![FCAFFBFA-CCED-4-BB2-B135-E52-DDCD49-B6-B.jpg]()
Een foto zoals hierboven had éigenlijk op de cover van het tijdschrift LINDA. moeten staan. Dat vinden althans de makers, Laura van der Heide van het feministisch platform FMNST en fotografe Mona van den Berg. De modellen op de veel bekritiseerde cover van de september-editie van LINDA. waren volgens hen 'niet divers genoeg'. Deze 'wel representatieve remake' gaat intussen viral op social media.Toen Laura van der Heide, oprichter en eigenaar van feministisch platform FMNST de september-cover van tijdschrift LINDA. onder ogen kreeg, zakte de moed haar even in de schoenen. "Ik begreep wel wat ze wilden doen, namelijk vrouwen empoweren, maar ze sloegen toch de plank weer mis."
Honderden reacties
Haar bezwaar: weer waren het dezelfde knappe, slanke en voornamelijk witte vrouwen die voor de coverfoto gevraagd waren. Ze was niet alleen in haar kritiek: een storm van boze reacties volgde. LINDA. was er, juist in tijden van diversiteit, toch weer in geslaagd 'het grootste deel van de bevolking, dat niet wit en knap en slank is, over te slaan'.
Bij wijze van grapje plaatste ze op haar Instagrampagina een bericht met de vraag of ze het dan zelf maar beter moesten doen? "Vervolgens werd ik overladen door reacties, honderden reacties en toen kon ik er eigenlijk niet meer onderuit", lacht ze. "Het toont nogmaals aan dat veel mensen zichzelf niet gerepresenteerd zien in zulke uitingen."
Representatie noodzakelijk
Van der Heide werkte bij het project samen met feministisch platform Damn, Honey en met fotograaf Mona van den Berg, die ook had aangegeven ontevreden te zijn over de cover. "Ik ben al langer bezig met de portrettenreeks Dikke10Plus", zegt Van den Berg. "Ik vind dat meer representatie van vrouwen van alle soorten en maten, én van non-binaire mensen noodzakelijk is. Daarom voelde die cover van LINDA. niet goed."
Het tijdschrift verweerde zich na de kritiek door te zeggen dat ze wel degelijk hadden geprobeerd 'meer diverse' mensen op de cover te krijgen, maar dat de gevraagde mensen niet wilden. "Wij hebben dit project in anderhalve week voor elkaar gekregen", pareert de fotograaf, "dus dat argument lijkt me onzin."
Ook FMNST-voorvrouw Laura van der Heide zegt: "Dat argument gaat helemaal niet op. Bij mij hebben zich wel 250 mensen gemeld die op de foto wilden, omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen. Wij hebben geen budget, en lang niet het bereik dat LINDA. heeft. Als het ons in anderhalve week lukt, zou het zo'n tijdschrift toch zéker moeten lukken."
Geen aanval, wel tegengeluid
Beide vrouwen zijn trots op hun 'remake', waarop onder andere een non-binair persoon, iemand in transitie, iemand in een rolstoel en een vrouw die borstkanker heeft gehad staan.
Van der Heide benadrukt dat ze het 'niet als een aanval op de LINDA.' bedoelt. "Het is een tegengeluid: dit is wat wij vaker willen zien. Leer hiervan. Neem het mee."