quote:
Op woensdag 1 februari 2023 19:08 schreef Ouwesok het volgende:Het blijft best problematisch om die films los te kunnen gebruiken dus buiten hun cassette. Je komt namelijk op het punt dat je die activatiezooi mee zult moeten nemen en dat middels die rollen over het plaatje verdeelt.
Vraag is even hoe erg afhankelijk je bent van dat
Fujifilm materiaal.
Een oplossing kán zijn om een grootformaat Polaroid-achterwand ergens op te snorren en op jacht te gaan naar Polaroid Peel-apart film. Die kun je per stuk in die achterwand gebruiken en tussen de rollen gewoon gelijkmatig ontwikkelen.
Die achterwanden zijn niet zo bar duur, de films, als je die nog vindt zijn dat weer wél.
Voordeeltje is dat je geen donkere ruimte hoeft te hebben om de films in die achterwand te laden
Wat je dan verder nog 'even' moet doen is die polaroid-achterwand in je experiment integreren. Waar je in je OP sprak van twwee vellen alufolie zit in die cassette de film achter een schuif.
Voor zover je röntgenstralen sterk genoeg zijn om door die schuif heen te dringen zou je nog de film omgeven door alufolie in die cassette kunnen plaatsen, dan ben je echter wel weer een donkere ruimte om het nodige frommelwerk te kunnen doen.
Is er een reden dat je het met instant-films wilt doen behalve dan dat je vrij snel resultaat hebt
Het gevoel bekruipt mij namelijk dat er methoden zijn om het met normale (vlak)film te doen en dan zou het allemaal wel eens meer kans van slagen kunnen hebben. Instantfilms zijn niet bijster gevoelig en hebben een hoog foutrisico.
Ik ben niet zeker of ik uberhaupt röntgenstraling zal krijgen, en of het energierijk genoeg zal zijn om film te belichten (ben van plan om
vacuum gloeilampen te gebruiken, met een anode aan de buitenzijde van het glas). Daarom wil ik eerst proberen met Instax film, als dat een resultaat oplevert kan ik andere opties overwegen voor grotere of betere foto's.
Heb inmiddels een pakje
Fujifilm instax gekocht bij Kruidvat (kleurfilm want ze hadden geen zwart-wit), en al enkele tests gedaan. Eéntje belicht met een pinhole camera. Het met de hand uitrollen van de developer is niet al te best gegaan, slechts zo'n 40% van de foto werd "bedekt" maar dat deel is wel goed ontwikkeld, de takken van de bomen en de voegen van de muur zijn zichtbaar.
Heb ook getest of m'n lamineertoestel geschikt is om de ontwikkelaar uit te rollen (heb het circuit aangepast zodat de motor steeds draait wanneer de stekker in het stopcontact steekt. Zo kan ik het zowel voor de foto's (button off) als voor lamineren (button on: verwarmingselement aan) gebruiken).
Heb een overbelichte en een onbelichte foto getest. De overbelichte kwam er wit uit, maar dat zegt niet zoveel, zonder ontwikkeling blijft het ook wit.
De onbelichte ziet eruit als een foto van een hoop zwarte rook tegen een donkere groenblauwe hemel. Misschien is ie bij het uit de cartridge halen toch aan licht blootgesteld geweest, maar het lijkt waarschijnlijker dat het ontwikkelingsproces niet goed verlopen is. Mogelijke oorzaken die ik kan bedenken: te weinig druk (doordat de rollen dikker zijn, waardoor de kracht over een groter oppervlak verdeeld wordt), of het uitrollen verloopt te traag (ongeveer 3.6 mm/s, bij Instax camera's lijkt het 20 a 30 mm/s te zijn, bij Polaroid camera's zelfs 70 a 80 mm/s (schattingen gebaseerd op youtube filmpjes)).
Ook barst het reservoir waar de overtollige ontwikkelaar in belandt steeds open. Dit is dus niet de manier...
Ga het opnieuw met de hand proberen, maar met een gewicht op de roller om de druk te leveren. Dat zal waarschijnlijk een meer consistent resultaat opleveren.
Bedankt voor al de tips!
Wat een geigerteller betreft: ben ik van plan ooit te maken, maar de efficientie van een Geiger-Muller buis is laag voor gammastraling (rond 1%). De sensor van bvb een webcam gebruiken is ook een mogelijke optie.
quote:
Op donderdag 2 februari 2023 14:00 schreef derLudolf het volgende:Röntgenfilm is een stuk goedkoper overigens, zeker als je het omrekent naar per oppervlakte.
En het is niet gevoelig voor rood licht dus ontwikkelen en eventueel kleiner snijden hoeft niet in het donker.
Als er rontgenstralen blijken te zijn is dat waarschijnlijk de volgende stap. En het levert een negatief beeld op, wat je bij rontgenfoto's ook verwacht. (ik dacht eerst om gewoon fotopapier te gebruiken, maar dat zou waarschijnlijk niets opleveren vanwege de lage gevoeligheid.).