abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_207971358


quote:
Zware aardbeving in zuiden van Turkije, vlak bij Syrische grens

In het zuiden van Turkije is vannacht een zware aardbeving geweest, meldt onder meer het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en Rampenbestrijding op Twitter. De beving had een kracht van 7,8.

Het epicentrum lag op enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen. De Turkse stad ligt niet ver van de grens met Syri. Ook daar zouden mensen de beving hebben gevoeld. Hetzelfde geldt voor nabijgelegen landen als Libanon, Cyprus en Isral.

Op sociale media gaan beelden rond van ingestorte gebouwen. Ook melden meerdere mensen op Twitter dat er nog steeds naschokken zijn. Over gewonden en schade is nog niets bekendgemaakt.

https://nos.nl/artikel/24(...)k-bij-syrische-grens
twitter


twitter


Update Maandagmiddag 06 Februari - 12.00 uur

quote:
Turkije en Syri opnieuw getroffen door zware aardbeving en naschokken
Inmiddels wordt ook een nieuwe beving gemeld in het midden van Turkije. Volgens het EMSC gaat het om een beving met een kracht van 7.7, gevolgd door een naschok met een kracht van 6. Het epicentrum zou noordelijker liggen dan bij de eerdere aardbeving.

Turkije en Syri werden afgelopen nacht opgeschrikt door een beving met een kracht van 7.8. Die beving heeft inmiddels meer dan veertienhonderd slachtoffers geist.
quote:
Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syri

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syri. Mensen kunnen geld geven via Giro 7244, meldt de hulporganisatie.
Volg de laatste ontwikkelingen rond de aardbeving in Turkije en Syri in ons liveblog.

In het grensgebied van Turkije en Syri vond in de nacht van zondag op maandag een eerste zware aardbeving plaats, met een kracht van 7,8. Vele (zware) naschokken volgden, met als hoogtepunt een nieuwe, zware aardbeving deze maandagochtend. Die beving had een kracht van 7,6.

Volgens reddingswerkers en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn zo'n drieduizend gebouwen verwoest. Zeker 6.500 mensen raakten gewond. Het officile dodental schommelt rond de 1.500. Autoriteiten vrezen dat het aantal snel zal oplopen, omdat er nog veel mensen onder het puin liggen.

Zo'n negenduizend reddingswerkers zoeken in Turkije naar overlevenden van de bevingen. Volgens Erdogan hebben al 45 landen hulp aangeboden. Zo heeft de EU tien specialistische teams toegezegd. Ook Nederland zegt hulpverleners en speurhonden te sturen.

twitter


https://twitter.com/ragipsoylu/status/1622564687907889152

Update Dinsdagochtend 07 februari - 10.00 uur

quote:
Bijna 5000 doden in Syri en Turkije
In de gebieden in Syri die door de regering worden gecontroleerd, zijn zeker 812 mensen omgekomen als gevolg van de twee aardbevingen en een reeks naschokken in buurland Turkije, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

Volgens SANA zijn minstens 1449 mensen gewond geraakt in de provincies Aleppo, Latakia, Hama, Idlib en Tartous.

De Witte Helmen melden dat het dodental in het Syrische rebellengebied is gestegen tot 790, met een waarschuwing dat het aantal nog "drastisch" zal stijgen. Met het meest recente dodental in Turkije van 3381 brengt dat het totale aantal officieel bevestigde doden in de drie gebieden op 4983.

Reddingsoperatie verloopt vooral in Syri moeizaam
De situatie in het Syrische deel van het rampgebied is erg lastig. "Het was een ongelooflijk zware nacht", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr vanuit Irak. Ze sprak een aantal mensen uit Syri. Het rampgebied is moeilijk te bereiken. Dat komt onder meer door de oorlog die er al twaalf jaar woedt.

Een deel van het rampgebied ligt in regeringsgebied en een deel in rebellengebied. "We horen wel dat er hulp komt uit Iran, Rusland, Algerije en Irak, dat een luchtbrug heeft ingesteld om voedsel, dekens en medische hulp de sturen", zegt ze. "Je ziet dan wel meteen wie de vrienden zijn van het regime van Assad, want samenwerken met dat regime is lastig. De meeste landen in het Westen hebben geen diplomatieke banden met Damascus."

Maar ook in het oppositiegebied is het lastig om hulp te bieden. "Er zijn op verschillende plekken allerlei gewapende groepen actief. Het gebied zou eventueel vanuit Turkije kunnen worden bereikt, maar ook dat is lastig omdat je door het Turkse deel van het rampgebied moet. En ook vanuit Libanon is de weg helemaal volgesneeuwd."

Het is bovendien niet helemaal duidelijk wat de omvang van de ramp is in Syri, ook omdat er geen internationale media worden toegelaten. "Dus we zien er ook veel minder van dan in Turkije." De correspondent vreest dan ook dat het aantal doden, nu ruim 1440, het topje van de ijsberg is.
quote:
Naschok van 5.7
Stevige naschok in Oost-Turkije van 5,7
In het oosten van Turkije heeft opnieuw een hevige naschok plaatsgevonden. Die had een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum.

Volgens het United States Geological Survey zijn er sinds de hevige bevingen van gisteren zeker 100 naschokken geweest die een kracht van 4 of hoger hadden. Die naschokken zijn potentieel gevaarlijk omdat ze verdere schade kunnen aanrichten aan gebouwen die al beschadigd zijn.
Update woensdagochtend 08 Februari 10.15 uur

quote:
Dodental nadert de 10.000
Nederlands team haalt zeven mensen levend onder puin vandaan, dodental loopt op tot zeker 9500

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot woensdagochtend zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het rampgebied in het zuidoosten van Turkije. Twee dagen na de eerste beving zitten volgens Syrische hulpverleners nog honderden families onder het puin, en zal het aantal slachtoffers nog 'aanzienlijk stijgen'. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.

In totaal zijn er tot nu toe 9638 doden geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers woensdagochtend op tot 7108, melden de autoriteiten. In buurland Syri zijn inmiddels zeker 2530 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 37.000 mensen gewond, in Syri minstens 4600.

In het Turkse aardbevingsgebied zijn acht Nederlanders door naasten als vermist opgegeven. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het heeft nog geen bevestiging of er Nederlanders onder de vele doden en gewonden zijn.

De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopendom geld op te halen voor de slachtoffers in Turkije en Syri na de twee zware aardbevingen van maandag.
Meisje na veertig uur onder het puin alsnog gered
twitter


Update woensdagavond 8 februari 21.45 uur

quote:
In totaal zijn er tot nu toe zeker 11.587 doden geteld. In Turkije liep het aantal slachtoffers woensdag op tot 9057, melden de autoriteiten. In buurland Syri zijn inmiddels zeker 2530 mensen omgekomen. In Turkije raakten meer dan 37.000 mensen gewond, in Syri minstens 4600.
quote:
Drie Nederlanders om het leven gekomen
Twee mannen en een vrouw uit Zutphen en een man uit Deventer zijn om het leven gekomen door de aardbeving in Turkije. Dat bevestigen hun familieleden, Buitenlandse Zaken kan dit niet bevestigen. Hoeveel Nederlanders in Turkije nog zijn vermist, is niet duidelijk. Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot woensdagochtend zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het rampgebied in het zuidoosten van Turkije.
quote:
Syrisch gezin uit Goirle verliest tientallen familieleden bij aardbeving

Het Syrische gezin Kenefdi uit Goirle, in Brabant, heeft bij de aardbevingen in Turkije en Syri tientallen familieleden verloren. "Hoeveel precies weten we nog niet", zegt oudste zoon Mostafa. "Maar van vijftig mensen weten we het zeker." Veel andere familieleden zijn vermist of liggen nog onder het puin.

