De WHO adviseert in een nieuwe richtlijn om geen suikervrije zoetstoffen te gebruiken voor gewichtsbeheersing
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht over niet-suikerzoetstoffen (NSS), die het gebruik van NSS afraadt om het lichaamsgewicht onder controle te houden of het risico op niet-overdraagbare ziekten (NCD's) te verminderen.
De aanbeveling is gebaseerd op de bevindingen van een systematische review van het beschikbare bewijsmateriaal dat suggereert dat het gebruik van NSS geen langetermijnvoordeel oplevert bij het verminderen van lichaamsvet bij volwassenen of kinderen.
De resultaten van de review suggereren ook dat er mogelijk ongewenste effecten kunnen optreden bij langdurig gebruik van NSS, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sterfte bij volwassenen."Het vervangen van vrije suikers door NSS helpt op de lange termijn niet bij gewichtsbeheersing. Mensen moeten andere manieren overwegen om de inname van vrije suikers te verminderen, zoals het consumeren van voedsel met van nature voorkomende suikers, zoals fruit, of ongezoet voedsel en dranken", zegt Francesco.
Branca, WHO-directeur voor voeding en voedselveiligheid: "NSS zijn geen essentiële voedingsfactoren en hebben geen voedingswaarde. Mensen zouden de zoetheid van het dieet helemaal moeten verminderen, vroeg in het leven beginnend, om hun gezondheid te verbeteren."
De aanbeveling is van toepassing op alle mensen behalve personen met reeds bestaande diabetes en omvat alle synthetische en natuurlijk voorkomende of gemodificeerde niet-voedende zoetstoffen die niet zijn geclassificeerd als suikers die worden aangetroffen in gefabriceerde voedingsmiddelen en dranken, of die op zichzelf worden verkocht om aan voedingsmiddelen en dranken te worden toegevoegd.Dranken door consumenten.
Veel voorkomende NSS zijn acesulfaam K, aspartaam, advantame, cyclamaten, neotaam, sacharine, sucralose, stevia en stevia-derivaten.
De aanbeveling is niet van toepassing op producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne die NSS bevatten, zoals tandpasta, huidcrème en medicijnen, of op caloriearme suikers en suikeralcoholen (polyolen), dit zijn suikers of suikerderivaten die calorieën bevatten en daarom niet in aanmerking worden genomen NSS.
Omdat het verband dat wordt waargenomen in het bewijs tussen NSS en ziekte-uitkomsten kan worden verstoord door basiskenmerken van studiedeelnemers en gecompliceerde patronen van NSS-gebruik, is de aanbeveling beoordeeld als voorwaardelijk, volgens de WHO-processen voor het ontwikkelen van richtlijnen. Dit geeft aan dat beleidsbeslissingen op basis van deze aanbeveling een inhoudelijke discussie kunnen vereisen in specifieke landencontexten, bijvoorbeeld in verband met de mate van consumptie in verschillende leeftijdsgroepen.
De WHO-richtlijn over NSS maakt deel uit van een reeks bestaande en toekomstige richtlijnen over gezonde voeding die tot doel hebben levenslange gezonde eetgewoonten vast te stellen, de voedingskwaliteit te verbeteren en het risico op niet-overdraagbare aandoeningen wereldwijd te verminderen.
https://www.who.int/news/(...)y-released-guidelineIk ben benieuwd wat voor invloed dit gaat hebben op de "suikervrij" producten range, en of de consument zich hier iets van aantrekt.
Het is sowieso lastig iets te vinden waaraan deze troep niet is toegevoegd.