https://www.woonbond.nl/n(...)ten-verkoop-woningenquote:CDA en VVD willen huurders uitzetten bij verkoop woningen
13 april 2023
De VVD en het CDA willen het voor particuliere beleggers met één pand mogelijk maken om het huurcontract te ontbinden wanneer ze de woning willen verkopen. Een forse aantasting van de huurbescherming. Vreemd genoeg doen ze dit in een wijzigingsvoorstel op de Wet Vaste Huurcontracten, een wetsvoorstel waarmee de PvdA en de ChristenUnie ervoor willen zorgen dat huurders meer woonzekerheid hebben door het gebruik van tijdelijke contracten terug te dringen.
15.000 mensen liepen in een stoet van het Westerpark naar de Dam voor het recht op betaalbaar wonen. Joke Schot
Als er een meerderheid is voor het wijzigingsvoorstel kunnen alle kleine verhuurders (een fors deel van de particuliere huurmarkt) straks een clausule opnemen in het huurcontract waardoor het ontbonden kan worden wegens verkoop van de woning. Omdat een woning in onbewoonde staat voor een hogere prijs wordt verkocht, zal elke kleine particuliere verhuurder zo'n clausule opnemen. 'Zo dreigt een wet die bedoeld is om huurders meer zekerheid te geven, straks het tegendeel te doen voor veel particuliere huurders. Om de verkoopwinst bij verkoop voor kleine beleggers te vergroten, wordt hun woonzekerheid opgeofferd,' aldus belangenbehartiger bij de Woonbond Marcel Trip.
Koop breekt (nog) geen huur
Nu breekt koop geen huur. Een woning kan nu wel al in verhuurde staat worden verkocht. De huurder kan er dan blijven wonen en behoudt zijn rechten en huurbescherming. Ook kan een te koop staande woning onder de leegstandwet tijdelijk worden verhuurd. Maar met het voorstel van de VVD en het CDA wordt huren zonder huurbescherming tegen verkoopplannen straks de norm in de particuliere huurmarkt. De Woonbond is hier fel tegen en roept Kamerleden op tegen dit wijzigingsvoorstel te stemmen.
Ook ontbinding contract bij verhuur familielid
Daarnaast willen VVD en CDA het ook mogelijk maken om de huur te ontbinden als de verhuurder een eerstegraads familielid wil laten wonen in de woning. Ook dit gaat via het oprekken van de diplomatenclausule. Voor beide varianten geldt dat er geen belangenafweging wordt gemaakt door de rechter en dat er geen vervangende woonruimte vereist is.
Zwakke onderbouwing en onzorgvuldig over woonrecht
In het wijzigingsvoorstel claimen VVD en CDA dat hierdoor veel meer woningen worden verhuurd. Maar dit wordt op geen enkele manier gestaafd. Het voorstel is ook ingediend na behandeling van de Wet Vaste Huurcontracten in de Kamer. Trip: 'Erg zorgvuldig gaan deze partijen niet om met woonzekerheid. De lessen van de invoer van tijdelijke contracten via de wet doorstroming huurmarkt in 2015 lijken door hun niet te zijn geleerd. Bovendien zijn er veel effectievere manieren om leegstand tegen te gaan dan het opofferen van huurbescherming.'
Stemming op dinsdag
Komende dinsdag wordt er gestemd over de wijzigingsvoorstellen en de Wet Vaste Huurcontracten. Trip: 'We roepen de Kamer op voor de Wet Vaste Huurcontracten te stemmen, maar zonder hierbij de rechten van particuliere huurders in de uitverkoop te doen.'
inderdaad op bedrijven terrein moet je geen nieuwe woonwijk neerzetten er zijn al zoveel problemen mee geweestquote:Op maandag 24 april 2023 14:36 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ja ik weet het, maar ik zou dat toch niet willen.... ik heb hier zelfs in mijn omgeving (mensen die het konden weten) nagevraagd of het weiland waar onze wijk op is gebouwd ooit gebruikt is om vuil te storten.... plus dat ik een aantal kavels bewust niet genomen heb omdat die op de plek liggen waar vroeger een spoorlijn lag.
Ik heb de sanering van het voormalige PFW-terrein in Amersfoort destijds gezien: ik zou er niet willen wonen.
Aan de andere kant is een bedrijventerrein op een plek die inmiddels midden in de stad ligt ook niet handig....quote:Op maandag 24 april 2023 14:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
inderdaad op bedrijven terrein moet je geen nieuwe woonwijk neerzetten
ik wil niet in hoogbouw wonen, trouwens dat past niet in het dorp hierquote:Op maandag 24 april 2023 14:48 schreef Leandra het volgende:
[..]
Aan de andere kant is een bedrijventerrein op een plek die inmiddels midden in de stad ligt ook niet handig....
Hoogbouw met daaronder winkels/restaurants dan maar?
Ik heb het over bedrijventerreinen in de stad, die vroeger (60-100 jaar geleden) aan de rand van de stad gebouwd zijn en nu middenin de stad liggen.quote:Op maandag 24 april 2023 14:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ik wil niet in hoogbouw wonen, trouwnes dat past niet in het dorp hier
sowieso , kan je van oude bedrijf terreinen beter natuur maken en op een stel weilanden gaan bouwen , die zijn schoonquote:Op maandag 24 april 2023 14:51 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik heb het over bedrijventerreinen in de stad, die vroeger (60-100 jaar geleden) aan de rand van de stad gebouwd zijn en nu middenin de stad liggen.
Het gaat niet om jou, het gaat niet om jouw dorp, het gaat om dit soort aanpassingen in steden.
Middenin de stad.... welja.... daar waar de woningnood het hoogst is, en over het algemeen nog vrij dicht bij het stadscentrum.quote:Op maandag 24 april 2023 14:52 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
sowieso , kan je van oude bedrijf terreinen beter natuur maken en op een stel weilanden gaan bouwen , die zijn schoon
nou ik hou niet van VVE constructies en mensn die zich met mijn huis bemoeien en ik voel me dan opgeslotenquote:
Who gives a fuck?quote:Op maandag 24 april 2023 15:01 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou ik hou niet van VVE constructies en mensn die zich met mijn huis bemoeien en ik voel me dan opgesloten
heb vroeger een half jaar in een flat gewoond , is net een gevangenis
En als het een bejaarden flat met goedkope huur en activiteiten onder zou zijn?quote:Op maandag 24 april 2023 14:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ik wil niet in hoogbouw wonen, trouwens dat past niet in het dorp hier
een bejaardenhuis mogelijk welquote:Op maandag 24 april 2023 15:04 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En als het een bejaarden flat met goedkope huur en activiteiten onder zou zijn?
Door een zelf bewonen verplichting voor de koper in te stellen, met een minimale periode van twee jaar. In alle andere gevallen zie ik geen reden dat koop de huur zou moeten breken.quote:Op maandag 24 april 2023 16:03 schreef Straatcommando. het volgende:
Zoals het nu geopperd word is het een prima voorstel, gaat immers om mensen met twee woningen.
Maaaaarrrrr mn onderbuik zegt dat er een aantal handenwrijvend aan het nadenken zijn hoe ze dit als opstapje kunnen gebruiken om "koop breekt geen huur" de nek om te kunnen draaien.
Nattekat heef de t weggehaald zie ik.quote:Op maandag 24 april 2023 14:47 schreef Leandra het volgende:
@:Nattekat, kun je die vreselijke spelfout even uit de TT halen? Thnx...
Het is "wil" niet "wilt"
Het zou alleen redelijk zijn als er een opzegtermijn aan verbonden zit, de huurder recht heeft op een verhuisvergoeding en er controle op zit dat de verhuurder geen misbruik maakt van deze mogelijkheid tot opzegging. Bijvoorbeeld door de verkoop op de dag van de overdracht te laten klappen terwijl de huurder al vertrokken is om er zo een nieuwe huurder met een veel hogere huur in te kunnen zetten.quote:Op maandag 24 april 2023 15:03 schreef jakosi het volgende:
het gaat alleen om beleggers met 1 woning, ik vind het een logische regel.
Huurbescherming is noodzakelijk maar Nederland is doorgeslagen. Je komt niet van foute huurders af en als je huurders zelf iemand illegaal in hun woning erbij nemen ben je als verhuurder de pineut.
Foute huurders mogen best eens wat harder aangepakt worden.
Of een verkoopmaatregel.quote:Op maandag 24 april 2023 19:00 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Door een zelf bewonen verplichting voor de koper in te stellen, met een minimale periode van twee jaar. In alle andere gevallen zie ik geen reden dat koop de huur zou moeten breken.
Het huurcontract zou sowieso wel een tijdelijke aard moeten hebben als voorwaarde.quote:Op dinsdag 25 april 2023 08:33 schreef Jaeger85 het volgende:
[..]
Het zou alleen redelijk zijn als er een opzegtermijn aan verbonden zit, de huurder recht heeft op een verhuisvergoeding en er controle op zit dat de verhuurder geen misbruik maakt van deze mogelijkheid tot opzegging. Bijvoorbeeld door de verkoop op de dag van de overdracht te laten klappen terwijl de huurder al vertrokken is om er zo een nieuwe huurder met een veel hogere huur in te kunnen zetten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |