quote:Het federaal voedselagentschap (FAVV) roept op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. Het gaat onder meer om Kinder Surpise en Kinder Mini Eggs. Deze chocoladeproducten zijn erg populair, zeker nu Pasen in aantocht is. “Maar ze worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in Europa”, zo luidt het.
Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden bij Ferrero te Aarlen: Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum tussen 11/07/22 en 7/10/22, -Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22, Schoko-Bons met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22 en Kinder Mini Eggs met een vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22. Consumenten die deze producten in hun bezit hebben, worden met aandrang gevraagd om de producten niet te consumeren.
Deze producten zijn populair bij jonge kinderen. Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd.
Volgens Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, gaat het om uitbraken in een zestal landen. Om welke landen het gaat, werd niet meegedeeld.
Koorts, buikkrampen, diarree
In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan de uitbraak, zegt het FAVV. “Er zijn wel al enkele verdachte gevallen”, zegt Bonte. “Maar het is nog niet zeker of ze in verband kunnen worden gebracht met die producten. Er worden nu samen met Sciensano analyses uitgevoerd.”
In het Verenigd Koninkrijk worden alvast 63 salmonella-infecties gelinkt aan de chocolade producten, zo meldt het nieuwsagentschap Reuters. Het gaat vooral om kinderen onder de vijf jaar.
Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd die een behandeling kan opstarten. De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen, zegt Helene Bonte nog.
Dat eet je toch niet opquote:Op maandag 4 april 2022 21:40 schreef Magister_Artium het volgende:
En ik verheugde me nog zo op een speeltje...
In een tosti?quote:Op maandag 4 april 2022 21:42 schreef Marsenal het volgende:
Je moet ze ook gewoon goed aan beide kanten bakken voordat je ze eet.
Die eieren worden allang niet meer gemaakt voor kinderen. Er schuilt een hele marketingstrategie achter die gericht is op verzamelaars.quote:
Bedankt voor de tip.quote:Op maandag 4 april 2022 21:38 schreef maily het volgende:
Voedselgenootschap: "Eet voorlopig geen eitjes van Kinder Surprise
[..]
Je kunt ze ook los kopen op easytoys.nlquote:Op maandag 4 april 2022 21:40 schreef Magister_Artium het volgende:
En ik verheugde me nog zo op een speeltje...
Geweldige docu, af en toe denk je: Word ik nou in de maling genomenquote:Op maandag 4 april 2022 22:14 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Die eieren worden allang niet meer gemaakt voor kinderen. Er schuilt een hele marketingstrategie achter die gericht is op verzamelaars.
Check deze docu..
https://www.2doc.nl/docum(...)oete-verleiding.html
Ik spaarde deze ruim 30 jaar geleden als tienerquote:Op maandag 4 april 2022 22:14 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Die eieren worden allang niet meer gemaakt voor kinderen. Er schuilt een hele marketingstrategie achter die gericht is op verzamelaars.
Check deze docu..
https://www.2doc.nl/docum(...)oete-verleiding.html
Bedenk iets verzamelbaars en er is een groep 50 jarige mannen die er dol van wordtquote:Op maandag 4 april 2022 22:14 schreef Toine51 het volgende:
[..]
Die eieren worden allang niet meer gemaakt voor kinderen. Er schuilt een hele marketingstrategie achter die gericht is op verzamelaars.
Check deze docu..
https://www.2doc.nl/docum(...)oete-verleiding.html
Lekker verhaal weer, doei kindersurprise eieren.quote:Op donderdag 7 april 2022 22:39 schreef Aether het volgende:
Chocoladefabrikant Ferrero ontdekte salmonellabesmetting al in december
https://nos.nl/l/2424297
Chocoladefabrikant Ferrero heeft al op 15 december een salmonellabesmetting ontdekt in zijn vestiging in het Belgische Aarlen. Die zat op een filter van tanks met grondstoffen voor de chocoladeproducten, zo is te lezen in een persbericht.
Na die ontdekking besloot Ferrero de materialen en chocoladeproducten die op dat moment in de fabriek waren, niet te leveren. Ook werd het filter met de besmetting verwijderd en is de controle op de eindproducten "verhoogd", aldus Ferrero.
Maar het Italiaanse bedrijf gaat niet in op de vraag hoe het dan kan dat tientallen mensen in heel Europa een salmonellabesmetting hebben gekregen na het eten van chocolade uit de Belgische fabriek. De zaak wordt nog verder onderzocht, aldus Ferrero. Voor dit onderzoek werkt de fabrikant samen met voedsel- en warenautoriteiten.
Ook in Nederland geleverd
Gisteren riep Ferrero uit voorzorg verschillende chocoladeproducten, zoals de bekende Kindersurprises, terug vanwege meer dan honderd meldingen van salmonellabesmettingen. Die besmettingen zijn mogelijk gerelateerd aan de chocolade uit de fabriek in Aarlen, maar dat wordt nog onderzocht.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC zijn er in totaal 134 meldingen, voornamelijk van jonge kinderen, die met de bacterie besmet zijn geraakt. De eerste melding was op 7 januari in het Verenigd Koninkrijk, een kleine maand dus nadat de bacterie in Aarlen werd ontdekt.
De bewuste Ferrero-producten zijn ook in Nederland geleverd. Toezichthouder NVWA waarschuwt consumenten dan ook om die niet te eten. De NVWA ziet er ook op toe dat de producten uit de schappen van supermarkten worden gehaald. In Nederland zijn tot dusver twee kinderen besmet geraakt met de bacterie.
Bron: De Standaardquote:Federaal Voedselagentschap sluit Ferrero-fabriek in Aarlen en roept alle Kinder-producten terug
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de fabriek van Ferrero in Aarlen stilgelegd. Tegelijk laat het alle Kinder-producten terugroepen die in de Belgische fabriek werden geproduceerd.
Het FAVV heeft de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen ingetrokken nadat is gebleken dat het bedrijf niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor zijn onderzoek. Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder teruggeroepen. Het gaat om alle producten van het type Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons, ongeacht hun lotnummer of vervaldatum. Het FAVV vraagt de distributiebedrijven om die producten uit hun rekken te halen.
Sinds enkele weken zijn er verschillende gevallen van salmonella gemeld in Europa. Eind maart werd een link vermoed tussen deze besmettingen en de fabriek in Aarlen. Later werd de link bevestigd. Sindsdien voert het FAVV een grondig onderzoek. Op basis van de vaststellingen en bij gebrek aan volledige informatie trekt het Voedselagentschap de toelating van de productiesite van Ferrero in Aarlen in. Het volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt op en zal de heropening van de fabriek pas toelaten als Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft.
‘Geen lichtvaardig besluit’
Het FAVV roept consumenten op om hun Kinder-producten niet meer te consumeren en eist ook dat Ferrero zijn klantvriendelijkheid op punt stelt. Consumenten die met vragen zitten, kunnen het zich wenden tot de klantendienst van Ferrero via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of 0800 21042. Voogdijminister David Clarinval (MR) is tevreden. ‘Een dergelijk besluit wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken het noodzakelijk. De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit worden verwaarloosd.’
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |