Nee hoor, zo'n verdeelkastje werkt&mag prima. Er mogen dan alleen geen stroomverbruikers tussen meterkast en verdeelkastje zitten. Tenminste, zo begreep ik die constructiequote:Op woensdag 31 augustus 2022 11:42 schreef sjorsie1982 het volgende:
Volgens mij is een solo kabel naar de meterkast verplicht
Zitten er dan in dat verdeelkastje ook 16a automaten net zoals in de meterkast?quote:Op woensdag 31 augustus 2022 11:56 schreef Piles het volgende:
[..]
Nee hoor, zo'n verdeelkastje werkt&mag prima. Er mogen dan alleen geen stroomverbruikers tussen meterkast en verdeelkastje zitten. Tenminste, zo begreep ik die constructie
Dus vanaf je verdeelkastje splits naar zonnepanelen & verbruiker(s).
In ons vorige huis konden we de panelen daarom eenvoudig op de wasmachinegroep op zolder aansluiten, op de bestaande kabel/groep.
Uhhh, daar houd mijn kennis opquote:Op woensdag 31 augustus 2022 11:58 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zitten er dan in dat verdeelkastje ook 16a automaten net zoals in de meterkast?
Het is een krachtstroom aansluiting maar anders is het antwoord ja.quote:Op woensdag 31 augustus 2022 11:58 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Zitten er dan in dat verdeelkastje ook 16a automaten net zoals in de meterkast?
Dan voldoe je niet aan de selectiviteit eis.quote:Op woensdag 31 augustus 2022 15:58 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Het is een krachtstroom aansluiting maar anders is het antwoord ja.
De bedoeling is dat er niet meer dan 16 A door een draad mag. Met zonnepanelen zonder extra automaat kan je dan de opbrengst van die panelen plus nog eens 16 A door de meterkast krijgen en dat mag dus niet.
Nu heb je dus 16 A automaat in de meterkast en twee keer een 16 A 'stop' in de subkast waardoor je panelen niet meer dan 16 kunnen produceren en je apparaten niet meer dan 16 A kunnen afnemen omdat dan de stop in de subkast er uit vliegt.
Je bedoelt dat een stop in de subkast eerder moet springen dan de bijbehorende stop in de groepenkast? Voor zover ik weet en kan vinden op het eerste gezicht is dat meer een comfort ding dan een eis. Maar wie het weet mag het zeggen.quote:Op woensdag 31 augustus 2022 16:17 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan voldoe je niet aan de selectiviteit eis.
Ik weet alleen niet of deze eis er nog steeds is in de nen.
Wat voor omvormer ga je overigens plaatsen? Hoeveel kW?quote:Op woensdag 31 augustus 2022 11:21 schreef Agronoom2 het volgende:
Voor mijn zonnepanelen kan ik kiezen uit twee scenario's:
Scenario 1: Ik gebruik een bestaande leiding met 3-fasen krachtstroom. Omdat deze leiding dan wordt gedeeld met een 3-fases doorstroomverwarmer is hiervoor een eigen verdeelkastje met meterkastje nodig. Die ruimte heb ik.
Scenario 2: Ik laat een eigen kabel aanleggen.
Het tweede scenario is eigenlijk niet gewenst vanwege het ongemak van een extra kabel aanleggen, al zou het wel kunnen. Ik neig dus naar scenario 1 en ik neem de kosten van een paar honderd euro voor een meterkastje (mondeling genoemd, ik moet de offerte nog krijgen) op de koop toe.
Maar zijn er nog technische nadelen van een extra meterkastje met onderverdeelkast die ik over het hoofd zie?
Solar Edge, 4000 kW/jaarquote:Op woensdag 31 augustus 2022 17:06 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Wat voor omvormer ga je overigens plaatsen? Hoeveel kW?
Dank, maar in het artikel waar je naar verwijst staat "De PV-verdeler heeft geen noemenswaardige nadelen" en dat lijkt in tegenspraak met wat je schrijft...quote:Op woensdag 31 augustus 2022 18:24 schreef Vonkenboer het volgende:
Geheel afhankelijk van het vermogen wat je qua zonnepanelen wil gaan plaatsen, maar in de meeste gevallen is een nieuwe kabel naar de meterkast met daar een groep enkel en alleen voor de zonnepanelen de meest handigste en technisch de mooiste oplossing.
https://www.elektramat.nl(...)-nadelen-pv-verdeler
Niet om te zeuren maar dat is niet echt een bruikbaar antwoord, de eenheden kloppen niet en het is ook geen maatvoering voor een omvormer.quote:
Als ik een verkoper was van pv verdelers zou ik dat niet op mijn site zetten.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:22 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Dank, maar in het artikel waar je naar verwijst staat "De PV-verdeler heeft geen noemenswaardige nadelen" en dat lijkt in tegenspraak met wat je schrijft...
Ik zou in jou geval lekker een pv verdeler plaatsen. De nadelen zijn feitelijk alleen maar dat het minder netjes staat en dat je bij storing op meerdere plaatse stoppen moet controleren. Iets minder overzichtelijk maar voor de rest geen technische of wettelijke beperkingen.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:22 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Dank, maar in het artikel waar je naar verwijst staat "De PV-verdeler heeft geen noemenswaardige nadelen" en dat lijkt in tegenspraak met wat je schrijft...
Dus alleen op een andere plek controleren of er een stop uit is. Bij wasmachine en droger ging ie anders beneden er uit en nu bij de verdeler.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:36 schreef Vonkenboer het volgende:
Wanneer de omvormer tegelijkertijd met de wasmachine op vol vermogen draait dan zullen de stoppen er uit vliegen wanneer ook de droger aangezet wordt.
Je hebt niet de mogelijkheid om dat samen allemaal gelijktijdig te gebruiken. In een druk gezin kan ik mij voorstellen dat zoiets wel tegelijk gebruikt word.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:39 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dus alleen op een andere plek controleren of er een stop uit is. Bij wasmachine en droger ging ie anders beneden er uit en nu bij de verdeler.
Dat sowieso.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:55 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Je hebt niet de mogelijkheid om dat samen allemaal gelijktijdig te gebruiken. In een druk gezin kan ik mij voorstellen dat zoiets wel tegelijk gebruikt word.
Zal altijd adviseren als het in alle redelijkheid mogelijk is om een kabel rechtstreeks naar de meterkast te leggen.
Een wasmachine en droger kan je nooit gelijktijdig gebruiken. Daar veranderd nix aan.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:55 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Je hebt niet de mogelijkheid om dat samen allemaal gelijktijdig te gebruiken. In een druk gezin kan ik mij voorstellen dat zoiets wel tegelijk gebruikt word.
Zal altijd adviseren als het in alle redelijkheid mogelijk is om een kabel rechtstreeks naar de meterkast te leggen.
Ai, ik dacht dat ik kort en bondig maar volledig reageerde.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:27 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Niet om te zeuren maar dat is niet echt een bruikbaar antwoord, de eenheden kloppen niet en het is ook geen maatvoering voor een omvormer.
Gaat het om een 4kW omvormer op 1-fase?
En om hoeveel panelen gaat het? Liggen die op 1 dakvlak?
En waarom SolarEdge? Heb je forse schaduwen?
Als je echt een antwoord wil, moet je wat meer informatie verstrekken.
Er zit nogal een verschil tussen een 11kW omvormer of een 4kW omvormer en welke bekabeling daarvoor nodig is.
Helder, ik dacht dat dit je verhaal moest ondersteunen.quote:Op zaterdag 3 september 2022 13:36 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Als ik een verkoper was van pv verdelers zou ik dat niet op mijn site zetten.
Een nadeel is dat je niet meer de wasmachine en droger tegelijkertijd op de PV-verdeler kunt laten draaien. Wanneer de omvormer tegelijkertijd met de wasmachine op vol vermogen draait dan zullen de stoppen er uit vliegen wanneer ook de droger aangezet wordt.
Daarom is het ook beter om apart een kabel voor de pv te leggen in de meterkast naar een aparte groep.
Ik wacht dus nog op de offerte van de aanbieder, maar als ik je goed begrijp moet ik een 3-fasen omvormer van SolarEdge hebben?quote:Op zaterdag 3 september 2022 14:05 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Dat sowieso.
Daarnaast vermoed ik dat het om een 3-fase doorstroomverwarmer gaat en een 1-fase omvormer van 4kW.
Dan zou je opgeteld 33,33A op 1 fase krijgen en dat lijkt me sowieso niet de bedoeling.
Al heeft SolarEdge sinds enige tijd ook kleine 3-fase omvormers (3 tot 5kW) voor korte strings...
Maar goed, TS heeft nog geen (bruikbare) informatie gedeeld over de omvormer.
Er is weinig bekend maar als je het mooi wil verdelen over de fasen én je gaat voor SolarEdge dan zou een 3-fase omvormer ideaal zijn.quote:Op zaterdag 3 september 2022 15:39 schreef Agronoom2 het volgende:
[..]
Ik wacht dus nog op de offerte van de aanbieder, maar als ik je goed begrijp moet ik een 3-fasen omvormer van SolarEdge hebben?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |