abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_202757920
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!

Game on!
pi_202760129
Oeps, dank je wel voor nieuwe topic openen. Ik had niet gezien dat ik laatste post had...
pi_202862281
Het worden helmaal geen oliebollen bakken dit jaar....niemand in de familie/vrienden kring wil...
Om nou maar 6 oliebollen te maken... :')

O, de bollen van den Hartog waren wel lekker, maar ik vind ze die ik zelf maak toch lekkerder :9
pi_202862351
Ik heb nog een hoop amandelspijs over van de kerststollen. Ga dit jaar eens proberen oliebollen met spijs te bakken :)
  Moderator vrijdag 31 december 2021 @ 11:20:23 #5
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_202954372
Is hier vandaag nog niet gepost? :(

Ik zal inmiddels halverwege de emmer beslag (1kg bloem) voor naturel zijn. Straks nog zo'n zelfde hoeveelheid met rozijnen.

Ben nog steeds blij het mijn pan met 3,5 kW vermogen.10 liter olie er in en ik kan zo 12 lepels beslag er in gooien, de temperatuur blijft constant _O_
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 31 december 2021 @ 12:17:15 #6
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_202955575
Beslag aan het draaien op het moment
pi_202961757
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 12:17 schreef qltel het volgende:
Beslag aan het draaien op het moment
En?
pi_202961786
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 31 december 2021 @ 16:44:15 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_202962747
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:06 schreef -Sigaartje het volgende:

[..]
En?
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.

Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.
pi_202962955
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:44 schreef qltel het volgende:

[..]
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.

Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.
Da's nu juist de charme, allerlei leuke beestjes :)

pi_202963038
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:44 schreef qltel het volgende:

[..]
Smaakt weer prima. Ik ben net klaar met bakken. Beslag heeft alles bij elkaar zo'n 2 uur gerezen en heb ik een keer of 4 teruggeslagen.

Gelijk wel een vraag hier. Hoe krijgen jullie mooie ronde bollen? De mijne zijn meestal een beetje rondig met uitsteeksels en platte kanten enzo.
https://www.bol.com/nl/nl(...)FNM-9200000116696834
pi_202963105
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.

Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
pi_202963353




Met krenten, blanke en donkere rozijnen, sukade, appel en citroen rasp. Laatste portie ook nog kaneel doorgeroerd *O*
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 31 december 2021 @ 17:09:26 #14
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_202963395
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
Ik heb al jaren geen gekochte oliebollen meer gegeten, maar in de mijne gaat in elk geval genoeg.

In 800 gram beslag (ongeveer) gaat 500 gram rozijnen.
pi_202963403
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.

Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
Duurste onderdeel van de bal, daar gaan ze met verkoop dus minder scheutig mee om dan thuis
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 31 december 2021 @ 17:13:51 #16
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_202963508
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:51 schreef cafca het volgende:

[..]
Da's nu juist de charme, allerlei leuke beestjes :)

[ afbeelding ]
Hm, dat is ook wel weer een goed punt inderdaad.. _O-
pi_202965605
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 16:56 schreef -Sigaartje het volgende:
Ik ben wel beste stuurlui staan aan wal. Ik heb nog nooit van mijn leven een oliebol gebakken, wel toe staan kijken hoe iemand dat deed. Omdat het zou nou luistert allemaal, met de temperatuur en afdekken en zo, wist ik gelijk: dit is helemaal niks voor mij.

Wat me wel opviel is dat bakkerijen en kramen zuinig zijn met de krenten en rozijnen. Je moet ze soms echt zoeken. Ik ken iemand die maakt oliebollen zelf en die mikt er ruim doorheen, zodat je een smakelijk bolletje krijgt, zo kan het toch ook? Denk ik dan.
Och, dat het allemaal zo nauw luistert valt ook wel mee. Heb het gevoel dat ik een beetje aan rommel en krijg de heerlijkste oliebollen. Wel met veel rozijnen :Y
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  vrijdag 31 december 2021 @ 19:25:28 #18
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_202966534
Oliebollen zijn weer erg goed gelukt, maar het rijzen duurde erg lang deze keer. Was het bier vergeten in eerste instantie. Na vier (!) uur rijzen voor de open haard zijn ze wel erg mooi geworden

Ingrediënten
- kilo bloem
- liter melk
- 2 eieren
- eetlepel honing
- zakje droge gist
- zout
- appel in stukjes
- zakje rozijnen (geweekt in water, afgegoten en daarna gemengd met rum)
- flinke scheut pils
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_202966608
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 17:09 schreef qltel het volgende:

[..]
Ik heb al jaren geen gekochte oliebollen meer gegeten, maar in de mijne gaat in elk geval genoeg.

In 800 gram beslag (ongeveer) gaat 500 gram rozijnen.
Ik koop ze ook niet meer, omdat ze zo tegenvallen. Het jammer dat het AD die test niet meer houdt door het gejammer en het geklaag van de professionele bakkers. Maar die test was echt wel nodig. Hetzelfde met haring. Ik koop bij verschillende winkels/kramen en het verschil is enorm! Ook hoe je wordt behandeld (soms op het boerse af). Die AD-test zorgde er tenminste voor dat leveranciers hun best deden.
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 11:22:21 #20
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202991386






Dit jaar zijn ze gemaakt met zelfgemalen meel. Voor het grootste deel biodynamische tarwe, maar ook met biologische einkorn en emmer (oude aan spelt verwante granen).
Ik heb biologische volle melk, biologische verse gist en een biologische roggenweizen gebruikt. Ook nog wat biologische ongeslagen slagroom toegevoegd aan het deeg. Geen boter. Wel zout, zonder zout is het niet lekker.

En dan krenten, 2 soorten rozijnen, appels van eigen boom en ik had nog een beetje marsepein over (55% amandel, 45% honing, tijd en verder niets). De krenten en rozijnen samen met rasp van 1 citroen 2 dagen in een paar goede kruidenbitters/obst-mixjes laten weken. Over de appels ten slot nog wat kaneel.
Alles bio, dan weet ik dat het puur en onbewerkt is.

Er zijn vast mensen die dat veel te veel moeite vinden. Of het moet "lekker hollands, doe maar gewoon", maar ik heb voor mezelf oliebollen weten te maken waar zo veel smaak aan zit, ik word daar heel erg blij van.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_202991561
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 11:22 schreef djkoelkast het volgende:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]

Dit jaar zijn ze gemaakt met zelfgemalen meel. Voor het grootste deel biodynamische tarwe, maar ook met biologische einkorn en emmer (oude aan spelt verwante granen).
Ik heb biologische volle melk, biologische verse gist en een biologische roggenweizen gebruikt. Ook nog wat biologische ongeslagen slagroom toegevoegd aan het deeg. Geen boter. Wel zout, zonder zout is het niet lekker.

En dan krenten, 2 soorten rozijnen, appels van eigen boom en ik had nog een beetje marsepein over (55% amandel, 45% honing, tijd en verder niets). De krenten en rozijnen samen met rasp van 1 citroen 2 dagen in een paar goede kruidenbitters/obst-mixjes laten weken. Over de appels ten slot nog wat kaneel.
Alles bio, dan weet ik dat het puur en onbewerkt is.

Er zijn vast mensen die dat veel te veel moeite vinden. Of het moet "lekker hollands, doe maar gewoon", maar ik heb voor mezelf oliebollen weten te maken waar zo veel smaak aan zit, ik word daar heel erg blij van.
Emmer, dat gebruikten wij vroeger altijd om het beslag in te doen ;)

Maar klinkt goed verder! ^O^
  Moderator zondag 2 januari 2022 @ 11:47:52 #22
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_202991696
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 11:36 schreef cafca het volgende:

[..]
Emmer, dat gebruikten wij vroeger altijd om het beslag in te doen ;)

Maar klinkt goed verder! ^O^
Het is toch echt ook een graansoort ;)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmertarwe
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 24 oktober 2022 @ 17:18:59 #23
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
  Moderator zondag 11 december 2022 @ 16:46:33 #24
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_207043317
Bijna alle ingrediënten al in huis. Alleen wat flesjes ongefilterd witbier moet ik nog even halen.

De decemberbakkerij is al gestart vandaag met kniepertjes. Heb d'r weer zin in.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 12 december 2022 @ 15:23:27 #25
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_207055042
quote:
1s.gif Op zondag 11 december 2022 16:46 schreef derLudolf het volgende:
Bijna alle ingrediënten al in huis. Alleen wat flesjes ongefilterd witbier moet ik nog even halen.

De decemberbakkerij is al gestart vandaag met kniepertjes. Heb d'r weer zin in.
In witbier zitten kruiden, ik zou een goeie Duitse Weizen nemen, ook een tarwebier, maar zonder kruiden (en met een zooi gist, zorgt voor extra smaak).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')