abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 4 oktober 2022 @ 17:38:42 #1
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_206201529
Oftewel een bezegeling ten goede.

Dat wordt gezegd bij het begin van Jom Kipoer (יום כיפור), de meest belangrijke heilige Joodse dag.
De dag van de vergevingen ofte wel Grote Verzoendag.
Dit jaar is het op 4 en 5 oktober Jom Kipoer.

Het joodse etmaal en dus iedere feest- en gedenkdag loopt van zonsondergang tot zonsondergang, dus heeft de dag achtereenvolgens een avond, nacht, morgen, middag en namiddag. Men houdt zich, net als bij de sjabbat, aan beperkingen zoals niet-werken van begin zonsopgang tot einde zonsondergang - zodra er drie sterren aan de hemel waarneembaar zijn - op de volgende dag. Op Jom Kipoer wordt bovendien gevast door alle volwassenen, dus ook door de jongens en meisjes die bar mitswa respectievelijk bat mitswa zijn. Het vasten is niet bedoeld als zelfkwelling, maar als loutering, om vergeving te krijgen vanwege mogelijke misstappen het voorafgaande jaar. De mogelijkheid vergeven te worden is een bron van vreugde.

Helemaal aan het einde van de Jom Kipoer-dag, bij zonsondergang aan het einde wordt in de synagoge lang op de sjofar geblazen. Hiermee wordt de dag besloten, en een soort nieuw begin ingeluid.
Poef.....gone! ęgolfer
pi_206201658
Komt er aan het einde van de dag nog een feestmaal?
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  dinsdag 4 oktober 2022 @ 18:35:35 #3
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_206202027
quote:
1s.gif Op dinsdag 4 oktober 2022 17:57 schreef valentijn101 het volgende:
Komt er aan het einde van de dag nog een feestmaal?
Niet echt.

Het vasten wordt soms afgesloten met een maaltijd met gehakte haring, kippensoep met mandlen, gebraden gevulde kip (in de Elzas eten ze poule-au-pot), worteltzimmes, fruitcompote, biscuitgebak en vers fruit; hierbij wordt citroenthee gedronken.
Het vasten wordt bij Sefardische joden afgesloten met een koud drankje: limonade, abrikozensap, amandelmelk, sinaasappel- of zure kersensiroop. Daarna eet men kleine hartige en zoete pasteitjes: borekas, koekjes, pasteitjes gevuld met noten, rozijnen en walnotenbroodjes en zoet anijsbrood, waarbij thee wordt gedronken. In veel gemeenschappen is de maaltijd een zuivelmaal.
Poef.....gone! ęgolfer
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')