quote:Op zondag 11 juni 2023 22:40 schreef nielsgeode het volgende:
We hebben een schaduwdoek van ca. 16m2 wat we aan 4 punten willen bevestigen. Twee punten aan het huis, twee punten aan elks een paal. Wil je zekerheid dan zul je die paalhouders in beton moeten gieten. Maar is dat echt nodig of zijn er oplossingen zonder beton? Wie heeft nog een creatief idee
Zoiets vreesde ik al. Probleem is dat we in de komende paar jaar een keer onze tuin grondig willen aanpakken en dan gaat dat beton en die palen mogeljk flink in de weg zitten. Daarom zoek ik een oplossing die nog enigszins makkelijk weer weg te halen is als dat nog moet. Als is het maar voor tijdelijk (2-3 jaar).quote:Op zondag 11 juni 2023 23:21 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
dit soort dingen?
TFP heeft het over douglas, mooi hout, maar totaal niet geschikt om in de grond te stoppen, dat rot binnen no-time weg, dat moet in een paalhouder (het rot namelijk waar de lucht en vocht bij kan, precies op de grens waar de aarde stopt), een paalhouder is daar een oplossing voor om dat te voorkomen, maar, een paalhouder is dan weer een zwak ding, als je die in het beton stort gaat de paalhouder nergens heen, maar zal bij een flinke trekkracht (wind onder je doek) gewoon afbreken op de lasnaad.
niet aan beginnen dus, ik denk dat je het beste betonnen palen van 2,80m kan kopen en die voor minimaal 80cm de grond in moet werken, verankeren met een zak beton (25kg per paal)
Hout en paalhouders gaat never nooit niet werken met de krachten die de wind kan uitoefenen op je doek
mocht je wel voor beton en paalhouders gaan, als je een lier hebt en een driehoek achtige constructie er boven, of een krik die er verticaal op staat, dan hijs je die paalhouders en het beton er zo uitquote:Op zondag 11 juni 2023 23:24 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Zoiets vreesde ik al. Probleem is dat we in de komende paar jaar een keer onze tuin grondig willen aanpakken en dan gaat dat beton en die palen mogeljk flink in de weg zitten. Daarom zoek ik een oplossing die nog enigszins makkelijk weer weg te halen is als dat nog moet. Als is het maar voor tijdelijk (2-3 jaar).
Klinkt logisch, en die lier heb ik helaas niet. Ik zie ook dit: https://www.thibo-online.(...)ction-specificationsquote:Op zondag 11 juni 2023 23:27 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
mocht je wel voor beton en paalhouders gaan, als je een lier hebt en een driehoek achtige constructie er boven, of een krik die er verticaal op staat, dan hijs je die paalhouders en het beton er zo uit
een schaduwdoek geeft veel zijwaartse druk op de paal, een paalhouders is daar niet geschikt voor
kloptquote:Op zondag 11 juni 2023 23:29 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Klinkt logisch, en die lier heb ik helaas niet. Ik zie ook dit: https://www.thibo-online.(...)ction-specifications
Maar denk dat die zelfs om zouden waaien als je die los neerzet en daar een paal in maakt.
Als je de 2 palen in de grond "niet zo vast" zet, maar wel een horizontale balk laat lopen van die palen naar de woning, dan houd je denk ik nog steeds de krachten tussen de 2 palen naar elkaar toe. Maw: ik denk dat je 3 horizontale balken nodig hebt: 1 per balk van balk naar woning en een derde tussen de 2 balken om te voorkomen dat ze naar elkaar toe komen. Of zie ik dat verkeerd?quote:Op zondag 11 juni 2023 23:42 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
klopt
[ link | afbeelding ]
bruin je muur, rood je paal in een paalhouder
links: alleen een doek
rechts: een dwarsbalk en een doek
in het linker plaatje is het oranje deel je schaduwdoek, dat biedt 0 weerstand tegen enige kracht die het doek zal geven als er sneeuw op het doek ligt of de wind er onder blaast, je paal zal naar rechts gaan bewegen, beton zal dit een beetje tegen houden, de paalhouder zal breken op zijn zwakste punt, waarschijnlijk waar de paalhouder en de grond elkaar kruisen op de lasnaad
rechts: een dikke houten balk tussen de gevel en je paalhouder, dan zal de druk die op het doek komt te staan via die balk lopen en via de muur wegvloeien. of je nu een overkapping maakt of het met een doek oplost maakt niet uit, die dikke balken vangen de kracht op
Het 'oranje' doek lost je probleem niet op als je paalhouders gebruikt
een 'groene' balk wel, dan kan de binnenruimte niet overdekt zijn, het brengt de kracht van je doek over als er wind staat
teken dat eens uit? ik snap niet wat je vraagtquote:Op zondag 11 juni 2023 23:51 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Als je de 2 palen in de grond "niet zo vast" zet, maar wel een horizontale balk laat lopen van die palen naar de woning, dan houd je denk ik nog steeds de krachten tussen de 2 palen naar elkaar toe. Maw: ik denk dat je 3 horizontale balken nodig hebt: 1 per balk van balk naar woning en een derde tussen de 2 balken om te voorkomen dat ze naar elkaar toe komen. Of zie ik dat verkeerd?
Tekenen vind ik lastig. Laat ik eerst nog een tekstpoging doen. Ik heb nu 2 paalhouders in de klein staan met 2 houten palen. Dit werkt dus niet (ik dacht, je weet maar nooit, kan altijd proberen of het blijft staan). Ik heb ook per paal 2 grondankers achter de paal. Aan elk grondanker zit een ketting aan de paal. Mijn gedachte is dat je krachten dan in balans zijn. Echter, dit werkt nog steeds niet en ik denk dat dat komt omdat de krachten op het doek nogal fluctueren door de wind. De kleibodem is te flexibel waardoor het spul zichzelf loswerkt.quote:Op zondag 11 juni 2023 23:54 schreef Ikbenookeenklant het volgende:
[..]
teken dat eens uit? ik snap niet wat je vraagt
Op zich zit de kracht op de paal toch niet onder het doek? 2 draden juist van de paal af zouden dan voldoende zijn.quote:Op maandag 12 juni 2023 08:14 schreef Faraday01 het volgende:
Je kunt houten palen ook afschoren met een aantal kabels die je weer verankerd in de grond. Als je dat goed doet blijft de paal staan, ongeacht van welke kant er kracht op komt. Beperkt wel de vrije ruimte onder het doek.
In principe klopt dat en als de paal naar buiten klapt met grote kracht gaat het doek er ook aan. Het ging mij er om dat je met 3 schoren een paal stabiel kunt houden in alle richtingen.quote:Op maandag 12 juni 2023 08:36 schreef Nico987 het volgende:
[..]
Op zich zit de kracht op de paal toch niet onder het doek? 2 draden juist van de paal af zouden dan voldoende zijn.
Met mspaint is tekenen best goed te doen...quote:Op maandag 12 juni 2023 00:04 schreef nielsgeode het volgende:
Tekenen vind ik lastig. Laat ik eerst nog een tekstpoging doen.
Late reactie. Het is in Groningen en de bodem is (vooral) klei. Op dit moment staan er van de paalhouders 90 cm de grond in. In die paalhouder zit de paal geschroeft. Echter, dat werkt dus helemaal niet en de paalhouders krijgen snel meer speling. Ik heb inderdaad "scheerlijnen" geplaatst: kettingen aan de palen die bevestigd zijn aan de tegenovergestelde richting van het schaduwdoek. Deze zitten in de grond aan een soort 50-60 cm lange schroef met oog.quote:Op maandag 12 juni 2023 08:27 schreef Nico987 het volgende:
Grappig allemaal adviezen, maar niemand vraagt wat voor ondergrond heb je?
Als het klei is vraagt dit heel iets anders dan zand.
In klei zou ik 2 hardhouten palen een meter in de grond steken. Geen beton gebruiken.
Als het zand is dan ook hardhouten palen, maar geen azobe, dan voor bijvoorbeeld Verbatim kiezen. Beton kan, zou ik alleen de onderkant doen.
Zelf loop ik ook te klooien met douglas palen die na 6 jaar afbreken. Ondanks in de menie gezet.
Tips die ik nu lees over douglas in de grond zijn, paal in de bison sealer en een postsaver er om heen.
Bedoel je dat je bv 60 cm diep graaft en dan 30 cm beton stort? Dat het beton dus 30 cm onder het maaiveld begint?quote:Op zondag 25 juni 2023 14:14 schreef Nico987 het volgende:
1/3de van de paal. Hardhout is het beste.
Je zet overigens de baal en daaromheen stort je beton. Ik zou dat dan zeker 30cm onder maaiveld doen omdat juist die bovenste laag zorgt voor hout rot.
Hangt ook van hoe groot je gat is af natuurlijk. Maar ik gebruikte anderhalve zak snel beton. Die zou je kunnen leeg gieten in je gat en dan water erop. Mijn ervaring is dat dan het water niet overal komt. Dus het liefst eerst gat graven grind op de bodem leggen, dan even beton zakje nat maken in de kruiwagen. 1 iemand de paal waterpas laten houden en dan je mengsel erin scheppen.quote:Op zondag 25 juni 2023 21:14 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Bedoel je dat je bv 60 cm diep graaft en dan 30 cm beton stort? Dat het beton dus 30 cm onder het maaiveld begint?
Ik heb echt geen idee hoeveel beton je nodig hebt per paal voor zoiets als dit. Is 10 - 20 kg genoeg of zit je aan 50+ kg?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |