het geval, toen er weinig wind en zon was en gascentrales volop moesten bijspringen.

"Dat een individuele centrale nu sluit, leidt niet direct tot grote zorgen", zegt Anton Tijdink die bij hoogspanningsbeheerder TenneT gespecialiseerd is in marktwerking op de elektriciteitsmarkt. "Maar we moeten wel gaan opletten nu marktpartijen zeggen dat ze opwekcapaciteit gaan verminderen."

Voorlopig zijn er nog meer dan genoeg gascentrales, maar volgens Tijdink wordt de kans steeds groter dat de vraag naar stroom de productiecapaciteit overtreft als er te veel verdwijnen. Na 2030 lijken er sowieso problemen te ontstaan. Afgelopen voorjaar waarschuwde TenneT dat er dan niet altijd voldoende elektriciteit beschikbaar zal zijn.

Extreem hoge prijzen

Nederland zal dan niet meteen in het donker zitten, maar bij stroomtekorten kan de prijs van elektriciteit korte tijd extreem hoog worden. In zeer uitzonderlijke situaties kan een megawattuur dan oplopen tot 15 duizend euro, aldus Tijdink. Ter vergelijking: afgelopen november, toch al geen goedkope maand, was de prijs gemiddeld 272 euro.

Wie een gascentrale kan laten draaien bij extreem hoge prijzen, is dus spekkoper. Maar de rest van de tijd zullen de inkomsten laag zijn, zeker in de zomer als er veel zonnestroom is. Dan dalen de prijzen geregeld naar nul.

Volgens EPNL, dat pas sinds vorig jaar actief is op de Nederlandse markt en de centrales heeft overgenomen van de Zeeuwse energiemaatschappij PZEM, valt er met de Rotterdamse gascentrale niet genoeg te verdienen in de huidige markt.

Sluiting is nog te voorkomen, maar dan is overheidsingrijpen nodig, stelt het bedrijf. "Onze beslissing is bedoeld om een duidelijk signaal af te geven over de noodzaak van een capaciteitsmarkt", laat bestuursvoorzitter Peter Černák van EPNL weten in een schriftelijke toelichting.

Strategische reserve

Bij een zogenoemde capaciteitsmarkt kan de overheid een of meerdere gascentrales 'uit de markt halen'. Deze centrales worden dan toegevoegd aan de zogenoemde strategische reserve. Het Rijk betaalt dan alle kosten om deze centrales in bedrijf te houden en start ze pas op bij dreigende stroomtekorten. Op zulke momenten kunnen 'overheidscentrales' de hoogste pieken van de stroomprijs aftoppen.

De kosten voor het in de lucht houden kunnen worden verwerkt in de nettarieven. "Maar die zijn in Nederland al vrij hoog", zegt Tijdink. Welke optie er ook gekozen wordt, het in stand houden van de zogenoemde leveringszekerheid is niet gratis, zegt hij. Het optuigen van een capaciteitsmarkt is vooralsnog duurder dan dat er af en toe extreem hoge prijzen zijn, blijkt uit Tennetberekeningen. "Welke oplossing er gekozen wordt, is uiteindelijk een politieke keuze."

Noodplan

Hoewel TenneT rekening houdt met de sluiting van meerdere gascentrales in de komende jaren, riep de netbeheerder afgelopen voorjaar het ministerie van Klimaat en Groene Groei (toen nog Economische Zaken en Klimaat) op een plan te maken om toekomstige problemen met de stroomvoorziening te voorkomen.

KGG zegt op korte termijn voorstellen naar de Tweede Kamer te sturen. Kennelijk zijn die niet overtuigend genoeg om EPNL te laten afzien van de plannen zijn gascentrale te sluiten.

https://www.nu.nl/uit-and(...)en-sluit-daarom.html

Nog meer onbalans...
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_215927239
De prognoses zijn dat de prijs voor LNG komende jaren flink gaat dalen door toenemende productie vanuit de VS en Qatar. Er vindt nu echter een duidelijk merkbare ontkoppeling plaats in europa van de stroomprijs van gas omdat er steeds minder gascentrales overblijven omdat die niet langer renderen gedurende de zonnige maanden. Landen gaan zich mogelijk ook meer ontkoppelen omdat ze de controle over de stroomvoorziening dreigen te verliezen, en vooral over de prijzen. Juist landen als Zweden en Noorwegen die hun stroomzaak goed op orde hebben gebracht willen niet het kind van de rekening worden door energetisch wanbeleid van hun buurlanden. Goed gedrag niet belonen, maar afstraffen zal hun bevolking ook niet kunnen en willen accepteren lijkt mij.

Beschikbaarheid van goedkoper LNG is niet langer maatgevend voor de stroomprijs als je het niet kan omzetten naar voldoende stroom :N

Frontpage: Terugkeer Trump: Europese gasprijs omlaag met meer dan 15%

quote:
De terugkeer van Trump betekent een klap voor de energietransitie. Nog nooit heeft de VS zoveel olie opgepompt als afgelopen jaar en onder Trump zal dit alleen maar verder toenemen. Dat geldt ook voor de export van vloeibaar aardgas (LNG). Volgens Kredietverzekeraar Allianz Trade kan de Europese gasprijs hierdoor de komende vijf jaar met meer dan 15% dalen.
Daarnaast gaat de LNG productie van Qatar met circa 80% toenemen tussen 2027/2030

Qatar LNG expansion

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 20-12-2024 06:39:22 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_215927595
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2024 12:16 schreef Candymannetje het volgende:
Misschien dat de windmolen die volgend jaar uit komt daar bij kan helpen.
Dat is allemaal zwendel. Trap er niet in. Die kleine molens zijn zonder uitzondering waardeloos en brengen in hun levensduur niet eens de energie op die het kost om zo'n prul te maken.

Een windmolen moet zeer groot zijn en zeer hoog anders is het minder dan niks.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_215927757
Hier kunnen we ook wel een reeks van maken ondertussen. Heerlijk om te zien hoe het onder Rutte gevoerde wanbeleid zich begint te ontvouwen. Die knul schijnt nu een hoge post bij de NAVO te hebben, Poetin komt niet meer bij van het lachen.

:s)
pi_215928385
Minstens 10 jaar overlast? Dus we gaan er niks aan doen de komende jaren _O_
pi_215944834
Bekijk deze YouTube-video
Tot wel ¤40 miljard: zoveel kost netcongestie ons
:')
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_215946118
quote:
Hoe een AI-supercomputer in Finland de chipindustrie in Nederland moet versnellen

Onderzoekers van de TU Eindhoven hopen met behulp van een AI-supercomputer de ontwikkelingen in de Nederlandse chipindustrie te versnellen. Sinds vorige maand heeft de TU/e als een van de eerste universiteiten ter wereld de beschikking over een supercomputer voorzien van de nieuwste AI-chips van NVIDIA. 'We willen binnen een jaar met de eerste resultaten komen', zegt Richard Zoontjens, die het Supercomputing Center van de TU Eindhoven leidt.

[...]

De supercomputer komt niet in Eindhoven te staan, maar drieduizend kilometer naar het noorden, in het Finse Kajaani. 'We hebben daar geen last van netcongestie', legt Zoontjens uit. Daarnaast wordt het datacenter gekoeld met natuurlijke bronnen. 'Dat scheelt in de kosten en is ook duurzamer.'
https://www.bnr.nl/nieuws(...)land-moet-versnellen

we kunnen niet eens supercomputers draaien in dit land _O-
  zaterdag 21 december 2024 @ 18:25:41 #273
24533 ACT-F
Onmeunige gaspedoal emmer
pi_215946298
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2024 18:11 schreef gwn_een_user het volgende:

[..]
https://www.bnr.nl/nieuws(...)land-moet-versnellen

we kunnen niet eens supercomputers draaien in dit land _O-
Microsoft en Google waren ze voor :P
Bekijk de webcam via UStream. Luister naar Gutter FM
pi_215947009
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2024 16:22 schreef Digi2 het volgende:
Bekijk deze YouTube-video
Tot wel ¤40 miljard: zoveel kost netcongestie ons
:')
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2024 16:22 schreef Digi2 het volgende:
Bekijk deze YouTube-video
Tot wel ¤40 miljard: zoveel kost netcongestie ons
:')
Dat ze de onkosten maar laten betalen door de vele ouderwetse lieden, die hebben meer dan voldoende geld en kunnen dus nog steeds hun rekeningen lachend betalen.
pi_215953217
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2024 19:37 schreef torentje het volgende:

[..]
[..]
Dat ze de onkosten maar laten betalen door de vele ouderwetse lieden, die hebben meer dan voldoende geld en kunnen dus nog steeds hun rekeningen lachend betalen.
De ECB heeft veel meer geld, laat ze het anders maar bijdrukken met hun euro geldpers.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')