FOK!forum / Culinesse à gogo / Wentelteefjes
junkiesietzevrijdag 22 september 2023 @ 10:42
Nou daar heb ik dus al maanden trek in maar ik vergeet het steeds te maken in het weekend :')

Deel hier je geheime wentelteefjes recept.

Moet het met oud brood? vers brood is not done?
FlippingCoinvrijdag 22 september 2023 @ 10:43
Brioche brood, dik gesneden, gebakken in roomboter, beetje suiker op sprenkelen voor ze de pan in gaan zodat het carameliseert.
hoechstvrijdag 22 september 2023 @ 10:43
mej suuker
marc0871vrijdag 22 september 2023 @ 11:44
Volgens Nick Toet

https://youtube.com/shorts/VMUsb6ULns0?si=9I6ljynPGBZYCJ5k

Zelf weet ik niet of ik ze ooit heb gegeten.
junkiesietzevrijdag 22 september 2023 @ 12:10
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2023 11:44 schreef marc0871 het volgende:
Volgens Nick Toet

https://youtube.com/shorts/VMUsb6ULns0?si=9I6ljynPGBZYCJ5k

Zelf weet ik niet of ik ze ooit heb gegeten.
oehh met suikerbrood :9
Speedfightvrijdag 22 september 2023 @ 12:12
Wat ouder brood omdat vers brood sneller scheurt als je t nat maakt.

1 ei kloppen
200 ml melk
1 el vanillesuiker
Roeren roeren roeren

Brood dompel je aan beide kanten kort in het mengsel en doe je in een verwarmde koekenpan waar al klein beetje boter in zit.
Bakken tot aan beide kanten mooi bruin en knapperig, niet te donker!

Op bord nog wat gewone of vanillesuiker en kaneel eroverheen
Lekker met vruchtjes ernaast, niet noodzakelijk
junkiesietzevrijdag 22 september 2023 @ 12:18
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:12 schreef Speedfight het volgende:
Wat ouder brood omdat vers brood sneller scheurt als je t nat maakt.

1 ei kloppen
200 ml melk
1 el vanillesuiker
Roeren roeren roeren

Brood dompel je aan beide kanten kort in het mengsel en doe je in een verwarmde koekenpan waar al klein beetje boter in zit.
Bakken tot aan beide kanten mooi bruin en knapperig, niet te donker!

Op bord nog wat gewone of vanillesuiker en kaneel eroverheen
Lekker met vruchtjes ernaast, niet noodzakelijk
Dat is idd het klassieke recept, maar ik zie graag de recepten waar een twist in zit ;)
Tinkepinkvrijdag 22 september 2023 @ 12:21
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:12 schreef Speedfight het volgende:
Wat ouder brood omdat vers brood sneller scheurt als je t nat maakt.

1 ei kloppen
200 ml melk
1 el vanillesuiker
Roeren roeren roeren

Brood dompel je aan beide kanten kort in het mengsel en doe je in een verwarmde koekenpan waar al klein beetje boter in zit.
Bakken tot aan beide kanten mooi bruin en knapperig, niet te donker!

Op bord nog wat gewone of vanillesuiker en kaneel eroverheen
Lekker met vruchtjes ernaast, niet noodzakelijk
Dit. Oud brood om goed te besparen en heeft meer body. Soort brood maakt niet veel uit: belangrijk is wel dat het goed vocht kan opnemen (roggenbrood is dus niet geschikt)
Zelf eet ik het met suiker en kaneel of jam.
Speedfightvrijdag 22 september 2023 @ 12:23
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:18 schreef junkiesietze het volgende:

[..]
Dat is idd het klassieke recept, maar ik zie graag de recepten waar een twist in zit ;)
Why change a winning team? :P
Ook lekker met kaneelsuiker _O-
miss_slyvrijdag 22 september 2023 @ 12:24
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:12 schreef Speedfight het volgende:
Wat ouder brood omdat vers brood sneller scheurt als je t nat maakt.

1 ei kloppen
200 ml melk
1 el vanillesuiker
Roeren roeren roeren

Brood dompel je aan beide kanten kort in het mengsel en doe je in een verwarmde koekenpan waar al klein beetje boter in zit.
Bakken tot aan beide kanten mooi bruin en knapperig, niet te donker!

Op bord nog wat gewone of vanillesuiker en kaneel eroverheen
Lekker met vruchtjes ernaast, niet noodzakelijk
Dit een beetje anders:
met Fries suikerbrood
met kaneelsuiker, watgewoon suiker gemengd met kaneel is
Gibson88vrijdag 22 september 2023 @ 13:21
Rietsuiker gebruiken
essnhillsvrijdag 22 september 2023 @ 13:24
quote:
7s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:24 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Dit een beetje anders:
met Fries suikerbrood
met kaneelsuiker, watgewoon suiker gemengd met kaneel is
Dit is echt heerlijk inderdaad :9
lemonlimevrijdag 22 september 2023 @ 13:34
Gevuld met banaan (en evt chocola): gewoon twee plakjes brood op elkaar met banaan geprakt er tussen, dan dompelen in het ei-mengsel en bakken.
foodlovervrijdag 22 september 2023 @ 13:41
Ik eet ze alleen hartig eigenlijk, dus brood wentelen in het ei, bakken, wat kaas tussen 2 stuks in laten smelten.
Speedfightzaterdag 23 september 2023 @ 08:52
Suikerbrood en vullen met banaan ga ik zeker eens proberen :9~
Moet suikerbrood ook wat ouder zijn @miss_sly ?
Lucky_Strikezaterdag 23 september 2023 @ 09:24
Ik heb gisteren dit recept voor Indiase of Surinaamse wentelteefjes opgeslagen

Ik maak ook wel eens wentelteefjes van oliebollen :9

Meestal doe ik jam of vers fruit op mijn wentelteefjes.
junkiesietzezaterdag 23 september 2023 @ 13:10
IMG-20230923-WA0004.jpg

So fuckin good
mscholzaterdag 23 september 2023 @ 13:20
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:12 schreef Speedfight het volgende:
Wat ouder brood omdat vers brood sneller scheurt als je t nat maakt.

1 ei kloppen
200 ml melk
1 el vanillesuiker
Roeren roeren roeren

Brood dompel je aan beide kanten kort in het mengsel en doe je in een verwarmde koekenpan waar al klein beetje boter in zit.
Bakken tot aan beide kanten mooi bruin en knapperig, niet te donker!

Op bord nog wat gewone of vanillesuiker en kaneel eroverheen
Lekker met vruchtjes ernaast, niet noodzakelijk
dit een keer ooit geprobeerd, maar knapperig wilden ze niet worden..
miss_slyzaterdag 23 september 2023 @ 13:21
quote:
17s.gif Op zaterdag 23 september 2023 08:52 schreef Speedfight het volgende:
Suikerbrood en vullen met banaan ga ik zeker eens proberen :9~
Moet suikerbrood ook wat ouder zijn @:miss_sly ?
Suikerbrood is van zichzelf al wat steviger dan gewoon brood. En je snijdt het zelf, waardoor je iets dikkere sneetjes kunt snijden. Dus dat hoeft niet per se ouder te zijn, maar het is niet erg als dat wel zo is.
Speedfightzaterdag 23 september 2023 @ 13:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2023 13:20 schreef mschol het volgende:

[..]
dit een keer ooit geprobeerd, maar knapperig wilden ze niet worden..
Ja je moet ze kort dompelen. Vaak staat er op een recept 20 seconden, dan blijven ze nat. Ik doe echt hop hop erin eruit, niet erin laten liggen.
mscholzaterdag 23 september 2023 @ 13:23
quote:
17s.gif Op zaterdag 23 september 2023 13:22 schreef Speedfight het volgende:

[..]
Ja je moet ze kort dompelen. Vaak staat er op een recept 20 seconden, dan blijven ze nat. Ik doe echt hop hop erin eruit, niet erin laten liggen.
hmm dat zou wel kunnen helpen ja..

wellicht gaan ze van geroosterd brood uit ofzo? dat al gortgort droog is? :D
MadMasterzaterdag 23 september 2023 @ 14:28
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2023 11:44 schreef marc0871 het volgende:
Volgens Nick Toet

https://youtube.com/shorts/VMUsb6ULns0?si=9I6ljynPGBZYCJ5k

Zelf weet ik niet of ik ze ooit heb gegeten.
Ik heb ze wel van suikerbrood gegeten als dessert, met kaneelijs er bij.
Helemaal goed… :9
FlippingCoinzaterdag 23 september 2023 @ 14:30
quote:
17s.gif Op zaterdag 23 september 2023 13:22 schreef Speedfight het volgende:

[..]
Ja je moet ze kort dompelen. Vaak staat er op een recept 20 seconden, dan blijven ze nat. Ik doe echt hop hop erin eruit, niet erin laten liggen.
20 seconden is veeeeeel te lang ja.
MadMasterzaterdag 23 september 2023 @ 14:33
quote:
16s.gif Op zaterdag 23 september 2023 14:30 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]
20 seconden is veeeeeel te lang ja.
Dan wordt het een soort van broodmilkshake… :D
Speedfightzaterdag 23 september 2023 @ 15:05
quote:
7s.gif Op zaterdag 23 september 2023 14:33 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Dan wordt het een soort van broodmilkshake… :D
Ik heb t wel eens gedaan, 20 seconden.. erg nasty. :')
Morgane89zaterdag 23 september 2023 @ 19:36
Is er nog een alternatief voor oud brood, behalve suikerbrood? Ik vind wentelteefjes heerlijk, maar omdat we ons brood altijd invriezen hebben we nooit oud brood.
Anders moet ik al een paar dagen van tevoren brood uit de vriezer halen/laten als ik wentelteefjes wil maken.
FlippingCoinzaterdag 23 september 2023 @ 19:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2023 19:36 schreef Morgane89 het volgende:
Is er nog een alternatief voor oud brood, behalve suikerbrood? Ik vind wentelteefjes heerlijk, maar omdat we ons brood altijd invriezen hebben we nooit oud brood.
Anders moet ik al een paar dagen van tevoren brood uit de vriezer halen/laten als ik wentelteefjes wil maken.
Waarom wil je geen suikerbrood gebruiken? Dan kan ik en anderen een beter alternatief geven wss. Zelf gebruik ik wel eens brioche brood en dat was een groot succes. :Y)
Marsenalzaterdag 23 september 2023 @ 19:54
Ik doe het bijna nooitx maar voor wentelteefjes heb ik een heel wit ongesneden, en dan snij ik zelf de korst er af en met een dun scherp mes (ik gebruik het lange fileermes (of 'zalmmes' waarmee ik ook zijdes zalm van de huid ontdoe) snij ik dan dikke plakken. Met een goed scherp mes kruimelt het niet, en krijg je hele fancy dikke brokken wentelteef :9
Morgane89zaterdag 23 september 2023 @ 21:03
quote:
16s.gif Op zaterdag 23 september 2023 19:37 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]
Waarom wil je geen suikerbrood gebruiken? Dan kan ik en anderen een beter alternatief geven wss. Zelf gebruik ik wel eens brioche brood en dat was een groot succes. :Y)
Ik hoopte eigenlijk dat ik een iets gezondere variant kon vinden O-)
FlippingCoinzaterdag 23 september 2023 @ 23:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2023 21:03 schreef Morgane89 het volgende:

[..]
Ik hoopte eigenlijk dat ik een iets gezondere variant kon vinden O-)
Dan met volkorenbrood misschien, denk dat dat wel kan op zich.
MadMasterzondag 24 september 2023 @ 07:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2023 19:36 schreef Morgane89 het volgende:
Is er nog een alternatief voor oud brood, behalve suikerbrood? Ik vind wentelteefjes heerlijk, maar omdat we ons brood altijd invriezen hebben we nooit oud brood.
Anders moet ik al een paar dagen van tevoren brood uit de vriezer halen/laten als ik wentelteefjes wil maken.
We halen hier bij de warme bakker vaak een 'broodje van gisteren'. Meestal casino brood, dat dan die dag nog prima te eten is. Het restant bewaren we dan voor tosti's een paar dagen later. Kortom, niet altijd je brood invriezen als je wentelteefjes of tosti's op het programma hebt staan…

[ Bericht 0% gewijzigd door MadMaster op 24-09-2023 07:11:42 ]
Lucky_Strikezondag 24 september 2023 @ 13:05
quote:
16s.gif Op zaterdag 23 september 2023 23:45 schreef FlippingCoin het volgende:

[..]
Dan met volkorenbrood misschien, denk dat dat wel kan op zich.
Dat kan prima. Lekker juist.

Het brood hoeft ook niet per se oud te zijn. Je kunt de sneden ook een paar uur op het aanrecht laten liggen. Of vers brood/net uit de vriezer nemen. Dat komt allemaal niet zo nauw hoor, het zijn maar wentelteefjes.
drakinzondag 24 september 2023 @ 13:14
Met suikerbrood, bakken in roomboter en beetje kaneel erdoor.
D.maandag 25 september 2023 @ 13:02
Ik heb er zojuist maar weer eens aan toegegeven :Y

4 sneetjes
2 (grote) eieren
150/175ml melk
snufje kaneel

En na het bakken nog 1 gram (kaneel)suiker er overheen strooien
Sharuun01dinsdag 26 september 2023 @ 11:20
quote:
17s.gif Op vrijdag 22 september 2023 12:18 schreef junkiesietze het volgende:

[..]
Dat is idd het klassieke recept, maar ik zie graag de recepten waar een twist in zit ;)
Maak er dan een Croque Mosieur van, dan doe je nog 2 plakken kaas en wat ham ertussen om het helemaal goed te maken.

Mijn recept (ik weeg voor dit nooit iets af):
Ei
Melk
Vanille extract
Cayenne peper
goed kloppen en dan brood soppen

Plakje yorkham in de pan waar al wat boter in zit, goed bakken (niet crispy maar gewoon lekker)
eruit halen en wat hot curry kruiden erover doen.

2 sneetjes wentelteefje erin, doorgaan tot 1 kant goed is, flippen, dan op de afgebakken kant kaas en je klaargemaakte plak ham erop, bij de andere snee wat gegratineerde kaas erop, zodra de onderkant gaar is dit sneetje op de andere leggen, nog een keertje flippen en dan eten :9~
Lucky_Strikedinsdag 26 september 2023 @ 12:00
quote:
18s.gif Op dinsdag 26 september 2023 11:20 schreef Sharuun01 het volgende:

[..]
Maak er dan een Croque Mosieur van, dan doe je nog 2 plakken kaas en wat ham ertussen om het helemaal goed te maken.

Mijn recept (ik weeg voor dit nooit iets af):
Ei
Melk
Vanille extract
Cayenne peper
goed kloppen en dan brood soppen

Plakje yorkham in de pan waar al wat boter in zit, goed bakken (niet crispy maar gewoon lekker)
eruit halen en wat hot curry kruiden erover doen.

2 sneetjes wentelteefje erin, doorgaan tot 1 kant goed is, flippen, dan op de afgebakken kant kaas en je klaargemaakte plak ham erop, bij de andere snee wat gegratineerde kaas erop, zodra de onderkant gaar is dit sneetje op de andere leggen, nog een keertje flippen en dan eten :9~
:9~
Lucky_Strikevrijdag 29 september 2023 @ 08:53
Ik las net in het receptenboekje van de Verspillingsvrije Week een recept voor wentelteefjes besmeerd met hummus, belegd met geroosterde paprika en bestrooid met sesamzaadjes :9

Dat is denk ik juist lekker met volkorenbrood @Morgane89
Lucky_Strikevrijdag 29 september 2023 @ 14:48
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2023 09:24 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb gisteren dit recept voor Indiase of Surinaamse wentelteefjes opgeslagen

Ik heb net wentelteefjes met Surinaamse masala en wat extra chili gemaakt. Besmeerd met mangochutney. Zeker voor herhaling vatbaar :9
Postbus100zaterdag 30 september 2023 @ 21:57
Mijn moeder maakte deze vroeger altijd zonder ei. Dus alleen een diep bord met melk en véél kaneel, en daarin het brood snel onderdompelen, en dan in de pan. Na afloop bestrooien met suiker. Wij smulden.
Heb ze later wel eens zelf gemaakt, en dan met een eitje er doorheen. Eigenlijk is dat veel logischer. Zijn ze net wat steviger. Snap niet waarom mijn moeder altijd het ei wegliet :D
hilliebilliezondag 1 oktober 2023 @ 00:12
Ik maak ze hier altijd met volkorenbrood uit de vriezer. Hoeft niet eens helemaal ontdooid te zijn, als ze een paar minuten uit de vriezer zin. Gaat het al prima (wel even los van elkaar leggen).

Ik weeg ook nooit iets af
Maar hier
Ei
Goeie scheut melk
Suiker of zoetstof
Kaneel

Bakken doe ik gewoon in blueband. (Laatst bij gebrek aan blueband zonnebloemolie geprobeerd maar dat vond ik niet zo lekker).

En voor het serveren nog even bestrooien met suiker (of zoetstof) en kaneel.
(Variatie in suiker kan gewone kristalsuiker zijn, maar ook poedersuiker of evt vanillesuiker kan. Of kaneelsuiker en dan de gewone kaneel weglaten).

