abonnement Unibet Coolblue
pi_204650252
Vorige topics:

http://forum.fok.nl/topic/277397
http://forum.fok.nl/topic/305330
http://forum.fok.nl/topic/344286
http://forum.fok.nl/topic/365067
http://forum.fok.nl/topic/438940
http://forum.fok.nl/topic/490795
http://forum.fok.nl/topic/532127
http://forum.fok.nl/topic/559043
http://forum.fok.nl/topic/576501
http://forum.fok.nl/topic/595436
http://forum.fok.nl/topic/614597
http://forum.fok.nl/topic/688324
http://forum.fok.nl/topic/723520
http://forum.fok.nl/topic/766713
http://forum.fok.nl/topic/799064
http://forum.fok.nl/topic/838842
http://forum.fok.nl/topic/875755
http://forum.fok.nl/topic/924252
http://forum.fok.nl/topic/1026319
http://forum.fok.nl/topic/1059660
http://forum.fok.nl/topic/1150342
http://forum.fok.nl/topic/1277714
http://forum.fok.nl/topic/1325194
http://forum.fok.nl/topic/1645888
http://forum.fok.nl/topic/2129865
http://forum.fok.nl/topic/2233292
http://forum.fok.nl/topic/2313218
http://forum.fok.nl/topic/2458673
FOT / [Centraal] Macrofotografie deel 35

Door met deeltje 37 *O*

En ik geloof dat ik dan even de laatste post moet herhalen?

==============================================================================
We zijn ook weer even bezig geweest....


Hangmatspinnen, hier leefde het mannetje (rechts) nog. Volgens mij tijdens de paring gebeten, liet zich nog wel uit het web vallen, maar leek vergiftigd of zo.... Bewoog niet helemaal lekker meer.


Nog een hangmatspin (toch?). Ik kan 'em niet helemaal goed traceren (geldt ook voor die twee kezende spinnen hierboven)


Een frontaaltje van een schorpioenvlieg.


De kop van een waterjuffer. Tenminste, deze bruine juffer (mag je dat nog zeggen tegenwoordig?) zat tussen allemaal blauwe juffers, dus ik denk dat het een vrouwtje is van dezelfde soort.


Brute beesten, erg fotogeniek. Eendagsvlieg (de larve).

Dan ook maar weer eens naar wat vlinders kijken... Helaas zijn die momenteel nogal schuw.


Een Icarusblauwtje.

Tot slot was ik nog even in de Poort van Gelderland (nabij Babberich), en daar zaten niet eens heel erg weinig van deze beesten:



Het is voor mij een zeldzaamheid ze te vinden, vandaar dat ik deze mindere foto's (niet eens macro's) toch post. Afstand tot camera is zo groot dat er geen geblurde achtergrond ontstaat, waardoor ik de foto's niet mooi vind.


Ik heb daar een uurtje rond gerend, en al gauw meer dan 10 Koninginnenpages gezien. Hij is daar bijna net zo veel voorkomend als koolwitjes, maar helaas lukte dichtbij komen niet goed. Toch is de stek ideaal, want een dijk. En Koninginnenpages houden van verhogingen in het landschap. En zijn daar schermbloemen en zuring, wat volgens mij belangrijk is voor die beesten. Helaas veel gele bloemen (boterbloemen) waardoor je een wegvliegende Page snel uit het oog verliest. Het beste leek op de dijk wachten tot het beest weer terug naar boven kwam. Dat gebeurde meerdere malen, maar helaas kon ik er telkens niet te dicht bij komen. Gaan we binnenkort nog eens proberen!
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 7 mei 2022 @ 00:33:16 #2
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204651236
@Paddo : je zit daar goed in de beestjes :Y

De koninginnepage lijkt met een opmars naar het noorden bezig, ik zag een tijdje terug al meldingen vanuit de Weerribben over rupsen die daar gespot zouden zijn. Lijkt dus de goeie kant op te gaan.

Helaas vandaag niet naar buiten gekund, werk bleek toch belangrijker. Alle macrohoop is op het weekend gevestigd, ik zou in principe nu in Kamperhoek wel een platbuikje moeten kunnen vinden als de temperatuur boven de 17 graden komt.
Tot die tijd moet ik het nog even met de opnamen van vorig weekend doen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204660389
Leuk om te zien te een Muurwesp die bezig is de kroost veilig te stellen,





#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 8 mei 2022 @ 22:21:57 #4
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204672818
Gisteren een aardig rondje gedaan waarbij ik veel insecten heb gezien. Ze waren niet in de meewerkende modus en dus werd er uiteindelijk maar weer uitgeweken naar good old Tamron 572D, de 70-300 die inmiddels wel erg losjes begint aan te voelen maar nog steeds wel tot beestjes in staan is :Y

Meestal zie je een bont zandoogje met de vleugels open zitten. Onderstaand geeft een idee hoe het eruit ziet als het zandoogje zijn vleugels dicht doet.

Pararge aegeria by Ouwesok, on Flickr

Eerder die dag zag ik in de bessenstruik in mijn eigen tuin een Veelstippig Aziatisch lieveheersbeestje die ik met de 70mm macro te lijf ging
Harmonia axyridis f. succinea by Ouwesok, on Flickr

Nog van een eerdere sessie een setje elzenhaantjes of eigenlijk meer een elzenhaantje en een elzenkippetje.
Agelastica alni by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204737875
Vandaag ook nog even wezen fotograferen. Iets teveel wind, dus gekozen voor wat hogere ISO, met de bijbehorende nadelen: ruis.

Gelukkig zijn er steeds meer juffers: ze zijn niet zo schuw meer:


Weer een Schorpioenvlieg. Moet binnenkort ook nog eens één van die mooie vleugels maken..


Dan nog een Bandzweefvlief op schermbloem, nèt niet lekker scherp:


Deze is beter:


Deze foto had beter met veel lagere ISO geweest. Toch vond ik de kleuren leuk (beest zit in de schaduw, en de omgeving reflecteert op zijn gouden schild).


Dan zaten er ook weer Koninginnenpages. Nog meer dan vorige week. Je ziet er met regelmaat 3 tegelijk, het zou me niets verbazen als daar 10-20 per hectare zitten. Helaas zijn deze beesten schuw. Erg schuw. Ik heb 108 foto's met Pages geschoten, en de meesten zijn op erg grote afstand. Of niet scherp: door de wind zitten deze grootste vlinders van Nederland niet helemaal stil, maar wapperen de vleugels onder het bloemzitten. Daarnaast waait er regelmatig tijdens het afdrukken iets in beeld... En dan het weer op de scherpste foto, dus tja. Toch maar posten.


Het benaderen bleef lastig. Als je ze even volgt, lijken ze een grote voorkeur voor paarse bloemen en paardenbloemen te hebben. De schermbloemen en boterbloemen laten ze links liggen. Ik heb eerst geprobeerd een plekje te zoeken waar ik ze regelmatig zag, en ben daar in het gras gaan liggen. Tot ik een ons woog. Want kennelijk zijn ze onder het vliegen heel alert op de omgeving. Dit werkte voor geen meter. Dus toen ben ik ze weer gaan besluipen, en als ze op een bloem zitten letten ze kennelijk minder op. Maar de ervaring leert dat je er heen moet sluipen, dus breng van te voren de distels en brandnetels in kaart.


Beide foto's zijn wel uitsnedes, maar toch al een stuk beter dan vorige week!
_-L'avenir est déja là
pi_204748010
Vandaag met de Sigma 105 mm

Vuurjuffer 8)7


Heul veul spinnetjes


Distelbok


Geringelde smalboktor


Moertje
niet echt scherp maar wilde hem wel plaatsen vanwege de kleuren



Rhyssella approximator


[ Bericht 8% gewijzigd door Clayton1 op 14-05-2022 21:59:46 ]
#35.
pi_204753279
@Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 14 mei 2022 @ 23:42:13 #8
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204753487
@Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand óf je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204753493
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:34 schreef Paddo het volgende:
@:Clayton1: schiet jij in RAW? Veel foto's hebben hele lichte plekken door het zonlicht, en de donkere plekken lijken te worden geknepen: De Rhyssella approximator, maar meerdere insecten worden erg donker zo... Zwart wordt een gebied zonder nuancering.

Mijn camera doet dit ook (Nikon), en daarom schiet ik in RAW-14bit. Bij het omzetten van de foto naar gebruikelijke formaten kan ik met vier sliders de witte en zwarte gebieden die te wit/donker zijn nuanceren. En daarnaast het lokale/algehele contrast aan te passen. Er gaan op internet veel discussies over het nut van die extra bits, maar in macroland kun je die zeker goed gebruiken.

Indien het antwoord "Ja, ik schiet RAW" is, en je doet deze bewerkingen al: dan kan het zijn dat je monitor een lagere helderheid heeft. :)

Ik wilde dit al eerder posten, omdat ik je fotos zeker interessant vind (Ouwesok en ik hebben een grotere overlap, alleen zijn fotos zijn altijd beter), maar het komt over als kritiek. Dus dee'k het niet. Maar mocht je RAW schieten: mag ik jou foto van de Geringelde smalboktor bewerken? Ik wil wel eens zien wat er uit het origineel te persen is.
Ik schiet in Raw en jpg, Ik kan ze zelf ook bewerken als raw in lightroom. maar daar heb ik meestal geen zin in.
Ik bewerk de jpg een beetje in corel after shot.

Ook heb ik al eens meer opgemerkt dat qua monitor er ook veel verschil in zit.
#35.
  zondag 15 mei 2022 @ 00:14:21 #10
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204754645
Mooie foto's weer, @Ouwesok, @Paddo en @Clayton1 :Y

Wat beestjes uit de backlog, allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie. Locatie: Te Werve, Rijswijk

Wat vlinders:
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr
Boomblauwtje (Celastrina argiolus) by Ed Rendum, on Flickr

Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr
Bont zandoogje (Parage aegeria) by Ed Rendum, on Flickr

Er zaten ook wat Groene schildwantsen:
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr
Groene schildwants (Palomena prasina) by Ed Rendum, on Flickr

Zweefvliegjes zaten er ook:
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr
Spits elfje (Fagisyrphus cinctus) by Ed Rendum, on Flickr

Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr
Kleine bandzwever (Syrphus vitripennis) by Ed Rendum, on Flickr

Bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) by Ed Rendum, on Flickr

En een dikke Roodbaardbromvlieg om mee af te sluiten ;)
Roodbaardbromvlieg (Calliphora vomitoria) by Ed Rendum, on Flickr

De 1600x900 kun je op Flickr op volle resolutie zien, de andere zijn al volle resolutie (1440p).
pi_204766057
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 00:14 schreef EdRendum het volgende:
[....] allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm f2.8L Macro en pringlesbusflitsconstructie.
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie

quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2022 23:42 schreef Ouwesok het volgende:
@:Paddo : weer een fraaie set opnamen :Y

Hebben die koninginnepages de neiging om 'met draaiende motor' op bloemen te zitten :? Een andere soort page die je veel in tropische vlindertuinen ziet heeft die neiging ook. Zitten zelden helemaal stil en je kunt eigenlijk kiezen tussen een korte tijd waarbij de vleugels 'bevroren' worden en dan maar afwachten in welke stand óf je neemt een iets te lange tijd waardoor die vleugels helemaal geveegd worden en da's eigenlijk ook niet optimaal.

Wat misschien een oplossing is is een flitser gebruiken en die op het tweede gordijn syncen en dan met die lange tijd aangevuld met de flits. Ik ben alleen bang dat het ook daar nogal wat schoten gaat vergen om ze goed te krijgen.
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Mocht iemand anders het leuk vinden: ga eens kijken bij dit bankje in de Gelderse Poort. Het bankje staat bovenop de dijk, en als je goed kijkt zie je bijna elke minuut wel één of meerdere Pages. Via de boerderij aan de Oud-Zevenaarsedijk even door het prikkeldraad (kan open) bij het wildrooster. De weg volgen naar de dijk, en dan rechts de dijk op tot het bankje. Als daar iemand tijgerend met een ouderwetse Nikon D7100 door het gras gaat: pas groeten als hij opgestaan is.
_-L'avenir est déja là
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 15 mei 2022 @ 23:29:14 #12
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204766263
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Tja, het zijn onrustige vlinders... Maar mijn grootste uitdaging blijft dichtbij komen. En al tijgerend door het gras ben ik het liefst lichtbepakt, dus geen statief, geen flitser (Die speedlight van mij is ook niet echt klein)... Daarnaast is mijn Laowa 100mm f/2.8 ca-dreamer een handmatige lens: mijn Speedlight snapt dat ding niet.

Volgens mij schoot ik met diafragma op 8, 1/1000s bij ISO 500, in de volle zon. Ik denk even wachten op wat windstiller weer.

Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders óf een 180mm óf good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_204766391
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 23:29 schreef Ouwesok het volgende:

[..]
Ik denk dat het probleem die 100mm is. Voor sommige vlinders neem je beter iets langers waardoor je ze niet te dicht hoeft te naderen.
Ik pak voor vlinders óf een 180mm óf good old Tamron 572 waarmee ik op ruime afstand van de vlinder kan blijven. Daarbij geldt dat de ene vlinder makkelijker te benaderen is dan de andere.
Atalanta's, Aurelia's en dagpauwogen bijvoorbeeld kun je vaak aardig dicht benaderen, die lukken soms met 50mm.
Landkaartjes en zandoogjes lijken, zodra je binnen de anderhalve meter komt het vuile spel door te hebben en gaan er van tussen. Bij blauwtjes kun je meestal tot een meter komen alvorens je een blauwtje loopt.
Vanuit de vlindertuinen weet ik dat alles wat op een page lijkt een vrij goed zicht heeft. Die ene koninginnepage die ik een keer voor de camera heb gehad deed ik met de EOS80D met de Tamron A011 150-600mm, ver buiten het zicht van de vlinder
[ link | afbeelding ]Papilio machaon by Ouwesok, on Flickr
Jammer van de gehavende vleugel, maar wel een heule mooie foto. Ik heb nog een 180mm liggen (Sigma APO), maar die vinnik zonder statief erg lastig.. En inderdaad: de foto's van vorig jaar van de Page zijn daarmee gemaakt, en dat is makkelijker. Volgens mij was dat met een Manfrotto mini-statief (40cm hoogte).

Maar ik zit geloof ik een beetje in de fase dat ik alles met de Laowa wil schieten. Raak verwend door dat 2x macro. Voor mijn idee levert die veel vaker veel scherpere (CA-dreamer) macros op. Ik moet denk ik binnenkort die Laowa maar eens thuislaten, en dan misschien weer een flitser monteren. Op de Sigma werkt de Speedlight tenminste wel TTL. Mijzelf kennende, ga ik nog een keer of wat zonder succes met de Laowa op pad, voordat ik erken dat de 180mm ook zijn kwaliteiten heeft. Gaat er een therapeutische werking uit van lenzen? :)
_-L'avenir est déja là
  maandag 16 mei 2022 @ 00:19:07 #14
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204766479
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2022 22:56 schreef Paddo het volgende:

[..]
Dat heb je:

• Een EOS RP
• Een EF 100mm f2.8L Macro
• Een pringlesbusflitsconstructie
[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
pi_204804655
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 00:19 schreef EdRendum het volgende:

[..]
Yep, Uiteraard geassembleerd (en lens voorzien van EF-RF adapter, anders past 'ie niet). Speedlite EL-100 op de EOS RP geschoven en op de Speedlite weer een Pringlesbus die met het deksel op de rand van de lens rust. Is wel zo'n beetje mijn favoriete combinatie om mee op beestjesjacht te gaan. Lens op MF, focus peaking aan en gaan :) De AF van de camera lijkt een fobie te hebben voor insecten. Kreng focust overal op behalve op het insect.
Ik wil ook nog weleens de RF 35mm f1.8 Macro IS STM meenemen ipv de 100mm, met een andere Pringlesbus. De 100mm is op zich wel fijn om ietsjes afstand te houden, al kom ik voor 1:1 toch best erg dichtbij (wat sommige niet zo waarderen).
Er gaat iets mis in die post van mij. Mijn tekst na de opsomming is verdwenen? Ik maakte een grapje over het feit dat je met zo'n uitrusting een iets meer catchy naar voor de pringlebus moet hebben. Vandaar die rare quote van mij. Ik denk dat het dubbel quoten is misgegaan...

Vandaag nog twee geschoten:


Volgens mij een Braamsprinkhaan, de nymf. Nog geen vleugels. Drie a vier mm groot.


En de Pyamazweefvlieg.
_-L'avenir est déja là
pi_204815927
Kwam vandaag niet zoveel tegen. Alles is zeker weggewaaid. Licht was ook niet echt denderend.. Kwam nog wel een dambordvlieg tegen.

_-L'avenir est déja là
  zondag 22 mei 2022 @ 23:56:06 #17
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204835786
quote:
0s.gif Op donderdag 19 mei 2022 21:19 schreef Paddo het volgende:

[..]
Er gaat iets mis in die post van mij. Mijn tekst na de opsomming is verdwenen? Ik maakte een grapje over het feit dat je met zo'n uitrusting een iets meer catchy naar voor de pringlebus moet hebben. Vandaar die rare quote van mij. Ik denk dat het dubbel quoten is misgegaan...

Vandaag nog twee geschoten:

[ afbeelding ]
Volgens mij een Braamsprinkhaan, de nymf. Nog geen vleugels. Drie a vier mm groot.

[ afbeelding ]
En de Pyamazweefvlieg.
Ziet er ook weer erg goed uit :Y

Catchy naam voor de Pringlesbus... PB v1.0? En dan PB v1.2 voor bij de RF 35mm Macro IS STM :)
  woensdag 25 mei 2022 @ 00:31:07 #18
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204855286
Nog wat foto's uit de backlog, allemaal geschoten met de EOS RP, EF 100mm F2.8L Macro IS USM (op EF-RF adapter), Speedlite EL-100 met daarop de PB v1.0*

Wat beestjes die ik op landgoed Te Werve tegen kwam, zoals dit Bont zandoogje:
Bont zandoogje (Pararge aegeria) by Ed Rendum, on Flickr

Dit Zwartpootsoldaatje keerde me de rug toe:
Zwartpootsoldaatje (Cantharis fusca) by Ed Rendum, on Flickr

Een zonnende Azuurwaterjuffer:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Wat Gitjes:
Kervelgitje (Cheilosia pagana) by Ed Rendum, on Flickr

Weidegitje (Cheilosia albitarsis) by Ed Rendum, on Flickr
Weidegitje (Cheilosia albitarsis) by Ed Rendum, on Flickr

Eentje die ik nog niet in de collectie had; het Micaplatvoetje:
Micaplatvoetje (Platycheirus albimanus) by Ed Rendum, on Flickr

Wat grotere vliegen:
Dambordvlieg (Sarcophaga carnaria) by Ed Rendum, on Flickr

Bloemvlieg (Anthomidae Spec) by Ed Rendum, on Flickr

Tot slot nog wat beestjes uit de tuin van mijn moeder. Deze zijn gemaakt met bovengenoemde combinatie maar dan zonder de EL-100 en PB v1.0.

Dit springspinnetje was druk op zoek op de schutting:
Springspin (Saitis barbipes) by Ed Rendum, on Flickr

Rondom de insectenhotels (2 vlak naast elkaar) was het een komen en gaan van Rosse metselbijen, die zich ook tegoed deden aan de nectar van de bloemen in de nabije omgeving. Uiteraard moet er ook gerust worden tussen het geruzie om de beste plekjes door.
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr
Rosse metselbij (Osmia bicornis) by Ed Rendum, on Flickr

Alle foto's zijn op Flickr op volle resolutie te bekijken.

*PB v1.0: Pringlesbus-diffuser voor EL-100 icm EF 100mm
pi_204875740
Mijn eerste rondje met een oude Sigma 50mm op Sony a6000

Veel wind en nu en dan zon
Azuurwaterjuffers


Beestje


Bosrandroofvlieg



Goudenbladloper


Rozenkever


Schorpioenvlieg


Lieveheersbeestje in wording


Bladwesp


Geelbandlangsprietmot


Meikever



Deze met een 18-400 op eos
Bonte ribbelboktor

#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 28 mei 2022 @ 21:08:17 #20
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204894134
Eenmeterzestig. Daar houdt de scherpstelsschaal van mijn Sigma APO 5.6/400 Macro op, en op die afstand kun je er al aardig mee op kleine beestjes jagen.
Om zijn levensduur niet te bekorten en om de openbare orde in het struikgewas niet teveel te verstoren gebruik ik de AF niet meer, die klinkt als droge hoest. Gelukkig zit er een enorme scherpstelring op waarmee je zowel snel als accuraat kunt focussen. De A77-2 zorgt voor wat stabiliteit zodat je ermee uit het handje kunt fotograferen.

Zo af en toe neem ik het kolos een keer mee de wildernis in, meest voor de jacht op libellen, waterjuffers en zo heel af en toe een vogeltje.

Zwartkopvuurkever
Pyrochroa coccinea by Ouwesok, on Flickr

En dan twee keer een variabele waterjuffer, een mannetje(blauw) en een vrouwtje
Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk zou ie vaker mee naar buiten moeten :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  maandag 30 mei 2022 @ 00:46:16 #21
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204910875
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 mei 2022 21:08 schreef Ouwesok het volgende:
Eenmeterzestig. Daar houdt de scherpstelsschaal van mijn Sigma APO 5.6/400 Macro op, en op die afstand kun je er al aardig mee op kleine beestjes jagen.
Om zijn levensduur niet te bekorten en om de openbare orde in het struikgewas niet teveel te verstoren gebruik ik de AF niet meer, die klinkt als droge hoest. Gelukkig zit er een enorme scherpstelring op waarmee je zowel snel als accuraat kunt focussen. De A77-2 zorgt voor wat stabiliteit zodat je ermee uit het handje kunt fotograferen.

Zo af en toe neem ik het kolos een keer mee de wildernis in, meest voor de jacht op libellen, waterjuffers en zo heel af en toe een vogeltje.

Zwartkopvuurkever
[ link | afbeelding ]Pyrochroa coccinea by Ouwesok, on Flickr

En dan twee keer een variabele waterjuffer, een mannetje(blauw) en een vrouwtje
[ link | afbeelding ]Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

[ link | afbeelding ]Coenagrion pulchellum by Ouwesok, on Flickr

Eigenlijk zou ie vaker mee naar buiten moeten :Y
Dat schiet inderdaad best aardige plaatjes ;)

Het beestjesseizoen lijkt -hier in elk geval- best aardig van start te zijn gegaan. Ik had zaterdag zowaar keuzestress, zoveel zat er op sommige plekken. Op 'mijn' veldje vlakbij landgoed Te Werve had ik op een plek de keuze uit 3 Weideschorpioenvliegen, 7 Azuurwaterjuffers, een Blinde bij en twee Hommelreuzen. En dat binnen een cirkel met een straal van een halve meter.

Zoals meestal was ik op pad met de EOS RP, 100mm f2.8 Macro en de EL-100 voorzien van PB v1.0. Meeste foto's zijn van zaterdag, hier en daar zit er nog wat tussen van de backlog.

Voor het eerst in een paar jaar heb ik weer Grote gouden bladlopers gezien:
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

Eentje was zo vriendelijk om te blijven zitten terwijl ik mijn balans probeerde te houden op 1 knie, met mijn arm leunend op mijn andere knie om op 1:1 een foto te kunnen maken. Doorklikken voor de facetten ;)
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

Gewone rode bladloper:
Gewone rode bladloper (Xylota segnis) by Ed Rendum, on Flickr

Grote narcisvlieg:
Grote narcisvlieg (Merodon equestris) by Ed Rendum, on Flickr

Hommelreus (v):
Hommelreus (Volucella bombylans var bombylans) by Ed Rendum, on Flickr
(m):
Hommelreus (Volucella bombylans var bombylans) by Ed Rendum, on Flickr
Meneer wilde ook nog wel op mijn vinger zitten (ik wou 'm aanmoedigen om iets op te schuiven maar hij stapte over op mijn vinger) maar nadat ik alles -met hem op mijn vingertop- had ingesteld voor 1:1 was 'ie het zat en vloog er op zijn gemak richting de braamstruik en weg.

Ik dacht een nieuwe zweefvlieg aan de collectie toe te voegen maar op het grote scherm zag ik dat het een Doodskopzweefvlieg was met schimmelplekken of iets dergelijks. Ziet er niet echt lekker uit:
Doodskopzweefvlieg (Myathropa florea) by Ed Rendum, on Flickr

Bladwesp (met photobombend sluipwespje er achteraan):
Bladwesp (Tenthredo atra) by Ed Rendum, on Flickr

Azuurwaterjuffer met 'lifters':
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Aardige close-up van een andere Azuurwaterjuffer:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Azuurwaterjuffer man:
Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) by Ed Rendum, on Flickr

Variabele waterjuffer:
Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum) by Ed Rendum, on Flickr

Deze Vroege glazenmaker vloog op terwijl ik door het kniehoge gras ploeterde. Gelukkig landde 'ie vlakbij in de bramen:
Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles) by Ed Rendum, on Flickr
Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles) by Ed Rendum, on Flickr

Enigszins versleten Atalanta:
Atalanta (Vanessa atalanta) by Ed Rendum, on Flickr

Kleine Vos die rustig bleef zitten voor een aantal foto's:
Kleine vos (Aglais urticae) by Ed Rendum, on Flickr

Pinksterbloemlangsprietmot (3x woordwaarde):
Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) by Ed Rendum, on Flickr
Pinksterbloemlangsprietmot (Cauchas rufimitrella) by Ed Rendum, on Flickr

See you:
Huiszebraspin (Salticus scenicus) by Ed Rendum, on Flickr
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 juni 2022 @ 18:38:45 #22
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_204944136
@EdRendum : Goeie set :Y

Even weer wat uit de backlog, een rondje Harderbos met de EOS80D en de Sigma 3.5/180mm. Licht was bij dit rondje niet denderend maar ook niet slecht. Spelbreker was wederom de wind.

De gewone distelboktorren beginnen weer bezit van het landschap te nemen. Qua scherptediepte zijn ze best wel uitdagend met die lange sprieten die alle kanten op wiebelen.

Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Bedenk eens hoe dat aanvoelt als je twee van die antennes op je hoofd hebt die net zo lang zijn als je zelf bent
Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Gewone schorpioenvlieg
Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Even tijdens de daad poseren, waar vind je dat nog
Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

En daarna gewoon met zijn tweetjes weer weglopen
Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

Hommelreus
Volucella bombylans by Ouwesok, on Flickr

Grote dansvliegen lijken dit jaar iets minder algemeen, elke keer weer blij als ik ze te pakken krijg
Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

Zijaanzicht van een schorpioenvlieg
Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Een nog jeugdige grote sabelsprinkhaan. Een ruime centimeter groot.
Tettigonia Viridissima by Ouwesok, on Flickr

Een ding waar geen Nederlandse naam voor schijnt te zijn.
Dolerus spec. by Ouwesok, on Flickr

En een wespenboktor
Plagionotus arcuatus by Ouwesok, on Flickr
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  donderdag 2 juni 2022 @ 20:43:38 #23
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_204945502
quote:
0s.gif Op donderdag 2 juni 2022 18:38 schreef Ouwesok het volgende:
@:EdRendum : Goeie set :Y

Even weer wat uit de backlog, een rondje Harderbos met de EOS80D en de Sigma 3.5/180mm. Licht was bij dit rondje niet denderend maar ook niet slecht. Spelbreker was wederom de wind.

De gewone distelboktorren beginnen weer bezit van het landschap te nemen. Qua scherptediepte zijn ze best wel uitdagend met die lange sprieten die alle kanten op wiebelen.