Vader Abdulrhman (53), moeder Jawhara (47) en de 24-jarige Mostafa leven al dagen tussen hoop en vrees en proberen ieder flardje nieuws tot zich te nemen. Hun andere zoon, Said (21), woont in Belgi. "We hebben al twee dagen niet geslapen", zegt de zoon. "Ik geloof het gewoon niet, het is net alsof we dromen."

Vader en moeder zitten stil op de bank, terwijl de zoon met zachte stem het woord voert. Op de foto willen ze liever niet, daarvoor is het verdriet te groot. "Mijn moeder heeft de laatste dagen aan een stuk door gehuild", vertelt Mostafa met een brok in zijn keel. "Ze heeft kalmeringsmiddelen van de huisarts gekregen."
Update vrijdag 10 februari 12.30 uur

Dodental stijgt tot boven de 21.000
quote:
Dodental aardbeving Turkije en Syri overstijgt 21.000
Reddingswerkers op de puinhopen van een ingestort gebouw in Turkije.Beeld ANP
Het aantal doden in Turkije en Syri na de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot meer dan 21.000. In Turkije gaat het om zeker 17.674 doden. Syri heeft tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers geteld.


Ook zijn er tienduizenden gewonden. In Turkije zijn volgens de regering 6479 hulpverleners uit 56 landen aan het werk. Binnen 24 uur zouden er nog reddingswerkers arriveren uit nog negentien andere landen. In deze video leggen we waarom d
Toch nog mensen gered na 90 uur onder het puin
quote:
In de provincie Hatay is een pasgeboren baby samen met zijn moeder na bijna 90 uur gered. Dat schrijft de burgemeester van Istanboel op Twitter. In een warmhoud deken werd baby Yagiz, slechts tien dagen oud, naar het ziekenhuis gebracht. Zijn moeder overleefde de aardbeving ook.

In Turkije is een aardbevingsslachtoffer na 101 uur levend onder het puin vandaan gehaald, meldt het Turkse persbureau Anadolu. Het gaat om een 30-jarige man in de provincie Hatay.

In diezelfde provincie is volgens Turkse media ook een familie van vijf personen gered. Een 1,5 jaar oud meisje, haar ouders, haar broer en haar oom zaten 96 uur vast onder het puin van een ingestort gebouw
Livetrackers

https://www.nu.nl/aardbev(...)g-en-naschokken.html
https://nos.nl/collectie/(...)e-gebouwen-in-aleppo
https://abcnews.go.com/In(...)thquake/?id=96913081
https://edition.cnn.com/m(...)st-020623/index.html
https://www.usar.nl/

Livestream

Zie ook
Turkije en Syri: ruim 3600 doden na aardbevingen, reddingswerk in volle gang

Meer weten over aardbevingen?
WKN / Aardbevingen #21
Definitely not CIA
pi_207971607
Het dodental is gestegen naar 33000 doden las ik in de Trouw.
pi_207971640
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:05 schreef rutger05 het volgende:
Het dodental is gestegen naar 33000 doden las ik in de Trouw.
34800 inmiddels
pi_207971724
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:09 schreef koos_vriendloos het volgende:

[..]
34800 inmiddels
En hoever zijn ze inmiddels met opruimen?
pi_207971797
De beelden zijn ongelofelijk


twitter
  zondag 12 februari 2023 @ 21:20:22 #6
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_207971841
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:14 schreef etuiedelapiel het volgende:

[..]
En hoever zijn ze inmiddels met opruimen?
Van wat? De gebouwen?
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zondag 12 februari 2023 @ 21:21:09 #7
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_207971854
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:18 schreef polderturk het volgende:
De beelden zijn ongelofelijk


[ twitter ]
Lijkt wel een weg van karton. ;(
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_207971899
quote:
2s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:20 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]
Van wat? De gebouwen?
Wat anders?
  zondag 12 februari 2023 @ 21:24:29 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_207971925
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:23 schreef etuiedelapiel het volgende:

[..]
Wat anders?
Ik denk dat ze nog niet eens begonnen zijn. Japan duurde jaren voordat het opgeruimd was. In Christchurch is meer dan 10 jaar later zelfs nog niet alles opgeruimd. En dat zijn moderne landen...

Edit: ze zijn wel de wegen aan het vrij maken neem ik aan.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_207972015
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:23 schreef etuiedelapiel het volgende:

[..]
Wat anders?
Het is een gigantisch gebied en een grote chaos. Wat denk je zelf?
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_207972034
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:28 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Het is een gigantisch gebied en een grote chaos. Wat denk je zelf?
We hoeven niet op alles te reageren natuurlijk. :)
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_207972109
quote:
10s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:29 schreef Pisces29 het volgende:

[..]
We hoeven niet op alles te reageren natuurlijk. :)
Ik probeer een inschatting te maken van het aantal te verwachten doden. 38.000 en nog niet eens begonnen met opruimen? Hoeveel gaan ze daar dan aantikken? En hoe zit het met ziektes?
pi_207972281
quote:
1s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:33 schreef etuiedelapiel het volgende:

[..]
Ik probeer een inschatting te maken van het aantal te verwachten doden. 38.000 en nog niet eens begonnen met opruimen? Hoeveel gaan ze daar dan aantikken? En hoe zit het met ziektes?
Met de kans op naschokken en tijdens het zoeken naar mensen kunnen ze toch niet meteen als een malle opruimen? Mensen hebben eten en onderdak nodig. Het is niet twee maanden geleden gebeurd, h.
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_207972416
twitter
pi_207972465
Ik las dat ze bordjes plaatsen op puin waar geen teken van leven is ontdekt en dat dat alvast opgeruimd wordt.
pi_207972578
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:18 schreef polderturk het volgende:
De beelden zijn ongelofelijk

[ twitter ]
Daar loopt dus een breuklijn en gasten als deze twitteraar :r :r :r
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
  zondag 12 februari 2023 @ 22:15:18 #17
37149 slashdotter3
Arrow to the knee!
pi_207972918
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 21:18 schreef polderturk het volgende:
De beelden zijn ongelofelijk

[ twitter ]
Kan je uberhaupt sommige gebieden nog bereiken als de wegen zo in puin liggen?
pi_207972980
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 22:15 schreef slashdotter3 het volgende:

[..]
Kan je uberhaupt sommige gebieden nog bereiken als de wegen zo in puin liggen?
Turkije heeft best wel een dicht wegennetwerk. Ik betwijfel dat er nu nog onbereikbare gebieden zijn
pi_207973263
twitter
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_207973689
"Jij hebt mij nooit pijn gedaan. Moge de grond jou ook nooit pijn doen lieverd"

Schrijft ze voor haar zoon.

twitter
pi_207973732
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 22:18 schreef koos_vriendloos het volgende:

[..]
Turkije heeft best wel een dicht wegennetwerk. Ik betwijfel dat er nu nog onbereikbare gebieden zijn
Ben je weleens in de bergen geweest?
pi_207973756
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 23:12 schreef Rupibma het volgende:

[..]
Ben je weleens in de bergen geweest?
Ik kom daar elk jaar...
pi_207973946
twitter
pi_207977714
Artikel over het Nederlandse reddingsteam

"Een van de hoogtepunten was volgens Kramer de redding, vrijdag, van een jongen van 8. "Elke redding is natuurlijk enorm bijzonder, maar deze kwam op een moment waarop we het eigenlijk niet meer verwachtten. En toen bleek ook nog eens dat het ging om een kind, dat ook nog relatief ongedeerd is. Die blik in zijn ogen vergeet je nooit meer."

https://nos.nl/l/2463623
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
-Rabia Al-Basri
pi_207977881
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2023 23:31 schreef Houtenbeen het volgende:
[ twitter ]
Hier kan je toch ook niet om juichen ;(
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')