Je woonlasten worden wel lager, omdat je een groot deel deeltquote:Op woensdag 8 februari 2023 09:49 schreef hyviiee het volgende:
Klinkt enigzins logisch, maar onze inkomsten worden er niet hoger van terwijl de zorgverzekering gewoon hetzelfde blijft.
Toeslagpartner heeft niks met het huis te maken.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:49 schreef hyviiee het volgende:
Moet zij perse een toeslagpartner worden om in de toekomst in het huis te kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt?
Je vriendin moet medehuurder worden, dus ook meetekenen op het huurcontract.quote:Of kan ze ook samen met mij de huurovereenkomst tekenen waardoor zij in de toekomst safe zit als er iets gebeurt? En wordt zij dan ook al toeslagpartner gezien of dat niet?
Mwa, dat valt best mee hoor. Het huis waar we in zouden gaan is als we elkaars toeslagpartner zouden worden, en dus huurtoeslag gaan missen niet veel goedkoper als hoe we nu wonen.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:50 schreef Piles het volgende:
[..]
Je woonlasten worden wel lager, omdat je een groot deel deelt
Zeker? Want ik lees dus echt overal dat als zij geen toeslagpartner is, niet zomaar in aanmerking komt om in het huis te kunnen blijven wonen als ik kom te overlijden ofzo.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:52 schreef Piles het volgende:
[..]
Toeslagpartner heeft niks met het huis te maken.
Kweenie wie je die info geeft, maar ze hebben het meer dan een beetje fout. Dang.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:58 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Zeker? Want ik lees dus echt overal dat als zij geen toeslagpartner is, niet zomaar in aanmerking komt om in het huis te kunnen blijven wonen als ik kom te overlijden ofzo.
Waarom zo doen? Nee ik werk gewoon. Maar niet ieder werkend persoon heeft 2500,-per maand. En waarom mijn vriendin een hoge zorgtoeslag krijgt, maakt niet uit.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:57 schreef Fe2O3 het volgende:
.Als je beiden een berg zorgtoeslag krijgt, is dat om dat je niet werkt en in de bijstand zit? Omdat je studeert? Of omdat je een andere uitkering geniet?
https://www.juridischloke(...)/overlijden-huurder/quote:Op woensdag 8 februari 2023 10:00 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Kweenie wie je die info geeft, maar ze hebben het meer dan een beetje fout. Dang.
Lees nu eens wat ik in mijn eerste post typ ...quote:Op woensdag 8 februari 2023 10:04 schreef hyviiee het volgende:
[..]
https://www.juridischloke(...)/overlijden-huurder/
Hier staat dus als ze geen medehuurder is ze het huis uit moet. Maar dat was dus ook m'n vraag. Wordt ze toeslagpartner zodra zij "medehuurder" wordt.
Vul dit eens in https://www.belastingdien(...)k-een-toeslagpartnerquote:Op woensdag 8 februari 2023 10:04 schreef hyviiee het volgende:
[..]
https://www.juridischloke(...)/overlijden-huurder/
Hier staat dus als ze geen medehuurder is ze het huis uit moet. Maar dat was dus ook m'n vraag. Wordt ze toeslagpartner zodra zij "medehuurder" wordt.
Dat is niet wat je vroegquote:Op woensdag 8 februari 2023 10:04 schreef hyviiee het volgende:
[..]
https://www.juridischloke(...)/overlijden-huurder/
Hier staat dus als ze geen medehuurder is ze het huis uit moet. Maar dat was dus ook m'n vraag. Wordt ze toeslagpartner zodra zij "medehuurder" wordt.
Toeslagpartner is relevant voor de relatie tussen jullie en de Belastingdienst. Medehuurderschap is relevant voor de relatie tussen jullie en de verhuurder. Dit dus:quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:58 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Zeker? Want ik lees dus echt overal dat als zij geen toeslagpartner is, niet zomaar in aanmerking komt om in het huis te kunnen blijven wonen als ik kom te overlijden ofzo.
quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:57 schreef Fe2O3 het volgende:
Je haalt echt heel veel door elkaar. Toeslagpartner maakt geen kut uit voor het huurcontract. Het huurcontract maakt ook geen kut uit voor toeslagpartner zijn.
Het valt niet weg omdat je toeslagpartner wordt, maar (deels) weg omdat het (gezamenlijke) toetsingsinkomen te hoog wordt. En die grens ligt niet op 2 keer de grens voor een individu; 38k-ish alleen en 48k-ish samen.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:49 schreef hyviiee het volgende:
Nu krijgen wij allebei een redelijk bedrag aan zorgtoeslag, maar zoals ik overal lees valt dat eigenlijk weg zodra je elkaars toeslagpartner wordt.
Jij kan prima hoofdhuurder zijn. Google op 'medehuurder'. Die hebben dezelfde rechten en plichten.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:49 schreef hyviiee het volgende:
Dan zou je denken ga gewoon samenwonen zonder elkaars toeslagpartner te worden, maar als er dan met mij, want ik word de hoofdhuurder
Jullie nieuwe woning (of eigenlijk woonlasten) is duurder dan de 2 oude woningen samen; dat is een keuze die je kennelijk niet kunt maken als het hangt om een paar tientjes toeslag.quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:57 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Mwa, dat valt best mee hoor. Het huis waar we in zouden gaan is als we elkaars toeslagpartner zouden worden, en dus huurtoeslag gaan missen niet veel goedkoper als hoe we nu wonen.
Als 'daar' slaat op het stijgen van het gezamenlijk toetsingsinkomen indien toeslagpartner slaat, is er niets incorrect aan.quote:Op woensdag 8 februari 2023 12:24 schreef Piles het volgende:
[..]
Heb je daar ook een onderbouwing bij?
Het is namelijk onzin wat je zegt.
Ik lees 'daar' als 'zodra je samenwoont'. Zeker gezien de 2e zin van die postquote:Op woensdag 8 februari 2023 13:24 schreef baskick het volgende:
[..]
Als 'daar' slaat op het stijgen van het gezamenlijk toetsingsinkomen indien toeslagpartner slaat, is er niets incorrect aan.
Jawel, want het neemt niet mee hoe hoog het gezamenlijk inkomen dan is. Samenwonen betekent niet automatisch geen recht meer op zorgtoeslag.quote:Op woensdag 8 februari 2023 13:24 schreef baskick het volgende:
[..]
Als 'daar' slaat op het stijgen van het gezamenlijk toetsingsinkomen indien toeslagpartner slaat, is er niets incorrect aan.
Dus, je hebt nu ieder een huurhuis met huurtoeslag, zeg dat je onder de streep ieder 400 euro betaalt, en je wilt samen naar een huis van 800 euro, waarvoor je dan geen huurtoeslag meer krijgt. En, als je toeslagpartners wordt, ook geen zorgtoeslag meer. Verschrikkelijk, waarom zouden mensen gaan samenwonen. Wat niet allemaal afgepakt wordt!!quote:Op woensdag 8 februari 2023 09:57 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Mwa, dat valt best mee hoor. Het huis waar we in zouden gaan is als we elkaars toeslagpartner zouden worden, en dus huurtoeslag gaan missen niet veel goedkoper als hoe we nu wonen.
Ik snap niet zo goed waarom er altijd op een bepaald toontje gepraat moet worden als mensen het over toeslagen hebben. Ik was er gewoon benieuwd naar of er mensen hier op dit forum waren die er misschien meer van af wisten.quote:Op woensdag 8 februari 2023 14:27 schreef Gia het volgende:
[..]
Verschrikkelijk, waarom zouden mensen gaan samenwonen. Wat niet allemaal afgepakt wordt!!
Heb je ook in de gaten dat je maar 1x G/W/L hebt, 1x inboedelverzekering, 1x tv/internetaansluiting. Daarnaast is samen koken ook al goedkoper, maar goed, dat kan ook met 2 huizen. Tel dat eens allemaal uit op jaarbasis!
Zorg dan wel dat je het goed regelt dat zij het huurcontract kan overnemen als jou iets overkomt.quote:Op woensdag 8 februari 2023 15:37 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Ik snap niet zo goed waarom er altijd op een bepaald toontje gepraat moet worden als mensen het over toeslagen hebben. Ik was er gewoon benieuwd naar of er mensen hier op dit forum waren die er misschien meer van af wisten.
Maar anyway. Zoals ik dus begrijp wat hier in dit topic is gepost ; Het maakt voor de belastingdienst niet uit of we samenwonen ( dat had ik zelf ook al wel begrepen) en het maakt voor het huurcontract, die wij dan samen zouden moeten ondertekenen voor de veiligheid tov mijn vriendin in de toekomst met het oog op kunnen blijven wonen in het huis, niet uit voor de belastingdienst. Maw, zij hoeft NIET mijn toeslagpartner te worden om in de toekomst in het huis te kunnen blijven wonen als er iets met mij gebeurt.
Vergeet ook testament niet.quote:Op woensdag 8 februari 2023 15:54 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Zorg dan wel dat je het goed regelt dat zij het huurcontract kan overnemen als jou iets overkomt.
Voor de toekomst: als dit echt een langdurige relatie wordt en je naar elkaar toe e.e.a. goed wilt regelen, dan ga je stappen zetten (samenlevingscontract, partnerpensioen) waardoor jullie wel toeslagpartner worden
Ik noemde die twee omdat je met elk van die toeslagpartner wordt. Het is niet zozeer een uitputtende opsomming van wat je dan zou moeten regelen.quote:Op woensdag 8 februari 2023 15:59 schreef Piles het volgende:
[..]
Vergeet ook testament niet.
@:hyviiee: als jij overlijdt, mag je vriendin wel in het huis blijven wonen (want medehuurder). Maar jouw spullen (dus helft v/d gezamenlijke inboedel + eigen spullen) + jouw geld gaan naar jouw erfgenamen. En zonder getrouwd of testament is dat niet je vriendin. Dus inderdaad: als het een langdurige relatie, regel dan meer dan alleen het huurcontract
Ah goed punt jaquote:Op woensdag 8 februari 2023 16:02 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik noemde die twee omdat je met elk van die toeslagpartner wordt. Het is niet zozeer een uitputtende opsomming van wat je dan zou moeten regelen.
Eens, zo hebben wij het hier ookquote:Ik ben wel altijd voorstander van samenlevingscontract plus testamenten. Het mooie is dat je het daarmee sluitend regelt (mits goed overdacht en besproken met de notaris) maar dat het bij stuklopen van de relatie veel minder ingrijpend is dan scheiden.
Jaa, dat is dus ook wat ik probeer te doen. ALLES helemaal tot in de puntjes geregeld hebben. Ik wil niet dat als er iets ergs gebeurt zij ook nog eens in de shit komt te zitten met niet in het huis te mogen blijven wonen.quote:Op woensdag 8 februari 2023 15:54 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Zorg dan wel dat je het goed regelt dat zij het huurcontract kan overnemen als jou iets overkomt.
Voor de toekomst: als dit echt een langdurige relatie wordt en je naar elkaar toe e.e.a. goed wilt regelen, dan ga je stappen zetten (samenlevingscontract, partnerpensioen) waardoor jullie wel toeslagpartner worden. Weeg dan wel goed de kortere termijn (eventueel verlies van zorgtoeslag) af tegen de langere termijn (zekerheid als een van beiden iets overkomt).
Vaak lopen die toeslagen nog door, omdat men het vergeet door te geven aan de belastingdienst/dit vaak pas duidelijk wordt met de aangifte van de IB. Dan kun je een terugvordering krijgen, inderdaad.quote:Op woensdag 8 februari 2023 16:18 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Jaa, dat is dus ook wat ik probeer te doen. ALLES helemaal tot in de puntjes geregeld hebben. Ik wil niet dat als er iets ergs gebeurt zij ook nog eens in de shit komt te zitten met niet in het huis te mogen blijven wonen.
Maar nu nog 1 ding. Stel je voor. Wij tekenen samen het huurcontract zonder elkaars toeslagpartner eerst te worden. We wonen een jaar samen, en behouden allebei de zorgtoeslag omdat we geen toeslagpartner zijn, en we besluiten om dan toch alles goed op papier te hebben en wel elkaars toeslagpartner worden. Heeft dit gevolgen tot het eventuele moeten terugbetalen van zorgtoeslag die wij beiden over het afgelopen jaar hebben ontvangen? Aangezien we op papier al die tijd hebben samen gewoond? Want dat kom ik ook veel tegen als ik internet afspeur. Mensen die toeslagen moeten terugbetalen van de afgelopen paar maanden zodra zij een toeslagpartner hebben "gekregen".
En als je in 2024 trouwt, en in 2023 bent gaan samenwonen?quote:Op woensdag 8 februari 2023 17:06 schreef Koettie het volgende:
Je wordt met terugwerkende kracht fiscaal partners als je al samenwoont. Stel jullie gaan 1 jan 2023 samenwonen, in december 2023 trouwen dan zijn jullie vanaf 1 jan 2023 fiscale partners. Zijn jullie vanaf 1aug gaan samenwonen dan zijn jullie vanaf dat fiscaal partners.
Nee, deze wet is per 1 januari 2023 aangepast door de wetgever. Toeslagpartnerschap word niet meer met terugwerkende kracht toegepast.quote:Op woensdag 8 februari 2023 17:06 schreef Koettie het volgende:
Je wordt met terugwerkende kracht fiscaal partners als je al samenwoont. Stel jullie gaan 1 jan 2023 samenwonen, in december 2023 trouwen dan zijn jullie vanaf 1 jan 2023 fiscale partners. Zijn jullie vanaf 1aug gaan samenwonen dan zijn jullie vanaf dat fiscaal partners.
Het is niet het toontje, het is meer dat toeslagen van ontzettend veel afhankelijk zijn, en we wel gewend zijn dat men vraag A post en informatie B C en D weglaat waardoor je na drie dagen ineens een heel ander antwoord moet gevenquote:Op woensdag 8 februari 2023 15:37 schreef hyviiee het volgende:
Ik snap niet zo goed waarom er altijd op een bepaald toontje gepraat moet worden als mensen het over toeslagen hebben. Ik was er gewoon benieuwd naar of er mensen hier op dit forum waren die er misschien meer van af wisten.
Ik lees de tweede zin niet als een geheel met de eerste, maar meer als reden waarom de toeslagen voor toeslagpartners lager zijn. Maar ik volg jou ook.quote:Op woensdag 8 februari 2023 13:53 schreef Piles het volgende:
[..]
Ik lees 'daar' als 'zodra je samenwoont'. Zeker gezien de 2e zin van die post
En dat is onzin, want het hangt er alleen vanaf of je toeslagpartner bent/wordt (je recht op toeslag). En dat word je niet per definitie als je gaat samenwonen, hadden we volgens mij inmiddels geconcludeerd
Nee, maar ik veel gevallen wel minder (of 1 van de 2 moet 0 inkomen hebben).quote:Op woensdag 8 februari 2023 14:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Jawel, want het neemt niet mee hoe hoog het gezamenlijk inkomen dan is. Samenwonen betekent niet automatisch geen recht meer op zorgtoeslag.
Ja. Dit dus. Als wij in April van dit jaar een huis intrekken met haar en mijn naam op de huurovereenkomst en bijvoorbeeld in Mei 2024 gaan trouwen of wat dan ook waardoor zij dus mijn toeslagpartner wordt, bestaan dan de kans dat we allebei onze zorgtoeslagen die we hebben ontvangen over 2023 terugbetalen? Want dat zou een behoorlijk bedrag zijn..quote:Op woensdag 8 februari 2023 17:24 schreef Piles het volgende:
[..]
En als je in 2024 trouwt, en in 2023 bent gaan samenwonen?
Nee, lees mijn eerdere bijdrage (post 29).quote:Op woensdag 8 februari 2023 19:08 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Ja. Dit dus. Als wij in April van dit jaar een huis intrekken met haar en mijn naam op de huurovereenkomst en bijvoorbeeld in Mei 2024 gaan trouwen of wat dan ook waardoor zij dus mijn toeslagpartner wordt, bestaan dan de kans dat we allebei onze zorgtoeslagen die we hebben ontvangen over 2023 terugbetalen? Want dat zou een behoorlijk bedrag zijn..
2023 niet, maar 2024 Jan t/m Mei mogelijk wel.quote:Op woensdag 8 februari 2023 19:08 schreef hyviiee het volgende:
[..]
Ja. Dit dus. Als wij in April van dit jaar een huis intrekken met haar en mijn naam op de huurovereenkomst en bijvoorbeeld in Mei 2024 gaan trouwen of wat dan ook waardoor zij dus mijn toeslagpartner wordt, bestaan dan de kans dat we allebei onze zorgtoeslagen die we hebben ontvangen over 2023 terugbetalen? Want dat zou een behoorlijk bedrag zijn..
T.a.v. dat mogelijk vanaf januari: Bloem75 is volgens mij goed geïnformeerd.quote:Op woensdag 8 februari 2023 20:48 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
2023 niet, maar 2024 Jan t/m Mei mogelijk wel.
Maar mi. moet je niet je leven aanpassen op de toeslagen die je wel of niet krijgt ... eerder ambiëren dat je inkomen meer stijgt dan het toeslagengat.
Je moet ook opletten met je pensioen, elkaar aanmelden maakt je toeslagpartner. Je moet echter al wel even samenwonen bij de meeste (alle?) fondsen, voordat dat überhaupt kan. Het andere is gezinsuitbreiding natuurlijk, maar daar ben je als het goed is samen bij
Maar dat was niet waarvan Piles zei dat het onzin was. Dat was de bewering dat TS er bij samenwonen geen recht meer op zou hebben.quote:Op woensdag 8 februari 2023 18:40 schreef baskick het volgende:
[..]
Nee, maar ik veel gevallen wel minder (of 1 van de 2 moet 0 inkomen hebben).
Samenwonen is wat de facto (vaak) tot de cumulatieve gezamenlijke inkomstenstijging leidt. Dus indirect leidt samenwonen dan (mits toeslagpartners) tot afname van toeslag.quote:Op woensdag 8 februari 2023 20:54 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Maar dat was niet waarvan Piles zei dat het onzin was. Dat was de bewering dat TS er bij samenwonen geen recht meer op zou hebben.
Ik wil het ook wel allemaal citeren als je de draad kwijt bent.
Dat is niet niet hetzelfde als ‘geen recht meer op’.quote:Op woensdag 8 februari 2023 21:21 schreef baskick het volgende:
[..]
Samenwonen is wat de facto (vaak) tot de cumulatieve gezamenlijke inkomstenstijging leidt. Dus indirect leidt samenwonen dan (mits toeslagpartners) tot afname van toeslag.
Ah ja, ook het terugbetalen tav jaarinkomen hebben ze opgesplitst iddquote:Op woensdag 8 februari 2023 20:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
T.a.v. dat mogelijk vanaf januari: Bloem75 is volgens mij goed geïnformeerd.
Ohhh thanks. Was ik niet van op de hoogte! Goed om te weten.quote:Op woensdag 8 februari 2023 17:35 schreef Bloem75 het volgende:
[..]
Nee, deze wet is per 1 januari 2023 aangepast door de wetgever. Toeslagpartnerschap word niet meer met terugwerkende kracht toegepast.
Zie artikel 3 lid 3 Awir
Degene die ingevolge het eerste of tweede lid voor een deel van het berekeningsjaar als partner wordt aangemerkt, wordt vanaf de dag waarop het partnerschap ingevolge het eerste of tweede lid is ontstaan, ook als partner aangemerkt in de daaropvolgende perioden van het berekeningsjaar, voor zover hij in die perioden als ingezetene op hetzelfde woonadres is ingeschreven in de basisregistratie personen als de belanghebbende.
Klopt. Onderdeel van mijn werk.quote:Op woensdag 8 februari 2023 20:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
T.a.v. dat mogelijk vanaf januari: Bloem75 is volgens mij goed geïnformeerd.
Non-discussie. Ik stop.quote:Op woensdag 8 februari 2023 21:27 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat is niet niet hetzelfde als ‘geen recht meer op’.
quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |