quote:
"The Year of Eating Dangerously" is een verslag van Tom Parker-Bowles' (Ja, de zoon van Camilla Parker-Bowles) wereldwijde odyssee op zoek naar culinaire extremen. Verveeld door de steeds meer gehomogeniseerde gerechten van de supermarkten en charismatische etablissementen in het Verenigd Koninkrijk, gaat hij op zoek naar de meest exotische gerechten van over de hele wereld - de eetbare producten van het landschap en de geschiedenis, gevormd door volken en culturen die totaal verschillen van de onze, en die nu volledig dreigen te verdwijnen.
Allemaal beschouwd als voedsel door miljoenen mensen over de hele wereld. En allemaal objecten van grote fascinatie voor Tom Parker Bowles, een voedseljournalist die opgroeide met het eten van zijn moeders aanzienlijk veiliger gebraden kip, shepherd's pie en mushy peas. Geïntrigeerd door de voedselfobieën van twee vrienden, raakte Parker Bowles geïnspireerd om de culturele verschillen te onderzoeken die ervoor zorgen dat sommige etenswaren verboden of "gevaarlijk" zijn in de cultuur waarin hij opgroeide, terwijl ze in andere culturen worden gezien als verrukkelijke delicatessen. Zo begon een odyssee van een jaar door Azië, Europa en Amerika, op zoek naar 's werelds meest opwindende, angstaanjagende en vreemde gerechten.
Gepassioneerd door lokaal voedsel en het behoud van culinaire culturen, is dit een onderwerp dat Tom na aan het hart ligt, omdat hij op zoek gaat naar de verbanden tussen thuis, voedsel en geluk. Van de gevaren van elvers uit het Westland en de Franse zangvogels die het summum van bedreigde gastronomie vormen tot de Masai-krijgers en hun bloederige feesten: "The Year of Eating Dangerously" is een fantastisch geschreven, buitengewoon grappig en vaak provocerend boek dat je het water meestal in de mond zal doen lopen.