Dat laatstequote:Op woensdag 13 december 2023 12:06 schreef SEMTEX het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Ik ga niet meer sojamelk drinken, die bevat weer fyto-oestrogeen. Maar misschien is fyto oestrogeen weer niet zo slecht als ik eerder dacht.
'Klimaat' is zo'n containerbegrip dat het volstrekt onduidelijk is waar wat geld allemaal heen gaat en wat het exact oplevert voor de gemiddelde mens.quote:Op woensdag 13 december 2023 00:02 schreef Shreyas het volgende:
[..]
Het hangt er vanaf wat ze met dat belastinggeld gaan doen, het meest logische is om gezonde producten hiermee goedkoper te maken. Maar wellicht gaat het richting het klimaatfonds, waarin 30 miljard wordt gepompt om de opwarming van de aarde met 0.0000321 graad te verminderen
Bij de suiker toevoeging (Nectar sappen) Ja maar bij concentraat en vers geperst niet.quote:Op woensdag 13 december 2023 13:39 schreef SymbolicFrank het volgende:
Ok, als het puur om de suiker gaat, dan mogen vruchtensappen er ook bij. Daar zit al snel net zoveel suiker (en zuur) in als in cola.
Vers sinaasappelsap: 10,9 gram koolhydraten, waarvan 9,3 gram suiker per 100 ml.quote:Op woensdag 13 december 2023 14:33 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Bij de suiker toevoeging (Nectar sappen) Ja maar bij concentraat en vers geperst niet.
Appelsap heeft net zoveel suiker als colaquote:Op woensdag 13 december 2023 14:33 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Bij de suiker toevoeging (Nectar sappen) Ja maar bij concentraat en vers geperst niet.
Als je natuurlijke suikers eet komt er een feetje langs dat zorgt dat de natuurwetten niet meer gelden en je lichaam op magische wijze geen rekening meer houdt met calorieën, zoiets?quote:Op woensdag 13 december 2023 15:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Nu komt er een jammer post over natuuuuurlijke suikers
https://www.tweedekamer.n(...)18302&did=2023D44184quote:
quote:Op woensdag 13 december 2023 17:20 schreef PiyeReloaded het volgende:
[..]
https://www.tweedekamer.n(...)18302&did=2023D44184
Correctie trouwens: Het is geen volledige uitzondering voor vruchtensappen maar een lagere belasting dan op de rest.
Dit verhaal kende ik helaas al... Ik dacht meteen een uitzondering. (zoals mineraalwater)quote:Motie van het lid Erkens vruchtensappen met Kamerstuk 36 418, nr. 72
De heer Erkens heeft verzocht om in de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken differentiatie mogelijk te maken tussen vruchtensappen en
andere dranken. Het demissionaire kabinet heeft onderzoek gedaan naar
de mogelijkheden voor een dergelijk systeem, waarbij differentiatie
plaatsvindt op basis van suiker. Daaruit is gekomen dat een dergelijk
systeem op zijn vroegst in 2026 kan worden ingevoerd. Invoering van een
dergelijk systeem vraagt om keuzes. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over de
hoeveelheid en hoogte van de staffels en over de fiscale behandeling van
specifieke dranken, zoals zuivel en vruchten- of groentesappen. Als ik de
motie van de heer Erkens zo mag lezen dat ik de mogelijkheden voor het
uitzonderen van vruchtensappen ga onderzoeken en de Kamer daarover
voor de zomer van 2024 zal informeren, kan ik de motie oordeel Kamer
geven.
Fyto oestrogenen zijn wel gevaarlijk voor vrouwen die oestrogeen afhankelijke borstkanker hebben gehad.quote:Op woensdag 13 december 2023 12:27 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Dat laatste. Er zijn enorm veel studies geweest naar soja in mensen. Het is veilig. Sterker nog: het is gezond.
Qua plantaardige melk zijn qua voedingswaarde soja en erwtendrink het beste. De rest bevat vrij weinig eiwit. Dus als je echt geen soja wilt (maar nogmaals - daar is geen reden toe) kun je ook voor erwtendrink gaan.
@:SEMTEX : met onderbouwing (duidelijke uitleg van wetenschappelijke onderzoeken):
Het is een misvatting dat fruitsappen gezond zijn; dat is gewoon suikerwater met een smaakje. Fruit wordt eerst eindeloos lang ingedikt tot er alleen maar suiker overblijft en dat wordt vervolgens vermengd met water. Groentesappen bevatten ook vaak toegevoegde vruchten, of ze zijn van zoete groentes zoals tomaten of bieten die ook vol zitten met suiker. Zeer ongezond spul.quote:Op maandag 11 december 2023 23:04 schreef sturmpie het volgende:
als je 'n gezonde levensstijl wil promoten en groente/fruitsap gaat belasten dan ben je niet goed bezig imo
quote:Op donderdag 14 december 2023 09:59 schreef quirina het volgende:
[..]
Fyto oestrogenen zijn wel gevaarlijk voor vrouwen die oestrogeen afhankelijke borstkanker hebben gehad.
Mijn nicht en tante werden soja producten , lijnzaad en andere voedingsmiddelen met fyto oestrogenen erin door de arts afgeraden.
quote:Soja en borstkanker
Soja en borstkanker is een veelbesproken combinatie. Dat komt omdat in soja stoffen zitten die op oestrogeen lijken. Deze stoffen in soja worden fyto-oestrogenen genoemd.
Bij hormoongevoelige borstkanker groeit de tumor door oestrogeen dat het lichaam maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tumor niet groeit door de fyto-oestrogenen die in soja zitten.
Mensen die behandeld worden tegen hormoongevoelige borstkanker kunnen gewoon 2 tot 3 sojaproducten per dag eten. Naar sojasupplementen is nog niet voldoende onderzoek gedaan. Ook vergroot soja de kans op borstkanker niet. Misschien verkleint het de kans zelfs, maar dat moet nog verder onderzocht worden.
Lees meer informatie over soja en borstkanker op voedingenkankerinfo.nl.
https://www.kanker.nl/alg(...)er-voeding-en-kanker
quote:Soja in de voeding verhoogt het borstkankerrisico
ONWAAR
Al geruime tijd circuleert het gerucht dat soja het ontstaan van borstkanker in de hand kan werken. De oorzaak hiervan zouden de isoflavonen zijn in soja. Dat zijn fyto-oestrogenen, die een analoge (maar veel zwakkere) werking hebben aan onze lichaamseigen oestrogenen. En het zijn net die oestrogenen die een rol spelen bij het ontstaan van hormoongevoelige borstkanker.
Onderzoek toonde echter aan dat de consumptie van soja het borstkankerrisico niet verhoogt. Integendeel, consumptie in de kindertijd zou net bescherming kunnen helpen bieden. Ook tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem.
De meerderheid van de Belgen denkt inderdaad dat soja een beschermend of geen effect heeft op het kankerrisico. Toch is een belangrijke nuance nodig: voedingssupplementen met soja zijn immers af te raden. Ze kunnen hoge dosissen fyto-oestrogenen bevatten die net het risico op hormoongevoelige borstkanker kunnen verhogen.
Onze tips
Gebruik 1 ā 2 maal per dag een sojaproduct, voor veilige consumptie (geen gevaar voor overconsumptie)
Vervang vlees bij de hoofdmaaltijd en als beleg regelmatig door vegetarische alternatieven, zoals bereidingen op basis van soja (tofu, tempeh, en verwerkt onder de vorm van burgers, blokjes, gehakt).
Gebruik miso (sojabouillon) in plaats van klassieke bouillon, voor bijvoorbeeld soepen.
Neem geregeld een soydrink, -yoghurt, of andere bereiding op basis van soja als tussendoortje. In de afdeling of winkel met natuurvoeding vind je ook bijvoorbeeld edamamebonen (jonge sojabonen) onder de vorm van een snack.
De naam ‘sojascheuten’ is misleidend: eigenlijk betreft het scheuten van de mung- en niet van de sojaboon. Sojascheuten hebben dus niet dezelfde eigenschappen als (de producten afkomstig van) de sojaboon.
Wil je weten hoe je jouw voeding naar een meer plantaardige voeding kan laten evolueren? www.plantaardigplan.be helpt je een handje!
https://www.kanker.be/kan(...)-de-voeding-verhoogt
quote:Soja en de kans op borstkanker
Soja en borstkanker
Redactie Wereld Kanker Onderzoek Fonds
12 juni 2023
Eten & Drinken
Gezond Leven
Leven Met Kanker
Onderzoek
Wat is soja?
De sojaboon valt onder de peulvruchten en bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, ijzer en vitamine B1. Het wordt veel gebruikt als vlees- of zuivelvervanger, in de vorm van tofu, tempé, sojamelk, sojayoghurt en sojapudding.
Ook zit soja in veel producten verwerkt, zoals in sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Op de verpakking kun je zien of soja in de ingrediëntenlijst staat.
In soja zitten isoflavonen. Dit zijn stofjes die lijken op het hormoon oestrogeen. Isoflavonen gaan de werking van oestrogeen tegen, doordat ze in het lichaam de plek van oestrogeen innemen. Isoflavonen worden daarom ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd.
Soja en borstkanker
Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt geen duidelijk bewijs dat soja de kans op borstkanker vergroot.
Er zijn eerste aanwijzingen dat het eten van sojaproducten de overlevingskans bij borstkanker mogelijk verbetert. Er is meer onderzoek nodig voordat aanbevelingen hierover gedaan kunnen worden.
Wist je dat tempé een gefermenteerde vorm van sojabonen is? In dit fermentatieproces helpen bepaalde schimmels bij het omzetten van gekookte sojabonen naar tempé.
Hoeveel soja mag ik eten?
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu. Kijk voor meer informatie over welke sojaproducten gezond zijn bij het Voedingscentrum.
Gebruik geen sojasupplementen (pillen, poeders of preparaten). Er is niet voldoende bekend over sojasupplementen en het ontstaan en de groei van borstkanker.
Sojabonen en andere peulvruchten
Naast sojabonen zijn er ook nog heel veel andere soorten peulvruchten. Zo heb je bijvoorbeeld witte, bruine en zwarte bonen, kidneybonen, kapucijners, linzen en kikkererwten. Wist je dat pinda's ook onder peulvruchten vallen?
Peulvruchten bevatten veel vezels, eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger en ook nog eens makkelijk toe te voegen aan een gerecht! Lees hier meer over de voordelen van peulvruchten.
https://www.wkof.nl/de-bieb/soja-en-de-kans-op-borstkanker/
quote:Mag ik sojaproducten gebruiken bij hormoontherapie?
Wel sojaproducten, geen sojasupplementen bij hormoontherapie
Hormoontherapie (of anti-hormoontherapie) gaat de werking van oestrogeen tegen. Deze therapie wordt gebruikt bij hormoongevoelige borstkanker die op oestrogeen reageert. Onderzoek laat zien dat sojaproducten de werking van het medicijn tamoxifen dat wordt gebruikt bij hormoontherapie niet beīnvloedt. Het is dus veilig om sojaproducten zoals sojamelk en tofu te gebruiken als u hormoontherapie krijgt. Over sojasupplementen bij hormoontherapie is geen onderzoek gedaan. Het advies is daarom om geen sojasupplementen te gebruiken als u hormoontherapie krijgt.
Een bijwerking van de hormoontherapie is dat u opvliegers kunt krijgen. Er wordt gezegd dat sojaproducten opvliegers kunnen verminderen. Onderzoek onder gezonde vrouwen laat inderdaad zien dat vrouwen die sojasupplementen slikten minder last van opvliegers hadden dan vrouwen die geen sojasupplementen gebruikten. Ook de hevigheid van de opvliegers was minder bij de vrouwen die soja in supplementvorm slikten. Onder vrouwen met borstkanker lijkt soja echter niet te helpen tegen opvliegers. Bovendien is niet bekend of sojasupplementen de werking van de hormoontherapie beīnvloeden en veilig zijn. Het advies blijft daarom om geen sojasupplementen te nemen als u hormoontherapie krijgt. Sojaproducten (maximaal 2-3 maal per dag) zijn wel veilig.
Meer informatie vindt u op http://www.voedingenkankerinfo.nl/.
https://www.radboudumc.nl(...)-bij-hormoontherapie
Vruchtensap gezonder dan gedacht: nieuw onderzoek wijkt af van voedingsadviesquote:Op donderdag 14 december 2023 10:03 schreef TAmaru het volgende:
[..]
Het is een misvatting dat fruitsappen gezond zijn; dat is gewoon suikerwater met een smaakje. Fruit wordt eerst eindeloos lang ingedikt tot er alleen maar suiker overblijft en dat wordt vervolgens vermengd met water. Groentesappen bevatten ook vaak toegevoegde vruchten, of ze zijn van zoete groentes zoals tomaten of bieten die ook vol zitten met suiker. Zeer ongezond spul.
Voor havermelk geldt eigenlijk hetzelfde; suikerwater met een smaakje.
terwijl er afgezien van suiker nog allerlei gezonde vitaminen en mineralen inzitten die in fruit voorkomen.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |