abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 31 december 2023 @ 10:36:42 #1
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211860031
Ik roep dit al jaren, maar hier nu ook een artikel van de NOS die het nog ff op een rijtje zet.
Verse Zalm krijgt een A, hartstikke gezond, een beetje zout erbij en gerookt, een D, gruwelijk ongezond. Komt er dus op neer dat als je met antibiotica, pesticide en kleurstoffen gekweekte zalm eet, je zogenaamd gezond bezig bent, maar als je een stukje gerookte wilde zalm eet dit ongezond zou zijn.
Pizza is gezonder dan Humus, want de waarde wordt over 100 gram berekend, daarom scoren ook chips verrassend goed.

Zo is (niet in dit artikel genoemd) biologisch vers appelsap ook ongezonder dan uit concentraat met water en wat toegevoegde vezels industriesap. Want vezels!

[ Bericht 9% gewijzigd door miss_sly op 01-01-2024 13:07:36 ]
pi_211860188
pi_211860339
Hoevaak is al vermeldt dat dit komt omdat de scores worden vergeleken met producten uit dezelfde productgroep.
Dus een pizza met score a is de gezondste pizza maar niet netzo gezond als verse zalm.
pi_211860730
iets anders eten dan verse zalm :')
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_211860954
Gewoon zelf nadenken wat je naar binnen schuift is mijn advies.
pi_211861749
Geen artikel achter een paywall. Als je een andere link hebt, laat even weten, dan kan hij weer open.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_211878479
En weer open, met een gewone link van de NOS.

https://nos.nl/artikel/25(...)iet-vrij-van-kritiek

quote:
Kieshulp voor fris en chips is aangepast, maar Nutri-Score niet vrij van kritiek

Dit jaar zal de Nutri-Score, die met label A, B, C, D of E aangeeft hoe gezond een product is, steeds meer te zien zijn in supermarkten. Na een proefperiode van bijna drie jaar waarin het label de nodige kritiek kreeg, is de Nutri-Score vanaf vandaag het officiële voedingskeuzelogo van de overheid. Maar de discussies over het nut ervan zijn ook na een aantal verbeteringen nog niet helemaal verdwenen.

Een internationaal comité van wetenschappers heeft het algoritme waarmee de score wordt berekend verbeterd. Een veelgehoord kritiekpunt was dat het oude label voornamelijk keek naar afzonderlijke ingrediënten in plaats van het product als geheel. Met het vernieuwde label zijn er nu geen diepvriespizza's meer die een score A krijgen. De nieuwe Nutri-Score wordt vanaf dit jaar in fases ingevoerd.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Producten krijgen automatisch een score toegekend op basis van een algoritme, een vaste set berekeningen. Veel eiwitten en vezels kunnen een product een hogere score bezorgen. En een hoog energiegehalte (dus veel calorieën), suikers, zout en verzadigd vet zorgen voor een lagere score.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het label gemaakt om producten met eenzelfde soort product te vergelijken. Dus een zak chips met een andere zak chips, en niet met bijvoorbeeld ontbijtkoek.

Maar het blijft voor fabrikanten mogelijk om een product zo aan te passen dat het een betere score krijgt, terwijl het product niet per se gezonder wordt. Bijvoorbeeld door verzadigde vetten of suiker eruit te halen of door bepaalde ingrediënten toe te voegen.

Zo is voedingswetenschapper IJsbrand Velzeboer bang dat het label een "wapenwedloop" in de voedselmiddelenindustrie teweegbrengt. "Mijn voorspelling: de waterkraan gaat open", zegt Velzeboer.

Als er water wordt toegevoegd aan een product, wordt het minder calorierijk en krijgt het dus een betere score. "Tot mijn verbazing is energie een negatieve factor", zegt Velzeboer. "Maar als iets niet genoeg voedt, dan eet je wel twee repen."

Minder zoute chips
Ook voedingsdeskundige Michelle van Roost had liever gezien dat het alleen mogelijk is een betere score te krijgen door ingrediënten weg te laten, in plaats van ingrediënten toe te voegen.

"In het buitenland zag ik chocolade ontbijtflakes die door een receptaanpassing een Nutri-Score A kregen. Deze flakes bestaan alsnog voor bijna een kwart uit suiker: 22,5 gram per 100 gram. Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat die een gewoon gezond ontbijtje niet kunnen vervangen."

AFP
Ook in Frankrijk is de Nutri-score in gebruik
In het verminderen van ongunstige componenten kan het label een positief effect hebben, denkt Van Roost. In het minder eten van bijvoorbeeld suiker en zout valt volgens de voedingsdeskundige veel winst te behalen voor de gezondheid van de gemiddelde Nederlander.

Een aantal chipsminnende Nederlanders had een dergelijke aanpassing al in de gaten: aan nieuwe chips van Lay's is 25 procent minder zout toegevoegd. De chips van Doritos gingen daardoor van een gele C naar een lichtgroene B. De aanpassingen leiden onder meer tot boze reacties op sociale media; de chips zouden gezonder, maar wel minder lekker zijn. Of een betere Nutri-Score de drijfveer is, laat het bedrijf in het midden.

Een groene score betekent niet automatisch een gezond product. En alleen maar groene producten eten, betekent niet perse een gezonde inname.

Voedingsdeskundige Michelle van Roost
Van Roost denkt dat het label nog wel onvoldoende aansluit bij de Schijf van Vijf, de wetenschappelijk onderbouwde richtlijn van het Voedingscentrum. "Naar schatting 20 tot 25 procent van de producten die in de Schijf van Vijf staan hebben een gele of oranje score." De 30-pluskaas krijgt bijvoorbeeld een oranje D, terwijl het Voedingscentrum het product wel als een gezonde keuze beschouwt.

De deskundige pleit voor meer categorieën bij de Nutri-Score. Nu worden producten nog in drie categorieën verdeeld: één voor dranken, één voor oliën, vetten en noten en één voor de overige producten. Veel verschillende producten worden dus langs dezelfde lat gelegd. "Bij brood en graanproducten zijn vezels belangrijk, maar je eet koek of snoep weer niet voor de vezels."

Aanvulling op andere adviezen
Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid benadrukt dat het Nutri-Score-label een aanvulling is op de al bestaande voedingsrichtlijnen. "Het advies blijft om zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf te eten." Vooral voor producten buiten de schijf is het label "een handig hulpmiddel".

Je moet als consument naast het label ook rekening houden met het gebruik van een product, zegt Velzeboer. "Olijfolie bevat slechte verzadigde vetten, maar het is natuurlijk slechts een smaakmaker waar je weinig van drinkt of eet."

Een gezond voedingspatroon in een label samenvatten is moeilijk, zegt Van Roost. Het label kan daarbij helpen, maar tegelijkertijd is voeding veel meer dan "een setje nutriënten". "Een groene score betekent niet automatisch een gezond product. En alleen maar groene producten eten, betekent niet per se een gezonde inname."
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_211878598
Dan doen ze er wat houtpulp doorheen en is de score weer goed.
  maandag 1 januari 2024 @ 18:14:02 #9
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211882747
Wat zout? Gerookte zalm bevat 2,5 gram zout per 100 gram. Dan is het erg logisch dat het slechter scoort dan verse zalm.

Sommige kritiek is terecht en ik deel de vrees dat voedselfabrikanten de randjes gaan opzoeken maar in het voorbeeld van zalm doet het wat het moet doen.
I am a black hole shitting into the void
  maandag 1 januari 2024 @ 18:35:22 #10
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211882964
Wat ik vreemd vind is dat Alpro sojadrink beter scoort (A) dan AH huismerk (B). Zelfs de gezoete variant van Alpro scoort hoger dan ongezoet huismerk.

Alpro Original: https://www.ah.nl/product(...)o-sojadrink-original

AH ongezoet: https://www.ah.nl/product(...)a-sojadrink-ongezoet
I am a black hole shitting into the void
pi_211883353
Zo floreert de consumentenbond toch al decennia?

(Het goedkoopste is het beste, want voor die prijs krijgen je het beste. Bv, ik wil een houten matras, dan kan ik heel duur hout gaan halen wat in afgelegen bossen, waarvan alleen het hout groeit als de geiten gras eten tijdens de volle maan, die zich op 29 februari laat zien, maar hout is hout, dus een bed van raggels van de vuilstort is ook een houten matras, en niet duur, dus het beste in deze prijsklasse)

Nu ziet de overheid ook dit trucje, en kost het ons allemaal geld ( belasting)

Inderdaad logisch nadenken, moet je wat meer moeite voor doen, maar iedereen kan het.
pi_211883548
Wat boeit die hele nutriscore? Ik kijk er niet eens naar. Onzin.
A Robin Redbreast in a Cage Puts all Heaven in a Rage.
pi_211883726
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2023 11:08 schreef Het_Bokje het volgende:
iets anders eten dan verse zalm :')
Dat.
Niet wekelijks naar Alaska vliegen en daar met beren vechten om de beste plek langs het water :{w
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_211883835
Vergeet ook niet dat er een flinke lobby achterzit van de voedselindustrie om dit tegen te werken en te laten mislukken.
pi_211884643
Alles draait om geld..

De voedsel moet zo goedkoopste geproduceerd worden en lekkerste zijn.
Die nutri score moet zorgen dat men de product aantrekkelijk maken en hiertoe bewegen een product laten kopen.
Dan is het logisch dat fabrikanten dit gaat sjoemelen.

Kortom.. Men moet gewoon een achterkant van product goed gaat lezen. Hoe minder bewerkt is, is gezonder..
Al die ontdekkingsreizen door mensen, ze hebben nooit tegenhouden door domheid van mensen
  maandag 1 januari 2024 @ 21:19:04 #16
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211885283
quote:
0s.gif Op maandag 1 januari 2024 20:40 schreef Captain_Ghost het volgende:
Alles draait om geld..

De voedsel moet zo goedkoopste geproduceerd worden en lekkerste zijn.
Die nutri score moet zorgen dat men de product aantrekkelijk maken en hiertoe bewegen een product laten kopen.
Dan is het logisch dat fabrikanten dit gaat sjoemelen.

Kortom.. Men moet gewoon een achterkant van product goed gaat lezen. Hoe minder bewerkt is, is gezonder..
Natuurlijk is het lezen van de voedingsinformatie het beste, maar dat lijkt mij niet realistisch. Veel mensen kunnen dat niet interpreteren of hebben daar tijdens het winkelen niet de tijd voor. Hoeveel mensen weten nu uit het hoofd wat bijvoorbeeld het ‘slechte’ vet is en wat het ‘goede’?
I am a black hole shitting into the void
pi_211885314
Een handig ezelsbruggetje vwb vetten is: verzadigd = verkeerd, onverzadigd = okee :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_211888575
Een beetje weldenkend mens heeft die kansloze nutriscore helemaal niet nodig.

Die score is gewoon geldverspilling waar voedselproducenten prima omheen kunnen werken door nog meer te rommelen met bewerkt voedsel.

Als ik chips wil eten weet ik dat het ongezond is, daar heb ik geen score voor nodig. Of er nou een a of een d op staat
pi_211888585
quote:
0s.gif Op maandag 1 januari 2024 20:40 schreef Captain_Ghost het volgende:
Alles draait om geld..

De voedsel moet zo goedkoopste geproduceerd worden en lekkerste zijn.
Die nutri score moet zorgen dat men de product aantrekkelijk maken en hiertoe bewegen een product laten kopen.
Dan is het logisch dat fabrikanten dit gaat sjoemelen.

Kortom.. Men moet gewoon een achterkant van product goed gaat lezen. Hoe minder bewerkt is, is gezonder..
Ik lees de achterkant ook bijna altijd, probeer palm olie bv te vermijden, ik kan dus echt bijna alles wat bewerkt is laten liggen tegenwoordig
  dinsdag 2 januari 2024 @ 09:35:00 #20
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211888729
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 januari 2024 09:10 schreef 111210 het volgende:
Een beetje weldenkend mens heeft die kansloze nutriscore helemaal niet nodig.