Evt een snufje zout (maar dat doe ik ook op een pannenkoek en dat vinden mensen al vreemd dus zal hier ook wel als vreemd ervaren worden :P )
Vincent_studentzondag 1 oktober 2023 @ 01:27
Ik lees hier allemaal dat er suiker in moet. Waar is dat voor nodig eigenlijk? Ik heb ook wel eens oud brood, maar ik heb een hekel aan zoet. Is er geen alternatief voor suiker?
D.zondag 1 oktober 2023 @ 04:18
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 01:27 schreef Vincent_student het volgende:
Ik lees hier allemaal dat er suiker in moet. Waar is dat voor nodig eigenlijk? Ik heb ook wel eens oud brood, maar ik heb een hekel aan zoet. Is er geen alternatief voor suiker?
Er moet geen suiker IN, maar mensen strooien het er achteraf overheen. Gewoon weglaten dus.
hilliebilliezondag 1 oktober 2023 @ 07:53
Ik vind er persoonlijk weinig aan zonder suiker. Maar je kan het gewoon proberen inderdaad.
Vincent_studentzondag 1 oktober 2023 @ 09:10
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 07:53 schreef hilliebillie het volgende:
Ik vind er persoonlijk weinig aan zonder suiker. Maar je kan het gewoon proberen inderdaad.
Dit bedoel ik dus. Er is dus geen alternatief voor suiker.
Vincent_studentzondag 1 oktober 2023 @ 09:18
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 04:18 schreef D. het volgende:

[..]
Er moet geen suiker IN, maar mensen strooien het er achteraf overheen. Gewoon weglaten dus.
Dit probeer wel wat. Ik vind het ook zonde om brood weg te gooien. Ik maakte er wel eens tosti's van, maar dan vond de toast toch wel erg droog.
Dat suiker is voor mij een sociaal probleem. Ik kan koffie en thee zonder suiker drinken, maar als ik op visite of op het werk koek of gebak weiger (ik lust dat niet omdat ik het te zoet vind), dan kijken mensen me echt heel raar aan en krijg ik echt opmerkingen van "doe niet zo raar joh". Ik vind dat echt opmerkelijk. Ook als ik vertel dat ik geen suiker lust, kijken mensen alsof ik uit een vliegende schotel kom stappen. Lange tijd geleden kreeg ik ook wel eens opmerkingen als ik alleen een spaatje dronk bij bedrijfsborrels (ik drink niet, ik rook niet en nee, ik ben niet saai). Dan gebruikte ik altijd als smoes: ik moet nog rijden, terwijl ik gewoon met de trein en de fiets was. Je had dan altijd nog wel gasten die zeiden: maar eentje mag wel. Tegenwoordig hoor ik er nooit iemand meer over, gelukkig. :)
Postbus100zondag 1 oktober 2023 @ 09:42
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 09:18 schreef Vincent_student het volgende:
Dat suiker is voor mij een sociaal probleem.
Je kan toch gewoon 'nee dank je' zeggen? Zoveel mensen die tegenwoordig bewuster met suiker omgaan. En heel veel van dat gebak is fabrieksmeuk. Zonde van je smaakpapillen, zonde van je calorieën. Dat hoef je echt niet te nemen, hoor.
VaderVanJezuszondag 1 oktober 2023 @ 13:16
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 09:18 schreef Vincent_student het volgende:

[..]
Dit probeer wel wat. Ik vind het ook zonde om brood weg te gooien. Ik maakte er wel eens tosti's van, maar dan vond de toast toch wel erg droog.
Dat suiker is voor mij een sociaal probleem. Ik kan koffie en thee zonder suiker drinken, maar als ik op visite of op het werk koek of gebak weiger (ik lust dat niet omdat ik het te zoet vind), dan kijken mensen me echt heel raar aan en krijg ik echt opmerkingen van "doe niet zo raar joh". Ik vind dat echt opmerkelijk. Ook als ik vertel dat ik geen suiker lust, kijken mensen alsof ik uit een vliegende schotel kom stappen. Lange tijd geleden kreeg ik ook wel eens opmerkingen als ik alleen een spaatje dronk bij bedrijfsborrels (ik drink niet, ik rook niet en nee, ik ben niet saai). Dan gebruikte ik altijd als smoes: ik moet nog rijden, terwijl ik gewoon met de trein en de fiets was. Je had dan altijd nog wel gasten die zeiden: maar eentje mag wel. Tegenwoordig hoor ik er nooit iemand meer over, gelukkig. :)
Fruit eet je ook niet?
Vincent_studentzondag 1 oktober 2023 @ 18:43
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2023 13:16 schreef VaderVanJezus het volgende:

[..]
Fruit eet je ook niet?
Nee. Wel groente.