abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 13 maart 2023 @ 17:05:54 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_208360268
Tien jaar paus Franciscus: de Kerk moet luisteren en ontvangen

Trouwe lezers,

Het is vandaag zover: het is gewoon een 10 jarig jubileum waard dat paus Franciscus nu precies 10 jaar op de kerkelijke troon zit, waarover gisterochtend bij de koffie na de kerkdienst c_/ veel rooms-katholieke parochianen uit Haarlem en omstreken, waaronder m'n partner en ik, het unaniem eens waren. :7~Wat zal ik zeggen? Onder de bezoekers scharen zich uiteraard veel Haerlemsche VVD'ers :Y) :9 en levensgenieters als wij *), zoals u al geruime tijd weet :), maar uiteraard geldt hetzelfde voor 'n aantal oudere leden uit het nabij gelegen en zeer vermogende Aerdenhout (gemeente Bloemendaal). :Y)
Het zijn dito graag geziene mensen en rasechte VVD'ers :Y) :9, waaronder familieleden die woonachtig in Aerdenhout en het nabij Den Haag gelegen Wassenaar zijn. Met hart en ziel belijden ook zij net als vele anderen het rooms-katholieke geloof O-), en dragen daarbij de RKK ondanks alle minder gunstige omstandigheden die zij heeft moeten doorstaan evengoed een zeer warm hart toe. :S___D

Er mag best gezegd worden dat er in het verleden dingen hebben plaatsgevonden die de rooms-katholieke kerk ernstig in opspraak brachten. :o
Hoewel veel kwesties louter uit de duim gezogen leken, moet men blijven erkennen dat er ook het een en ander tussen de duistere gewelven van kerkelijke onderkomens plaatsgevonden heeft wat het daglicht niet kon verdragen. :X Kwesties omtrent misselijkmakend en naar alle waarschijnlijkheid onwelriekend misbruik :6, waren circa 20 jaar terug op het laatst aan de orde van de dag in de media. :lijstje:
Zeg nou zelf, u kunt zich voorstellen dat seksueel misbruik voor ieder daadwerkelijk slachtoffer, waar dan ook, afschuwelijk moet zijn. Derhalve is het prijzenswaardig dat de RKK ambtshalve de hakken stevig in de grond sloeg om zowel misbruik als het mogelijk verdoezelen ervan tot op heden flink aan te pakken, en met succes. :7~

Quote uit andere OP:
quote:
Behalve andere belangrijke zaken of perikelen, krijgt het rechtzetten van valse beschuldigingen en schuldvraagstukken omtrent onwelriekend misbruik van de afgelopen 10-20 jaar ook nog volledige aandacht, waarbij de kerk ruiterlijk erkent in het verleden soms tekort te zijn geschoten in het beschermen van hun jeugdigen waaronder meest zwakkeren onder hen.

Een reden temeer dus om dat ook eens de wereld uit te helpen en ware schuldigen alsnog het boetekleed aan te laten trekken om uiteindelijk de lucht aldaar eens te klaren en op te frissen.
Maar goed, tot op de dag van vandaag schaamt men zich nog daarvoor als waardig katholiek. Al moet daarbij worden gezegd dat het tij intussen flink gekeerd is. Vooral door verschillende goede inspanningen en onderzoeken door commissies. Daarbij was ook volledige medewerking gegarandeerd van paus Franciscus in hoogsteigen persoon en z'n eind vorig jaar overleden voorganger + ;( emeritus paus Benedictus XVI. *)
Echter, leer en traditie(s) binnen het kerkelijke blijven onomstotelijk verbonden met alle beginselen van het rooms-katholieke geloof. :7~

Aan dat laatste valt niet helemaal te tornen, hoezeer een meest moderne paus als Franciscus daar ook naar trachtte te streven, lijkt ons. :* *) Desalniettemin heeft hij toch veranderingen teweeg gebracht op gebied van acceptatie van homoseksualiteit, machtsposities onder hoge geestelijken en wellicht een aantal heuse doofpotaffaires. :@ Toegegeven dat er nog werk aan de rooms-katholieke winkel blijft. *) Temeer omdat lang nog niet alle voor sommigen meest pijnlijke verwikkelingen genoeg ruimte geboden hebben tot de gewenste openheid en rechtsgang. :lijstje:
Daarnaast rest nog het aantal onbeduidende kwesties die mogelijk op leugens zouden berusten. *)

Hierdoor haalt de meest onwetende medemens zich nog steeds van alles in het hoofd :|W, wat de RK-Kerk ten onrechte tot op de dag van vandaag in de schaduwzijde houdt. 8}
Onder anderen wij binnen de kerkelijke organisatie te Haarlem :Y) :9 en Amsterdam, prijzen Franciscus' conditie vanwege zijn hoge leeftijd. Zijn knieproblemen vormen het grootste obstakel bij zijn ambt al kan hij met hulpmiddelen best nog aardig uit de voeten. :lijstje:
Zijn last van divertikels in zijn dikke darmen en zijn gewicht, nemen niet weg dat hij de ambitie heeft om tot zijn dood paus te blijven tot grote tevredenheid van velen. :7

Welnu: later dit jaar én volgend jaar zullen twee synodes plaatsvinden :lijstje:, waarbij nader overleg plaatsvindt over de toekomst van de RKK. O~) ''Zijn streven naar vernieuwing, waaronder een sobere kerk voor armen en zwakkeren in de wereld, maar uiteraard binnen alle grenzen en eeuwenoude dogma's van de kerk'', aldus ingewijden. *)
Het een en ander maakt óók naar mijn bescheiden mening wellicht eens te meer de weg vrij voor een heerlijke frisse wind die voor velen hernieuwd vertrouwen gaat brengen. :z
Een speciale wind, die dankzij Franciscus en vele anderen in een later stadium voor jong *O* en oud O~) onder leiding van een nieuw gekozen paus door de kerkelijke gewelven van weleer :s) :s) :s) zal waaien. *)

Fijne dag!

Scjvb

++++

quote:
NOS Nieuws • Vandaag, 06:03

ANP

"Ik heb het gevoel dat mijn pausschap kort zal zijn. Vier of vijf jaar. Of zelfs maar twee of drie." Dat zei paus Franciscus in een interview in 2015.

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio was 76 jaar oud, toen hij op 13 maart 2013 tot paus werd gekozen. Op het stampvolle Sint-Pietersplein wist bijna niemand wie hij was. Hij was een outsider.

Een hervormingsgezinde kardinaal die bij het conclaaf van 2005 de belangrijkste tegenkandidaat was van Joseph Ratzinger, maar die al snel de handdoek in de ring gooide toen hij besefte dat hij niet het benodigde aantal stemmen zou halen. Acht jaar later lukte dat na het aftreden van Ratzinger, die als paus de naam Benedictus XVI had, wel.

Kerk als veldhospitaal

De Rooms-Katholieke Kerk verkeerde in een crisis. Schandalen rond seksueel misbruik waren aan de orde van de dag. Bestuurlijk en financieel was het een chaos. De nieuwe paus stond voor een enorme taak: het hervormen van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat in Rome, het doorlichten van de Vaticaanse Bank en het herstellen van het door misbruik zwaar beschadigde imago van de Kerk.

Hij begon voortvarend aan zijn opdracht, maar deed tot verrassing van velen nog veel meer. Hij koos een naam die symbool staat voor eenvoud en armoede. "Ik wil een arme Kerk voor de armen," zo zei hij. Franciscus van Assisi was een jongeman die in de 13e eeuw afstand deed van al zijn wereldse rijkdom om zich te wijden aan evangeliseren en de zorg voor de armen.

Paus Franciscus richtte zijn Kerk in als een veldhospitaal. Hij zette de deuren open en wilde dat zijn priesters erop uitgingen om mensen in nood te helpen. Er moest een mentaliteitsverandering komen. Van Benedictus' kleine, zuivere Kerk voor mensen die trouw de leer volgen naar een open gemeenschap die luistert en iedereen ontvangt.

Wie ben ik om te oordelen?

"Wie ben ik om te oordelen als iemand (lees: een priester) homo is, de Heer zoekt en van goede wil is?" Het waren woorden met veel impact. De open houding van de paus leidde vooral in het westen tot hoge verwachtingen over de hervormingen die hij zou willen doorvoeren: acceptatie van homoseksuelen, vrouwelijke diakens en wie weet zelfs vrouwelijke priesters.

Maar tien jaar later blijken die verwachtingen onterecht en zelfs onrealistisch. Leer en traditie zijn niet zomaar omver te werpen. Er zijn kleine stapjes gezet. Voor de wet hertrouwde gescheiden katholieke echtparen mogen, met begeleiding, weer ter communie. Dankzij de benoemingen van Franciscus is nu een kwart van het personeel van de Curie vrouw. Op termijn zal een afdeling van de Curie geleid worden door een vrouw.

Maar Franciscus heeft geen letter veranderd aan de doctrine, alleen aan de plaats die die doctrine volgens hem moet hebben: veel minder centraal dan bijvoorbeeld praktische naastenliefde en barmhartigheid. Hij heeft het onderwerp homoseksualiteit binnen de Kerk bespreekbaar gemaakt. Langzaamaan groeit de invloed van leken en van vrouwen.

De strijd tegen klerikalisme

"Het grootste kwaad binnen de Kerk is het klerikalisme!" Priesters, bisschoppen en kardinalen die zichzelf op een voetstuk plaatsen. Geestelijken die in een gesloten wereld leven en zichzelf onaantastbaar wanen. Een klerikale cultuur waarin de zucht naar macht, jaloezie en roddel hoogtij vieren. Waarbinnen een doofpotcultuur heerste.

Franciscus probeert deze mentaliteit uit te bannen, die volgens hem geleid heeft tot het jarenlang toedekken van bijvoorbeeld seksueel misbruik. Wat betreft dat misbruik is hij voortgegaan op de ingeslagen weg van Benedictus XVI.

Hij heeft het kerkelijk recht aangescherpt, bisschoppen uit alle delen van de wereld naar Rome gehaald voor een topontmoeting over seksueel misbruik, richtlijnen en een speciale commissie in het leven geroepen om te werken aan preventie.

Veel is verbeterd, maar er gaat nog steeds veel mis. Er is te weinig transparantie. Misbruikers worden nog altijd beschermd, ook in de directe omgeving van Franciscus. Het is ingewikkeld om bisschoppen ter verantwoording te roepen. Klerikalisme blijkt moeilijk uit te bannen.

De laatste mijlpaal

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van Franciscus' cultuuromslag is op dit moment in volle gang. In 2021 konden katholieken in alle continenten via een soort enquête aan hun lokale geestelijken kenbaar maken wat voor Kerk ze willen. Al dat materiaal is verwerkt en over de uitkomsten wordt nu per continent gepraat.

Uiteindelijk gaan bisschoppen uit de hele wereld in twee synodes (vergaderingen) in 2023 en 2024 discussiëren welke richting de Kerk op moet gaan. Het is een door Franciscus bewust ingezet proces zonder duidelijke uitkomst. Sterker nog, niemand weet eigenlijk precies wat "synodaliteit" inhoudt.

De paus wil dat de Kerk in beweging komt, dat geestelijken en gelovigen samen op weg gaan en dat er uiteindelijk vernieuwing komt, die door zijn opvolger in goede banen geleid moet worden.

Eindfase

Want na tien jaar is de eindfase van dit pausschap toch echt ingegaan. Franciscus wordt in december 87. Zijn gezondheid is goed, al kan hij door knieproblemen nauwelijks meer lopen. Hij heeft nog altijd last van divertikels in zijn dikke darm, waaraan hij in 2021 is geopereerd. Ook is hij zeker een kilo of twintig te zwaar.

Maar van aftreden wil hij niet weten. Onlangs drukte hij de geruchten de kop in door tegen een groep jezuïeten te zeggen dat aftreden geen "mode" moet worden. Een paus moet gewoon tot zijn dood blijven zitten, tenzij, zo voegde hij er deze week weer aan toe, "ik geestelijk en lichamelijk te moe ben."

Moe lijkt hij allerminst, aangezien er na de 40 reizen van de afgelopen tien jaar alweer een paar pittige op het programma staan, onder meer naar Mongolië en India. Desnoods gewoon in een rolstoel, net als hij in Canada, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Sudan heeft gedaan. "Regeren doe je niet met je knie, maar met je hoofd," grapte de paus onlangs. Voorlopig rolt Franciscus dus met opgewekt gemoed gewoon door.

© https://nos.nl/artikel/24(...)isteren-en-ontvangen
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_208360292
Niet te lezen met al dat geel er tussendoor. Heel irritant.
pi_208360300
Typisch, normaal laat de paus minderjarigen ontvangen.
Sicker than your average.
pi_208360331
Wat een zegen voor de wereld toch, spiritus sancti bedankt voor die bloemen. _O_
#freeWillemM
pi_208360707
10 jaar, zijn favoriete leeftijd. :X
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_208361172
quote:
Er mag best gezegd worden dat er in het verleden dingen hebben plaatsgevonden die de rooms-katholieke kerk ernstig in opspraak brachten. :o
Hoewel veel kwesties louter uit de duim gezogen leken, moet men blijven erkennen dat er ook het een en ander tussen de duistere gewelven van kerkelijke onderkomens plaatsgevonden heeft wat het daglicht niet kon verdragen.
Eerlijke mensen hebben onder hun woningen geen duistere gewelven om tegenstanders op te sluiten en te kwellen.
pi_208361218
Religie :') :O
  maandag 13 maart 2023 @ 19:01:25 #8
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_208361703
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2023 18:21 schreef torentje het volgende:

[..]
Eerlijke mensen hebben onder hun woningen geen duistere gewelven om tegenstanders op te sluiten en te kwellen.
Het gaat hier niet over woningen maar kerken hè. ;)

En behalve rariteiten oftewel de horror }) die wellicht vooral in de middeleeuwen heeft plaatsgehad, was hetgeen u hierboven zegt allerminst gebruikelijk binnen kerkgebouwen. Het zijn dan ook kwesties die, in zoverre deze als waar kunnen worden geacht, behalve door ons ook door andere katholieken verafschuwd werden. :X

Misstappen door 'n bepaald aantal rotte appels zijn reeds aangepakt, of worden na thans lopende onderzoeken alsnog bestraft. Velen werden in het verleden al overgeplaatst. En op 'n handjevol niet-bewezen feiten na, werden doofpot-geestelijken uiteraard ook nader aan de tand gevoeld en veelal bestraft.

Maar goed, gelet op de OP heeft de RK-Kerk veel meer te vertellen dan enkel en alleen wat schaamteloze misstappen door geestelijken die waargebeurd zijn tot verdachtmakingen aan toe. De Kerk is reeds diep door het stof gegaan, maar zij verkeert nu in een fase van eerherstel die al in een ver gevorderd stadium verkeert.
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  woensdag 29 maart 2023 @ 21:31:38 #9
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_208586526
Een minder goede recensie over paus Franciscus vandaag baart menig rooms-katholiek ernstige zorgen. :o

Bijvoorbeeld m'n partner :* en ik *) in het Haerlemsche :Y) hebben voor hem intussen al nederig tot God gebeden, en verwachten een spoedig herstel van iemand met zo'n groot hart voor jong *G* en oud als hij. O-)

Dus mensen, laten wij allen nu van ganser harte hopen dat hij spoedig goed en wel het ziekenhuis weer verlaat.

Scjvbhttps://www.telegraaf.nl/(...)met-luchtweginfectie
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_208587364
Gefeliciteerd dan maar ouwe baas!
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_208587401
quote:
0s.gif Op woensdag 29 maart 2023 23:11 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Gefeliciteerd dan maar ouwe baas! [ afbeelding ]
Zie deze pimp lopen dan. Blingbling om de nek, condoompje op het hoofd, potje met bullets in de hand, Pope "Iceman" Frankie schiet haters hoogstpersoonlijk ijskoud naar de hemel.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')