abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_212317714
Onlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe woning zit een inductiekookplaat. Mooi spul natuurlijk, maar ik ben gewend om op gas te koken. Toen ik voor het eerst ging koken was het wel even heel anders dan ik gewend was moet ik zeggen, dus vandaar dit topic :@

Ik wilde bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers bakken. Met koken op gas zette liet ik altijd de de boter smelten op iets hoger vuur en daarna draaide ik het gas altijd helemaal omlaag, zodat de burger zachtjes gaart en volledig doorbakt, maar geen schoenzool wordt en lekker sappig en zacht blijft. Dat wilde ik nu ook. Mijn kookplaat heeft 9 standen, ik zette de pan eerst op standje 7 om de boter te laten smelten. Ik had de kookplaat nog niet aangezet of de boter smolt al.
Toen zette ik het terug naar standje 3 (terwijl ik op gas altijd het laagste vuur gebruikte), maar de boter stopte toen met bruisen en het typische sisgeluidje was er ook niet met het vlees in de pan leggen. Het leek dus gewoon alsof de plaat uit stond, maar dat was niet 100% zeker niet zo. Dan zou het display moeten knipperen, maar dat deed het niet. Inmiddels heeft mijn vriendin ook al een keer een pan pasta laten overkoken omdat op lagere stand de kook van het water af leek te zijn, maar het op een hogere stand juist veel te hard kookte.

Ik begin haast te denken dat door zo'n inductieplaat je pan reageert alsof ie koud is, terwijl je hem prima kan gebruiken. Dat klinkt alleen erg onlogisch in mijn oren, dus daarom de vraag: is dat zo? :@
Zijn er verder nog algemene tips voor het koken op inductie, of moet ik er maar gewoon aan wennen?
pi_212317757
Stand 5 is op de ene inductiekookplaat (merk / type) weer anders dan stand 5 bij een andere.

Het mooie van inductie is wel dat het reageert als gas.

Een klassieke elektrische kookplaat blijft nog lang warm, dus dan moet je vooruit plannen. Zet je inductie lager, dan gaat het net als bij gas ook direct minder snel.

In de praktijk gooi ik hier een wok of koekenpan meestal op stand 8 om op te warmen, olie er in en dan kan meestal na 20 seconden het product er wel in wat je wil bakken.

Dan terug naar stand 5 en dat is meestal prima.
Gaat het te langzaam, dan iets hoger, gaat het te snel, dan iets lager.

Ga vaker koken, dan leer je de kookplaat vanzelf kennen.
  dinsdag 6 februari 2024 @ 12:17:18 #3
311622 Bargehassus
Hoogst merkwaardig
pi_212317811
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:12 schreef TheFreshPrince het volgende:
Stand 5 is op de ene inductiekookplaat (merk / type) weer anders dan stand 5 bij een andere.

In de praktijk gooi ik hier een wok of koekenpan meestal op stand 8 om op te warmen, olie er in en dan kan meestal na 20 seconden het product er wel in wat je wil bakken.

Dan terug naar stand 5 en dat is meestal prima.
Gaat het te langzaam, dan iets hoger, gaat het te snel, dan iets lager.

Ga vaker koken, dan leer je de kookplaat vanzelf kennen.
Ja, dit dus. Bij mij (ik heb een Etna) is van de 9 standen standje 4 ongeveer om de boel aan de kook te houden. Onder stand 4 kom ik eigenlijk nooit, maar ik ben dan ook van de snelle gerechten. :@
Oefening baart kunst!
Het einde van de dag is nabij als kleine mensen lange schaduwen werpen.
pi_212317825
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:07 schreef Irritatie100 het volgende:
Onlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe woning zit een inductiekookplaat. Mooi spul natuurlijk, maar ik ben gewend om op gas te koken. Toen ik voor het eerst ging koken was het wel even heel anders dan ik gewend was moet ik zeggen, dus vandaar dit topic :@

Ik wilde bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers bakken. Met koken op gas zette liet ik altijd de de boter smelten op iets hoger vuur en daarna draaide ik het gas altijd helemaal omlaag, zodat de burger zachtjes gaart en volledig doorbakt, maar geen schoenzool wordt en lekker sappig en zacht blijft. Dat wilde ik nu ook. Mijn kookplaat heeft 9 standen, ik zette de pan eerst op standje 7 om de boter te laten smelten. Ik had de kookplaat nog niet aangezet of de boter smolt al.
Toen zette ik het terug naar standje 3 (terwijl ik op gas altijd het laagste vuur gebruikte), maar de boter stopte toen met bruisen en het typische sisgeluidje was er ook niet met het vlees in de pan leggen. Het leek dus gewoon alsof de plaat uit stond, maar dat was niet 100% zeker niet zo. Dan zou het display moeten knipperen, maar dat deed het niet. Inmiddels heeft mijn vriendin ook al een keer een pan pasta laten overkoken omdat op lagere stand de kook van het water af leek te zijn, maar het op een hogere stand juist veel te hard kookte.

Ik begin haast te denken dat door zo'n inductieplaat je pan reageert alsof ie koud is, terwijl je hem prima kan gebruiken. Dat klinkt alleen erg onlogisch in mijn oren, dus daarom de vraag: is dat zo? :@
Zijn er verder nog algemene tips voor het koken op inductie, of moet ik er maar gewoon aan wennen?
Negen standen is ook niet overdreven veel. Maar uiteindelijk gaat het over de temperatuur van je water en niet of het wel of niet borrelt. Je kan testen door kort even een tik hoger te zetten, als het dan vlot borrelt is het warm zat en kan ie weer een tikje omlaag. Daardoor heb je minder vocht en etensluchtjes in huis ook nog.

Koken op inductie is verder niet wezenlijk anders dan gas. Het reageert net zo vlot op wijzigingen en heeft vaak meer vermogen. Water (rijst, mac) koken in een kleine pan blijf ik zelfs bij staan tot het aan de kook is en dan stap voor stap terug naar standje 1 of 2. In het begin is het ook even wennen dat het stil is.
  dinsdag 6 februari 2024 @ 12:21:29 #5
311622 Bargehassus
Hoogst merkwaardig
pi_212317853
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:18 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Negen standen is ook niet overdreven veel. Maar uiteindelijk gaat het over de temperatuur van je water en niet of het wel of niet borrelt. Je kan testen door kort even een tik hoger te zetten, als het dan vlot borrelt is het warm zat en kan ie weer een tikje omlaag. Daardoor heb je minder vocht en etensluchtjes in huis ook nog.

Koken op inductie is verder niet wezenlijk anders dan gas. Het reageert net zo vlot op wijzigingen en heeft vaak meer vermogen. Water (rijst, mac) koken in een kleine pan blijf ik zelfs bij staan tot het aan de kook is en dan stap voor stap terug naar standje 1 of 2. In het begin is het ook even wennen dat het stil is.
Tot de tweede "pit" er bij komt. Dan gaat 'ie op een gegeven moment bijkoelen(?). Ik schrok me de pleuris de eerste keer dat ik het hoorde.
Het einde van de dag is nabij als kleine mensen lange schaduwen werpen.
pi_212317885
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:21 schreef Bargehassus het volgende:

[..]
Tot de tweede "pit" er bij komt. Dan gaat 'ie op een gegeven moment bijkoelen(?). Ik schrok me de pleuris de eerste keer dat ik het hoorde.
Ja, dat kan als je veel vermogen aan hebt dat de koeling er bij komt. Gebeurt me vrijwel nooit eigenlijk. Wel heb ik dat je in de P stand de spoelen en de bodem van de pan hoort brommen/rammelen. Maar die P(ower) blijf ik altijd bij staan. Verder altijd de kookwekker aan als ik weg loop.
pi_212317888
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:17 schreef Bargehassus het volgende:

[..]
Ja, dit dus. Bij mij (ik heb een Etna) is van de 9 standen standje 4 ongeveer om de boel aan de kook te houden. Onder stand 4 kom ik eigenlijk nooit, maar ik ben dan ook van de snelle gerechten. :@
Oefening baart kunst!
Yep, hier ook een Etna. Ik zat ook rond stand 4 inderdaad, maar ik zat daar toch een beetje mee te kloten. Op stand 3 leek de plaat dus gewoon uit te staan, maar dan vraag ik me weer af, waarom zit die stand er überhaupt op :P Op stand 4 had ik het idee dat de buitenkant van mijn vlees een stuk harder is gegaan dan wat ik gewend ben. Het zag er in ieder geval een stuk donkerder uit, al proefde je dat niet echt moet ik zeggen.
Ik wil binnenkort een gerecht gaan maken waarvoor ik moet gaan sudderen, daar ben ik nog wel even bang voor :@

Maar het zal inderdaad een kwestie van oefenen zijn :D Zoals @TheFreshPrince en @qajariaq aangeven heb ik inderdaad al gemerkt dat het razendsnel van temperatuur verandert, maar dat boter stopt met bruisen en vlees niet meer sist verbaasde me gewoon heel erg.
Mijn ouders hadden voordat ze overgingen op inductie overigens altijd een keramische kookplaat, dus ik heb met keramisch wel wat ervaring van toen ik jaren geleden nog thuis woonde. Daar kon ik wel gewoon een pan op standje 1 of 2 zetten en dan deed het perfect wat ik verwachtte, dus met die "ervaring" ging ik ook op deze plaat koken :+
pi_212317961
Ik heb met inductieplaten ook altijd ruzie voor wat betreft overkoken van water met pasta of rijst , stand 6 betekent overkoken en stand 5 is dan net van de kook af. Had ik vroeger op de peperdure kookplaat bij mijn ouders en heb ik nu met onze kookplaat van Ikea ook weer.
Voor de rest is inductie voor mij hetzelfde als gas, het reageert net zo direct.
pi_212318021
Moet wel zeggen dat mijn Siemens kookplaat ook halve standen heeft.
Dus eigenlijk heb ik 18 ipv 9 standen (en nog een Boost maar die gebruik vrijwel nooit).
En dat is wel wat nauwkeuriger te doseren, net even een half tikje hoger of lager.

Dus mocht je nog op het punt een inductiekookplaat te kopen, kijk daar dan ook naar.
pi_212318023
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:30 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik heb met inductieplaten ook altijd ruzie voor wat betreft overkoken van water met pasta of rijst , stand 6 betekent overkoken en stand 5 is dan net van de kook af. Had ik vroeger op de peperdure kookplaat bij mijn ouders en heb ik nu met onze kookplaat van Ikea ook weer.
Voor de rest is inductie voor mij hetzelfde als gas, het reageert net zo direct.
Maar dat net van de kook af vind ik juist de ideale stand. Net zo snel gaar, het kookt minder af door minder beweging in je water en je hebt minder vocht cq etensluchtjes. Dat iets borrelen om gaar te worden is onzin, het gaat puur om de temperatuur. Die een a twee graden minder heet scheelt hooguit iets in je kooktijd net als het verschil of we in een hoog en lage drukgebied zitten. Maar goed, dat wordt wat nerdy.
pi_212318102
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:30 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik heb met inductieplaten ook altijd ruzie voor wat betreft overkoken van water met pasta of rijst , stand 6 betekent overkoken en stand 5 is dan net van de kook af. Had ik vroeger op de peperdure kookplaat bij mijn ouders en heb ik nu met onze kookplaat van Ikea ook weer.
Voor de rest is inductie voor mij hetzelfde als gas, het reageert net zo direct.
Ja, dat dus eigenlijk. En die ruzie heb ik dus ook een beetje met vlees bakken tot nu toe, maar misschien verkleurt het gewoon anders op een inductiekookplaat :+
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:37 schreef TheFreshPrince het volgende:
Moet wel zeggen dat mijn Siemens kookplaat ook halve standen heeft.
Dus eigenlijk heb ik 18 ipv 9 standen (en nog een Boost maar die gebruik vrijwel nooit).
En dat is wel wat nauwkeuriger te doseren, net even een half tikje hoger of lager.

Dus mocht je nog op het punt een inductiekookplaat te kopen, kijk daar dan ook naar.
Helaas hebben we al een kookplaat. Die halve tikjes ben ik inderdaad ook gewend van de kookplaat van mijn ouders, maar die hebben we hier dus helaas niet.
Volgende kookplaat wel dan maar :P
  dinsdag 6 februari 2024 @ 12:56:20 #12
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_212318207
Ik kook op inductie eigenlijk altijd met standje 3/4. Bij het schroeien van biefstuk of hamburger even naar 5/6 en dan terug om verder te garen. Koken van water naar standje 7/8 en als het weer kookt nadat groente erin is gegooid vaak naar 3, dan kookt het wel verder.

Was even wennen maar weet niet meer beter nu.
pi_212318245
In een kookwinkel waar ik de pannen kocht toen ik overging naar inductie, werd me verteld dat ik op mijn plaat, 9 standen en een 'P' stand, (wat voor Power staat, denk ik) maximaal stand 7 moest gebruiken. Daarboven is zelden nodig. En inderdaad, ik smelt mn boter op 7 en bak er goed mee. Water koken doe ik vaak op standje 'P', dan is het echt heel snel op 100 graden. Eten in het water, en dan terugzetten op 5 of 6, dan kookt het rustig verder.

Als je inductie hebt, kan je meteen je waterkoker wegflikkeren, inductie is altijd sneller om thee mee te zetten.

Ik heb naast mn inductie nog 2 gaspitten, maar die gebruik ik alleen maar als ik ga wokken ofzo en er een lomp spektakel van wil maken.

Even wennen inderdaad, maar ik zou nooit meer terug willen. Je hebt veel meer controle.
-nee-
  dinsdag 6 februari 2024 @ 13:05:04 #14
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_212318257
Boerenkool oid.
Aan de kook brengen op 7+
Daarna 5-10 min op 5+
Dan is alles een beetje doorgewarmd en kan het verder op 3+.
Let ook op dat de pan goed op de kookzone past.
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_212318271
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:37 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Maar dat net van de kook af vind ik juist de ideale stand. Net zo snel gaar, het kookt minder af door minder beweging in je water en je hebt minder vocht cq etensluchtjes. Dat iets borrelen om gaar te worden is onzin, het gaat puur om de temperatuur. Die een a twee graden minder heet scheelt hooguit iets in je kooktijd net als het verschil of we in een hoog en lage drukgebied zitten. Maar goed, dat wordt wat nerdy.
Met net van de kook af duurt het uren voordat mijn pasta al dente is. Voor het vocht heb ik een afzuigkap hangen. Ik kook geen groentes he, het gaat om pasta.
pi_212318274
Ik kook sinds eind december op inductie.
Ik vind het nog steeds wennen.
Ik gebruik de handleiding om te kijken op welke standen ik heb beste kan koken.
Verder gewoon uitproberen.
Fuck the EBU
Fuck FIA
Pakaak
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_212318382
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:06 schreef Doedezemaar het volgende:

[..]
Met net van de kook af duurt het uren voordat mijn pasta al dente is. Voor het vocht heb ik een afzuigkap hangen. Ik kook geen groentes he, het gaat om pasta.
Uren nog wel. Je moet de plaat ook weer niet op nul zetten maar net tegen de kook aan zodat het hooguit een paar graden er onder zit. Zachtjes bubbelen kan nog wel maar als het serieus bruisend kookt dan moet het deksel er af en krijg ik juist veel afspoelend eiwit in de pan. Niet lekker vind ik.
pi_212318463
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:03 schreef Marsenal het volgende:
In een kookwinkel waar ik de pannen kocht toen ik overging naar inductie, werd me verteld dat ik op mijn plaat, 9 standen en een 'P' stand, (wat voor Power staat, denk ik) maximaal stand 7 moest gebruiken. Daarboven is zelden nodig. En inderdaad, ik smelt mn boter op 7 en bak er goed mee. Water koken doe ik vaak op standje 'P', dan is het echt heel snel op 100 graden. Eten in het water, en dan terugzetten op 5 of 6, dan kookt het rustig verder.

Als je inductie hebt, kan je meteen je waterkoker wegflikkeren, inductie is altijd sneller om thee mee te zetten.

Ik heb naast mn inductie nog 2 gaspitten, maar die gebruik ik alleen maar als ik ga wokken ofzo en er een lomp spektakel van wil maken.

Even wennen inderdaad, maar ik zou nooit meer terug willen. Je hebt veel meer controle.
Goed vooruitzicht :D Denk ook wel dat het uiteindelijk erg fijn gaat zijn!
Waterkoker hou ik overigens nog maar wel, dat schenkt veel makkelijker in dan vanuit een pan :+
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:05 schreef Hyperdude het volgende:
Boerenkool oid.
Aan de kook brengen op 7+
Daarna 5-10 min op 5+
Dan is alles een beetje doorgewarmd en kan het verder op 3+.
Let ook op dat de pan goed op de kookzone past.
Ja, pan past er goed op. Heb ook al mijn oude pannen weggeflikkerd en nieuwe gehaald voor de inductieplaat.
pi_212318580
Goed koken, vooral bakken en braden doe je het best op juiste temperatuur, ik heb zelf geen ervaring met op inductie koken maar mijn gevoel zegt dat een Infrarood/laser thermometer gebruiken bij inductie erg veel kan helpen om te bepalen hoe warm de pan wordt/blijft bij welke stand van de plaat. En zo de kookplaten en standen leren kennen... :)

https://www.amazon.nl/Inf(...)ometer/dp/B08PKQG27T

Althans das wel mijn voornemen bij de overstap naar inductie indien dat er ooit van komt...
pi_212318603
Het is wennen, maar ik vond het vrij soepel gaan. Ik denk dat van inductie overstappen op gas lastiger is.
pi_212318731
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:42 schreef Watuntrik het volgende:
Goed koken, vooral bakken en braden doe je het best op juiste temperatuur, ik heb zelf geen ervaring met op inductie koken maar mijn gevoel zegt dat een Infrarood/laser thermometer gebruiken bij inductie erg veel kan helpen om te bepalen hoe warm de pan wordt/blijft bij welke stand van de plaat. En zo de kookplaten en standen leren kennen... :)

https://www.amazon.nl/Inf(...)ometer/dp/B08PKQG27T

Althans das wel mijn voornemen bij de overstap naar inductie indien dat er ooit van komt...
Geen slechte, misschien helpt dat wel ja!
pi_212319341
Om je hamburger sappig te houden moet je hem sowieso dichtschroeien op hoge temperatuur (test met stand 8), maar dan in olie. Daarna kan het vuur omlaag naar 3 of 4 en kun je hem laten garen. Dit trucje kan je bijna met alle soorten vlees doen. Mis je de boter kun je er tijdens het garen altijd een klontje roomboter bij doen. ^O^

Verder is het vooral trial en error. Ik moest inderdaad ook even wennen aan mijn inductieplaat, maar ik wil nu niet meer anders.
Uitvinder van de biersmiley.
pi_212319385
Het is een kwestie van wennen en gevoel krijgen bij de standen van jouw kookplaat. Wat wel zo is, is dat de range (minimaal vermogen - maximaal vermogen) bij inductie meestal groter is dan bij gas. De laagste stand is lager dan je met gas kunt bereiken zonder dat het uit gaat, de hoogste stand is meer dan je met gas kunt halen. Bij mijn Siemens kookplaat komen standje 3 - 7 (inschatting) overeen met wat ik op gas kon bereiken.

En voordat je alle pannen weggooit: Gewoon even uitproberen. Bij mij werkte het gros van mijn oude pannen prima met inductie.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_212319466
Wij koken sinds 2 jaar op inductie, in mn oude huis had ik een mooi SMEG fornuis met 6 gaspitten. Het grote nadeel in het begin vond ik dat ik bij koken op gas je aan de vlam kon zien/horen en door je hand boven de pan te houden hoe de temperatuur erbij stond. En met inductie is het inderdaad ... stil. En wordt de pan zelf ook voor mn gevoel minder heet.
Ik bak wel vrij veel met gietzijeren pannen die de warmte goed vasthouden.

Maar nu weet ik per pan en per pit wel ongeveer welke stand welk resultaat oplevert. Heb ook meteen allemaal nieuwe pannen moeten kopen omdat er al diverse een bolle bodem hadden, dus het was toch al wennen.
Vind het een perfect te reguleren en heel beheersbare kooktechniek :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_212319628
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:42 schreef Watuntrik het volgende:
Goed koken, vooral bakken en braden doe je het best op juiste temperatuur, ik heb zelf geen ervaring met op inductie koken maar mijn gevoel zegt dat een Infrarood/laser thermometer gebruiken bij inductie erg veel kan helpen om te bepalen hoe warm de pan wordt/blijft bij welke stand van de plaat. En zo de kookplaten en standen leren kennen... :)

https://www.amazon.nl/Inf(...)ometer/dp/B08PKQG27T

Althans das wel mijn voornemen bij de overstap naar inductie indien dat er ooit van komt...
Koken op gas doe je toch ook niet op temperatuur maar op gevoel. Ik wist precies wanneer mijn burger lekker suddert en wanneer niet. Hoe warm de pan in werkelijkheid is zal mij een worst wezen.


Om even ontopic te blijven. Koken op inductie is een godsgeschenk uit de hemel. Heeft absoluut mijn voorkeur over gas. Mijn advies is wel om de handleiding even door de spitten. Het vermogen is niet alleen afhankelijk van de stand maar ook het formaat. Zo kan mijn kleine pitje op power even veel vermogen trekken als mijn grote pit op stand 7. Probeer bodems zo goed mogelijk te matchen met het formaat van je pit.


Ik heb trouwens geen aandelen. Maar ga voor pannen met een dikke bodem zonder anti-aanbaklaag. Scheelt over 30 jaar weer PFAS-kanker en je kan zonder gevaar je pan flink heet stoken. Dat soort pannen kunne trouwens ook in de oven. Pannen met een anti-aanbaklaag niet.
  dinsdag 6 februari 2024 @ 16:49:55 #26
39333 Zelva
Fortunate observer of time
pi_212320676
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 13:27 schreef Irritatie100 het volgende:
Waterkoker hou ik overigens nog maar wel, dat schenkt veel makkelijker in dan vanuit een pan :+

Grote tip:

Inductiefluitketel kopen.

Dan heb je ook je waterkoker heel snel weggeflikkerd kan ik je verzekeren.
pi_212320826
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 15:19 schreef InstortendeSter het volgende:

[..]
Koken op gas doe je toch ook niet op temperatuur maar op gevoel. Ik wist precies wanneer mijn burger lekker suddert en wanneer niet. Hoe warm de pan in werkelijkheid is zal mij een worst wezen.

Om even ontopic te blijven. Koken op inductie is een godsgeschenk uit de hemel. Heeft absoluut mijn voorkeur over gas. Mijn advies is wel om de handleiding even door de spitten. Het vermogen is niet alleen afhankelijk van de stand maar ook het formaat. Zo kan mijn kleine pitje op power even veel vermogen trekken als mijn grote pit op stand 7. Probeer bodems zo goed mogelijk te matchen met het formaat van je pit.

Ik heb trouwens geen aandelen. Maar ga voor pannen met een dikke bodem zonder anti-aanbaklaag. Scheelt over 30 jaar weer PFAS-kanker en je kan zonder gevaar je pan flink heet stoken. Dat soort pannen kunne trouwens ook in de oven. Pannen met een anti-aanbaklaag niet.
Yep, nieuwe pannen heb ik al. Met anti-aanbaklaag, maar zonder PFAS :P
Pannen die in de oven kunnen heb ik nooit gehad (wel 1 Dutch oven die het wel kan) en dat heb ik eerlijk gezegd ook nog nooit gemist.
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 16:49 schreef Zelva het volgende:

[..]
Grote tip:

Inductiefluitketel kopen.

Dan heb je ook je waterkoker heel snel weggeflikkerd kan ik je verzekeren.
Daar ga ik eens naar kijken!
pi_212321089
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 15:07 schreef Gripper het volgende:
Heb ook meteen allemaal nieuwe pannen moeten kopen omdat er al diverse een bolle bodem hadden,
Als je dat gedaan hebt omdat de pannen wiebelden dan is dat prima. Voor het warm worden is het echter een mythe dat een niet volkomen vlakke bodem het niet doet op inductie.

Dat gold wel voor ouderwetse elektrische stellen en waarschijnlijk ook voor keramische kookplaten, daar was de warmteoverdracht via contact. Bij inductie wordt echter de pan zelf warm en is contact dus niet perse nodig. Zelfs als je de pan op lucifers of een theedoek zet dan wordt ie nog wel warm met inductie.
pi_212324314
Ik heb nu een jaar een behoorlijk dure inductieplaat, en het is klooien..
Eenpansgerechten zijn prima te bereiden, maar bij meer pitten zit je te goochelen.
In dat laatste geval is alleen het voordeel dat dit apparaat snel schoon is.
Heb nog steeds mijn gaststel niet weggedaan.. Ik twijfel nog steeds....
pi_212324390
dubbel
pi_212325302
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 20:55 schreef Nielojram75 het volgende:
Ik heb nu een jaar een behoorlijk dure inductieplaat, en het is klooien..
Eenpansgerechten zijn prima te bereiden, maar bij meer pitten zit je te goochelen.
In dat laatste geval is alleen het voordeel dat dit apparaat snel schoon is.
Heb nog steeds mijn gaststel niet weggedaan.. Ik twijfel nog steeds....

Het enige echte irritante aan inductie vind ik dat je op van die touchknoppen zit te klooien. Even een flinke zwengel aan de gasknop als het als een gek spettert, zit er niet meer in. En die piepjes. Voor alles is een piepje geprogrammeerd, alsof de prijs van een inductieplaat bepaald wordt door het aantal piepjes.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_212326645
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 17:26 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Als je dat gedaan hebt omdat de pannen wiebelden dan is dat prima. Voor het warm worden is het echter een mythe dat een niet volkomen vlakke bodem het niet doet op inductie.

Dat gold wel voor ouderwetse elektrische stellen en waarschijnlijk ook voor keramische kookplaten, daar was de warmteoverdracht via contact. Bij inductie wordt echter de pan zelf warm en is contact dus niet perse nodig. Zelfs als je de pan op lucifers of een theedoek zet dan wordt ie nog wel warm met inductie.
Klopt, dat geldt voor keramische kookplaten wel, die direct verhitten.

Maar sommige keukenboeren proberen je ook een nieuwe "voor inductie geschikte" pannenset aan te smeren met die smoes dat oude pannen niet op inductie werken.

Aluminium pannen werken uiteraard niet op inductie, tenzij ze voorzien zijn van een metalen plaat die verwerkt is in de bodem. Maar voor de rest doet alles het.
pi_212328309
Ik kreeg gewoon als tip van de verkoper waar ik mijn inductiefornuis heb gekocht om mijn oude pannen te testen met een magneet. Als de magneet blijft plakken aan de onderkant van de pan dan is de pan geschikt voor inductie.
Fuck the EBU
Fuck FIA
Pakaak
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_212328453
Let ook op dat niet alle pannen hetzelfde reageren... Inductie heeft ijzer nodig om op te warmen, en pannen met slechts een klein beetje ijzer (hallo tefal!) worden veel minder heet.
Zo heb ik een kleine koekenpan die je op 9 moet zetten voor dichtschroeien, maar als ik dat met een grotere pan doe dan vliegt de boter in de fik. Ook verschillende merken kookpannen reageren anders, dus het is altijd weer een kwestie van uitproberen.
Bij gasbranders is t veel beter zichtbaar wat je doet, en die zijn vaak traploos, maar ook dat is gewoon proberen hoe ver die open moet tot je t een paar keer gebruikt hebt.
Inductie of gas, zodra je er aan gewend bent maakt t echt niet heel veel verschil.
pi_212328503
De magneet test werkt redelijk goed. De enige uitzondering bij mij was een enorme grote doch goedkope pan met erg dunne bodem waar de magneet wel bleef hangen maar de pan niet voldoende opwarmde. Dus wel iets warm werd maar niet aan de kook.

Ruim voor het kopen van de plaat had ik al een los ding van Ikea, kost een paar tientjes maar je kan dan wel pannen testen en ervaring op doen.
https://www.ikea.com/nl/n(...)1-zone-wit-10486794/
  woensdag 7 februari 2024 @ 12:20:43 #36
296595 foodlover
live and learn
pi_212330658
Interessant! Ben een gas liefhebber maar we hebben in ons verhuur vakantie appartement nog een keramische kookplaat (dat werkt echt niet lekker overigens) en die wil ik vervangen door inductie. Gas is geen optie met huurders, gas is hier butano of propano naar keuze in cilinders en dat vertrouw ik niet met huurders.
  woensdag 7 februari 2024 @ 14:20:37 #37
313769 ieniminimuis
Zo gek als een muis
pi_212332040
Ik wil nooit meer wat anders. Makkelijk schoon te maken, weinig overige warmte, pannen blijven langer mooi. En als je eenmaal weet hoe het werkt is het zeer praktisch.
I assure you. I have no notion of treating men with such respect. That is the way to spoil them. (Jane Austen, Northanger Abbey)
This is a man's world but women hold it up (Carter Fatih, Man)
Het officiële liefje van @Monitor O+
pi_212335534
quote:
1s.gif Op woensdag 7 februari 2024 12:20 schreef foodlover het volgende:
Interessant! Ben een gas liefhebber maar we hebben in ons verhuur vakantie appartement nog een keramische kookplaat (dat werkt echt niet lekker overigens) en die wil ik vervangen door inductie. Gas is geen optie met huurders, gas is hier butano of propano naar keuze in cilinders en dat vertrouw ik niet met huurders.
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.
Geen idee wat gebruikelijk is bij de huisaansluitingen in dat land.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_212335566
quote:
0s.gif Op woensdag 7 februari 2024 18:38 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.
Ja, 2-fasen als het kan, sowieso.
En 3 als je voor de 90cm versies gaat.
pi_212336144
quote:
0s.gif Op woensdag 7 februari 2024 18:38 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Let dan wel op je stroomaansluiting. Het is wel prettig om met inductie een 2-fasen aansluiting te hebben. Anders is het vermogen wat belabberd als je meer dan één pit gebruikt.
Geen idee wat gebruikelijk is bij de huisaansluitingen in dat land.
Twee groepen op een fase lukt ook wel maar waarschijnlijk bedoel je dat ook. Op een enkele groep zou ook wel kunnen maar dan kan je de power booster niet gebruiken als er een andere pit aan staat en sowieso ook niet drie of vier pitten met enig vermogen gelijktijdig. Achteraf denk ik dat ik het er mee had kunnen redden maar ben toch wel blij met de kookgroep, dus twee groepen op een fase.

Kook je vaak met veel pannen voor 'groepen' dan is een drie fase aansluiting wel erg wenselijk. Echter kost het ombouwen van je groepenkast meer dan de kookplaat zelf.
pi_212358901
-hahaha-

[ Bericht 99% gewijzigd door miss_sly op 12-02-2024 17:20:18 ]
pi_212421499
Hier ook 3Fase 90cm plaat van Bosch, geweldig ding.
Timers instellen die zelf de pit uitschakelen en de overkookbeveiliging die de plaat uitschakelt als er water op komt.
En koken gaat ook top met mijn 30 jaar oude pannen. :P

Nooit meer gas. ^O^
pi_212422291
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 februari 2024 12:07 schreef Irritatie100 het volgende:
Onlangs ben ik verhuisd en in mijn nieuwe woning zit een inductiekookplaat. Mooi spul natuurlijk, maar ik ben gewend om op gas te koken. Toen ik voor het eerst ging koken was het wel even heel anders dan ik gewend was moet ik zeggen, dus vandaar dit topic :@

Ik wilde bijvoorbeeld zelfgemaakte hamburgers bakken. Met koken op gas zette liet ik altijd de de boter smelten op iets hoger vuur en daarna draaide ik het gas altijd helemaal omlaag, zodat de burger zachtjes gaart en volledig doorbakt, maar geen schoenzool wordt en lekker sappig en zacht blijft. Dat wilde ik nu ook. Mijn kookplaat heeft 9 standen, ik zette de pan eerst op standje 7 om de boter te laten smelten. Ik had de kookplaat nog niet aangezet of de boter smolt al.
Toen zette ik het terug naar standje 3 (terwijl ik op gas altijd het laagste vuur gebruikte), maar de boter stopte toen met bruisen en het typische sisgeluidje was er ook niet met het vlees in de pan leggen. Het leek dus gewoon alsof de plaat uit stond, maar dat was niet 100% zeker niet zo. Dan zou het display moeten knipperen, maar dat deed het niet. Inmiddels heeft mijn vriendin ook al een keer een pan pasta laten overkoken omdat op lagere stand de kook van het water af leek te zijn, maar het op een hogere stand juist veel te hard kookte.

Ik begin haast te denken dat door zo'n inductieplaat je pan reageert alsof ie koud is, terwijl je hem prima kan gebruiken. Dat klinkt alleen erg onlogisch in mijn oren, dus daarom de vraag: is dat zo? :@
Zijn er verder nog algemene tips voor het koken op inductie, of moet ik er maar gewoon aan wennen?
Ik zie op instagram wel eens filmpjes dat je een houten spatel over de pan kan leggen om overkoken tegen te gaan.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')