abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 24 maart 2023 @ 17:03:09 #1
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208519629
Grote brand tussen Castellón en Teruel

PROVíNCIA DE CASTELLó - Nadat de vlammen al 2.000 hectare hebben verwoest, is de brand op de grens van de provincies Castellón en Teruel nog steeds actief. Twintig luchteenheden en dertig landmachten proberen op vrijdag het vuur te blussen.
blusvliegtuig© el público
De brand ontstond in Villanueva de Viver (Castellón). De evolutie van de vlammen is aan de linkerflank gunstig vanwege het draaien van de wind, maar het vuur aan de de zijde aan de Valenciaanse kant is moeilijk te stabiliseren, zo heeft Emergencias 112 de Aragón gemeld. Hier is het gebied lastiger te bereiken voor de bluseenheden.

Ongeveer 900 mensen zijn uit voorzorg uit de stedelijke centra van tien plaatsen in Castellón en Teruel geëvacueerd vanwege de aanwezigheid van rook en de nabijheid van de vlammen. In sommige gebieden heeft de bosbrand stroomuitval veroorzaakt.

Het voorlopige getroffen gebied ligt in twee autonome regio's en beslaat ongeveer 2.000 hectare. Hiervan liggen ongeveer 800 in Aragón.

Uitzetting van duizend inwoners

Inwoners van de dorpskern van Villanueva de Viver mogen nog niet naar hun woningen terugkeren. Bronnen van de Guardia Civil melden dat het hier gaat om Fuente de Reina; Puebla de Arenoso; Montanejos; Aranuel; Montaan; Barrio Los Calpes (Puebla de Arenoso); en Los Cantos en La Monzona.

In Aragon is het dorp Olba ontruimd en verschillende boerderijen en gehuchten in de omgeving in San Agustín. De in totaal 250 geëvacueerde mensen zijn ondergebracht in horecagelegenheden en in particuliere woningen van familie en vrienden.

In de plaats Montán werd een residentie voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit ontruimd met behulp van onder meer transferbussen en ambulances.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een door het Rode Kruis beheerd veldhospitaal opgezet in het gemeentelijk sportcentrum van Segorbe. Hier kunnen 600 mensen terecht.

"Zeer zorgwekkend"

De brand is ontstaan ​​in een ravijn met een grote bosmassa en omgeven door bossen met een hoge milieuwaarde. De burgemeester van Montanejos, Miguel Sandalinas, noemde op RNE de brand "zeer zorgwekkend". De gemeente ligt namelijk in het invloedsgebied van het natuurpark Sierra de Espadan. Dit gebied is aantrekkelijk voor natuurtoerisme vanwege de vele bergroutes, de fraaie landschappen en de thermale baden.

Afgesloten wegen

Drie wegen zijn afgesloten voor verkeer in de Valenciaanse Gemeenschap: CV 207 op kilometer 13 (Fuente la Reina) richting Villanueva de Viver; CV 208 bij kilometer 0 in beide richtingen; en CV 20 op kilometer 52 ter hoogte van Montanejos, richting Teruel. In Aragon blijft ook de weg A-232, die toegang geeft tot Olba, afgesloten.

"Zeer vraatzuchtige" evolutie

President Ximo Puig van de regio Valencia zei donderdagavond in het brandcoördinatiecentrum dat het vuur in het begin "zeervraatzuchtig" was en zodoende in korte tijd een grote omtrek heeft bereikt van 800 tot 1.000 hectares gelegen tussen de provincies Castellón en Teruel. De bluseenheden werden geconfronteerd met hoge temperaturen en harde wind, wat hun werk bemoeilijkte. Het weerinstituut Aemet voorziet ongunstige omstandigheden bij het blussen van de brand vanwege de westenwind en de verwachte hoge temperaturen de komende dagen.

Deze ongunstige omstandigheden hebben ook tot de snelle ontwikkeling van het vuur bijgedragen zo relatief vroeg in het jaar. Donderdag om 15 uur waaide er een harde zuid- tot zuidwestenwind, was de luchtvochtigheid onder de 30% en lag de temperatuur rond 25ºC.

Tegen twintig aangestoken branden in Cantabrië

Castellón is niet het enige gebied dat de afgelopen uren door vuur is getroffen. In Cantabrië zijn van de ene op de andere dag zo'n twintig brandstichtingen geregistreerd. Hiervan zijn er twaalf nog steeds actief. Die zijn verspreid over acht gemeenten in de regio. Het aantal branden dat tot nu toe in maart is veroorzaakt, loopt in deze autonome gemeenschap al op tot 180.

https://inspanje.nl/algem(...)l-nog-steeds-actief/
twitter
94257 - 478969
--Stemmingswisselingen--
Ignore that...
  zondag 26 maart 2023 @ 18:20:27 #2
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_208546650
Spaanse autoriteiten: ramptoeristen moeten niet bij bosbranden komen kijken

De Spaanse autoriteiten roepen ramptoeristen op om weg te blijven bij de bosbranden in het oosten van het land. Deze 'brandtoeristen', zoals ze door de Spanjaarden worden genoemd, brengen zichzelf in gevaar en belemmeren de bluswerkzaamheden.

In de omgeving van Valencia zijn ruim 500 brandweerlieden bezig om een grote bosbrand te bestrijden. Daarbij zijn ook twintig vliegtuigen en blushelikopters ingezet. De brand heeft al meer dan 4000 hectare bos verwoest. 1700 mensen in de regio's Valencia en Aragon hebben hun huis moeten verlaten.

De regionale autoriteiten zeggen dat er in de buurt van de branden 14 wielrenners zijn gezien, die kennelijk een blik op het vuur wilden werpen. "We vragen nogmaals, en vooral aan toeristen, om het gebied niet in te gaan", zegt het hoofd van de regionale autoriteiten.

Zorgen over toerisme
Bewoners van het gebied maken zich zorgen over de gevolgen van de bosbranden voor het toerisme. "De mensen hier leven van toeristen die fietsen en wandelen en van de paar bars die hier zijn", zegt een 72-jarige buurtbewoner tegen persbureau Reuters. "Dit is echt een ramp voor iedereen die van de natuur houdt."

Premier Sànchez van Spanje zei eerder al dat de bosbranden "opnieuw het bewijs zijn van de klimaattoestand" waarmee de mensheid te maken heeft.

Ook in andere delen van Zuid-Europa wordt gevreesd voor bosbranden, vanwege de droogte van afgelopen winter. Volgens cijfers van de Europese Commissie is vorig jaar 785.000 hectare verwoest door branden. Spanje had vorig jaar te maken met 493 bosbranden, meer dan er ooit geteld werden. Er ging meer dan 300.000 hectare in vlammen op.

https://nos.nl/artikel/24(...)branden-komen-kijken
94257 - 478969
--Stemmingswisselingen--
Ignore that...
  Moderator dinsdag 28 maart 2023 @ 10:20:45 #3
8781 crew  Frutsel
pi_208564916
quote:
Situatie bosbranden in Castellon nog kritiek
PROVíNCIA DE CASTELLó - De situatie rondom de bosbranden in Castellón is nog steeds zeer kritiek en de blustroepen zijn aan het werk geweest met sterke rukwinden van meer dan 50 kilometer per uur en de lage relatieve luchtvochtigheid, minder dan 20 procent.

De windstoten hebben het vuur in Villanueva de Viver (Castellón) in het gebied van het ravijn van Maigmona zondag weer geactiveerd. De Spaanse regering zet zich in om de opmars naar Montán en Montanejos te stoppen en er wordt gesproken over nieuwe besluiten om de bevolking te beschermen. De Spaanse Pedro Sánchez, bezoekt maandag de door de branden getroffen gebieden, meldde Spaanse media.

Hulpdiensten proberen met maximale zorg te voorkomen dat het vuur oprukt naar de steden Montán en Montanejos door de CV-195 en de CV-20, en dat vuur het natuurpark van de Sierra de Espadán bereikt. Dit verklaarde het raadslid voor Justitie, Binnenlandse Zaken en Openbaar Bestuur, Gabriela Bravos, zondag na de coördinatievergadering in de stad Barracas in Castellón. Op dit moment heeft de brand een omtrek van 40 kilometer en is ongeveer 3.800 hectare verbrand.

Bravo waarschuwde, hoewel het weer vrij gunstig’ was voor de blustaken, voor kritieke uren tussen 14.00 en 18.00 uur zondag. Dat had te maken met de drie factoren die bepalend zijn voor de kracht van het vuur: de harde windstoten, een vochtigheidsgraad van minder dan 20% en hoge temperaturen. ‘Helaas eerder zijn gekomen dan de tijd van het jaar waarin ze gewoonlijk voorkomen’, voegde zij eraan toe.

Bestrijding vanuit de lucht

Momenteel zijn de meeste van de 500 grondtroepen en 18 vliegtuigen die betrokken zijn bij het blussen van de vlammen. Het blussen is zo moeilijk, omdat het terrein moeilijk te bereiken is.

Daarom wordt er vanuit de lucht gewerkt, terwijl de grondtroepen verdedigingslinies hebben opgesteld om te voorkomen dat het vuur de steden Montán en Montanejos en het natuurpark Sierra de Espadán treffen.

Onzekerheid voor de geëvacueerde bewoners

De 1.500 geëvacueerde mensen weten nog niet wanneer zij kunnen terugkeren naar hun huizen. Nu al teruggaan zou een serieus risico voor de bevolking opleveren, zei ze, en ze voegde eraan toe dat ‘het besluit om hen uit te zetten genomen is om de bewoners en de professionals te beschermen’.

Toen haar werd gevraad of de evacuatie van andere steden, en meer bepaald de gemeente Cirat, is overwogen, benadrukte zij dat het personeel zorgheeft voor de situatie van de bewoners. Als er bijvoorbeeld mensen zijn die ziek zijn, zodat alles al gepland is, is de beste manier om met een noodsituatie om te gaan het preventief organiseren, zei ze.

Laat hulpverleners hun werk doen

Anderzijds heeft Bravo grote voorzichtigheid en veel verantwoordelijkheid van de bevolking gevraagd en heeft hij vooral van de toeristen geëist dat zij niet aan brandtoerisme doen en niet in de buurt komen. Zij betreurde het dat de Guardia Civil zaterdag 14 fietsers heeft aangetroffen in gebieden die vanwege de nabijheid van de brand waren afgesloten.

‘Het is gevaarlijk en ondoordacht en we vragen verantwoordelijkheid van alle burgers. Nader niet de plattelandswegen met de gedachte dat u de controle van de agenten van de Guardia Civil bijna kunt ontlopen, want u brengt uw eigen leven in gevaar en ook dat van de professionals die zouden moeten optreden om u te helpen’, pleitte Bravo.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')