Wat het helemaal bizar maakt: in Alaska geldt nu een ‘public health emergency’ vanwege extreme kou.quote:Op dinsdag 30 januari 2024 23:35 schreef aloa het volgende:
Bizarre temperaturen momenteel in Canada. Normaal vriest het hier zo ongeveer de hele winter, maar de warmte is echt heel ver tot het noorden doorgedrongen.
[ afbeelding ]
[ twitter ]
Logisch ook, de thermische massa van de oceanen is zo ontzettend hoog dat zelfs wanneer de energiebalans even negatief wordt (de aarde koelt wat af, meestal gedurende een La Niña of zware vulkaanuitbarsting) dat dit te klein en veel te kort is om al die over de jaren heen opgenomen extra terawatturen weer krijt te raken.quote:Op vrijdag 2 februari 2024 10:34 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Je ziet regelmatig kaartjes waarbij de warme temperaturen van rood naar zwart naar grijs/geel of paars ofzo lopen (zoals bijv in de post van 21 januari met de temperaturen in Australie), irriteerde me nogal, dus zelf zo'n kaartje waar dat mee gebeurt eens nagemaakt.
Dit zijn de oceaan temperaturen van 1981 tot 2024 (heb vorige maand er nog niet ingestopt), tov gemiddeld 2000-2005, dan zie je toch hoe de oceanen aan het opwarmen zijn de laatste jaren. Er is geen dag met warmer water dan dat gemiddelde voor 1996, en sinds 2012 is er geen dag geweest dat het koeler was dan dat gemiddelde. Vooral vorig jaar is de temperatuur ineens omhoog geschoten.
[ afbeelding ]
Dat donkerrood richting zwart helemaal rechts...quote:
Er zijn wel kantelpunten ja die we voorbij zijn volgens mij. De Amazone stoot inmiddels meer CO2 uit dan het opneemt bijv. Maar ik weet niet of er al echt grote feedback loops omgeslagen zijn, vaak kan dat pas met overtuiging ruim achteraf vastgesteld worden volgens mij.quote:Op vrijdag 2 februari 2024 18:59 schreef DemonRage het volgende:
[..]
Dat donkerrood richting zwart helemaal rechts...
Hello darkness my old friend
Maar zouden we voorbij een kantelpunt zijn gegaan?
quote:Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk ’abnormaal warm en droog’
SOUTHAMPTON - Zuid-Europa staat een „abnormaal warme en droge zomer” te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.
„De zomer van 2023 was erg warm in Groenland, waardoor meer zoet water naar de oceanen ging”, legt wetenschapper Marilena Oltmanns uit. Ze is hoofdauteur van het onderzoek dat NOC woensdag heeft gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Weather and Climate Dynamics van de European Geosciences Union. „Daardoor verwachten we dat de omstandigheden in de atmosfeer van de oceaan gunstig zijn voor een buitengewoon warme en droge zomer in Zuid-Europa.”
Of ook Noord-Europa met deze warmte te maken krijgt, hangt af van de route die het zoete water in de Noord-Atlantische Oceaan aflegt, zeggen de onderzoekers. „Het exacte jaar voor warmte en droogte in Noord-Europa kunnen we in de winter voordat deze plaatsvindt nauwkeuriger inschatten.”
Het zoete water is afkomstig van smeltend zee-ijs en gletsjerijs. Dit kan de oceaancirculatie verstoren en het klimaat wereldwijd beïnvloeden. De wetenschappers denken dat toekomstige hittegolven in Europa steeds intenser zullen worden door de toename van het smeltende ijs.
Tijd om die hoge muur te bouwen op de lijn Groningen - Zwolle - Amersfoort - Tilburg !quote:Op woensdag 28 februari 2024 11:30 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
[..]
En Groenland smelt aardig door.
[ x ]
De dam in de Noordzee maken.quote:Op woensdag 28 februari 2024 11:32 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Tijd om die hoge muur te bouwen op de lijn Groningen - Zwolle - Amersfoort - Tilburg !
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |