FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / ’Belastingdienst zette zich actief in om taxidienst Uber te helpen’
BasEnAaddinsdag 21 maart 2023 @ 21:58
quote:
Klokkenluider: ’Belastingdienst zette zich actief in om taxidienst Uber te helpen’
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

MacGann werkte als lobbyist voor Uber. Hij is de bron van de Uber Files, een pakket van meer dan 100.000 interne documenten die vorig jaar via onderzoeksjournalisten naar buiten kwamen. Uit die documenten bleek ook al dat Uber een „innige band” had met de Belastingdienst.

Het internationale hoofdkantoor van Uber staat in Amsterdam. Dankzij afspraken met de Belastingdienst mocht Uber over 1 procent van de inkomsten buiten de Verenigde Staten 25 procent belasting in Nederland betalen, stelde MacGann. Commissievoorzitter Pieter Omtzigt omschreef de deal: „Als je 1000 euro verdient, hoef je maar 10 euro op te geven, en daarover draag je 2,50 euro af.”

De rest ging via de Kaaimaneilanden en de Bahama’s rechtstreeks naar de aandeelhouders. MacGann: „Onze toegang was buitengewoon gunstig voor ons. Nederlandse bedrijven hadden die contacten niet. Dat was oneerlijk.” Hij zegt dat de mensen van Uber bij wijze van spreken „dronken en high” waren van de invloed die ze in Nederland hadden. „De rode loper voor ons was roder en langer dan voor de koninklijke familie.”

MacGann zei ook dat oud-eurocommissaris Neelie Kroes Uber hielp om in contact te komen met premier Mark Rutte en met ministers. „Als je te maken hebt met handhaving, met invallen ’s ochtends, met arrestaties en met lastiggevallen chauffeurs, is het geweldig om zo’n bevoorrechte ingang te hebben.” Met de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport, en het Openbaar Ministerie had Uber geen contact, benadrukte MacGann.

Verdediger

Volgens de Ierse klokkenluider „hield de regering zich blind voor de schade die Uber in andere landen aanrichtte. De Nederlandse staat handelde als een verdediger van Uber.” Hij noemt de Belastingdienst een „gewillige vriend en bondgenoot” en zegt dat Uber en de fiscus „een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis” met elkaar hadden. Zo vertelde de fiscus aan België en Frankrijk dat Uber vanuit Nederland opereerde, en dat de afdelingen in Frankrijk en België hooguit marketingafdelingen waren. „De feiten tonen dat dit niet waar was”, zegt MacGann daarover, „alle activiteiten in West-Europa, het Midden-Oosten en Afrika werden geleid vanuit Parijs. Alle activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië werden geleid vanuit Londen.”

Ook wist Uber volgens MacGann dankzij de Belastingdienst dat de toezichthouders in landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden op zoek waren naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zoals namen, adressen en rijbewijzen. Zo konden ze belasting heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou dat rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber. Het bedrijf wilde zulke informatie niet geven, omdat chauffeurs dan misschien niet meer voor het platform zouden willen rijden. „Het hielp ons misschien niet om handhaving te voorkomen, maar in elk geval om die te vertragen.”

De Belastingdienst heeft zelf onderzoek gedaan naar zijn eigen handelen en dit onderzoek extern laten keuren door drie hoogleraren. De conclusie was dat Uber niet is bevoordeeld door de fiscus. Een woordvoerder van de Belastingdienst verwijst in een reactie op MacGanns uitspraken naar dat rapport, dat voor een groot deel vertrouwelijk is. Inhoudelijk mag de fiscus niets delen over contacten met bedrijven of personen vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht. MacGann noemde de conclusie van het rapport „verrassend” en zegt dat de onderzoekers geen enkel contact met hem hebben gehad.
https://www.telegraaf.nl/(...)ienst-uber-te-helpen

Loopt u allen rustig verder, niets te zien hier!

Ik dacht we er naartoe zouden werken internationaal belastingafspraken te maken, zodat multinationals in ieder geval een minimale hoeveelheid belasting afdragen. Maar de Nederlandse belastingdienst strooit liever buitenlandse toezichthouders zand in de ogen.

[ Bericht 1% gewijzigd door BasEnAad op 21-03-2023 22:06:27 ]
TyVoledinsdag 21 maart 2023 @ 22:00
Neelie en Mark hebben hier geen actieve herinnering aan.
nostradinsdag 21 maart 2023 @ 22:05
De belastingdienst is extreem amoreel en dat is in principe prima.

quote:
Dankzij afspraken met de Belastingdienst mocht Uber over 1 procent van de inkomsten buiten de Verenigde Staten 25 procent belasting in Nederland betalen, stelde MacGann. Commissievoorzitter Pieter Omtzigt omschreef de deal: „Als je 1000 euro verdient, hoef je maar 10 euro op te geven, en daarover draag je 2,50 euro af.”
En daar klopt natuurlijk geen jota van.
koffiekoekjesdinsdag 21 maart 2023 @ 22:06
Tribunalen!1!1
cherrycokedinsdag 21 maart 2023 @ 22:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 maart 2023 22:00 schreef TyVole het volgende:
Neelie en Mark hebben hier geen actieve herinnering aan.
Neelie kroes en haar dealtjes met de grootste vervuilers van Nederland, Minister van lieg en bedrieg met crimineel Joop van Caldenborgh en de schepen die nooit naar verenigde arabische emiraten gingen.
NaarMensjedinsdag 21 maart 2023 @ 22:11
Niet erg merkwaardig van dit onbeduidende sattelietstaatje. Ik graai met liefde wat extra knaken bij ze weg.
Cupfighterwoensdag 22 maart 2023 @ 01:43
Belastingdienst uber alles
Marsenalwoensdag 22 maart 2023 @ 01:51
Beter als we geen zaken meer doen met de belastingdienst, die blijken onbetrouwbaar.
MichaelScottwoensdag 22 maart 2023 @ 07:54
quote:
81s.gif Op dinsdag 21 maart 2023 21:58 schreef BasEnAad het volgende:
De rest ging via de Kaaimaneilanden en de Bahama’s rechtstreeks naar de aandeelhouders.
Zou mooi zijn als iemand eens uitzoekt of Neelie K. en Mark R. daar ook een rekening hebben.

Of moeten we echt geloven dat ze dit alleen maar mogelijk hebben gemaakt omdat ze Uber zo'n sympathiek bedrijf vonden?
W.H.I.S.T.L.Ewoensdag 22 maart 2023 @ 18:36
ff voor duidelijkheid, dit gebeurt dus ten gunste van NL en Uber. De gedupeerden zijn de rest van de wereld exclusief de VS.
toch?
probeerwoensdag 22 maart 2023 @ 19:04
quote:
0s.gif Op woensdag 22 maart 2023 18:36 schreef W.H.I.S.T.L.E het volgende:
ff voor duidelijkheid, dit gebeurt dus ten gunste van NL en Uber. De gedupeerden zijn de rest van de wereld exclusief de VS.
toch?
Ten koste van personenvervoersbedrijven in NL. Zowel taxis, concurrenten en OV.

En gebruik makend van het wegennet en bijbehorende voorzieningen, zonder daar aan bij te dragen. Dus ten koste van de rest die wel voor die kosten opdraaien.

[ Bericht 1% gewijzigd door probeer op 22-03-2023 19:09:50 ]
W.H.I.S.T.L.Ewoensdag 22 maart 2023 @ 19:13
quote:
0s.gif Op woensdag 22 maart 2023 19:04 schreef probeer het volgende:

[..]
Ten koste van personenvervoersbedrijven in NL. Zowel taxis, concurrenten en OV.

En gebruik makend van het wegennet en bijbehorende voorzieningen, zonder daar aan bij te dragen. Dus ten koste van de rest die wel voor die kosten opdraaien.
ow, dan is het goed