Ja, dit dus. Bij mij (ik heb een Etna) is van de 9 standen standje 4 ongeveer om de boel aan de kook te houden. Onder stand 4 kom ik eigenlijk nooit, maar ik ben dan ook van de snelle gerechten.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
Stand 5 is op de ene inductiekookplaat (merk / type) weer anders dan stand 5 bij een andere.
In de praktijk gooi ik hier een wok of koekenpan meestal op stand 8 om op te warmen, olie er in en dan kan meestal na 20 seconden het product er wel in wat je wil bakken.
Dan terug naar stand 5 en dat is meestal prima.
Gaat het te langzaam, dan iets hoger, gaat het te snel, dan iets lager.
Ga vaker koken, dan leer je de kookplaat vanzelf kennen.
Negen standen is ook niet overdreven veel. Maar uiteindelijk gaat het over de temperatuur van je water en niet of het wel of niet borrelt. Je kan testen door kort even een tik hoger te zetten, als het dan vlot borrelt is het warm zat en kan ie weer een tikje omlaag. Daardoor heb je minder vocht en etensluchtjes in huis ook nog.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:07 schreef Irritatie100 het volgende:
Onlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe woning zit een inductiekookplaat. Mooi spul natuurlijk, maar ik ben gewend om op gas te koken. Toen ik voor het eerst ging koken was het wel even heel anders dan ik gewend was moet ik zeggen, dus vandaar dit topic
Ik wilde bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers bakken. Met koken op gas zette liet ik altijd de de boter smelten op iets hoger vuur en daarna draaide ik het gas altijd helemaal omlaag, zodat de burger zachtjes gaart en volledig doorbakt, maar geen schoenzool wordt en lekker sappig en zacht blijft. Dat wilde ik nu ook. Mijn kookplaat heeft 9 standen, ik zette de pan eerst op standje 7 om de boter te laten smelten. Ik had de kookplaat nog niet aangezet of de boter smolt al.
Toen zette ik het terug naar standje 3 (terwijl ik op gas altijd het laagste vuur gebruikte), maar de boter stopte toen met bruisen en het typische sisgeluidje was er ook niet met het vlees in de pan leggen. Het leek dus gewoon alsof de plaat uit stond, maar dat was niet 100% zeker niet zo. Dan zou het display moeten knipperen, maar dat deed het niet. Inmiddels heeft mijn vriendin ook al een keer een pan pasta laten overkoken omdat op lagere stand de kook van het water af leek te zijn, maar het op een hogere stand juist veel te hard kookte.
Ik begin haast te denken dat door zo'n inductieplaat je pan reageert alsof ie koud is, terwijl je hem prima kan gebruiken. Dat klinkt alleen erg onlogisch in mijn oren, dus daarom de vraag: is dat zo?
Zijn er verder nog algemene tips voor het koken op inductie, of moet ik er maar gewoon aan wennen?
Tot de tweede "pit" er bij komt. Dan gaat 'ie op een gegeven moment bijkoelen(?). Ik schrok me de pleuris de eerste keer dat ik het hoorde.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:18 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Negen standen is ook niet overdreven veel. Maar uiteindelijk gaat het over de temperatuur van je water en niet of het wel of niet borrelt. Je kan testen door kort even een tik hoger te zetten, als het dan vlot borrelt is het warm zat en kan ie weer een tikje omlaag. Daardoor heb je minder vocht en etensluchtjes in huis ook nog.
Koken op inductie is verder niet wezenlijk anders dan gas. Het reageert net zo vlot op wijzigingen en heeft vaak meer vermogen. Water (rijst, mac) koken in een kleine pan blijf ik zelfs bij staan tot het aan de kook is en dan stap voor stap terug naar standje 1 of 2. In het begin is het ook even wennen dat het stil is.
Ja, dat kan als je veel vermogen aan hebt dat de koeling er bij komt. Gebeurt me vrijwel nooit eigenlijk. Wel heb ik dat je in de P stand de spoelen en de bodem van de pan hoort brommen/rammelen. Maar die P(ower) blijf ik altijd bij staan. Verder altijd de kookwekker aan als ik weg loop.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:21 schreef Bargehassus het volgende:
[..]
Tot de tweede "pit" er bij komt. Dan gaat 'ie op een gegeven moment bijkoelen(?). Ik schrok me de pleuris de eerste keer dat ik het hoorde.
Yep, hier ook een Etna. Ik zat ook rond stand 4 inderdaad, maar ik zat daar toch een beetje mee te kloten. Op stand 3 leek de plaat dus gewoon uit te staan, maar dan vraag ik me weer af, waarom zit die stand er überhaupt opquote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:17 schreef Bargehassus het volgende:
[..]
Ja, dit dus. Bij mij (ik heb een Etna) is van de 9 standen standje 4 ongeveer om de boel aan de kook te houden. Onder stand 4 kom ik eigenlijk nooit, maar ik ben dan ook van de snelle gerechten.![]()
Oefening baart kunst!
Maar dat net van de kook af vind ik juist de ideale stand. Net zo snel gaar, het kookt minder af door minder beweging in je water en je hebt minder vocht cq etensluchtjes. Dat iets borrelen om gaar te worden is onzin, het gaat puur om de temperatuur. Die een a twee graden minder heet scheelt hooguit iets in je kooktijd net als het verschil of we in een hoog en lage drukgebied zitten. Maar goed, dat wordt wat nerdy.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:30 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik heb met inductieplaten ook altijd ruzie voor wat betreft overkoken van water met pasta of rijst , stand 6 betekent overkoken en stand 5 is dan net van de kook af. Had ik vroeger op de peperdure kookplaat bij mijn ouders en heb ik nu met onze kookplaat van Ikea ook weer.
Voor de rest is inductie voor mij hetzelfde als gas, het reageert net zo direct.
Ja, dat dus eigenlijk. En die ruzie heb ik dus ook een beetje met vlees bakken tot nu toe, maar misschien verkleurt het gewoon anders op een inductiekookplaatquote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:30 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik heb met inductieplaten ook altijd ruzie voor wat betreft overkoken van water met pasta of rijst , stand 6 betekent overkoken en stand 5 is dan net van de kook af. Had ik vroeger op de peperdure kookplaat bij mijn ouders en heb ik nu met onze kookplaat van Ikea ook weer.
Voor de rest is inductie voor mij hetzelfde als gas, het reageert net zo direct.
Helaas hebben we al een kookplaat. Die halve tikjes ben ik inderdaad ook gewend van de kookplaat van mijn ouders, maar die hebben we hier dus helaas niet.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
Moet wel zeggen dat mijn Siemens kookplaat ook halve standen heeft.
Dus eigenlijk heb ik 18 ipv 9 standen (en nog een Boost maar die gebruik vrijwel nooit).
En dat is wel wat nauwkeuriger te doseren, net even een half tikje hoger of lager.
Dus mocht je nog op het punt een inductiekookplaat te kopen, kijk daar dan ook naar.
Met net van de kook af duurt het uren voordat mijn pasta al dente is. Voor het vocht heb ik een afzuigkap hangen. Ik kook geen groentes he, het gaat om pasta.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:37 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Maar dat net van de kook af vind ik juist de ideale stand. Net zo snel gaar, het kookt minder af door minder beweging in je water en je hebt minder vocht cq etensluchtjes. Dat iets borrelen om gaar te worden is onzin, het gaat puur om de temperatuur. Die een a twee graden minder heet scheelt hooguit iets in je kooktijd net als het verschil of we in een hoog en lage drukgebied zitten. Maar goed, dat wordt wat nerdy.
Uren nog wel. Je moet de plaat ook weer niet op nul zetten maar net tegen de kook aan zodat het hooguit een paar graden er onder zit. Zachtjes bubbelen kan nog wel maar als het serieus bruisend kookt dan moet het deksel er af en krijg ik juist veel afspoelend eiwit in de pan. Niet lekker vind ik.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:06 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Met net van de kook af duurt het uren voordat mijn pasta al dente is. Voor het vocht heb ik een afzuigkap hangen. Ik kook geen groentes he, het gaat om pasta.
Goed vooruitzichtquote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:03 schreef Marsenal het volgende:
In een kookwinkel waar ik de pannen kocht toen ik overging naar inductie, werd me verteld dat ik op mijn plaat, 9 standen en een 'P' stand, (wat voor Power staat, denk ik) maximaal stand 7 moest gebruiken. Daarboven is zelden nodig. En inderdaad, ik smelt mn boter op 7 en bak er goed mee. Water koken doe ik vaak op standje 'P', dan is het echt heel snel op 100 graden. Eten in het water, en dan terugzetten op 5 of 6, dan kookt het rustig verder.
Als je inductie hebt, kan je meteen je waterkoker wegflikkeren, inductie is altijd sneller om thee mee te zetten.
Ik heb naast mn inductie nog 2 gaspitten, maar die gebruik ik alleen maar als ik ga wokken ofzo en er een lomp spektakel van wil maken.
Even wennen inderdaad, maar ik zou nooit meer terug willen. Je hebt veel meer controle.
Ja, pan past er goed op. Heb ook al mijn oude pannen weggeflikkerd en nieuwe gehaald voor de inductieplaat.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:05 schreef Hyperdude het volgende:
Boerenkool oid.
Aan de kook brengen op 7+
Daarna 5-10 min op 5+
Dan is alles een beetje doorgewarmd en kan het verder op 3+.
Let ook op dat de pan goed op de kookzone past.
Geen slechte, misschien helpt dat wel ja!quote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:42 schreef Watuntrik het volgende:
Goed koken, vooral bakken en braden doe je het best op juiste temperatuur, ik heb zelf geen ervaring met op inductie koken maar mijn gevoel zegt dat een Infrarood/laser thermometer gebruiken bij inductie erg veel kan helpen om te bepalen hoe warm de pan wordt/blijft bij welke stand van de plaat. En zo de kookplaten en standen leren kennen...
https://www.amazon.nl/Inf(...)ometer/dp/B08PKQG27T
Althans das wel mijn voornemen bij de overstap naar inductie indien dat er ooit van komt...
Koken op gas doe je toch ook niet op temperatuur maar op gevoel. Ik wist precies wanneer mijn burger lekker suddert en wanneer niet. Hoe warm de pan in werkelijkheid is zal mij een worst wezen.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:42 schreef Watuntrik het volgende:
Goed koken, vooral bakken en braden doe je het best op juiste temperatuur, ik heb zelf geen ervaring met op inductie koken maar mijn gevoel zegt dat een Infrarood/laser thermometer gebruiken bij inductie erg veel kan helpen om te bepalen hoe warm de pan wordt/blijft bij welke stand van de plaat. En zo de kookplaten en standen leren kennen...
https://www.amazon.nl/Inf(...)ometer/dp/B08PKQG27T
Althans das wel mijn voornemen bij de overstap naar inductie indien dat er ooit van komt...
Grote tip:quote:Op dinsdag 6 februari 2024 13:27 schreef Irritatie100 het volgende:
Waterkoker hou ik overigens nog maar wel, dat schenkt veel makkelijker in dan vanuit een pan
Yep, nieuwe pannen heb ik al. Met anti-aanbaklaag, maar zonder PFASquote:Op dinsdag 6 februari 2024 15:19 schreef InstortendeSter het volgende:
[..]
Koken op gas doe je toch ook niet op temperatuur maar op gevoel. Ik wist precies wanneer mijn burger lekker suddert en wanneer niet. Hoe warm de pan in werkelijkheid is zal mij een worst wezen.
Om even ontopic te blijven. Koken op inductie is een godsgeschenk uit de hemel. Heeft absoluut mijn voorkeur over gas. Mijn advies is wel om de handleiding even door de spitten. Het vermogen is niet alleen afhankelijk van de stand maar ook het formaat. Zo kan mijn kleine pitje op power even veel vermogen trekken als mijn grote pit op stand 7. Probeer bodems zo goed mogelijk te matchen met het formaat van je pit.
Ik heb trouwens geen aandelen. Maar ga voor pannen met een dikke bodem zonder anti-aanbaklaag. Scheelt over 30 jaar weer PFAS-kanker en je kan zonder gevaar je pan flink heet stoken. Dat soort pannen kunne trouwens ook in de oven. Pannen met een anti-aanbaklaag niet.
Daar ga ik eens naar kijken!quote:Op dinsdag 6 februari 2024 16:49 schreef Zelva het volgende:
[..]
Grote tip:
Inductiefluitketel kopen.
Dan heb je ook je waterkoker heel snel weggeflikkerd kan ik je verzekeren.
Als je dat gedaan hebt omdat de pannen wiebelden dan is dat prima. Voor het warm worden is het echter een mythe dat een niet volkomen vlakke bodem het niet doet op inductie.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 15:07 schreef Gripper het volgende:
Heb ook meteen allemaal nieuwe pannen moeten kopen omdat er al diverse een bolle bodem hadden,
Het enige echte irritante aan inductie vind ik dat je op van die touchknoppen zit te klooien. Even een flinke zwengel aan de gasknop als het als een gek spettert, zit er niet meer in. En die piepjes. Voor alles is een piepje geprogrammeerd, alsof de prijs van een inductieplaat bepaald wordt door het aantal piepjes.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 20:55 schreef Nielojram75 het volgende:
Ik heb nu een jaar een behoorlijk dure inductieplaat, en het is klooien..
Eenpansgerechten zijn prima te bereiden, maar bij meer pitten zit je te goochelen.
In dat laatste geval is alleen het voordeel dat dit apparaat snel schoon is.
Heb nog steeds mijn gaststel niet weggedaan.. Ik twijfel nog steeds....
Klopt, dat geldt voor keramische kookplaten wel, die direct verhitten.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 17:26 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Als je dat gedaan hebt omdat de pannen wiebelden dan is dat prima. Voor het warm worden is het echter een mythe dat een niet volkomen vlakke bodem het niet doet op inductie.
Dat gold wel voor ouderwetse elektrische stellen en waarschijnlijk ook voor keramische kookplaten, daar was de warmteoverdracht via contact. Bij inductie wordt echter de pan zelf warm en is contact dus niet perse nodig. Zelfs als je de pan op lucifers of een theedoek zet dan wordt ie nog wel warm met inductie.
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.quote:Op woensdag 7 februari 2024 12:20 schreef foodlover het volgende:
Interessant! Ben een gas liefhebber maar we hebben in ons verhuur vakantie appartement nog een keramische kookplaat (dat werkt echt niet lekker overigens) en die wil ik vervangen door inductie. Gas is geen optie met huurders, gas is hier butano of propano naar keuze in cilinders en dat vertrouw ik niet met huurders.
Ja, 2-fasen als het kan, sowieso.quote:Op woensdag 7 februari 2024 18:38 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.
Twee groepen op een fase lukt ook wel maar waarschijnlijk bedoel je dat ook. Op een enkele groep zou ook wel kunnen maar dan kan je de power booster niet gebruiken als er een andere pit aan staat en sowieso ook niet drie of vier pitten met enig vermogen gelijktijdig. Achteraf denk ik dat ik het er mee had kunnen redden maar ben toch wel blij met de kookgroep, dus twee groepen op een fase.quote:Op woensdag 7 februari 2024 18:38 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.
Geen idee wat gebruikelijk is bij de huisaansluitingen in dat land.
Ik zie op instagram wel eens filmpjes dat je een houten spatel over de pan kan leggen om overkoken tegen te gaan.quote:Op dinsdag 6 februari 2024 12:07 schreef Irritatie100 het volgende:
Onlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe woning zit een inductiekookplaat. Mooi spul natuurlijk, maar ik ben gewend om op gas te koken. Toen ik voor het eerst ging koken was het wel even heel anders dan ik gewend was moet ik zeggen, dus vandaar dit topic
Ik wilde bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers bakken. Met koken op gas zette liet ik altijd de de boter smelten op iets hoger vuur en daarna draaide ik het gas altijd helemaal omlaag, zodat de burger zachtjes gaart en volledig doorbakt, maar geen schoenzool wordt en lekker sappig en zacht blijft. Dat wilde ik nu ook. Mijn kookplaat heeft 9 standen, ik zette de pan eerst op standje 7 om de boter te laten smelten. Ik had de kookplaat nog niet aangezet of de boter smolt al.
Toen zette ik het terug naar standje 3 (terwijl ik op gas altijd het laagste vuur gebruikte), maar de boter stopte toen met bruisen en het typische sisgeluidje was er ook niet met het vlees in de pan leggen. Het leek dus gewoon alsof de plaat uit stond, maar dat was niet 100% zeker niet zo. Dan zou het display moeten knipperen, maar dat deed het niet. Inmiddels heeft mijn vriendin ook al een keer een pan pasta laten overkoken omdat op lagere stand de kook van het water af leek te zijn, maar het op een hogere stand juist veel te hard kookte.
Ik begin haast te denken dat door zo'n inductieplaat je pan reageert alsof ie koud is, terwijl je hem prima kan gebruiken. Dat klinkt alleen erg onlogisch in mijn oren, dus daarom de vraag: is dat zo?
Zijn er verder nog algemene tips voor het koken op inductie, of moet ik er maar gewoon aan wennen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |