FOK!forum / Culinesse à gogo / Opzoek naar een goed merk messen?
Noberzondag 3 april 2022 @ 22:18
Ik heb een messenblok waarvan de kartelmessen beginnen te roesten dus ik zoek wat nieuws.

Ik heb echter geen idee wat degelijke betaalbare merken zijn.

Graag advies.
kanovinniezondag 3 april 2022 @ 22:24
Moet het goed of betaalbaar zijn?

En wat is betaalbaar?
highenderzondag 3 april 2022 @ 22:32
https://www.musashihamono.com/

SPOILER
Logo003_7182f666-9223-4985-94a3-85c31da9eaa0.jpg?v=1598449453
111210zondag 3 april 2022 @ 22:33
Wustof heeft prima betaalbare kartelmesjes en de bekende messen van robert herder (molenmes) zijn ook goed.

Maar voor beide geldt dat zodra je ze in de vaatwasser doet ze uiteindelijk ook gaan roesten en bot worden.

Als je ze in de vaatwasser doet zou ik gewoon eens in de 2 jaar ikea messen kopen en dan weer vervangen.

Molenmes zijn volgens mij alleen kleine mesjes trouwens.
Raw85zondag 3 april 2022 @ 22:38
Misschien is het sparen via die Albert Heijn-actie wat? Zeker als je daar toch je gebruikelijke boodschappen al doet heb je zo een aantal prima messen bij elkaar gespaard.
qajariaqzondag 3 april 2022 @ 22:40
Of kijk eens kijk de Hema of Blokker. Een duur mes gaat alleen maar eerder roesten en heeft veel meer onderhoud nodig. Voor huis, tuin en vooral keuken gebruik voldoet een koksmess van 1 of 2 tientjes net zo goed natuurlijk.
Sorellazondag 3 april 2022 @ 22:41
De sabatier messen zijn best wel goed, en nu met messenzegels bij de appie voor een prikkie te koop.

Ik heb sabatier messen van denk 25 jaar oud die nog prima hun werk doen.
slavelooszondag 3 april 2022 @ 22:46
Ben erg tevreden met opinel messen. Niet super duur en vlijmscherp
#ANONIEMzondag 3 april 2022 @ 23:18
Laguiole?
Jan_Onderwatermaandag 4 april 2022 @ 08:39
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2022 22:41 schreef Sorella het volgende:
De sabatier messen zijn best wel goed, en nu met messenzegels bij de appie voor een prikkie te koop.

Ik heb sabatier messen van denk 25 jaar oud die nog prima hun werk doen.
Sabatier is geen fabrikant of merknaam
Er is veel troep op de markt onder de naam Sabatier.
Er zijn ook excellente messen met Sabatier er op.
Dus als je ergens goedkope aanbieding ziet met Sabatier, pas op!
Jan_Onderwatermaandag 4 april 2022 @ 08:44
quote:
1s.gif Op zondag 3 april 2022 22:18 schreef Nober het volgende:
Ik heb een messenblok waarvan de kartelmessen beginnen te roesten dus ik zoek wat nieuws.

Ik heb echter geen idee wat degelijke betaalbare merken zijn.

Graag advies.
Hoeveel geld wil je uitgeven? Waar ben je precies naar op zoek? Beter 1 goed koksmes dan een blok met meuk is mijn advies.
Merken als Zwilling, Wusthoff, WMF maken prima koksmessen, De messen van Victorinox vind je in (bijna) iedere slagerij
Sapstengelmaandag 4 april 2022 @ 08:52
quote:
1s.gif Op zondag 3 april 2022 22:33 schreef 111210 het volgende:
Wustof heeft prima betaalbare kartelmesjes en de bekende messen van robert herder (molenmes) zijn ook goed.

Maar voor beide geldt dat zodra je ze in de vaatwasser doet ze uiteindelijk ook gaan roesten en bot worden.

Als je ze in de vaatwasser doet zou ik gewoon eens in de 2 jaar ikea messen kopen en dan weer vervangen.

Molenmes zijn volgens mij alleen kleine mesjes trouwens.
Allebei prima merken inderdaad. Let wel op dat molenmesjes er zowel in roestend als in rvs zijn. Verder idd nooit messen in de vaatwasser als je wil dat ze langer meegaan.
Jan_Onderwatermaandag 4 april 2022 @ 09:06
De molenmesjes, van Robert Herder, zijn geweldig, ze roesten maar zijn ook de scherpste mesjes, en ze houden zichzelf scherp door hoe ze geslepen zijn en de kristalstructuur van het staal
Wereldgozermaandag 4 april 2022 @ 10:06
@Bart.Messen

@Sfancta
Bart.Messenmaandag 4 april 2022 @ 10:32
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2022 10:06 schreef Wereldgozer het volgende:
@:bart.messen

@:sfancta
Oh jeej dit is een serieus subforum. Laat ik me maar inhouden. ;)
111210maandag 4 april 2022 @ 11:11
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2022 22:41 schreef Sorella het volgende:
De sabatier messen zijn best wel goed, en nu met messenzegels bij de appie voor een prikkie te koop.

Ik heb sabatier messen van denk 25 jaar oud die nog prima hun werk doen.
Probleem is wel dat “sabatier” geen beschermde naam is. Er is dus veel goedkope chinese rommel op de markt waar sabatier op staat.

Je hebt dus de originele sabatier messen uit frankrijk en heel veel andere messen met diezelfde naam en nog wat ervoor of er achter geschreven.

Als je iig een “sabatier” mes van 20,- vind dan weet je zeker dat het uit china komt.


Hier staat wat uitleg
https://www.knivesandtool(...)ier-keukenmessen.htm
sirdanilotmaandag 4 april 2022 @ 16:00
Men zegt altijd dat scherpe messen het allerbelangrijkste zijn in de keuken.

Nou ik kook mijn hele leven lang al met botte mensen (nou ja snijden dus). Onze messen waren altijd zo bot als een honkbalknuppel.

Ik heb wel eens dure messen gekocht, maar ik weet niet hoe je een klassiek aanzetstaal gebruikt. Nee ook niet als ik een youtube filmpje bekijk van hoe het moet. Ik probeerde het eens en toen zei mijn huisgenoot van hou toch op je maakt het alleen nog botter dan dat het al is.

Ik heb ook zo een 'whet stone' gekocht maar daar krijg ik ze dus ook niet scherp mee. Ja, regelmatig youtube filmpjes bekeken van hoe dat werkt maar ik krijg het absoluut niet voor mekaar.

Alleen voor vis fileren is het echt van levensbelang dat het vlijmscherp is en dat kan je ook gewoon door de visboer laten doen.

Dus als ik jou was zou ik gewoon de goedkope messen van de ikea kopen.
Nobermaandag 4 april 2022 @ 16:06
quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2022 22:24 schreef kanovinnie het volgende:
Moet het goed of betaalbaar zijn?

En wat is betaalbaar?
Beide.

50-100 euro voor een messenblok?

BK bijvoorbeeld?
https://www.blokker.nl/bk(...)3-delig/1182263.html
Red_85maandag 4 april 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 09:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
De molenmesjes, van Robert Herder, zijn geweldig, ze roesten maar zijn ook de scherpste mesjes, en ze houden zichzelf scherp door hoe ze geslepen zijn en de kristalstructuur van het staal
Dit. Robert Herder is fantastisch.

Super hard en blijvend scherp. Dat roesten valt ook mee.
Heb nu iets meer dan 10 jaar een 1922 koksmes welke eens in de 2 maanden langs een wetsteentje haal en dan weer een als nieuw snijdt. Voor de rest heb ik over de jaren een set bij elkaar gesprokkeld uit uitverkopen. Heb dus naast die 1922 een vleesmes, broodmes, schilmes, dunschiller, buckels en een speciaal kaasmes.
Niet normaal spul dat. En nee ik krijg er geen geld voor.

@Pietverdriet was hier ook lyrisch over.
Red_85maandag 4 april 2022 @ 16:31
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 16:00 schreef sirdanilot het volgende:
Men zegt altijd dat scherpe messen het allerbelangrijkste zijn in de keuken.

Nou ik kook mijn hele leven lang al met botte mensen (nou ja snijden dus). Onze messen waren altijd zo bot als een honkbalknuppel.

Ik heb wel eens dure messen gekocht, maar ik weet niet hoe je een klassiek aanzetstaal gebruikt. Nee ook niet als ik een youtube filmpje bekijk van hoe het moet. Ik probeerde het eens en toen zei mijn huisgenoot van hou toch op je maakt het alleen nog botter dan dat het al is.

Ik heb ook zo een 'whet stone' gekocht maar daar krijg ik ze dus ook niet scherp mee. Ja, regelmatig youtube filmpjes bekeken van hoe dat werkt maar ik krijg het absoluut niet voor mekaar.

Alleen voor vis fileren is het echt van levensbelang dat het vlijmscherp is en dat kan je ook gewoon door de visboer laten doen.

Dus als ik jou was zou ik gewoon de goedkope messen van de ikea kopen.
Ik heb er persoonlijk een andere mening over. Heb een teringhekel aan botte messen. Altijd meer kracht dan nodig met van allerlei kutresultaten als gevolg.
sirdanilotmaandag 4 april 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 16:31 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Ik heb er persoonlijk een andere mening over. Heb een teringhekel aan botte messen. Altijd meer kracht dan nodig met van allerlei kutresultaten als gevolg.
Nou ja als jij goed weet hoe je die dingen slijpt, waarom niet.

Mij lukt het gewoonweg niet om het te slijpen/ aan te zetten.
Red_85maandag 4 april 2022 @ 16:46
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 16:42 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Nou ja als jij goed weet hoe je die dingen slijpt, waarom niet.

Mij lukt het gewoonweg niet om het te slijpen/ aan te zetten.
Dat is wat anders.
Lienekienmaandag 4 april 2022 @ 16:48
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2022 16:06 schreef Nober het volgende:

[..]
Beide.

50-100 euro voor een messenblok?

BK bijvoorbeeld?
https://www.blokker.nl/bk(...)3-delig/1182263.html
Ik zou daar niet al te hoge verwachtingen van hebben.
Jan_Onderwatermaandag 4 april 2022 @ 17:17
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2022 16:06 schreef Nober het volgende:

[..]
Beide.

50-100 euro voor een messenblok?

BK bijvoorbeeld?
https://www.blokker.nl/bk(...)3-delig/1182263.html
Koop liever 1 echt goed mes ipv een Blok met China prut.
kanovinniemaandag 4 april 2022 @ 17:30
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2022 16:06 schreef Nober het volgende:

[..]
Beide.

50-100 euro voor een messenblok?

BK bijvoorbeeld?
https://www.blokker.nl/bk(...)3-delig/1182263.html
Waarom zou je een messenblok met 7 steakmessen kopen?

Ik heb een aardappelschilmesje, koksmes en kartelmes. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik iets mis. Hooguit een fileermes voor vis, maar dat doe ik praktisch nooit.
111210maandag 4 april 2022 @ 18:16
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 16:42 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Nou ja als jij goed weet hoe je die dingen slijpt, waarom niet.

Mij lukt het gewoonweg niet om het te slijpen/ aan te zetten.
Aanzetten en slijpen zijn 2 verschillende dingen. Aanzetten doe je om haakjes of bramen recht te zetten. Slijpen doe je echt door een stuk van het mes weg te slijpen en zo dus scherper te maken.

Als mijn messen bot worden krijg ik er op geen normale manier een tomaat mee doorsneden. Weet niet hoe jij dat doet met botte messen?
Seeburg54maandag 4 april 2022 @ 18:18
Messen van het merk Deik zijn goed en nog betaalbaar ook.
Glider76maandag 4 april 2022 @ 19:05
Messen van Ikea zijn best goed. verder heb ik ook 2 messen van Global.

Maar net ook wat schilmesjes van de action gehaald. Die gooi je gewoon weg na en jaar of wat.

vooral niet teveel messen kopen. Eigenlijk heb je maar 1 koksmes nodig en nog wat kleine.
Red_85maandag 4 april 2022 @ 21:42
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 19:05 schreef Glider76 het volgende:
Messen van Ikea zijn best goed. verder heb ik ook 2 messen van Global.

Maar net ook wat schilmesjes van de action gehaald. Die gooi je gewoon weg na en jaar of wat.

vooral niet teveel messen kopen. Eigenlijk heb je maar 1 koksmes nodig en nog wat kleine.
Schilmes, koksmes, broodmes.

Rest is luxe.
sirdanilotmaandag 4 april 2022 @ 22:34
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 18:16 schreef 111210 het volgende:

[..]
Aanzetten en slijpen zijn 2 verschillende dingen. Aanzetten doe je om haakjes of bramen recht te zetten. Slijpen doe je echt door een stuk van het mes weg te slijpen en zo dus scherper te maken.

Als mijn messen bot worden krijg ik er op geen normale manier een tomaat mee doorsneden. Weet niet hoe jij dat doet met botte messen?
gewoon hakken
Lienekienmaandag 4 april 2022 @ 23:06
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 22:34 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
gewoon hakken
https://www.knivesandtool(...)er-peeling-knife.htm

Ik neem zo’n mesje zelfs mee op vakantie omdat in alle vakantiehuizen de messen natuurlijk bot zijn. Ik gebruik het dagelijks en het is al minstens 10 jaar oud. Af en toe langs een aanzetstaal of onderkant van een mok en hij snijdt weer uien en tomaten alsof je boter snijdt.
sirdanilotmaandag 4 april 2022 @ 23:11
quote:
1s.gif Op maandag 4 april 2022 23:06 schreef Lienekien het volgende:

[..]
https://www.knivesandtool(...)er-peeling-knife.htm

Ik neem zo’n mesje zelfs mee op vakantie omdat in alle vakantiehuizen de messen natuurlijk bot zijn. Ik gebruik het dagelijks en het is al minstens 10 jaar oud. Af en toe langs een aanzetstaal of onderkant van een mok en hij snijdt weer uien en tomaten alsof je boter snijdt.
Goede tip, ben momenteel aan het sparen maar als het ervanaf kan ga ik die msschien kopen
Thaddeusdinsdag 5 april 2022 @ 12:03
Heb zelf een Rvs messenset van Villeroy en Bosch:

https://www.bol.com/nl/p/(...)lshare_pdp_iphoneapp

Erg tevreden over.
Jan_Onderwaterdinsdag 5 april 2022 @ 14:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 april 2022 12:03 schreef Thaddeus het volgende:
Heb zelf een Rvs messenset van Villeroy en Bosch:

https://www.bol.com/nl/p/(...)lshare_pdp_iphoneapp

Erg tevreden over.
Je linkje gaat naar een Chinees setje van 5 tientjes.
Watuntrikwoensdag 6 april 2022 @ 11:16
Voor huis tuin en keuken gebruik, dus wanneer je niet als een professional 15 kilo uien, wortels en prei etc. p/d hoeft te snijden. Dan is dat Vleesmes van huismerk AH voor ¤ 7,- meer dan afdoende. :) Volgens mij is het van Zwilling... Het roest niet en is gemakkelijk te slijpen. Ik heb dat ding al jaren en niets te klagen... Ok!? Het is niet fancy en je maakt er niet de blits mee en je zult niemand horen zeggen "Oh wat mooi" maar het snijd alles wat je maar wil snijden zolang je het maar scherp houd.

En een mes is scherp wanneer je er een overrijpe tomaat mee kunt snijden zonder het te pletten. Scherper hoef het niet te zijn.

Het is het slijpen wat je even onder de knie moet krijgen, snap je hier eenmaal wat je doet dan is het minder dan een minuut werk om een mes goed scherp te houden.

Om te snappen waar je mee bezig bent zul je beetje moeten verdiepen in de snede van het aangekochte mes. Zoals de (goede) duurdere segment Japanse stijl messen zijn doorgaans geslepen met 30°. Geslepen op korrel 3000 en dan nog even gestropt en zo scherp dat je er mee kunt scheren. Fijn en ook stoer!? Maar het is een keukenmes en geen scheermes. :') Maar hoe fijner de snede hoe kwetsbaarder en hoe eerder weer bot. En vergt enige voorzichtigheid hoe te gebruiken en wat te snijden. Zoiets als schrapen over de snijplank om iets van de plank op te rapen is voor deze messen geen goede gewoonte, je maakt ze zo sneller bot. Ook niet bepaald geschikt voor harde producten te snijden, dus uit de buurt van knoken blijven etc.

De Europese stijl keukenmessen (zoals Opinel) zijn doorgaans geslepen met 40°, geen scheermes, maar kan je alsnog een vingertje kosten wanneer je niet voorzichtig bent. Vanwege de grotere hoek in de snede zijn ze ook wat duurzamer en minder snel bot.

Daarnaast kan een mes een Convex of rechte snede hebben. De dure (beste) jongens zijn vaak convex geslepen. Een techniek die lastig is te leren. Een rechte snede Scandi genoemd is het makkelijkst en recht toe recht aan.

Wil je de meest duurzame allround snede waar je ook beetje fatsoenlijk me kunt hakken kun je het best rond de scandi van 45° slijpen.

Bij het slijpen moet je de hoek door 2 delen, snede van 30° is slijphoek van 15° per zijde. Enz.

Om lang verhaal kort te houden, wanneer je dus een mes koopt hoe goedkoop of duur dan ook zoek dan ook op of vraag welke snede en welke hoek is toegepast en houd deze hoek aan bij het na slijpen. Verander je de originele hoek dan verneuk je het mes en krijg jet het zo snel niet meer scherp of wordt weer sneller bot en zul je helemaal opnieuw moeten beginnen en dan ben je wel uurtje of langer zoet.

Heb je geen zin in al dat gedoe, geneuzel en stoer zijn zoals uit het losse polsje leren slijpen op een wetsteen en met scheermesjes in de keuken te staan... Koop dan een mes met rechte snede en een goede kwaliteit doortrek slijper, hiermee slijp je Scandi en die zijn verkrijgbaar in verschillende hoeken of zelfs gecombineerd. En gebruik dan de slijphoek waarmee het mes af fabriek geslepen is.

Het handigste is natuurlijk dat je alle messen die je gebruikt met dezelfde hoek slijpt. Dan hoef je niet bij elk mes na te denken hoe zat het bij deze ook alweer?

De Lansky BladeMedic is daar een fijn slijpertje voor. Kun je alles mee slijpen, keukenmes, broodmes, zakmes. Je kunt het in de lade leggen en in je broekzak meenemen. Het slijpt op 45° (22,5° dus) een allround snede die best lang scherp blijft.
https://www.knivesandtool(...)dic-slijpsysteem.htm

Zoek bij interesse het Youtube filmpje op waarin wordt uitgelegd hoe en wat... Kind doet de was, wanneer het na het slijpen nog wat vingers overhoud dan. :')

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 06-04-2022 11:30:57 ]
sirdanilotwoensdag 6 april 2022 @ 12:16
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2022 11:16 schreef Watuntrik het volgende:


Het is het slijpen wat je even onder de knie moet krijgen, snap je hier eenmaal wat je doet dan is het minder dan een minuut werk om een mes goed scherp te houden.

En dit lukt me dus niet. Vaak zat geprobeerd en ook vaak zat youtube filmpjes gekeken.
Lienekienwoensdag 6 april 2022 @ 12:26
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2022 12:16 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
En dit lukt me dus niet. Vaak zat geprobeerd en ook vaak zat youtube filmpjes gekeken.
Slijpen is wat anders dan langs een aanzetstaal halen.
Watuntrikwoensdag 6 april 2022 @ 12:30
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2022 12:16 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
En dit lukt me dus niet. Vaak zat geprobeerd en ook vaak zat youtube filmpjes gekeken.
Wat doe je dan, uit de hand slijpen op een wetsteen? Dat is ook best lastig te leren, het vergt een stabiele vaste hand om dezelfde hoek aan te houden over de gehele lengte van het lemmet. En zo als ik al aangaf je hoort de hoek te weten waarmee het mes in de fabriek is geslepen. Verander je die hoek dan moet je door blijven slijpen totdat de snede weer geheel hetzelfde is afhankelijk van de dikte van het lemmet. Heb je bv een hoek van 40° af fabriek en je gaat die op 30° slijpen en je slijpt niet goed door, dan slijp je niet de gehele snede maar slechts het uiterste puntje en een geknikte hoek. Heb je eenmaal die fout gemaakt dan zul je helemaal door moeten en dan of terug naar 30° of door met 40° tot je over de gehele dikte 1 rechte hoek hebt. En dan ga je met grove korrel naar de correcte basis en in dezelfde hoek met fijne korrel afwerken. Wil je rete scherp dan nog even stroppen om de braam weg te halen.

Heb je messen met verschillende snedes dan is voor de hobbyist en de meest gangbare messen de Worksharp tool erg handig en effectief. Hiermee kun je de gewenste hoek instellen per graden en blijft stabiel.
58608_09DX164-01.jpg

Heb je messen met een lemmet langer dan 20 of 30cm moet je de grotere broer hebben. Die vind je ook wel op eBay voor redelijke prijs.

Volledig uit de hand slijpen op gevoel is veel en lang oefenen. :) En dat doe je niet met goeie messen want dat is zonde. Houd het goedkoop dan.

[ Bericht 1% gewijzigd door Watuntrik op 06-04-2022 12:38:11 ]
sirdanilotwoensdag 6 april 2022 @ 12:42
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2022 12:30 schreef Watuntrik het volgende:

[..]
Wat doe je dan, uit de hand slijpen op een wetsteen? Dat is ook best lastig te leren, het vergt een stabiele vaste hand om dezelfde hoek aan te houden over de gehele lengte van het lemmet. En zo als ik al aangaf je hoort de hoek te weten waarmee het mes in de fabriek is geslepen. Verander je die hoek dan moet je door blijven slijpen totdat de snede weer geheel hetzelfde is afhankelijk van de dikte van het lemmet. Heb je bv een hoek van 40° af fabriek en je gaat die op 30° slijpen en je slijpt niet goed door, dan slijp je niet de gehele snede maar slechts het uiterste puntje en een geknikte hoek. Heb je eenmaal die fout gemaakt dan zul je helemaal door moeten en dan of terug naar 30° of door met 40° tot je over de gehele dikte 1 rechte hoek hebt. En dan ga je met grove korrel naar de correcte basis en in dezelfde hoek met fijne korrel afwerken. Wil je rete scherp dan nog even stroppen om de braam weg te halen.

Heb je messen met verschillende snedes dan is voor de hobbyist en de meest gangbare messen de Worksharp tool erg handig en effectief. Hiermee kun je de gewenste hoek instellen per graden en blijft stabiel.
[ afbeelding ]

Heb je messen met een lemmet langer dan 20 of 30cm moet je de grotere broer hebben. Die vind je ook wel op eBay voor redelijke prijs.

Volledig uit de hand slijpen op gevoel is veel en lang oefenen. :) En dat doe je niet met goeie messen want dat is zonde. Houd het goedkoop dan.
Nou kijk eens aan zo een tool moet ik hebben.

Helaas ben ik hard aan het sparen maar anders had ik hem meteen besteld.

Dank
THEFXRdinsdag 19 april 2022 @ 21:48
Thaise Kiwi messen, tussen de 3 en 15 euro per mes bij de meeste toko's
https://www.asianfoodlovers.nl/catalogsearch/result/?q=kiwi
zijn gewoon te slijpen met een doorhaler.
Marsenaldinsdag 19 april 2022 @ 21:58
quote:
0s.gif Op maandag 4 april 2022 16:42 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Nou ja als jij goed weet hoe je die dingen slijpt, waarom niet.

Mij lukt het gewoonweg niet om het te slijpen/ aan te zetten.
Vraag je lokale slager of een beetje profi kok of hij het je een keertje kan laten zien, 5 minuten tijd om de beweging even te voelen en je hebt de rest van je leven een nuttige vaardigheid 14.gif
THEFXRdinsdag 19 april 2022 @ 22:01
quote:
0s.gif Op woensdag 6 april 2022 12:42 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
Nou kijk eens aan zo een tool moet ik hebben.

Helaas ben ik hard aan het sparen maar anders had ik hem meteen besteld.

Dank
je hebt ook nog deze met instelbare hoek
https://nl.aliexpress.com(...)gatewayAdapt=glo2nld
sirdanilotwoensdag 20 april 2022 @ 14:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 april 2022 22:01 schreef THEFXR het volgende:

[..]
je hebt ook nog deze met instelbare hoek
https://nl.aliexpress.com(...)gatewayAdapt=glo2nld
Besteld ! *O*