[ link | afbeelding ]Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Bedenk eens hoe dat aanvoelt als je twee van die antennes op je hoofd hebt die net zo lang zijn als je zelf bent
[ link | afbeelding ]Agapanthia villosoviridescens by Ouwesok, on Flickr

Gewone schorpioenvlieg
[ link | afbeelding ]Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Even tijdens de daad poseren, waar vind je dat nog
[ link | afbeelding ]Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

En daarna gewoon met zijn tweetjes weer weglopen
[ link | afbeelding ]Coreus marginatus by Ouwesok, on Flickr

Hommelreus
[ link | afbeelding ]Volucella bombylans by Ouwesok, on Flickr

Grote dansvliegen lijken dit jaar iets minder algemeen, elke keer weer blij als ik ze te pakken krijg
[ link | afbeelding ]Empis tessellata by Ouwesok, on Flickr

Zijaanzicht van een schorpioenvlieg
[ link | afbeelding ]Panorpa communis by Ouwesok, on Flickr

Een nog jeugdige grote sabelsprinkhaan. Een ruime centimeter groot.
[ link | afbeelding ]Tettigonia Viridissima by Ouwesok, on Flickr

Een ding waar geen Nederlandse naam voor schijnt te zijn.
[ link | afbeelding ]Dolerus spec. by Ouwesok, on Flickr

En een wespenboktor
[ link | afbeelding ]Plagionotus arcuatus by Ouwesok, on Flickr
Ook een erg mooie set! :Y

Die Dolerus zou ik gewoon "Bladwesp (Dolerus spec)" noemen in mijn collectie. Zeker omdat de specifieke soort niet bekend is hou ik het in die gevallen algemeen :)
  dinsdag 21 juni 2022 @ 17:11:02 #24
337645 EdRendum
willekeurig persoon
pi_205111997
Een aantal weken geleden kwam ik op Te Werve twee parende Bloedrode bladlopers tegen terwijl ik achter een Grote gouden bladloper aan zat:

Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr
Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr
Bloedrode bladloper (Brachypalpoides lentus) by Ed Rendum, on Flickr

Ik had deze soort nog niet eerder gezien (en sindsdien ook niet meer), dus ik was erg blij deze aan de collectie te kunnen toevoegen :)

De Grote gouden bladloper:
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr
Grote gouden bladloper (Xylota sylvarum) by Ed Rendum, on Flickr

FF doorklikken voor volle resolutie. Alles geschoten met de EOS RP, EF 100mm F/2.8L Macro IS USM, SpeedLite EL-11 en PBv1.0.
pi_205240924
Het hoort niet zo, ik weet het. Scherpstelpunt is verkeerd. Maar soms levert dat toch wel iets leuks op.



De nadruk ligt nu imho waar hij hoort te liggen.


(Zo hoort het, maar vinnik minder spannend)

Terwijl ik dit post is de laatste disteldoorn nog niet uit mijn benen... Mijn oude locatie (eerder gepost) is gemaaid. Alleen gras<5 cm. Ben wat verder de Gelderse Poort in geweest, en daar zit het veld waar bovengenoemde foto's genomen zijn. Ongeveer 200 x 200 meter met hoofdzakelijk distels, schermbloemen en St. Janskruid. Begroeiingshoogte is ongeveer 1.50 meter, en dat maakt het veel makkelijker om dichterbij te komen. Alleen moet je dus -in je korte broek- door dat distelveld heen. Deze vlinder liet mij binnen de 30 cm komen, en dat is voor het eerst. En op dat moment let je ook minder op de doorns in je benen. Toen ik eruit kwam, moest ik eerst met een zakmes diverse doorns uit kleding trekken, en even later bleek dat ik op diverse plekken afgebroken doorns in de huid had zitten. (nee, geen macro's van genomen)

Helaas merk ik in de Rijn-delta nog veel schade van de overstroming van vorig jaar juli. Plekken die toen bijzonder waren, zijn nu gras met lage vegetatie.

Overigens zijn beide foto's niet gecropped: gewoon 24 megapixel.
_-L'avenir est déja là
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')