Also-von-Oder | woensdag 21 december 2022 @ 03:13 |
Ik ben gek op stamppot boerenkool op z'n Gronings/ Nedersaksisch... dus met speklappen, een verse worst en gort. Nu heb ik veel geleerd van mijn wijlen moeder. In de snelkookpan gaat het redelijk snel... maar vaak te snel. Op de bodem koekt het al snel aan, waardoor ik toch al gauw 10 tot 20 % kunt weggooien. En dan nog laat het voor de rest van de stampot boerenkool nog een beetje kunt proeven. Hebben jullie nog wat huis tuin en keuken ideeën paraat om Stamppot boerenkool te kunnen koken, zonder dat het aanbrandt? Ik zag wel ooit een soort van zeef-achtig ding voor in de snelkookpan, waardoor niets van de stamppot boerenkool niet de bodem van de pan zou raken. Maar hoe heet zoiets en kan ik dat bij de Blokker kopen, of alleen in een speciaalzaak?! Of zijn er nog meer (goedkopere) huis, tuin en keuken middeltjes, waarmee ik ook kan voorkomen dat de aardappels en boerenkool aanbranden in de snelkookpan? P.S. Boerenkool koken in een gewone pan is momenteel geen optie. Alleen een snelkookpan is groot genoeg. Daarnaast ontbreekt het mij aan voldoende tijd. | |
junkiesietze | woensdag 21 december 2022 @ 07:45 |
Gort is gepelde wintergerst. Parelgort is rond geslepen gort. Het wordt vooral gebruikt als basis voor gortepap en in watergruwel. De gort moet 12 uur geweekt en daarna ongeveer een uur gekookt. klinkt goed ![]() | |
marc0871 | woensdag 21 december 2022 @ 11:00 |
Iets van een stoommandje of zo? | |
RedFever007 | woensdag 21 december 2022 @ 13:47 |
Snelkookpan, snelkookpan FOK!kers met goeie topics hou ik lekker van | |
Also-von-Oder | woensdag 21 december 2022 @ 23:32 |
Ik koop natuurlijk een pakje vluggort. Dat hoeft niet geweekt te worden en is net als de rest 40 tot 45 minuten klaar. Enne je kunt het als een pans gerecht bereiden. | |
maily | woensdag 21 december 2022 @ 23:33 |
@FreshFruit ![]() | |
maily | woensdag 21 december 2022 @ 23:34 |
40 tot 45 minuten in een snelkookpan? | |
Also-von-Oder | woensdag 21 december 2022 @ 23:38 |
![]() ![]() | |
Also-von-Oder | woensdag 21 december 2022 @ 23:43 |
Ja, eerst water er in, dan de aardappelen (voor-geschilde kruimige aardappelen) daarboven de boerenkool en het gort. En daarboven op weer wat speklappen en evt een verse worst (dan wel Gelderse worst). Enne, de boerenkool kun je ook voorgesneden kopen in een zak (verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt). | |
maily | woensdag 21 december 2022 @ 23:48 |
Zolang duurt het bij mij in een gewone pan .... Vandaar mijn vraag. | |
Also-von-Oder | donderdag 22 december 2022 @ 02:40 |
Ja, misschien kan heb mij ook sneller? In dat geval moet ik het nog eens korter proberen te koken. Of ik kook vaak meer in mijn snelkookpan (?) Vorige winters kookte ik al snel voor 4 a 5 dagen vooruit. 2 kg aardappelen 2 zakken boerenkool... 5 of 6 speklappen en een verse worst. Dit jaar (deze week) slechts de helft daarvan, foutje bij de inkoop... daar kan het ook aan liggen. Maar sowieso spant het er vaak om, of mijn boerenkool (in mijn smaak) perfect is of toch min of meer aangebrand is op de bodem. Maar natuurlijk zeer bedankt over het meedenken! ![]() In elk geval weet ik mijn meeste pannen niet groot genoeg zijn. En ja, ik roei met de riemen die ik heb. ![]() Maar gaat dat idee van Marc niet goed werken... dan ervaar ik in alle dankbaarheid jouw reactie om het dan alsnog beter de doen! ![]() | |
No239SquadronRAF | donderdag 22 december 2022 @ 18:04 |
Gewoon je snelkookpan als gewone pan gebruiken, dus deksel er maar half op/niet vastgeklemd. Je kook het blijkbaar toch al de normale kooktijd en niet korter (waar een snelkookpan normaal voor bedoeld is). | |
Also-von-Oder | vrijdag 23 december 2022 @ 03:06 |
Dat is ook een interessante suggestie best (lange usernaam). Tot nu toe heb ik het ook zelden geprobeerd het in een kleinere pan. Maar ik ben er niet van overtuigt dat' jouw reactie' de perfecte oplossing is. Maar hey, ik ben ook niet overtuigt dat mijn oplossing perfect is. Maar soms moet je toch een gok durven nemen, van welk team dan ook! | |
Also-von-Oder | vrijdag 23 december 2022 @ 03:07 |
Helemaal afhankelijk van de hoeveelheid Boerenkool en andere producten die je in de een-pans gerecht toe voegt). | |
No239SquadronRAF | vrijdag 23 december 2022 @ 12:34 |
Nee, kokend water heeft één temperatuur, behalve een paar minuutjes tot het water op temperatuur is nadat je de koude producten er in hebt gegooid, maakt het verder voor de kooktijd niet uit hoeveel je maakt. | |
Also-von-Oder | zaterdag 24 december 2022 @ 01:52 |
Weet je het zeker? Want je gooit een laagje water (nog geen 7 cm diep) in de snelkookpan... net genoeg om de aardappels onder water te zetten. En dan gooi je de rest erboven op, tot aan de deksel. Dus feitelijk stoom je de rest klaar. Maar het water moet bijna allemaal verdampt zijn, wil al het eten goed bereid zijn. Want 85% van het eten ligt niet in het water. En dan maakt de kooktijd (naar mijn inzicht) wel degelijk uit. | |
cosmosis | zaterdag 24 december 2022 @ 02:01 |
Dit is de oplossing...Fuck de snelkookoplossing. Deksel niet afsluiten, aardappels onderwater, boerenkool erop....Wachten tot het kookt...dan worst/vlees erbovenop en dan 15/20 minuten op een laag pitje laten koken totdat de aardappels zacht zijn (makkelijk te doorprikken met een vork) Een stampot is echt het meest makkelijke gerecht na het bakken van een ei. | |
cosmosis | zaterdag 24 december 2022 @ 02:03 |
Owja als je besluite om spekjes toe te voegen (geen slecht idee) Kook deze NIET mee!...Bak ze afzonderlijk in een koekenpan los totdat ze zo lekker zijn dat je er niet af kunt blijven om ze op te vreten...Voege ze dan pas toe op het moment dat je de boerenkool gaat stampen... | |
Vanyel | zaterdag 24 december 2022 @ 05:44 |
https://www.amazon.com/Tr(...)sories/dp/B07FY3X2J4 Iets als dit zoek je | |
Bzzzzt | zaterdag 24 december 2022 @ 06:13 |
Snap niet waarom je boerenkool in een snelkookpan zou maken. Zie er geen voordeel in. | |
hilliebillie | zaterdag 24 december 2022 @ 07:34 |
Valt je boerenkool daar niet gewoon doorheen? Ik vraag me af wat in deze je voordeel van de snelkookpan is. Kun je niet beter een grote pan aanschaffen dat je het op het fornuis kookt? Zowel de aardappels als de boerenkool zijn in 20 minuten gaar. Dus snap niet zo goed dat het in een snelkookpan dan langer duurt, zou denken dat dat dan ook sneller gaat juist. Maar ik heb zelf niet zo’n pan, dus misschien laat ik me misleiden door de naam | |
Vanyel | zaterdag 24 december 2022 @ 08:34 |
Hij legt de aardappels op dat rek, niet de boerenkool. | |
Donna | zaterdag 24 december 2022 @ 08:46 |
Zo doe je het in een normale pan toch ook? Alleen giet je het dan af en hoeft het niet droog te koken. Boerenkool heb ik binnen 30 min. klaar. 20 min. koken en nog wat tijd voor de rest. | |
Also-von-Oder | zondag 25 december 2022 @ 02:33 |
Ik wil dit nog wel eens proberen/ een kans geven. We zijn nooit uitgeleerd... Dus wie weet hoe we de stamppot boerenkool nog kunnen brengen. | |
Tengano | donderdag 5 januari 2023 @ 00:28 |
Wat ik leuk vind om te horen is dat jij ook vooruit kookt en het dan wss invriest; doe ik ook ![]() En snelkookpannen zijn best super (helemaal met de huidige energieprijzen) en eigenlijk gebruik ik niet zo heel vaak meer een gewone pan, en zeker niet voor de boerenkool, waar ik gek op ben ![]() ![]() Omdat ik grote hoeveelheden maak, doe ik het als volgt: 1 Aardappels apart koken in een snelkookpan. Afgieten en opzij zetten. Kan ook een dag van tevoren. 2 Boerenkool koken in de snelkookpan met een laagje water onderin en dan zo'n zeefje en daar de boerenkool op. 3 In een wadjang bak ik spekjes, knoflook, uien en vervolgens nog even wat gesneden stukjes rookworst. In de wadjang potpouri doe ik kruiden/smaakmakers en die kun je naar je eigen wens en smaak invullen. Vervolgens meng ik in de wadjang alles door elkaar; de potpouri, de aardappelen en de boerenkool en bak ik nog heel even door en 'stamp' ik een beetje. Ik voeg als laatste zout toe en proef af. Als ik niet tevreden mocht zijn kan ik nu nog smaakmakers toevoegen en door het mengsel scheppen. Ik heb zelf grote pannen en heeeeeele grote pannen. Dus het mengen doe ik soms in een hele grote pan als ik veel boerenkool heb in totaal. Mijn grootste pan is 35 liter en daar past iets dergelijks altijd in. Maar ik heb ze ook wat bescheidener zoals iets van 15 liter. Ik kies gewoon de pan die matcht met mijn totale hoeveelheid en wat ik aan boerenkool, met een aanbieding oid ![]() ![]() En dat lijkt groot zo'n pan, maar onthoudt goed dat als een pan echt tot aan de rand toe vol zit dat je bijna ook niet meer kunt mengen of roeren en dan heb je een dik probleem als je nog wat zout wilt toevoegen en alles egaal wilt mengen.... Het is gewoon veel fijner als een pan bijvoorbeeld maar halfvol zit en je nog zat ruimte over hebt om makkelijk te husselen, en bovendien voel je je dan een echte kok! ![]() Daarnaast stamp ik het ook niet helemaal in elkaar tot je geen verschil meer ziet in aardappel of boerenkool en je een soort babyvoer krijgt en iedere hap hetzelfde smaakt ![]() ![]() Hou trouwens rekening dat je ongeveer 1 deel boerenkool neemt, en twee delen aardappels dan kom je redelijk goed uit. Mijn mega hoeveelheid boeren kool ben ik een keer gestart met 10 kilo aardappelen en 5 kilo uien ![]() En snelkookpannen gebruik ik dus, omdat het sneller gaat, en het minder energie verbruikt. Bovendien zet ik zo'n snelkookpan na 5 minuten koken ook nog even in 'de hooikist'; dat scheelt weer energie. En als ik dan ook nog op inductie kook krijg ik ook nauwelijks kookvocht in mijn huis; ook fijn en dat lukt niet met een gewone pan. En als je dingen na elkaar maakt in dezelfde snelkookpan dan hoef je het ook niet zo precies af te wassen en af te drogen. Voor de rest: Boerenkool ![]() Tengano in GC / Wat zijn jouw goede voornemens voor 2023? [ Bericht 0% gewijzigd door Tengano op 05-01-2023 09:41:46 ] | |
Also-von-Oder | vrijdag 6 januari 2023 @ 01:50 |
Hey Tengano, hartelijk dank voor jou reactie! Toch na 3 minuten lezen besef ik weliswaar dat we beiden enorm van boerenkool houden... ![]() Nee, ik vries in principe niets in. Ik heb heb een kleine keuken (type bejaardenkeuken haha). Ach ja het is ook een klein huisje, en hoewel ik niet bejaard, noch gehandicapt ben... ben ik wel alleenstaand en met katten. En vooral voor mijn katten heb ik een klein huisje gekozen (want een rustige buurt). Maar goed, dit ter zijde. Ik heb slechts een ouder 4 pits gastoestel, de pannen die ik heb passen daarop. Dus nee, geen hele grote pannen. Ja ik heb dan nog wel een Wok... maar verder ook geen exotische pannen. Ja hallo, als (happy) single kook ik bijna alleen voor mezelf. Dus ik heb er vrede mee dat dit geen semi-restaurant keuken is. Maar invriezen bij boerenkool? Daar doe ik niet aan. Als ik stampot boerenkool bereid, dan bereid ik het voor meerdere dagen (2 tot 4 of 5 desnoods) meestal alleen voor mezelf naar Grootmoeders recept). Maar ook dat gaat niet de vriezer in, wel de koelkast natuurlijk. En voor mij is stampot boerenkool een een (snelkookspansgerecht). Klaar binnen een half uur, afhankelijk van hoe lang je de speklapjes on top, laat stomen. Ik kook geen spekjes, ik kook meerdere speklapjes mee boven op de boerenkool, dat dan weer boven op de aardappels ligt. Dan worden die speklapjes lekker mals (het stoom effect van de snelkookpan) . Dan hoef je ze met een beetje geluk amper meer te snijden, zo lekker mals en zacht zijn ze. Rookworst, knoflook en uien gaat erbij mij niet in... niet dat ik het niet lekker vindt, maar vooral omdat ik singel ben. En dat het ook niet al te duur moet worden. Misschien zou ik het ook zo doen, als ik het bij iemand anders gegeten had... maar experimenteren alleen voor mezelf, dat kan tot teleurstellingen leiden. En daarnaast is mijn oma's (en daarna mijn moeders recept) mij altijd goed bevallen. Enne, sorry jou teleur te stellen, maar mijn boerenkool zit al in een 300 gram zakje uit de supermarkt, net als de voorgekookte "stampot" aardappelen. Maar wat mijn stamppot boerenkool (vind ik persoonlijk) zo lekker maakt is vluggort, dat het smeuig maakt (ca 125 gram verdeel over 3 laagjes boerenkool. Nee, dit is allemaal heel basic... het enige probleem is dat ik nog iets moet kopen waardoor de boel niet aanbrand in de snelkook pan. Met beste groeten, Also von Oder! ![]() |