Die score is gewoon geldverspilling waar voedselproducenten prima omheen kunnen werken door nog meer te rommelen met bewerkt voedsel.

Als ik chips wil eten weet ik dat het ongezond is, daar heb ik geen score voor nodig. Of er nou een a of een d op staat
Voor veel mensen is de Nutriscore nog te ingewikkeld.
Stond enige tijd geleden aan de kassa, voor mij een vrouw met een enorme stapel Snelle Jelle op de band, van die portie verpakte ontbijtkoek. Ze zei dat ze zo gezond waren, want er zit vet in...
  dinsdag 2 januari 2024 @ 09:36:13 #21
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211888734
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 januari 2024 09:11 schreef 111210 het volgende:

[..]
Ik lees de achterkant ook bijna altijd, probeer palm olie bv te vermijden, ik kan dus echt bijna alles wat bewerkt is laten liggen tegenwoordig
dito
Net als gehard vet.
  dinsdag 2 januari 2024 @ 09:40:42 #22
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_211888755
quote:
1s.gif Op maandag 1 januari 2024 21:21 schreef StateOfMind het volgende:
Een handig ezelsbruggetje vwb vetten is: verzadigd = verkeerd, onverzadigd = okee :Y
Nee, ook verzadigde vetten heb je nodig. Sterker nog, als je het gaat verhitten is verzadigd vet duidelijk de betere keuze. Problematisch zijn geharde vetten.
Fun Fact, Vrijwel nergens ter wereld wordt zoveel (in verhouding) verzadigd vet gegeten als in Frankrijk. (boter, kaas, room, doorregen vlees, vette lever, paté) en alleen in Japan ligt het aantal hart en vaat ziekten lager dan in Frankrijk. In streken waar meer dan de doorsnee van F dit gegeten wordt ligt het lager dan gemiddeld.
Dit ligt trouwens niet aan de wijn.
pi_211888864
Voor mensen die van voedsel niet een studie maken, zoals ik, is het zeker nuttig.

Het wordt vast beter met de jaren.
pi_211889001
Ik ben niet met die scores bezig, ik geloof er namelijk ook niet in. Ik kijk voornamelijk naar inhoudt van een product en de afkomst... zeker als het om vers/vlees gaat! :Y
The people who lost my respect will never get a capital letter for their name again.
Like trump...
  dinsdag 2 januari 2024 @ 10:37:41 #25
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_211889254
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 januari 2024 09:40 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Nee, ook verzadigde vetten heb je nodig. Sterker nog, als je het gaat verhitten is verzadigd vet duidelijk de betere keuze. Problematisch zijn geharde vetten.
Fun Fact, Vrijwel nergens ter wereld wordt zoveel (in verhouding) verzadigd vet gegeten als in Frankrijk. (boter, kaas, room, doorregen vlees, vette lever, paté) en alleen in Japan ligt het aantal hart en vaat ziekten lager dan in Frankrijk. In streken waar meer dan de doorsnee van F dit gegeten wordt ligt het lager dan gemiddeld.
Dit ligt trouwens niet aan de wijn.
Verzadigd vet is niet essentieel. Je lichaam heeft verzadigd vet nodig, maar kan dat prima aanmaken vanuit andere vetten. Je hoeft dus geen verzadigd vet te eten. Uiteraard is het niet nodig en onwenselijk om het 100 procent te vermijden. Veel gezonde producten bevatten verzadigd vet. Te veel verzadigd vet eten is wel bewezen ongezond. Bewezen uit populatiestudies, bewezen in dieren studies, bewezen in RCTs. Als je dat ontkent zullen voedingslogo's geen oplossing bieden want die zullen inderdaad de huidige stand van zaken in de voedingswetenschap volgen.

Het Franse voedingsadvies wijkt ook niet af van die van andere landen: beperk de inname van verzadigde vetten. Daarnaast is de Franse inname van verzadigd vet ook niet het hoogste van de wereld. Nederland is bijvoorbeeld hoger.



[ Bericht 0% gewijzigd door Gimmick op 02-01-2024 11:46:37 ]
I am a black hole shitting into the void
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')