Gele hesjes weer de straat op: 'Frankrijk is de zieke man van Europa'![ANP-66413133.jpg?itok=_QnAC1WS]()
De Franse protestbeweging van de 'gilets jaunes', de gele hesjes, gaat vandaag in Frankrijk weer de straat op. Dat is niet de eerste keer. Correspondent Stefan de Vries legt uit wie er achter de protesten zitten en wat ze willen bereiken.
Die gele hesjes, waar demonstreren ze voor of tegen?
In eerste instantie voerden de gele hesjes ('gilets jaunes') actie tegen de hoge dieselprijs. Ongeveer de helft van de Fransen rijdt een dieselauto. Dat is in het land altijd erg gepromoot, vooral door de Franse autolobby. Diesel was altijd erg goedkoop. En iedereen dacht dat dit altijd zo zou blijven.
Maar inmiddels is dat al lang niet meer zo. Diesel is nu net zo duur als benzine. En daarmee begon het protest.
Inmiddels gaan de demonstraties over belasting in het algemeen. Ook wordt er tegen de regering en president Macron gedemonstreerd, tegen de arrogantie van de macht en vóór de gewone burger. Het is nu allegaartje geworden.
Wie demonstreren er?
De demonstraties komen niet uit een een eenduidige richting. Ze zijn niet afkomstig uit linkse of rechtse hoek en ook de vakbonden zitten er niet achter. Wel sluiten er extreemrechtse aanhangers aan. De laatste demonstratie waren er racistische en homofobe incidenten. Maar ook extreemlinks is er bij aanwezig.
Het is dus geen protest van een politieke kleur of beweging. De organisatie vindt plaats via Facebook. De 'gilets jaunes' ontlenen hun naam aan de felgele hesjes die Fransen in hun auto's moeten hebben. Er was heel kort even een groepje zelfbenoemde woordvoerders. Die zijn er direct weer uitgeknikkerd.
En natuurlijk proberen partijen er een slaatje uit te slaan. Er was een linkse leider die aankondigde om te komen. Toen zeiden demonstranten: kom maar, dan leren we je een lesje. De demonstranten willen van niets weten. Ze moeten niets hebben van de gevestigde orde.
Toch lijken ze ook veel mensen te vertegenwoordigen. Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Fransen achter ze staat. Waarbij wel opgemerkt moet worden dat in Frankrijk de sympathie haast altijd bij demonstranten ligt.
Het is de derde demonstratie, komen er steeds meer demonstranten?
Nee, integendeel, het neemt af. Het wordt ook kouder. Veel mensen hebben zoiets niet eerder gedaan. Ze doen een keertje mee, maar daarna is het wel weer goed. Het aantal mensen dat deelneemt is snel aan het krimpen.
Het protest krijgt nog steeds veel aandacht. Vorige week waren er bij de protesten in Parijs zo'n 8000 mensen. Dat is niet heel veel, maar de demonstraties krijgen enorm veel aandacht in de pers.
Wat gaan ze doen vandaag, wat zijn de verwachtingen?
In en rond Parijs gaan de demonstranten weer wegen blokkeren. Tolhuisjes, toegangswegen en de Parijse rondweg. Ook worden er 'langzaamacties' gedaan, waarbij er langzaam wordt gereden op de snelweg. Maar niet alleen in de Franse hoofdstad, ook op andere plekken in het land zal worden gedemonstreerd. In Bretange bijvoorbeeld, waar er veel animo is voor het protest van de gele hesjes.
Wat is de reactie van de Franse regering?
De Franse president Macron geeft niets toe. Hij kan moeilijk de ene dag zeggen dat hij een schone planeet wil, en de dag erna dat de accijns op brandstof omlaag gaan.
Er wordt geprobeerd om te overleggen, maar het is moeilijk omdat niemand de gele hesjes vertegenwoordigd. Macron denkt er nu aan om het percentage van de accijns te verlagen als de prijs voor olie stijgt. Hiermee wil hij voorkomen dat als de olieprijs stijgt, de opbrengst van accijns ook absoluut hoger wordt.
Verder houdt Macron voet bij stuk. Maar hij staat enorm onder druk. Hij is nu 1,5 jaar president, maar hij heeft nog niets voor elkaar. De werkloosheid is nog steeds even hoog als in de afgelopen dertig jaar, rond de 9 en 10 procent. Het land is niet vooruit te krijgen. Frankrijk doet het veel slechter dan andere landen. Frankrijk is de zieke man van Europa.
https://www.rtlnieuws.nl/(...)zieke-man-van-europa