abonnement Unibet Coolblue
pi_208527457
quote:
0s.gif Op donderdag 23 maart 2023 17:47 schreef Kickinalfa het volgende:
Hoe kan een staatsbank nu verlies lijden?
Dit komt door het opkoopprogramma voor obligaties van de afgelopen jaren. Hierdoor heeft DNB bijvoorbeeld staatsobligaties van Nederland op de balans staan.

Stel de DNB heeft in 2018 staatsobligaties gekocht van met een looptijd van 10 jaar voor 1% rente. Die staat dus op de balans.

Nu is de rente gestegen en geeft de staat staatsobligaties uit voor 10 jaar met 3% rente.

Die obligaties van 1% op de balans zijn nu minder waard geworden, immers als jij kunt kiezen voor een obligatie van 3% of van 1 % is de keuze niet moeilijk. Dus de handelsprijs van de obligaties van 1% daalt tot een niveau waar zo ook ongeveer 3% rendement geven.

DNB moet dat afboeken, leidt dus op papier verlies en heeft minder vermogen. Hoe verder de rente afloopt hoe meer afgeboekt moet worden. Zolang ze echter niet hoeven te verkopen en er gewoon terugbetaald wordt door de staat is er eigenlijk vrij weinig aan de hand.

Dit werkt overigens ook de andere kant op als de rente weer zou gaan dalen.
  zaterdag 25 maart 2023 @ 08:40:47 #52
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_208527607
De NB bleef veel te lang doorgaan met geld uitgeven tegen 0% rente , terwijl europees de rente al lang op 3 % lag

met vele honderden miljarden per week gaat dat niet lang goed
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  vrijdag 23 februari 2024 @ 11:46:49 #53
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212550738
Miljardenverlies voor DNB door steun aan Zuid-Europa: tot 2031 geen winstuitkering aan de Staat

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft over 2023 een verlies geboekt voor ¤3,5 miljard en verwacht ook dit jaar weer voor miljarden in het rood uit te komen. Het duurt nog tot zeker begin van het volgende decennium voordat de schatkist weer dividend ontvangt van de centrale bank.

Een speciaal aangelegde pot met voorzieningen om verliezen op te vangen is leeg, zodat DNB nu inteert op zijn buffer. De oorzaak van de verliezen zit hem in het beleid van kwantitatieve verruiming dat de Europese Centrale Bank voerde om de economie te stimuleren tijdens de coronaperiode. Dat kwam erop neer dat aangesloten centrale banken in eigen land voor grote bedragen staatsobligaties opkochten. Dat hield de marktrente laag en stimuleerde zo de Europese economie en moest zwakke Zuid-Europese landen ondersteunen.

Deze staatsleningen die DNB nog steeds op de balans heeft staan, leveren de bank echter een veel lagere rente op dan het tarief dat de centrale bank nu moet uitkeren. Nadat de inflatie de kop opstak, heeft de Europese Centrale Bank(ECB) de rente snel verhoogd om de geldontwaarding te bestrijden. Commerciële banken krijgen inmiddels 4% op tegoeden die ze bij de Europese centrale banken aanhouden, wat fors hoger is dan de rente die DNB zelf incasseert uit de opgekochte staatsobligaties. Nederland wordt extra hard getroffen, omdat de kredietwaardigheid van onze Staat hoog is en de rente op het overheidsschuldpapier relatief laag.

Saillant is dat DNB-president Klaas Knot kritisch is geweest op het ECB-beleid om in de eurozone staatsschulden op te kopen. Knot meende dat de ECB, waar hij zelf in het bestuur zit, hiermee te lang is doorgegaan. „Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden", stelde Knot in september 2019. „En er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken.”

Nog jaren verlies
Dat de bank verlies maakt, is volgens divisiedirecteur Financiële Markten van DNB Aert Houben ’vervelend’, maar in principe geen probleem. Hoewel DNB ook de komende jaren nog verlies op verlies zal stapelen, zullen zijn reserves volgens de huidige schattingen niet uitgeput raken. De bank kan zelfs functioneren met een negatief eigen vermogen, al kan dat volgens Houben op de lange termijn een probleem opleveren voor zijn geloofwaardigheid in de uitvoering van zijn monetair beleid. Nadeel is wel dat de bank geen dividend kan uitkeren aan de schatkist. Tussen 1999 en 2021 spekte De Nederlandsche Bank de staatskas zo met ¤16,2 miljard.

Voor de rest van dit decennium zit dat er niet in. Volgens de huidige ramingen blijft DNB nog tot 2029 verlies maken en moet daarna tot zeker 2031 of 2032 de winst opzij worden gezet om de buffers weer aan te vullen. De andere kant van het verhaal is dat Nederlandse staat door kwantitatieve verruiming heeft kunnen profiteren van een lagere rente op zijn staatsschuld. Dit zou volgens economen ¤28 miljard hebben gescheeld, wat aanzienlijk meer zou zijn dan de verliezen die DNB nu lijdt. Van die lagere rente hebben ook consumenten en bedrijven kunnen profiteren.

Winstgevend bedrijfsmodel
Het verlies van DNB staat niet op zichzelf en komt niet onverwacht. Ook vorig jaar draaide de bank ¤460 miljoen verlies uit zijn bedrijfsvoering, dat toen boekhoudkundig werd gecompenseerd met een vrijval uit de voorzieningenpot. Dit jaar trekt DNB de laatste ¤2,3 miljard uit de voorzieningenpot, zodat ruim ¤1,1 miljard ten koste gaat van de normale buffer van de bank. Bij andere banken is hetzelfde te zien. De ECB noteerde donderdag een verlies van ¤7,9 miljard, de Amerikaanse Fed zelfs $114 miljard en ook de Duitse Bundesbank zal vandaag verliezen bekendmaken.

In een normale situatie is het bedrijfsmodel van een centrale bank winstgevend. Ze geven bankbiljetten uit waarop ze nul procent rente uitkeren en kunnen de tegenwaarde uitzetten in leningen waarop ze wel rente incasseren.

https://www.telegraaf.nl/(...)tkering-aan-de-staat

Nog twee jaar zo door en ze zijn failliet :o :')
pi_212550937
Ach, de Vennootschapsbelasting van ING en ABN-Amro is vorig jaar behoorlijk hoger uitgevallen dan door de Nederlandse staat begroot was.
  vrijdag 23 februari 2024 @ 13:07:39 #55
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212551566
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 februari 2024 12:09 schreef Idisrom het volgende:
Ach, de Vennootschapsbelasting van ING en ABN-Amro is vorig jaar behoorlijk hoger uitgevallen dan door de Nederlandse staat begroot was.
Doordat ze de burgers uitgeperst hebben met 1% credit rente te bieden en hun geld bij DNB neer te zetten tegen 4%
Van dat gejatte geld van de burgers komt dus 25% terug in de schatkist na aftrek van bonussen
De rest mag de burger weer aanvullen, die is dus twee keer genaaid
pi_212565224
quote:
6s.gif Op vrijdag 23 februari 2024 13:07 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
Doordat ze de burgers uitgeperst hebben met 1% credit rente te bieden en hun geld bij DNB neer te zetten tegen 4%
Van dat gejatte geld van de burgers komt dus 25% terug in de schatkist na aftrek van bonussen
De rest mag de burger weer aanvullen, die is dus twee keer genaaid
Ik heb het gevoel dat de ING niet meer wil groeien, maar alles momenteel doet om kleiner te worden.
De winst na belastingen is een kleine 7,29 miljard. De eigen inkoop was 4 miljard euro en de dividend met slotuitkering wordt 3,8 miljard euro.
Ze ING kachelt 500 miljoen in eigen vermogen achteruit. Dan moeten de balanstellingen navenant na beneden.
Aan de spaarderskant worden ze weggejaagd, en aan de leningen kant krijgen jarenlange trouwe klanten vervroegde aflossingsnota's zonder een echte reden, terwijl er een meer dan perfecte dekking was..

Ja, dan wordt je balans snel kleiner. De ING krimpt.
  zaterdag 24 februari 2024 @ 17:00:56 #57
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_212567392
quote:
6s.gif Op donderdag 23 maart 2023 16:54 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]
In beginsel :') ja voor elke gewone bank wel ja als je miljarden spaargeld parkeert bij DNB tegen 3.0% en vergoed aan je klanten slechts 0.5% dan wel ja Gelukkig staat Klaas deze diefstal bij klaar lichte dag toe en legt de verantwoording bij de bankiers waar hij nu juist toezicht op houdt :') En laat de burger gewoon belazerd worden :r

Als je DNB bent en agressief de rente verhoogt en daarmee

Op al de tegoeden honderden miljoenen aan rente moet betalen terwijl dat eerst negatief was
Een shitload aan obligaties heb gekocht die nu in waarde dalen door de stijgende rente

Dan ben je gewoon destructief bezig :7
20 jaar lang de indexatie voor pensioenen op nul laten staan omdat de rente zo laag is ( domme rotsmoes) terwijl het rendement in die jaren 7% was jaar na jaar

en nu worden de pensioenaanspraken in andere potjes gedaan , 30% voor het fonds zelf in een vereeveningsfonds en de overige 70% blijft in jouw potje

En dat blijft voortaan zo , van de maandelijkse pensioenafdracht gaat voortaan 30% in het vereveningsfonds
vroeger noemden we dat een woekerpolis

Maar gelukkig heeft de wetgever hier de goedkeuring aangegeven.

ik durf te stellen dat de vereveningsfondspot voortaan een hoog rendement zal krijgen en de pensioenpotjes van de deelnemers een laag rendement

Op een goede dag haalt men de pensioenspaarverplichtig eraf , dan is de ZZP er dus gelijk aan de werknemer in dat opzicht en dan is de vereveningspot eigendom van de pensioenfonds zelf, dat gaat gebeuren

https://www.telegraaf.nl/(...)ert-doe-het-dan-goed

[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 24-02-2024 18:16:17 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 2 maart 2024 @ 13:32:03 #58
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212658979
DNB probeert met verhullende taal verliezen te verbloemen

Zo komt het miljardenverlies van De Nederlandsche Bank (DNB) toch vooral ‘door de hogere rente die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd om de inflatie te beteugelen’ :')

.
quote:
De werkelijke reden is dat de Europese centrale banken in het kader van kwantitatieve verruiming veel te veel obligaties hebben aangekocht. Met een stijgende kapitaalmarktrente lijden ze dan verliezen die de capaciteit van hun balansen overstijgen.
quote:
DNB stelt dat het niet zo erg is dat zij verliezen lijdt, omdat herkapitalisatie van DNB niet aan de orde is. Maar het vermogen van DNB behoort via de Staat der Nederlanden toe aan alle Nederlanders. En of we nu wel of niet bijstorten; verlies is verlies. Als de Nederlandse schatkist langdurig winstuitkering van DNB ontbeert, is dat ook een vorm van bijstorten. Immers, de belastingbetaler moet het gat in de Rijksbegroting dekken. DNB stelt verder dat zij best tijdelijk kan opereren met een negatief vermogen. Dit is wel heel bijzonder: de toezichthouder op de solvabiliteit van het bankwezen verspeelt zelf met het uitoefenen van haar bedrijfsactiviteiten haar eigen vermogen. Dat maakt haar toezicht op het commerciële bankwezen er niet geloofwaardiger op
.

Voor oorzaken moet je vaak in het verleden duiken. Centrale banken hebben op veel te grote schaal en zonder voldoende monetaire argumentatie verruimd. Ze hebben zelf onvoldoende rekening gehouden met verliesrisico’s. .

https://fd.nl/opinie/1508(...)liezen-te-verbloemen

Als je het hele artikel leest zie dat ze nu al 30 miljard aan koersverliezen hebben geleden wat gelijk is aan hun hele kapitaal basis
Ze zijn dus feitelijk al failliet maar niemand die ingrijpt of opstapt
Nee, we vragen gewoon belasting geld van de burgers ipv dividend te geven
Zo naaien we ze twee keer en blijft het tuig buiten schot :r :r :r :r
  zaterdag 2 maart 2024 @ 13:42:01 #59
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212659162
DNB boekt miljardenverlies maar ‘geen reden voor bezorgdheid’

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. De bank lijdt nu al twee jaar verliezen, en verwacht dat de komende jaren ook nog te doen. Toch zijn de buffers groot genoeg om deze verliezen op te vangen, en hoeft de belastingbetaler waarschijnlijk niet bij te springen, stelde de bank vrijdag bij de publicatie van het voorlopige resultaat over 2023.

Het forse verlies komt niet onverwacht en volgt op een negatief resultaat van bijna een half miljard euro in 2022. DNB-president Klaas Knot had eerder al gewaarschuwd dat er als gevolg van gestegen rentes een aantal jaren met verliezen aan zat te komen. Daardoor hoeft de Nederlandse staat voorlopig dus geen dividendbetaling te verwachten van DNB. Pas vanaf 2029 verwacht de centrale bank weer een positief resultaat neer te zetten.

Wel gunstiger dan verwacht
De belastingbetaler hoeft dus waarschijnlijk niet bij te springen om de buffers van De Nederlandsche Bank (DNB) aan te vullen, denkt de bank. Aerdt Houben, directeur van de divisie financiële markten van DNB, verwacht dat de buffers voldoende zullen zijn om de verliezen komende jaren op te vangen. Daarmee zien de vooruitzichten er gunstiger uit dan eerder gecommuniceerd. Dit zou betekenen dat DNB niet bij de Staat hoeft aan te kloppen voor steun.

Ten laste van kapitaal en reserves
Het grootste deel van de min van bijna 3,5 miljard euro wordt opgevangen door een eerder genomen voorziening voor financiële risico's. Maar dan rest nog steeds een verlies van ruim 1,1 miljard euro. Dat gaat volgens DNB ten laste van kapitaal en reserves. Intussen kalven de buffers van de centrale bank flink af. Eind 2021 bedroegen die ruim 11 miljard euro.
quote:
Daar is nog ruim 7 miljard euro van over.
https://www.bnr.nl/nieuws(...)den-voor-bezorgdheid

30 miljard verlies lijden en presenteren als 3.5 miljard
Reserves zijn 7 miljard maar 30 miljard nog verlies te boeken
We hoeven ons geen zorgen te maken
Ook met geen eigen vermogen blijft DNB bestaan

Er zijn bankdirecteuren voor minder eruit getrapt en levenslang geschorst door......... DNB :o :')
Er zijn banken voor minder failliet verklaard door ............ DNB DSB bijvoorbeeld

En Klaas Knot, die blijft gewoon zitten 8)7 8)7
  zaterdag 2 maart 2024 @ 13:49:28 #60
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212659285
DNB maakt afspraak met de Staat over kapitaalherstel na verliezen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft met de Staat afspraken gemaakt over hoe om te gaan met haar tijdelijke maar omvangrijke verliezen in de komende jaren. Dit aangepaste kapitaalbeleid stelt DNB in staat om op termijn haar buffers via inhouding van winsten te herstellen.

DNB heeft in september 2022 de minister van Financiën in een brief gewaarschuwd voor omvangrijke verliezen. Ook heeft DNB dit nader toegelicht in het jaarverslag 2022. Deze verliezen worden veroorzaakt door de verhogingen van de beleidsrente om de hoge inflatie te bestrijden.

Dit jaar heeft een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van Financiën en DNB zich gebogen over hoe DNB met deze verliezen omgaat. De werkgroep concludeert dat het kapitaalbeleid, dat sinds 2019 van kracht is, met enkele technische aanpassingen toekomstbestendig is. De minister van Financiën en de president van DNB hebben besloten het bestaande kapitaalbeleid met deze aanpassingen voort te zetten.

De buffers van DNB bedragen momenteel bijna EUR 11 miljard en nemen af zolang DNB verlies maakt. De buffers zullen mogelijk enige jaren negatief zijn, al is dit met de nodige onzekerheid omgeven.

Negatieve buffers staan de operationele effectiviteit van DNB niet in de weg. Een herkapitalisatie van DNB is dan ook niet aan de orde. Wanneer DNB in de toekomst weer winstgevend wordt komen de winsten volledig ten goede aan de buffers van DNB. Van een dividend aan de Staat is pas weer sprake wanneer DNB al haar risico’s heeft afgedekt. Naar verwachting is hiervan sprake in het midden van de jaren ’30. In 2028 zullen het ministerie en DNB het kapitaalbeleid opnieuw evalueren.

https://www.dnb.nl/algeme(...)erstel-na-verliezen/

De burger betaalt dus gewoon

Passief door 10 jaar geen dividend te ontvangen
Actief door bij te storten als het uit de klauwen loopt

Wanbeleid afgewenteld dus om te :r
  zaterdag 2 maart 2024 @ 13:51:54 #61
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212659306
Lees hier het rapport 'Bestendiging van het kapitaalbeleid van DNB' :')

https://open.overheid.nl/(...)67-0dd6befb08d6/file

Titel had moeten zijn: Hoe wentelen we ons wanbeleid af op de burger en blijven we zelf buiten schot
  zaterdag 2 maart 2024 @ 13:57:36 #62
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212659358
Dit is hoe het gaat bij een beursgenoteerde bank

Koers New Yorkse bank keldert na miljardenafboeking

De New York Community Bank, een middelgrote regionale Amerikaanse bank, is dieper in de problemen gekomen door de problemen op de Amerikaanse markt voor commercieel onroerend goed. Nadat de bank eerder al groter dan verwachte verliezen moest melden, zijn er bij het opstellen van de jaarrekening ‘materiële zwakheden’ geconstateerd in het risicobeheer. Ook is voor ¤2,4 mrd aan bookwill afgeboekt en de topman per direct vervangen.

De bank heeft zich onder meer verslikt door de overname van onderdelen van de omgevallen Signature Bank vorig jaar. Eerder dit jaar halveerde de aandelenkoers al door verliezen op kredieten in het commercieel vastgoed. Bij kredietbeoordelaar Moody’s werd de rating al verlaagd naar junk status

https://fd.nl/financiele-(...)a-miljardenafboeking

Junk status en topman eruit getrapt

Eat that Klaas Knot :7
  zaterdag 2 maart 2024 @ 18:14:02 #63
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212662874
Column: de rente, misbruikt als herverdelingsinstrument

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar een verlies van ¤3,5 miljard geleden en verwacht dit jaar ook weer een miljardenverlies. Een deel van het verlies gaat ten laste van het eigen vermogen, waarop ook in de komende jaren ingeteerd gaat worden. De bank verwacht pas vanaf 2029 een positief resultaat en voordat DNB weer dividend aan de staat kan gaan uitkeren, zijn we zo een jaar of acht verder.

https://www.telegraaf.nl/(...)verdelingsinstrument

Nog een complimentje van Oud Robeco voorzitter aan Klaas Knot
Wees er maar trots op Klaas :')
  zaterdag 2 maart 2024 @ 18:19:48 #64
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212662954
En andere wel de maat nemen, maar zelf boekhoud trucs en geen eigen vermogen meer :')

Overzicht Financiële Stabiliteit - najaar 2023

In deze halfjaarlijkse publicatie schetst DNB de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de financiële stabiliteit in Nederland.

Gepubliceerd: 09 oktober 2023

Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) signaleert DNB dat de risico’s voor de financiële stabiliteit het afgelopen half jaar zijn toegenomen. Wij beschrijven drie risico’s voor de financiële stabiliteit in de overgang van lage naar hoge rentes als gevolg van de serie renteverhogingen door centrale banken. Allereerst is sprake van lagere liquiditeit op financiële markten waardoor prijsschommelingen in een markt sneller over kunnen slaan naar andere delen van het financiële systeem. Ten tweede groeien de rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen, vooral vanwege hogere herfinancieringsrisico’s en een lagere terugbetaalcapaciteit onder bedrijven. Het derde risico heeft te maken met de overheidsschulden. Die drukken zwaarder op de begroting van overheden door de hogere rente.

https://www.dnb.nl/public(...)iliteit-najaar-2023/

Zo kennen we de hypocrieten weer :r
  zaterdag 2 maart 2024 @ 18:24:14 #65
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212663022
FSC: “Nederlandse economie stabiliseert, maar gezonde overheidsfinanciën belangrijk voor weerbaarheid”

Focus
Hoewel de Nederlandse economie al drie kwartalen krimpt, lijkt deze niet verder weg te zakken, blijft de arbeidsmarkt krap en daalt de inflatie; zo constateert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) in haar vergadering van 1 december 2023.
quote:
Risico’s voor de financiële stabiliteit zijn niet verder toegenomen, maar het FSC benoemt wel onzekere vooruitzichten.
Dat geldt bijvoorbeeld voor (geo)politieke ontwikkelingen en de inflatie-dynamiek, waarbij markten sterk kunnen reageren op negatieve berichten. Tot slot benoemt het FSC het belang van goed functionerende geldmarktfondsen en repomarkten, zodat instellingen in periodes van stress van deze liquiditeitsbronnen gebruik kunnen maken zonder negatieve effecten op het financiële systeem.

Actuele ontwikkelingen en risico’s financiële stabiliteit
De Nederlandse economie stabiliseert in een omgeving van hogere rentes, een krappe arbeidsmarkt en afnemende inflatie. Hoewel de inflatie recent gedaald is, blijft deze in 2024 sterk afhangen van (geo)politieke onzekerheid en de loongroei. Geopolitieke onzekerheid kan leiden tot aanbodschokken door verstoringen in productieketens. Het FSC noemt in deze context ook cyberrisico’s als belangrijk risico vanwege het disruptieve karakter van cyberaanvallen op de samenleving en het financiële systeem.

Voor overheden zijn gezonde overheidsfinanciën van belang, zodat spanningen in Europese obligatiemarkten voorkomen worden en de kosten van het (her)financieren van overheidsschuld beheersbaar blijven . Het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte(Verwijst naar een externe site) vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt.[1] Gezonde overheidsfinanciën stellen de Nederlandse economie in staat om weerbaar te zijn bij internationale schokken. Daarnaast is consistent overheidsbeleid van belang voor private partijen om lange-termijn investeringen in Nederland te doen.

Kredietrisico’s voor financiële instellingen kunnen de komende tijd toenemen, onder meer door betalingsproblemen bij klanten. Dat geldt specifiek voor een cyclische sector als commercieel vastgoed. Vooralsnog zijn er echter geen signalen dat deze risico’s materialiseren, maar dit kan veranderen wanneer rentes voor lange tijd op een hoger niveau blijven.

Liquiditeitsrisico’s pensioenfondsen
Uit een door DNB en de AFM uitgevoerd onderzoek naar liquiditeitsrisico’s in derivatenportefeuilles van pensioenfondsen en betrokken pensioenuitvoeringsorganisaties blijkt dat zij in stressscenario’s in staat zijn om aan de margeverplichtingen te voldoen zonder een massale verkoop van activa.[2] In geen van de scenario’s hoeft te worden overgegaan op massale verkoop van kortlopend schuldpapier (of andere activa). Hierbij benadrukt het FSC het belang van goede regelgeving voor geldmarktfondsen en het stabiel functioneren van de Europese repomarkt (beide essentieel om aan margeverplichtingen te voldoen), zodat pensioenfondsen in stresssituaties toegang tot deze liquiditeitsbronnen hebben.

FSC-leden steunen de aanbevelingen die uit het onderzoek voortkomen: i het blijven monitoren van de liquiditeitspositie van pensioenfondsen en het functioneren van geldmarkten, (ii) het versterken van het macroprudentieel raamwerk voor niet-bancaire financiële instellingen, zoals geldmarktfondsen, en (iii) het vertalen van de bevindingen in de bestaande DNB good practices over het liquiditeitsrisicomanagement van pensioenfondsen.

https://www.dnb.nl/algeme(...)k-voor-weerbaarheid/

Gelukkig houden ze de pensioenfondsen wel in de gaten _O-
  vrijdag 15 maart 2024 @ 15:50:19 #66
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_212837661
Klaas Knot: grootschalig aankopen gaat de ECB ‘niet snel weer doen’

De Europese Centrale Bank staat klaar om de rente te verlagen, zegt bestuurslid Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Maar de ultralage niveaus van voor 2022 ziet hij niet terugkeren, en onconventioneel beleid wordt behoedzamer ingezet.ECB-bestuurder Klaas Knot: ‘Hoe dan ook zal dat pad van renteverlagingen heel geleidelijk moeten zijn, omdat we nog steeds flinke loondruk hebben.’

In het kort

De ECB geeft zichzelf meer vrijheid in plaats van ‘forward guidance’, zegt Klaas Knot in gesprek met het FD.
Voor een renteverlaging later dit jaar is de ontwikkeling van lonen, winsten en productiviteit cruciaal.
De lat voor grootschalige obligatieaankopen is hoger komen te liggen. Knot vindt het effect in rustiger tijden niet overtuigend.

Wat zijn de lessen van de inflatiepiek? Wat zou ‘Frankfurt’ nu anders doen? Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, hoort de vragen geduldig aan. Het langstzittende bestuurslid van de ECB wil eerst wel even kwijt dat de 25-jarige centrale bank in korte tijd ‘twee enorme schokken’ heeft doorgemaakt (de coronacrisis, gevolgd door de oorlog in Oekraïne) die de inflatie opjoegen tot naoorlogse records.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
https://fd.nl/economie/15(...)-niet-snel-weer-doen

God hij heeft wat geleerd van zijn wanbeleid waardoor het hele eigen vermogen en meer is weggespoeld :') _O-
Maar ook hij wordt niet gestraft :r Nee genoemd als opvolger van La Garde bij de ECB promotie dus :|W
  woensdag 3 april 2024 @ 17:20:58 #67
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_213073094
Klaas Knot: miljardenverlies DNB is voor belastingbetaler

Klaas Knot. Wat als de toezichthouder op het bankwezen zelf miljarden verspeelt?

Leek Klaas Knot nog even weg te komen met het recordverlies van De Nederlandsche Bank, inmiddels zwelt de kritiek aan. “De grootste bankroof”, bovendien “op klaarlichte dag”, noemt het de Volkskrant. Maar dat linkse dagblad maakt zich vooral druk over het feit dat veel van het verdwenen geld bij commerciële banken als ABN Amro, ING en Rabobank terecht is gekomen. En inderdaad, die hebben afgelopen jaar recordwinsten geboekt. Dat die deels weer wordt uitgekeerd als dividend aan aandeelhouders maakt het er voor de Volkskrant natuurlijk nauwelijks beter op.

Recordverlies DNB

Waar komt het miljardenverlies van DNB vandaan? In 2014 startte de ECB een nieuw programma van Quantative Easing (QE). Dat wil zeggen: de economie aanjagen door te zorgen dat er meer en goedkoper geld beschikbaar komt. Dat doe doet de ECB door centrale banken, waaronder DNB, grootschalig obligaties (overheidsschulden) te laten opkopen. Bij de coronacrisis werd het allemaal nog eens dunnetjes overgedaan. Maar wat doe je als die door onvoorziene stijging van de kapitaalmarktrente opeens waarde verliezen?

Verlies DNB is verlies Nederlanders

Want dat is nu aan de orde. Volgens de kritiek van econoom en oud-topman van Robeco, Georg Möller, heeft DNB het verlies toegedekt door die obligaties in haar jaarverslag te boeken tegen een waarde die op de kostprijs is gebaseerd, terwijl de huidige marktwaarde al lang veel lager ligt. DNB kan dan wel doen alsof het verlies niet zo erg is, aldus Möller in Het Financieele Dagblad, omdat er geen geld bij hoeft. Maar die vlieger gaat niet op, omdat “het vermogen van DNB aan alle Nederlanders toebehoort". Möller: “En of we nu wel of niet bijstorten: verlies is verlies. Als de Nederlandse schatkist langdurig winstuitkering van DNB ontbeert, is dat ook een vorm van bijstorten. Immers, de belastingbetaler moet het gat in de Rijksbegroting dekken.”

DNB maakt er zelf een potje van

Dan is er nog iets. Ook al lijkt Knot zich vaak drukker te maken over klimaatopwarming, DNB is toezichthouder op het bankwezen. Dat is haar kerntaak. Wat te denken als die er zelf een potje van maakt? “Dit is wel heel bijzonder”, schrijft Möller, “de toezichthouder op de solvabiliteit van het bankwezen verspeelt zelf met het uitoefenen van haar bedrijfsactiviteiten haar eigen vermogen.” En met recht concludeert hij: “Dat maakt haar toezicht op het commerciële bankwezen er niet geloofwaardiger op.” Bovendien kan ze zonder buffers de prijsstabiliteit en – als ze straks haar hand bij de overheid moet ophouden – haar eigen onafhankelijkheid niet meer bewaken.

DNB heeft slecht toezicht gehouden

Dat verwijt snijdt hout. DNB heeft zelf niet gedaan waar ze andere banken graag op wijst: rekening houden met risico’s. Zoals Möller zegt: “Als toezichthouders leggen de centrale bankiers wél andere partijen op de pijnbank met hun stresstesten en what if-scenario’s. Maar ze hebben zichzelf overgeslagen.” De gevolgen zijn enorm. Overheden zijn onder invloed van de opeenvolgende kwantitatieve verruimingen en het goedkope geld nog veel meer schulden gaan maken dan ze toch al deden. Vooral de ‘knoflooklanden’ die daar toch al toe geneigd waren, zoals Spanje, Italië en Frankrijk. En natuurlijk gooide in Nederland Rutte IV handenvol geld over de klimaat- en milieubalk, om van de opvang van asielzoekers maar te zwijgen.

Knot: pluim op eigen hoed

Het slechte nieuws is dat er door dit alles miljardenverliezen op komst zijn. Nu 3,5 miljard, maar volgens Knot zou het kunnen oplopen tot negen miljard. Helaas niet alleen vanwege DNB, maar ook vanwege centrale banken elders die een soortgelijk beleid – of nog erger - hebben gevolgd. “De verliezen worden gedragen door DNB, maar zij verbleken bij de voordelen die de Nederlandse economie en overheid hebben gehad van de maatregelen die destijds door ECB zijn genomen”, beweert Klaas Knot in De Telegraaf, waarmee hij zichzelf een pluim op de hoed steekt. Maar zou de balans werkelijk zo positief zijn, ook op langere termijn? Was het niet verstandiger geweest als er wat kalmer aan gedaan was met de geldschepping?

Eigenwoningforfait

Een van de gevolgen daarvan is de stijging van de huizenprijs. Knot wil graag de aftrek van de hypotheekrente afschaffen, die hij als “achterstelling van huurders” ziet. Waarom? Als die naar een eigen huis streven – droom van menig jong gezin – is die aftrek toch ook voor hen beschikbaar? Omgekeerd betalen huiseigenaars wel het eigenwoningforfait, gebaseerd op de redenering dat je geen huur hoeft te betalen. Het is wel vergeleken met belastingheffing op de warme maaltijd, omdat je ook in een restaurant kunt gaan eten.

Vermeend ‘eerlijker’ verdeling

In lijn met de stemming onder de ‘progressieve’ Haagse ambtenarij wil Knot in beginsel ook nog eens het eigen huis in box 3, zo herhaalde hij in De Telegraaf. De belastingdienst zou het dus als ‘vermogen’ moeten gaan aanslaan. Dit is ook al aanbevolen door een ambtelijke werkgroep onder leiding van Laura van Geest, bestuursvoorzitster van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook dat weer uit regelrecht socialistische motieven dat dit leiden zou tot een vermeend ‘eerlijker’ verdeling van vermogen.

Huisbezitter vel over oren halen

Maar als 1% van de huishoudens in Nederland over een kwart van de vermogens beschikt, is het dan niet juist zaak ervoor te zorgen dat méér mensen in staat gesteld worden via een eigen woning vermogen op te bouwen, in plaats van het ze nog moeilijker te maken dan het nu, vooral voor starters, toch al is? Om meer mensen rijk te maken in plaats van arm? In plaats daarvan willen Knot, Van Geest en consorten – zelf riante topsalarissen genietend - de mensen het vel over de oren halen die het ondanks alles toch gelukt is de bescheiden ambitie van een huis als privé-eigendom te verwezenlijken.

Petitie Handen af van eigen huis

Geleidelijke ontvreemding privé-eigendom

Het meest principiële punt is echter dat achter belastingheffing meer ratio moet zitten dan een nivelleringsideologie of alleen het opportunisme zoveel mogelijk geld voor de staat binnen te halen. Een eigen huis is niet als andere bezittingen, die je te gelde kunt maken. Het dak boven je hoofd en dat van je gezin is een eerste levensbehoefte. Daar moet je van op aan kunnen. Net als op een overheid die je daarin steunt, en die je niet geleidelijk je privé-eigendom afhandig maakt.

https://cultuurondervuur.(...)oor-belastingbetaler

Volk is wakker geworden *O* *O*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')