Als de muur op de erfgrens staat is hij van jullie beiden. En is er dus toestemming nodig om deze af te breken, er grote veranderingen op aan te brengen of hier iets aan vast te bouwen.quote:Op maandag 10 oktober 2022 10:41 schreef Lingue het volgende:
Ik ben even benieuwd hoe de wet- en regelgeving zit met betrekking tot uitbouwen van een bestaande tussenwoning.
Mocht dit beter in K&W passen hoor ik het graag. Maar het gaat mij meer om mag het dan om hoe gaan ze het doen.
De tussenwoning van de buren heeft nog geen uitbouw. Maar de woningen aan beide kanten van mijn buren wel (waaronder dus mijn woning).
Een muur op de erfgrens is van beide partijen. Hij mag deze dus ook gebruiken voor zijn uitbouw. In overleg natuurlijk. Dit moet in overeenstemming met jou gebeuren.
Hoe ‘moeten’ zij deze uitbouw nu aanpakken?
De uitbouw van mij en van de andere kant is vanuit de bouw meegenomen en staat daarmee op de erfgrens van de buren die nog geen uitbouw hebben. En dat dus aan beide kanten.
Wat mij bijstaat is dat de muur van mijn uitbouw die op de erfgrens staat volledig van mij is. En dat de buren niet (zonder mijn goedkeuring) mijn muur kunnen gebruiken om hun uitbouw te realiseren.
Maar net in een informeel gesprekje met de buren gaven ze aan dat hun aannemer zei dat het wel zou mogen.
Hoe werkt zoiets vanuit de wet- en regelgeving voor het bouwen?
En wat kan de consequentie zijn/worden voor mijn huis/muur als zij de uitbouw gaan doen?
Ben benieuwd of iemand hier wat over weet.
Dit gaat alléén op als de muur echt maar van één eigenaar is. Bij een muur die op de erfgrens staat zijn doorgaans de eigenaren van beide percelen voor de helft eigenaar van de muur. En hier is waarschijnlijk sprake van een muur die op de erfgrens staat. Buurman mag die muur dan voor zijn uitbouw gebruiken. Uiteraard is buurman 100% verantwoordelijk voor een correcte uitvoering en 100% aansprakelijk wanneer door fouten bij die tijdens de verbouwing gemaakt worden schade ontstaat. Maar dat is bij elke verbouwing natuurlijk zo.quote:Op maandag 10 oktober 2022 15:49 schreef Sorella het volgende:
Volgens mij mag de buurman jou muur niet als binnenmuur gebruiken maar moet hij er een muur met spouwruimte tegen aan zetten. Als mijn buren ook zouden willen uitbouwen zou ik ook niet willen dat ze aan onze buitenmuur kasten e.d. gaan ophangen.
Bel anders de gemeente even op die zullen wel precies weten hoe het zit of rechtsbijstand als je die hebt.
quote:Op maandag 10 oktober 2022 14:31 schreef Gia het volgende:
https://www.rechtenvastgoed.nl/koop/gebruik-van-andermans-muur/
quote:Een muur kan een privémuur zijn omdat deze slechts op het perceel staat van één van de twee buren, en dus niet op de erfgrens. Maar ook een muur die op de erfgrens staat kan slechts in eigendom van één van de twee buren zijn. Dit is het geval wanneer de muur dient als zijmuur (lees: onderdeel) van een gebouw dat slechts eigendom is van één van de twee buren, terwijl de andere buurman de muur dus niet gebruikt als onderdeel van een eigen bouwwerk. Een bekend voorbeeld is een uitbouw aan de achterzijde van de woning.
In beginsel hoeft een eigenaar van een privémuur niet toe te staan dat een buurman daarvan gebruik maakt.
quote:
quote:De privé-eigendom van een muur brengt echter niet met zich mee dat een buurman geen enkel gebruik mag maken van deze muur. Een eigenaar van een privémuur dient inbreuken op zijn eigendomsrecht toe te staan voor zover hij daardoor geen schade lijdt, niet in zijn eigen gebruiksmogelijkheden wordt beperkt en geen hinder ondervindt.[7]
Hier staat dat de buurman moet dulden dat jouw muur op zijn grond staat. De buitenmuur van jouw aanbouw staat immers geheel op zíjn grond.quote:Op maandag 10 oktober 2022 18:23 schreef Lingue het volgende:
[ afbeelding ]
Kan iemand uitleggen in Jip en Janneke taal wat hier bedoeld wordt?
Ik gok dat dit het stukje is over mandelig zijn van de muur?
Er staat volgens mij ook dat hij een dergelijke aanbouw van de buurman moet dulden, zelfs als deze op een later tijdstip wordt gerealiseerd.quote:Op maandag 10 oktober 2022 21:43 schreef Wiedanwel het volgende:
Hier staat dat de buurman moet dulden dat jouw muur op zijn grond staat. De buitenmuur van jouw aanbouw staat immers geheel op zíjn grond.
Dat doet aan het eigendom van de muur niets af; als er verder niets in de koopakte staat dan is de muur door 'horizontale natrekking' volledig jouw eigendom.
Klopt, maar dulden enkel in de context van overbouw; het gebruik van de grond.quote:Op maandag 10 oktober 2022 22:54 schreef XanderH het volgende:
[..]
Er staat volgens mij ook dat hij een dergelijke aanbouw van de buurman moet dulden, zelfs als deze op een later tijdstip wordt gerealiseerd.
Naar mijn weten niet. Een muur op de erfgrens is mandelig. Dus niet jouw muur maar jullie muurquote:Op maandag 10 oktober 2022 15:25 schreef Lingue het volgende:
Ik vind het helemaal prima dat mijn buren willen verbouwen. En dat snap ik ook. Ze krijgen er 2,5m bij.
Maar ik heb geen zin in gezeik.
Als er niet zomaar aan mijn muur geknutseld mag worden wil ik goede afspraken hebben om gezeik te voorkomen.
Als het wel mag wil ik nog steeds goede afspraken maar dan besef ik mij ook dat ik daar minder over te zeggen heb.
Mbt het wel/niet mandelig zijn van de muur zal ik mijn koopcontract erop na moeten slaan.
Volgens mij is namelijk niet iedere muur op een erf grens mandelig namelijk. Maar dat moet dan vastgelegd zijn.
Als je de laatste paar posts had gelezen dan had je geweten dat dit niet waar isquote:Op dinsdag 11 oktober 2022 08:09 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Naar mijn weten niet. Een muur op de erfgrens is mandelig. Dus niet jouw muur maar jullie muur.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |