abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_210888774


Voorgaande topics
http://forum.fok.nl/topicchain/251

Samenvatting
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort. Het denkbeeldige punt waar de beving ontstaat, het zwaartepunt van de energiedichtheid, heet het hypocentrum. Het punt aan het aardoppervlak daar loodrecht boven wordt het epicentrum genoemd. Een lijn van gelijke bevingintensiteit rond een epicentrum heet een isoseist. Seismologie is de wetenschap van aardbevingen.

De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesi�. Ook midden in oceanen komen bevingen voor. Aardbevingen die ontstaan onder de zeespiegel worden, minder correct, ook wel zeebevingen genoemd; een vloedgolf of tsunami kan dan het gevolg zijn. Bij aardbevingen is het zo dat 'hoe ondieper een beving des te groter de kans op schade of een tsunami'.

Veel aardbevingen hangen samen met de langzame interne bewegingen van de aardkorst. Op grote schaal kan het de aardschollen betreffen, die langzaam ten opzichte van elkaar bewegen (platentektoniek). Op kleinere schaal vindt er ook binnen de platen deformatie plaats.

Door deze relatieve beweging wordt spanning opgebouwd in de korst. Als de spanning hoog genoeg is kan er een schoksgewijze beweging van het materiaal aan weerszijden van een breuk in de korst optreden: de aardbeving. Hierbij wordt (een deel van) de opgebouwde spanning ontladen. Naschokken zijn kleinere bevingen die binnen enkele uren na de eerste beving voelbaar zijn. Deze zijn vaak het gevolg van spanningsontlading op andere, nabijgelegen delen van dezelfde breuk of op andere nabije breuken. Dit type aardbevingen komt binnen platen voor tot een diepte van enkele tientallen kilometers en aan plaatranden ook tot op grotere diepte.

Aardbevingen op dieptes van enkele honderden kilometers worden vaak toegeschreven aan andere mechanismen. Ten eerste kunnen deze worden veroorzaakt in een subducerende plaat door de overgang van mineralen van een fase naar de andere (zie convectie in de aarde). Wanneer de oude fase metastabiel was, kan de overgang naar de nieuwe fase zeer plotseling zijn. Op een vergelijkbare wijze kan het plotseling loslaten van water uit waterhoudende mineralen in de subducerende plaat een aardbeving veroorzaken.

Kleine aardbevingen zijn het gevolg van vulkanische activiteit (vulkanische aardbevingen) of ontstaan door instorting van holtes in kalksteenformaties of mijnen (instortingsbevingen). Mogelijke andere oorzaken zijn ondergrondse kernproeven en meteorietinslagen.

Menselijk ingrijpen kan bevingen veroorzaken. De bodemdaling door de winning van aardgas brengt aardschokken teweeg. Dit fenomeen doet zich onder meer voor in de provincie Groningen bij het dorp Loppersum.

Hoe ontstaan ze?
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen worden veroorzaakt als er ergens in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. Dit kan door bijvoorbeeld het langs elkaar heen schuiven van de aardschollen. (Platentektoniek genoemd) Of doordat aardschollen onder/over elkaar schuiven met brute kracht. De wrijving/spanning veroorzaakt dan een breuk/aardbeving.

Breuklijnen, Aardschollen
Op onderstaand plaatje kun je zien waar ter wereld de 'aardschollen' liggen. Op de grens van twee schollen komen dan ook de meeste aardbevingen ter wereld voor.E�n van de bekendste breuken ter wereld is de San Andreas Faultline (=breuklijn) in Californie. Deze is ontstaan doordat de Pacifische Plaat langzaam langs/onder de Noord Amerikaanse plaat schuift.Hoe worden ze gemeten?
Aardbevingen komen meestal voor op een diepte tussen de 0 en 30 km. Maar ze kunnen ook op 600 km diepte voorkomen. Het punt aan de aardkorst oppervlakte dat loodrecht boven de plek van de beving staat noemen we het "epicentrum" De bevingen worden in kaart gebracht mbv de "Schaal van Richter (Vernoemd naar de geoloog Francis Richter uit 1935).

De Richter schaal wordt gebruikt om de kracht van een aardbeving aan te geven. Het gaat daarbij om de hoeveelheid energie de vrijkomt tijdens de aardbeving. Op de Richter schaal wordt de kracht aangegeven met een getal. De Schaal van Richter is logaritmisch, dat wil zeggen dat de kracht van de aardbeving 10 keer zo groot is als het Richter getal met 1 toeneemt. Een aardbeving met kracht 6 is dus 10 keer zo zwaar als een aardbeving met kracht 5. Meer info over de richterschaal vind je o.a. in onderstaande links.

De twintig zwaarste aardbevingen sinds 1900 zijn:De aardbeving die de meeste slachtoffers kostte was overigens veel lichter. In 1976 deed zich in China een aardbeving voor met een kracht van 8.0. Omdat het een zeer dicht bevolkt gebied was waren er ongeveer 250.000 doden te betreuren. Op 26 december 2004 vond een aardbeving plaats voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Deze zeebeving had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Er vielen echter slachtoffers in de hele regio Zuid-Oost Azi� (India, Sri Lanka, Thailand, Indonesi� zelf) als gevolg van de tsunami (vloedgolf) die volgde op de zeebeving. Waarschijnlijk zijn daar ook 200.000 slachtoffers gevallen. Zeer recent, in januari 2010, zorgde een beving van 7.0 voor meer dan 220.000 slachtoffers in Hati. In mei 2008 vielen er in de Chinese provincie Sichuan ruim 65.000 doden bij een beving van 8.0. In 2003 vielen bij een aardbeving in Iran meer dan 40.000 doden bij een beving in Bam van 6.2, terwijl in 1999 ruim 44.000 mensen de dood vonden bij een beving in Turkije.

Aardbevingen? Ook in Nederland?
Ook in Nederland komen aardbevingen voor. In het zuidoosten worden elk jaar kleine aardbevingen gemeten met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Richter. Soms zijn er sterkere aardbevingen, zoals op 13 april 1992 in de buurt van Roermond met een kracht van 5.8 en in 2002 iets ten oosten van Roermond in Duitsland met een kracht van 4.9.

In Noord-Nederland komen, vooral in Groningen en Drenthe, lichte aardbevingen voor. Die worden naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de gaswinning uit de bodem, waardoor de aardbodem zakt. Op 24 oktober 2003 was er in de omgeving van Loppersum een lichte aardbeving met een kracht van 3.0. Het verslag van het KNMI over deze aardbeving vind je hier. In diezelfde omgeving vond ook op 22 september 2003 een (lichtere) aardbeving plaats, kracht 2.3.

Hoeveel aardbevingen vinden er plaats?
Het gemiddeld aantal bevingen per jaar met de bijbehorende magnitude (kracht) zijn:

-3000 met magnitude 5.0-5.9
-100 met magnitude 6.0-6.9
-18 met magnitude 7.0-7.9
-1 met magnitude 8.0 of meer

Dit plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen 1963 en 1998.
Dit plaatje geeft weer waar er aardbevingen zijn geweest tussen 1978 en 1987.

Filmpje: Aardbevingskracht in vergelijking tot Aardbevingsintensiviteit


Tsunami's - een gevolg van een zeebeving
Sinds de catastrofale zeebeving op 2e kerstdag 2004 is het woord 'tsunami' niet meer weg te denken uit de woordenboeken. Wat is nou een Tsunami?

Alle gebeurtenissen waarmee een grote hoeveelheid water in korte tijd wordt verplaatst kunnen een tsunami veroorzaken. Vloedgolven kunnen veroorzaakt worden door een zeebeving, een aardbeving waarvan het epicentrum onder de zeespiegel ligt, door een meteoriet, of door een vulkanische uitbarsting onder zee of vlak aan zee, vooral als daarbij door een grote aardverschuiving veel gesteente de zee in schuift. Ook bij plotseling afkalven van een gletsjer of ijsberg kan een vloedgolf ontstaan. Ook kan het zo zijn dat er grote stukken land of gebergte het water invallen. Hierdoor ontstaan vaak kleinere tsunami's omdat er minder water wordt verplaatst.

De meeste tsunami's komen voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs de randen daarvan door de platentektoniek de meeste aardbevingen plaatsvinden.


Verloop van de tsunami in 2004

Door de verplaatsing van de zeebodem, vooral als deze kilometers diep plaatsvindt, wordt een enorme kolom water opgetild. Aan het wateroppervlak is daarvan weinig te zien, er ontstaat een golf van misschien een hoogte van enkele decimeters, met een enorme golflengte van 100 tot 400 kilometer. Door deze grote golflengte zijn er op volle zee maar enkele pieken en dalen merkbaar; op een schip zal de tsunami ongemerkt voorbij gaan. Een golf die door de wind wordt veroorzaakt kan weliswaar een veel grotere hoogte bereiken, tot 10 meter, bij een golflengte van 200 meter, maar de energie die in de tsunami is opgeslagen is veel groter. De waterbeweging vindt bij een tsunami plaats tot op de zeebodem, terwijl een golf door de wind slechts aan het oppervlak van de zee te merken is. Een normale golf bereikt een snelheid tot 40 km/uur, maar een tsunami kan zich met een veel hogere snelheid verplaatsen. De periode van de tsunami (het tijdsverloop tussen twee toppen) bedraagt een kwartier tot een uur.

Wat is GEE?
GEE betekent Global Earthquake Explorer. Het is een programma voor je desktop waar je live aardbevingen en data mee ontvangt.

Developer page
Download GEE
Screenshots
Naslagwerken / Informatie / Nuttige Links / Sites

Aardbevingen
Nederlandse Aardbevingsite
US Geological Survey Website
WikiPedia Aardbeving
Natuurrampen pagina
Europese (realtime) Aardbevingen
Earthquake - Report
Aardbevingsdossier Kennislink
Aardbevingen, overzicht, hoe en waarom
Earthquake calculator

Tsunami's
Waterstanden bij boeien overal ter wereld
WikiPedia Tsunami
Tsunamidossier Kennislink

Deze OP is te vinden in de FOK!Wiki:
Fok!Wiki OP/Aardbevingen
pi_210888776
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2023 00:34 schreef Houtenbeen het volgende:

[..]
[ twitter ]
Na 9 bevingen van de rond de m5 in bijna een uur tijd

[ afbeelding ]
twitter

Uitgebreid naar meerdere regio's
  Moderator maandag 9 oktober 2023 @ 09:04:13 #3
8781 crew  Frutsel
pi_210889613
Ligt daar een onderwater vulkaan ofzo? Of wat verwachten ze daar?
pi_210903569
Toch kleine tsunami dus...

quote:
Tsunami waves up to 60 cm (2 feet) hit Japan’s Izu Islands following shallow M5.0 earthquake

Japan’s Izu Islands and parts of the Pacific Coast near Tokyo experienced tsunami waves up to 60 cm (2 feet) in height triggered by a shallow M5.0 earthquake that occurred at 20:26 UTC on October 8, 2023 (05:26 local time, October 9). The quake’s epicenter was situated near the uninhabited Torishima Island at the southern end of the Izu chain and is part of an ongoing earthquake swarm in the region.

Tsunami waves were recorded in various regions with Hachijo and some other islands in Izu, as well as an island in the Ogasawara chain in the Pacific Ocean south of Tokyo, experiencing up to 60 cm (2 feet) in wave height. In Nichinan, Miyazaki Prefecture the waves reached 20 cm (0.6 feet), Tateyama, Chiba Prefecture, measured 30 cm (1 foot), while Tosashimizu, Kochi Prefecture, and Nakano Island in Kagoshima Prefecture saw waves of 40 cm (1.3 feet).

The tsunami alert prompted evacuation directives in five coastal cities in Kochi and 12 municipalities in Chiba, which were lifted at 03:00 UTC (12:00 LT).

Local authorities reported no injuries or damages on the islands or in the prefectures of Chiba, Kochi, Kagoshima, or Miyazaki. However, several small boats in the Hachijo and Kozu islands, part of the Izu chain, were overturned, with no injuries reported.
pi_211099824
quote:
Researcher warns of potential M7 earthquake in Western Taiwan within 10 years

A renowned Chinese researcher has warned that a catastrophic earthquake of magnitude 7 or higher is likely to strike western Taiwan within the next 10 years. The warning came following a magnitude 6.2 earthquake off the east coast of Taiwan on October 24, 2023. The USGS reported this quake as M5.9.

Seismic activity in western Taiwan has been unusually quiet since 2018, accumulating unreleased energy and raising concern for a major earthquake, particularly as the region houses critical industrial facilities and railway transportation. Wang Chung-ho, a researcher at Academia Sinica’s Institute of Earth Sciences, stated that Taiwan enters a “major earthquake cycle” approximately every 30 years. The last such event was the 1999 Jiji earthquake, a magnitude 7 or higher temblor.

According to Wang, the absence of significant seismic activity in western Taiwan contrasts sharply with the frequent earthquakes occurring in the eastern half of the country and offshore. He explained that while frequent earthquakes might be unsettling, they help release pent-up energy, thus reducing the likelihood of a disastrous event.

The risk is amplified by the fact that western Taiwan is home to significant domestic industrial facilities and railway systems. A large-scale earthquake in this area could lead to severe disasters, affecting a multitude of sectors and potentially causing loss of life and property.

National Taiwan University geosciences professor Kuo Chen-hao noted the challenge in predicting the exact timing of a major earthquake due to the relatively short period of seismic observation data, which started becoming available around 1960. Kuo emphasized that Taiwan has improved its building standards after the 1999 Jiji earthquake. However, he is advising the public to prepare earthquake kits containing food, water, and emergency supplies.

While both Wang and Kuo agree that stress has been accumulating in western Taiwan, they highlight the inherent challenges in predicting earthquakes, citing the complexity of rock structures and varying levels of stress that different regions can withstand.
pi_211213205
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 oktober 2023 10:20 schreef Frutsel het volgende:
[ twitter ]

[ twitter ]
[ twitter ]

Het rommelt flink hier... :{
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2023 00:34 schreef Houtenbeen het volgende:

[..]
[ twitter ]
Na 9 bevingen van de rond de m5 in bijna een uur tijd

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2023 09:04 schreef Frutsel het volgende:
Ligt daar een onderwater vulkaan ofzo? Of wat verwachten ze daar?
twitter


quote:
New island emerges near Iwo Jima in Ogasawara chain, Japan

On November 1, 2023, military personnel located on Iwoto Island witnessed the birth of a new island following intense volcanic activity. The eruption, which occurred 1 km (0.62 miles) off the island’s southern coast, was preceded by frequent volcanic tremors since October 21.

An undersea volcanic eruption has led to the creation of a new island within the Ogasawara island chain, situated more than 1 000 kilometers (620 miles) to the south of Tokyo. This natural occurrence was confirmed by the Maritime Self-Defense Force’s (MSDF) base on the nearby Iwoto (Ioto) island, historically known as Iwo Jima, on November 1.

The personnel at the MSDF base were alerted to the event by significant noise and the sight of soil and debris being propelled into the sky.

According to the Global Volcanism Program, the eruption that created it occurred at a vent located about 1 km (0.6 miles) off the coast of Okinahama, on the SE side of the island. During an overflight on October 30, observers recorded explosions every few minutes that ejected dark material about 20 m (65 feet) above the surface of the ocean. Ejecta from the vent built a black-colored island and floating pumice was present around the island.
A satellite image acquired by Sentinel-2 on November 2 shows the island is approximately 230 m (754 feet) long and 200 m (656 feet) wide:

pi_211231488
quote:
Powerful earthquakes shake eastern Indonesia. No immediate reports of casualties

A series of powerful and shallow earthquakes have shaken a sparsely populated island chain in eastern Indonesia

JAKARTA, Indonesia -- A series of powerful and shallow earthquakes shook a sparsely populated island chain in eastern Indonesia on Wednesday. There were no immediate reports of damage or casualties.

The U.S. Geological Survey said a magnitude 6.9 earthquake hit an area 341 kilometers (211 miles) southwest of Tual, a coastal town in Maluku province, at a depth of 10 kilometers (6.2 miles).

It was followed by another 7.0 magnitude quake in the same area and two 5.1 magnitude aftershocks, the USGS said.

Indonesia’s Meteorology, Climatology and Geophysical Agency said there was no danger of a tsunami but warned of possible aftershocks.

Villagers in the Tanimbar Islands reported strong tremors for a few minutes but there was no panic, the National Disaster Mitigation Agency’s spokesperson Abul Muhari said in a statement.

He said the epicenter of the quakes was in the Banda Sea near the Tanimbar Islands, with a population of about 127,000.

The country of more than 270 million people is frequently struck by earthquakes, volcanic eruptions and tsunamis because of its location on the arc of volcanoes and fault lines in the Pacific Basin known as the “Ring of Fire.”

In 2004, a 9.1 magnitude Indian Ocean quake set off a tsunami that killed more than 230,000 people in a dozen countries, most of them in Indonesia’s Aceh province.
  Moderator woensdag 8 november 2023 @ 11:37:29 #10
8781 crew  Frutsel
pi_211232550
Texas?
Wat een vreemde plaats of niet?

quote:
Magnitude 5.2
Region WESTERN TEXAS
Date time 2023-11-08 10:27:48.7 UTC
Location 31.613 ; -103.971
Depth 8 km
Distance 154 km WSW of Odessa, United States / pop: 118,000 / local time: 04:27:48.7 2023-11-08
50 km WNW of Pecos, United States / pop: 9,500 / local time: 04:27:48.7 2023-11-08
  Moderator woensdag 8 november 2023 @ 13:16:54 #11
8781 crew  Frutsel
  zaterdag 11 november 2023 @ 01:46:32 #12
233102 cherrycoke
Burdened with glorious purpose
pi_211259249


veel activiteit in IJsland, vlakbij Reykjavik


"Been A Long Journey For You, Hasn't It? Lot Of Running, Lot Of Pain. And You, You're A Flea On The Back Of A Dragon In For One Hell Of A Ride, But You Did Manage To Hang On. I Guess That Counts For Something."
  vrijdag 17 november 2023 @ 18:05:00 #13
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_211326285
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_211330392
Ijsland: 15 km lang ondergrondse tunnel met magma staat op uitbarsten.

https://www.livescience.c(...)and-really-look-like
pi_211334455
quote:
11s.gif Op zaterdag 18 november 2023 01:48 schreef DavidTwente het volgende:
Ijsland: 15 km lang ondergrondse tunnel met magma staat op uitbarsten.

https://www.livescience.c(...)and-really-look-like
Topic over ijsland loopt ook hier:

WKN / [Breaking] Vulkanen IJsland #24: Uitbarsting aanstaande bij Grindavik
pi_211496734
Zware aardbeving bij de Filipijnen nu (7,6-7,7 op de schaal van Richter), tsunami waarschuwing van krachf
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
  zaterdag 2 december 2023 @ 16:43:03 #17
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_211496887
Hmm, dat is een flinke. Even het nieuws in de gaten gaan houden.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Moderator zaterdag 2 december 2023 @ 16:56:09 #18
8781 crew  Frutsel
  donderdag 7 december 2023 @ 14:24:05 #21
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_211544354
Gelukkig weinig mensen die daar in de buurt wonen.
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_211665105
twitter

twitter
  Moderator dinsdag 19 december 2023 @ 09:28:21 #23
8781 crew  Frutsel
pi_211666171
quote:
Meer dan honderd doden na aardbeving China

Bij een aardbeving in China zijn zeker 118 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De aardbeving was rond middernacht lokale tijd en had een kracht van 6,2. Het epicentrum lag op zo'n 100 kilometer van de stad Lanzhou in de noordwestelijke provincie Gansu. In die provincie vielen 105 doden. In het naastgelegen Qinghai kwamen zeker 13 mensen om.

Volgens de autoriteiten in Gansu zijn er bijna 600 gewonden en zijn meer dan 4700 huizen beschadigd geraakt. Verder is over de schade nog weinig bekendgemaakt.

Ook over het aantal vermisten is nog weinig duidelijk, tot nu toe zijn er officieel twintig mensen vermist. President Xi heeft opdracht gegeven tot een massale zoek- en reddingsactie.
  Moderator maandag 8 januari 2024 @ 22:04:52 #24
8781 crew  Frutsel
pi_212133239
twitter

Op de grens van China en Kirgizi

twitter


[ Bericht 22% gewijzigd door Houtenbeen op 22-01-2024 19:43:04 ]
  maandag 12 februari 2024 @ 13:33:25 #27
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_212399763
Het rommelt ook weer in Californië..
Vr het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')