abonnement Unibet Coolblue
pi_209003295
quote:
0s.gif Op woensdag 3 mei 2023 21:32 schreef EttovanBelgie het volgende:

[..]
Ja, je komt weer met een lap bijbeltekst - geheel contextloos, uiteraard - en daarmee moeten we verder op basis van je eigen interpretatie concluderen dat allerhande tradities in verschillende kerken niet deugen, want...

...

Ja, want?

Overigens lijkt het er vooral op dat Jezus ageerde tegen een streng wetticisme, het stellen van rituelen en godsdienstpraxis boven het belang van de mens en vooral de barmhartigheid, niet voor niets grijpt Hij daar zelf op terug: BARMHARTIGHEID wil ik en geen offer. Zie het aren plukken, het aanliggen met hoeren en tollenaars, het vrijspreken van de overspelige vrouw.

DAT is inhoud. Maar uiteraard totaal ongeloofwaardig, want daarmee wordt de mens toch wel erg centraal gesteld niet? Zou toch echt niet kunnen dat de ware Goddelijke opdracht het liefhebben van je naaste, en vooral de kwetsbare naaste, betreft, i.p.v. maar lopen roepen dat iedereen een zondaar is en op basis van je wetticistische eisegese dat er ook telkens inwrijven.

Dat heeft wat meer diepgang dan "Jezus was tegen tradities en overleveringen die in mijn ogen indruisen tegen 'eerdere openbaring' en derhalve niet deugen. Kijk, lees maar". En dan lezen we dat Hij het heeft over wassen van kelken en omzeilen van geboden om ouders te eren. Op onnavolgbare wijze moeten we dit echter interpreteren als een afkeur van een keur aan rituelen en gebruiken, omdat deze nu eenmaal niet thuishoren in jouw kerkelijke straatje. En zo simpel is het.
De mensen die er verstand van hebben beweren dat Jezus daadwerkelijk een echte jood was. Dus ons hippiebeeld van Jezus kunnen we wel in de prullenbak mieteren.

Jezus was dan net zo als Ali Kanali, tegen alles dat anders was. En tegen de Romeinen. De evangeliėn zijn dan ook niet een ware afspiegeling van Jezus maar meer van "spirituele" stromingen.

Zelf geloof ik niet dat Jezus ooit bestaan heeft, maar alles is af te leiden uit het OT. Zowel wat Jezus "zei" als wat Jezus "deed". Een mooi boek is "Jezus, 100 jaar voor Christus". Dat is een eye opener.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')