FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Zonnepanelen. Deel 40 - Waar het herfst is !
Leandramaandag 25 oktober 2021 @ 23:15
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.

Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
veritadinsdag 26 oktober 2021 @ 15:38
De opbrengst van afgelopen zondag viel me bijzonder tegen, het was zulk mooi zonnig weer? Slechts 9Kwh. (hoop dat ik dat goed zeg :@ )We hebben een huis gekocht met panelen erop, 20 stuks van 250 watt, plat dak, zuid, 45 graden, denk ik. wel al zo'n 8 jaar oud nu.
Leandradinsdag 26 oktober 2021 @ 16:00
Het is een plat dak waar de panelen in een hoek van 45 graden op liggen? Dat is vrij uitzonderlijk.

Het is kWh ;)
veritadinsdag 26 oktober 2021 @ 17:22
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 16:00 schreef Leandra het volgende:
Het is een plat dak waar de panelen in een hoek van 45 graden op liggen? Dat is vrij uitzonderlijk.

Het is kWh ;)
Wat is het normaal dan?
bambinodinsdag 26 oktober 2021 @ 23:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 15:38 schreef verita het volgende:
De opbrengst van afgelopen zondag viel me bijzonder tegen, het was zulk mooi zonnig weer? Slechts 9Kwh. (hoop dat ik dat goed zeg :@ )We hebben een huis gekocht met panelen erop, 20 stuks van 250 watt, plat dak, zuid, 45 graden, denk ik. wel al zo'n 8 jaar oud nu.
Ik heb 30x330wp liggen en had zondag 13kWh. Maar staan behoorlijke bomen hier, dus ik mis nu een klap zon.

En normaal op een plat dak is het zo'n 10 graden. Soms 15.

2e774488925cc63decfdd68b712d36a6.jpg
Zoiets dus

Anders krijg je dit
?image=aHR0cHM6Ly9tLm1lZGlhLWFtYXpvbi5jb20vaW1hZ2VzL0kvNzFWMVZSVTZmdEwuX0FDX1NMMTUwMF8uanBn.jpg
Dit is natuurlijk een mini ding, maar het gaat om het idee.
Ferwoensdag 27 oktober 2021 @ 06:27
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Notorious_Roywoensdag 27 oktober 2021 @ 06:31
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Gewoon doen.
veritawoensdag 27 oktober 2021 @ 11:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 oktober 2021 23:38 schreef bambino het volgende:

Anders krijg je dit
[ afbeelding ]
Dit is natuurlijk een mini ding, maar het gaat om het idee.
En dat lijkt dus ongeveer wat we hebben..., maar ik heb er geen verstand van. Ze staan wel hoger / schuiner dan de 15 graden foto.

[ Bericht 3% gewijzigd door verita op 27-10-2021 11:13:13 (aanvulling) ]
TheFreshPrincewoensdag 27 oktober 2021 @ 11:19
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Kan prima.
qajariaqwoensdag 27 oktober 2021 @ 16:16
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 06:27 schreef Fer het volgende:
Wat is jullie mening over een Noord Zuid ligging op plat dak? Vrij lage hoek.
Ik heb het idee dat oost west veel meer oplevert. Dan heb je de ochtendzon al vrij vlot te pakken en rond de middag gaat dat naadloos over in de avondzon. Of te wel je krijgt geen mooie sinus maar wel in de morgen vrij vlot een mooi resultaat en dat gaat door in de avond. Je omvormer kan je wel kleiner houden dan de totale capaciteit. De totale capaciteit haal je nooit maar wel van ochtend tot avond een redelijk resultaat.
TheFreshPrincewoensdag 27 oktober 2021 @ 16:33
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 16:16 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat oost west veel meer oplevert. Dan heb je de ochtendzon al vrij vlot te pakken en rond de middag gaat dat naadloos over in de avondzon. Of te wel je krijgt geen mooie sinus maar wel in de morgen vrij vlot een mooi resultaat en dat gaat door in de avond. Je omvormer kan je wel kleiner houden dan de totale capaciteit. De totale capaciteit haal je nooit maar wel van ochtend tot avond een redelijk resultaat.
Ligt een beetje aan het dak en hoe je de panelen kwijt kan idd.
Maar oost-west zou ook m'n eerste keuze zijn.
qajariaqwoensdag 27 oktober 2021 @ 17:24
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 16:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Ligt een beetje aan het dak en hoe je de panelen kwijt kan idd.
Maar oost-west zou ook m'n eerste keuze zijn.
Hoe je panelen kwijt kan is wel leidend inderdaad.

Met oost-west heb je heel verspreid over de dag ongeveer gelijk vermogen ter beschikking. Je totaal productie is dan hoger dan zuid-noord.

Als het salderen over is dan kan het ook juist een voordeel zijn om juist voornamelijk zuid te plaatsen, dan heb je veel vermogen rond de middag, dan kan je wasmachine en vaatwas gaan draaien.
Ferwoensdag 27 oktober 2021 @ 19:19
zonder salderen zou ik juist oost west denken, dan heb je de hele dag stroom, ipv een piek op een bepaald tijdstip.

Maar gaat een om huis hier in de straat, allemaal platte daken. De meeste hebben nu een ZW in rijen of een schans. Ik ben afwijkend met ZZW, dus ietswat scheef op mijn dak. Nu dus ook een met noordzuid erbij gekomen.
Underdoggydonderdag 28 oktober 2021 @ 10:25
Hoe vergelijken september en oktober bij jullie tov 2019/2020? Ik heb in augustus grote boom gekapt en september en oktober zijn beter dan de 2 afgelopen jaren maar kan natuurlijk ook aan zon-dagen liggen.
lazinessdonderdag 28 oktober 2021 @ 11:12
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 10:25 schreef Underdoggy het volgende:
Hoe vergelijken september en oktober bij jullie tov 2019/2020? Ik heb in augustus grote boom gekapt en september en oktober zijn beter dan de 2 afgelopen jaren maar kan natuurlijk ook aan zon-dagen liggen.
Oktober 2021 is beter dan 2020 maar slechter dan 2019.
September 2021 is slechter dan 2020 maar beter dan 2019.

Maar heel groot zijn de verschillen allemaal niet. Woon helemaal in het westen van het land trouwens.
TheFreshPrincedonderdag 28 oktober 2021 @ 11:13
quote:
0s.gif Op woensdag 27 oktober 2021 17:24 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Hoe je panelen kwijt kan is wel leidend inderdaad.

Met oost-west heb je heel verspreid over de dag ongeveer gelijk vermogen ter beschikking. Je totaal productie is dan hoger dan zuid-noord.

Als het salderen over is dan kan het ook juist een voordeel zijn om juist voornamelijk zuid te plaatsen, dan heb je veel vermogen rond de middag, dan kan je wasmachine en vaatwas gaan draaien.
Oost-west is dan toch praktischer denk ik, zeker als je overdag werkt.
Die piek zal je niet altijd kunnen benutten, de spreiding wel.
Met een warmtepomp of EV is de spreiding ook praktischer.
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 13:18
Vandaag is nu iig al beter dan gisteren de hele dag :')
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 14:48
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 13:18 schreef Leandra het volgende:
Vandaag is nu iig al beter dan gisteren de hele dag :')
Meer dan dubbel inmiddels met de hoogste opbrengst om 13.45 en 13.50 uur dus ze liggen lekker gunstig :D
CoolGuydonderdag 28 oktober 2021 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 14:48 schreef Leandra het volgende:

[..]
Meer dan dubbel inmiddels met de hoogste opbrengst om 13.45 en 13.50 uur dus ze liggen lekker gunstig :D
Geinig, ik had de hoogste opbrengst om 12.30 maar hier liggen ze niet zo gunstig als bij jou vermoed ik. Ik zit nu pas op de 20kwh.
Zedidonderdag 28 oktober 2021 @ 18:15
17,7 kWh vandaag (16x 310 panelen). Gisteren maar 2,0 en zondag 1,4.

September + oktober van dit jaar zijn samen iets beter dan vorig jaar:

Sept 2020: 436 kWh
Okt 2020: 206 kWh

Sept 2021:406 kWh
Okt 2021: 254 kWh tm vandaag
Pigerdonderdag 28 oktober 2021 @ 19:03
Vandaag 3,82kwh/kwp op zuiden.

Wel fijn om op die manier te vergelijken.
Losse kWh zeggen mij bij anderen helemaal niets.

September 96,2kwh/kwp (2020: 102,83)
Augustus 97,7kwh/kwp (2020: 115,2)

Oktober tm gisteren 57,7 (2020: 42,6)

Dus oktober toch wat minder dramatisch dan jaar terug. Compenseert iets voor augustus.
Gieliovddonderdag 28 oktober 2021 @ 19:08
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh. Eergisteren ofzo ook al 35.
Kreatordonderdag 28 oktober 2021 @ 20:58
(ik vermoed 10x360)
Vandaag 6,8kWh.
Oktober 145kWh.

Eerste maand, dus geen idee of het normaal is, maar denk het wel. Oktober was een matige zonmaand.
Kreatordonderdag 28 oktober 2021 @ 21:04
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 19:08 schreef Gieliovd het volgende:
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh.
Dit snap ik niet.
Blikdonderdag 28 oktober 2021 @ 21:49
N00bvraag incoming. Vandaag gekeken bij een nieuw huis en wil kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen. Het huis heeft een 3x25a aansluiting. In de tuin staat een veranda, waarop zonnepanelen kunnen liggen. De veranda heeft een stroomaansluiting.

Klopt het dat er dan op deze veranda maximaal 3680 wp mag komen te liggen? Of is dat iets te kort door de bocht?
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 21:59
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 17:12 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Geinig, ik had de hoogste opbrengst om 12.30 maar hier liggen ze niet zo gunstig als bij jou vermoed ik. Ik zit nu pas op de 20kwh.
Het totaal voor vandaag was 32,26 kWh.

Maar als je per 5 minuten kijkt dan heb je een heel mooi verloop (en vandaag ook een vrijwel perfecte heuvel qua opbrengst).
14:20 5,220
14:15 5,232
14:10 5,244
14:05 5,256
14:00 5,292
13:55 5,292
13:50 5,316
13:45 5,316
13:40 5,280
13:35 5,256
13:30 5,232
13:25 5,232
13:20 5,220

Nou hopen dat er volgende week (als we niet meer in de zomertijd zitten) nog eens zo'n mooie dag is. dan zou het hoogtepunt een uurtje eerder moeten komen.
Makrolondonderdag 28 oktober 2021 @ 22:00
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 19:08 schreef Gieliovd het volgende:
4,45 kWh/kwp vandaag. Echt weer een mooie dag met 33kwh. Eergisteren ofzo ook al 35.
Wow.

Ik maar 1.3 kWh/kwp...

Heb wel oost/west liggen. En een deel komt vroeg in de schaduw. Maar hoop dat t in de zomer een heel stuk beter gaat als de zon wat hoger staat..
CoolGuydonderdag 28 oktober 2021 @ 22:06
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:00 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Wow.

Ik maar 1.3 kWh/kwp...

Heb wel oost/west liggen. En een deel komt vroeg in de schaduw. Maar hoop dat t in de zomer een heel stuk beter gaat als de zon wat hoger staat..
Ja ik zit ergens in de 2.5kwh/kwp ofzo. Nu 20,6, maar in de zomer tik net de 60kwh per dag niet aan, en op een jaar pak ik meer dan 8 mWh, dus ik vind t wel goed. Je kunt je huis moeilijk gaan verslepen naar de ideale stand he :P
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 22:18
quote:
5s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:04 schreef Kreator het volgende:

[..]
Dit snap ik niet.
In jouw geval (10 panelen van 360 wp) zou je 3.600 wp hebben liggen = 3,6 kwp.
Je opbrengst vandaag is 6,8 kWh, dus dat is 1,89 kWp/kwp

Zedi heeft 16 x 310 liggen = 4.960 wp = 4,96 kwp
Opbrengst vandaag was 17,7 kWh, dus dat is 3,57 kWh/kwp.

Ik heb 21x330 liggen = 6.930 wp = 6,93 kwp
Opbrengst vandaag was 32,26 kWh, dus dat is 4,66 kWh/kwp.

Een en ander is nogal afhankelijk van de ligging, de hellingshoek en schaduw, dat kan een wereld aan verschil veroorzaken qua opbrengst.
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 22:20
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:06 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja ik zit ergens in de 2.5kwh/kwp ofzo. Nu 20,6, maar in de zomer tik net de 60kwh per dag niet aan, en op een jaar pak ik meer dan 8 mWh, dus ik vind t wel goed. Je kunt je huis moeilijk gaan verslepen naar de ideale stand he :P
Grappige is dat ik in de zomer niet aan de 50 kWh kom.
Enorme verschillen dus, met diverse oorzaken.
Kreatordonderdag 28 oktober 2021 @ 22:22
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:59 schreef Leandra het volgende:

[..]
Het totaal voor vandaag was 32,26 kWh.

Maar als je per 5 minuten kijkt dan heb je een heel mooi verloop (en vandaag ook een vrijwel perfecte heuvel qua opbrengst).
14:20 5,220
14:15 5,232
14:10 5,244
14:05 5,256
14:00 5,292
13:55 5,292
13:50 5,316
13:45 5,316
13:40 5,280
13:35 5,256
13:30 5,232
13:25 5,232
13:20 5,220

Nou hopen dat er volgende week (als we niet meer in de zomertijd zitten) nog eens zo'n mooie dag is. dan zou het hoogtepunt een uurtje eerder moeten komen.
Hehe. Hoogtepunt.

Maar hoeveel panelen heb jij? Ik vind het wel gek dat ik dan zeg maar 5x zo weinig opbrengst heb. Zou dat in deze tijd vh jar komen omdat ik ze plat op een dak heb liggen?

Edit. Zie nu je post hierboven, dat is al deels verklaring. Mijn panelen liggen wel vol in de zon op het zuiden, dat zou wel OK moeten zijn.
falling_awaydonderdag 28 oktober 2021 @ 22:23
Heb mijn zonnepanelen eind januari laten leggen en zit sinds deze week aan mijn verwachte jaaropbrengst van de offerte. 4745 Wp en opbrengst 4418 kWh.

Ik weet dat de offertes behoudend worden opgesteld maar toch fijn dat het nu al is behaald na zo'n slechte zomer.
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 22:27
quote:
5s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:22 schreef Kreator het volgende:

[..]
Hehe. Hoogtepunt.

Maar hoeveel panelen heb jij? Ik vind het wel gek dat ik dan zeg maar 5x zo weinig opbrengst heb. Zou dat in deze tijd vh jar komen omdat ik ze plat op een dak heb liggen?
De hellingshoek maakt heel veel uit, zeker richting de winter.
Ik heb er 21 van 330 wp, ze liggen bijna vol zuid (ZZW), geen schaduw, op een dak met een hellingshoek van 45 graden.

Bij mijn oude huis was het dak van de carport het van zonnepanelen, en lag dus nagenoeg plat (3 graden hellingshoek ofzo) en dan ook nog eens schaduw erbij, dat maakte mijn opbrengst altijd stukken minder dan die van @laziness bijvoorbeeld die net zoveel panelen van hetzelfde aantal wp had liggen, maar dan op een schuin dak.
En locatie natuurlijk, maar in dit geval zitten jij en ik wel een beetje allebei in het midden van het land, zij het elders.
Kreatordonderdag 28 oktober 2021 @ 22:33
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:27 schreef Leandra het volgende:

[..]
De hellingshoek maakt heel veel uit, zeker richting de winter.
Ik heb er 21 van 330 wp, ze liggen bijna vol zuid (ZZW), geen schaduw, op een dak met een hellingshoek van 45 graden.

Bij mijn oude huis was het dak van de carport het van zonnepanelen, en lag dus nagenoeg plat (3 graden hellingshoek ofzo) en dan ook nog eens schaduw erbij, dat maakte mijn opbrengst altijd stukken minder dan die van @:laziness bijvoorbeeld die net zoveel panelen van hetzelfde aantal wp had liggen, maar dan op een schuin dak.
En locatie natuurlijk, maar in dit geval zitten jij en ik wel een beetje allebei in het midden van het land, zij het elders.
Ja die hellingshoek had ik ook bedacht, met een veel schuiner staande zon. (heb trouwens 3650kwp zag ik) hopelijk is dat positief in de zomer straks.

Thx, ben nog beetje aan het leren.
Essebesdonderdag 28 oktober 2021 @ 22:37
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:23 schreef falling_away het volgende:
Heb mijn zonnepanelen eind januari laten leggen en zit sinds deze week aan mijn verwachte jaaropbrengst van de offerte. 4745 Wp en opbrengst 4418 kWh.

Ik weet dat de offertes behoudend worden opgesteld maar toch fijn dat het nu al is behaald na zo'n slechte zomer.
He, dat lijkt heel erg op onze situatie! 😎

Ze liggen bij ons vanaf 11 januari. 4950Wp en nu 4656 kWh opgebracht. 15 panelen mooi op zuid/plat dak, helling 15graden
Leandradonderdag 28 oktober 2021 @ 22:37
rendement-zonnepanelen.jpg

Hier zie je goed wat een hellingshoek en de positie uit kunnen maken.
En dat is dan zonder schaduw.

Maar dat hangt dan dus ook nog af van de tijd van het jaar, want in de winter moet je je panelen bijna met een hellingshoek van 60 graden hebben liggen om optimaal te functioneren.
Blikvrijdag 29 oktober 2021 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 21:49 schreef Blik het volgende:
N00bvraag incoming. Vandaag gekeken bij een nieuw huis en wil kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen. Het huis heeft een 3x25a aansluiting. In de tuin staat een veranda, waarop zonnepanelen kunnen liggen. De veranda heeft een stroomaansluiting.

Klopt het dat er dan op deze veranda maximaal 3680 wp mag komen te liggen? Of is dat iets te kort door de bocht?
Iemand?
Patroonvrijdag 29 oktober 2021 @ 13:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:04 schreef Blik het volgende:

[..]
Iemand?
Waarom zou daar maximaal 3680wp mogen liggen? Hier ook 3x25a aansluiting en heb wel 6080wp op het dak liggen.
qajariaqvrijdag 29 oktober 2021 @ 15:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:04 schreef Blik het volgende:

[..]
Iemand?
Die stroomaansluiting is wel handig voor een lampje of zo maar de panelen moeten op een eigen groep (tenzij het minder dan 600 Watt is). Wat ik er van begrijp mag je dan theoretisch tot die 3 keer 25 Ampère gaan, dat zijn in ieder geval meer panelen dan jij op je verandadakje kwijt kan durf ik te veronderstellen (tegen de 50?).

Je moet of nieuwe bedrading trekken of verder alles van de bestaande groep afhalen. In dat laatste geval is de dikte van je kabel inderdaad de beperkende factor en klopt het in zoverre dat het gaat om het maximum vermogen wat de inverter aan kan. Als er meer panelen liggen zal er bij veel zon iets vermogen afgetopt worden maar er staat tegen over dan bij minder zon het wel wat efficiënter is.
CoolGuyvrijdag 29 oktober 2021 @ 15:27
quote:
0s.gif Op donderdag 28 oktober 2021 22:37 schreef Essebes het volgende:

[..]
He, dat lijkt heel erg op onze situatie! 😎

Ze liggen bij ons vanaf 11 januari. 4950Wp en nu 4656 kWh opgebracht. 15 panelen mooi op zuid/plat dak, helling 15graden
Ik heb op dit huis 8700 Wp liggen, die liggen er op sinds de laatste dag van augustus 2019, en ze hebben tot nu toe 16,77 MWh opgeleverd.
Blikvrijdag 29 oktober 2021 @ 15:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 13:06 schreef Patroon het volgende:

[..]
Waarom zou daar maximaal 3680wp mogen liggen? Hier ook 3x25a aansluiting en heb wel 6080wp op het dak liggen.
Naja, het zou een aansluiting op een al bestaande groep worden, en ik dacht dat je dan moest kijken naar 1-fase

https://www.zonnepanelen.net/zonnepanelen-groep/
Blikvrijdag 29 oktober 2021 @ 15:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 15:18 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Die stroomaansluiting is wel handig voor een lampje of zo maar de panelen moeten op een eigen groep (tenzij het minder dan 600 Watt is). Wat ik er van begrijp mag je dan theoretisch tot die 3 keer 25 Ampère gaan, dat zijn in ieder geval meer panelen dan jij op je verandadakje kwijt kan durf ik te veronderstellen (tegen de 50?).

Je moet of nieuwe bedrading trekken of verder alles van de bestaande groep afhalen. In dat laatste geval is de dikte van je kabel inderdaad de beperkende factor en klopt het in zoverre dat het gaat om het maximum vermogen wat de inverter aan kan. Als er meer panelen liggen zal er bij veel zon iets vermogen afgetopt worden maar er staat tegen over dan bij minder zon het wel wat efficiënter is.
Thanks, moet dus wel echt een aparte groep komen in dat geval.
qajariaqvrijdag 29 oktober 2021 @ 16:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 15:34 schreef Blik het volgende:

[..]
Thanks, moet dus wel echt een aparte groep komen in dat geval.
In dat geval kan je dus een 3 fase inverter overwegen en neem je kabel ruimer dan je denkt nodig te hebben, kost je hooguit een paar tientjes. Als over vijf jaar het rendement van panelen verdubbeld is hoef je dan niet opnieuw draadjes te trekken.

Nog een tip die ik zelf ter harte had moeten nemen dit voorjaar: Plaats wat je kwijt kan, je gaat vanzelf meer gebruiken omdat verwarming en vervoer op den duur elektrisch worden. De kosten zitten voor een groot deel in de inverter en het komen van de vaklui. Een paar panelen extra is niet zo duur en verdient zich sowieso wel terug. Later bijplaatsen is veel duurder.

Hier stopt mijn kennis echter. O~)
Blikvrijdag 29 oktober 2021 @ 16:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 oktober 2021 16:17 schreef qajariaq het volgende:

[..]
In dat geval kan je dus een 3 fase inverter overwegen en neem je kabel ruimer dan je denkt nodig te hebben, kost je hooguit een paar tientjes. Als over vijf jaar het rendement van panelen verdubbeld is hoef je dan niet opnieuw draadjes te trekken.

Nog een tip die ik zelf ter harte had moeten nemen dit voorjaar: Plaats wat je kwijt kan, je gaat vanzelf meer gebruiken omdat verwarming en vervoer op den duur elektrisch worden. De kosten zitten voor een groot deel in de inverter en het komen van de vaklui. Een paar panelen extra is niet zo duur en verdient zich sowieso wel terug. Later bijplaatsen is veel duurder.

Hier stopt mijn kennis echter. O~)
Ik heb al 8 jaar panelen op mijn huidige woning, alleen de kennis rondom elektriciteit ontbreekt. Verder inderdaad maximaal volgooien van het dak met panelen, heb ik toendertijd ook gedaan
ShoNufvrijdag 29 oktober 2021 @ 21:24
14 paneeltjes laten plaatsen á 380 wp op Noord. Wordt mooi 50% t.o.v. zuid binnenharken.
sugar4woensdag 3 november 2021 @ 09:21
Vanaf as. vrijdag eindelijk zonnepanelen. 18x 340 wp op zuidwest. Na jaren gedoe over vergunningen.
Kreatorwoensdag 3 november 2021 @ 14:49
Gefeliciteerd. het zijn prachtige zonnige dagen voor zonnepanelen.
Gieliovdwoensdag 3 november 2021 @ 18:59
Zon? Nou vandaag was het alsof we op de Bermuda driehoek wonen. De hele dag mist.

2,6kwh op 7425WP.
bambinowoensdag 3 november 2021 @ 19:41
Ben wel benieuwd wat jullie gedaan hebben in oktober.
Voor mij was het een bijzonder slechte maand.
Ik heb een redelijk grote boom voor de deur (dak iets richting oost vanaf zuid gezien, en boom staat oost-zuid-oost t.o.v. woning) dus krijg nu met lage zon en nog vol blad (oktober) een beste bak schaduw.

Oktober had ik 338kWh op 9900Wp.
29,3Wp per kWh óf 34,14kWh per kWp.

En ter vergelijking, de beste maand was juni:
1176kWh:
8,41Wp per kWh óf 118,78kWh per kWp
Essebeswoensdag 3 november 2021 @ 19:54
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 19:41 schreef bambino het volgende:
Ben wel benieuwd wat jullie gedaan hebben in oktober.
Voor mij was het een bijzonder slechte maand.
Ik heb een redelijk grote boom voor de deur (dak iets richting oost vanaf zuid gezien, en boom staat oost-zuid-oost t.o.v. woning) dus krijg nu met lage zon en nog vol blad (oktober) een beste bak schaduw.

Oktober had ik 338kWh op 9900Wp.
29,3Wp per kWh óf 34,14kWh per kWp.

En ter vergelijking, de beste maand was juni:
1176kWh:
8,41Wp per kWh óf 118,78kWh per kWp
Dat scheelt wel ja. Wij hebben over oktober 236,5 kWh op 4950Wp gedaan (juni was 742kWh)
Geen schaduw en gunstig op de zon (Den Haag)
CoolGuywoensdag 3 november 2021 @ 20:23
Over oktober had ik hier 442kWh op 8700Wp. Beste maand was juni, dat was 1.16MWh.
Kreatorwoensdag 3 november 2021 @ 21:12
155kWh in oktober ( 3650 wp)
rulerofdeathwoensdag 3 november 2021 @ 22:50
In oktober 503kWh met 7200wp. In juni 1066kWh
skrnwoensdag 3 november 2021 @ 23:08
Ik had 317 kWh met 4480 wp.
freak1donderdag 4 november 2021 @ 15:55
ik meld me ook maar eens.. vandaag offerte geaccordeerd... panelen op mijn "schuurtje".. 50kw geinstalleerd maximaal AC vermogen.. ben benieuwd..

zijn er hier al mensen die aan het experimenteren zijn met opslag van stroom? laden tijdens piekmomenten en afname tijdens dalmomenten?
Leandradonderdag 4 november 2021 @ 16:32
510,05 kWh in oktober, met 6.930 Wp.
qajariaqdonderdag 4 november 2021 @ 17:40
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 15:55 schreef freak1 het volgende:

zijn er hier al mensen die aan het experimenteren zijn met opslag van stroom? laden tijdens piekmomenten en afname tijdens dalmomenten?
Dat heeft niet zoveel zin zolang we nog mogen salderen.

De oplossing van Tesla is me in ieder geval veel te duur. Dat loopt tegen de tien rug aan dacht ik. Als er een oplossing komt voor rond de duizend euro met een paar Kwh opslag en het salderen is echt over dan wordt het pas interessant. De hele zomer niets afnemen en de hele winter niets het net in sturen.
Ambrosiusdonderdag 4 november 2021 @ 19:34
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 17:40 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Dat heeft niet zoveel zin zolang we nog mogen salderen.

De oplossing van Tesla is me in ieder geval veel te duur. Dat loopt tegen de tien rug aan dacht ik. Als er een oplossing komt voor rond de duizend euro met een paar Kwh opslag en het salderen is echt over dan wordt het pas interessant. De hele zomer niets afnemen en de hele winter niets het net in sturen.
Dat laatst gaat nooit lukken. Het is meer dat je in de avond/nacht vanuit de accu kunt gebruiken.
qajariaqdonderdag 4 november 2021 @ 22:17
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 19:34 schreef Ambrosius het volgende:

[..]
Dat laatst gaat nooit lukken. Het is meer dat je in de avond/nacht vanuit de accu kunt gebruiken.
Lees nog eens goed wat ik schrijf.

De zomer neem je niets af van de leverancier, alles wat je gebruikt heb je zelf opgewekt, daarnaast lever je nog aan het net
In de winter lever je niets aan het net, alles wat je opwekt gebruik je dan ook zelf. Uiteraard haal je ook nog van het net

Beide situaties zijn gunstiger dan dat je elke dag iets afneemt maar ook wel iets teruglevert.

Opslag voor het seizoen zie ik ook nog niet zo snel gebeuren voor een particulier. Geen idee in welke richting dat gezocht met worden. Met wind is opslag al weer handiger te doen hoewel dat soms een periode van weken moet overbruggen en dat is ook niet erg haalbaar.
JDxdonderdag 4 november 2021 @ 23:22
Ik vind dat het wel heel erg tegenvalt, zelfs op zonnige dagen, is dat een direct gevolg van de laagstaande zon?
qajariaqvrijdag 5 november 2021 @ 08:23
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 23:22 schreef JDx het volgende:
Ik vind dat het wel heel erg tegenvalt, zelfs op zonnige dagen, is dat een direct gevolg van de laagstaande zon?
Misschien iets meer info geven wat je tegen valt?

Als je nu net panelen hebt zal dat wel kloppen.

De zon staat veel lager en schijnt ook aanzienlijk veel minder uren per dag. Door het lager staan heb je ook veel meer last van schaduw door bomen, schoorsteentjes en daken van buren. Daarnaast staat het najaar er om bekend dat het niet altijd lekker weer is.

Bij mij zie ik per 1 oktober de omslag van vrijwel altijd meer opbrengst dan gebruik naar juist minder opbrengst dan gebruik. Ook ik heb de panelen pas een paar maanden. Dus hoe dat bij mij de winter door gaat en het voorjaar is even afwachten.
namliamvrijdag 5 november 2021 @ 08:23
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 23:22 schreef JDx het volgende:
Ik vind dat het wel heel erg tegenvalt, zelfs op zonnige dagen, is dat een direct gevolg van de laagstaande zon?
Laagstaande zon, korte dagen, december/januari is het nog slechter :(

21 december is kortste dag, 21 okt t/m 21 feb kan je net zo goed niet kijken naar je opwek
lazinessvrijdag 5 november 2021 @ 09:34
Jaar afrekening binnen. Wel beduidend minder opgewekt en ook meer verbruikt dan eerdere jaren. Wat niet gek is met 2 mensen die thuiswerken o.a.

Nou staan de afgelopen jaren ook in de top 10 qua zonuren geloof ik dus het was ook wel mazzel hebben steeds met een rendement van 107%.
freak1vrijdag 5 november 2021 @ 14:29
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 17:40 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Dat heeft niet zoveel zin zolang we nog mogen salderen.

De oplossing van Tesla is me in ieder geval veel te duur. Dat loopt tegen de tien rug aan dacht ik. Als er een oplossing komt voor rond de duizend euro met een paar Kwh opslag en het salderen is echt over dan wordt het pas interessant. De hele zomer niets afnemen en de hele winter niets het net in sturen.
nee daar was ik al een beetje aan uit.. maar die saldering loopt op zijn eind.. heb een dagelijks verbruik van rond de 130kwh.. dus als ik dat als die saldering eruit is met een paar jaar wat kan stabilizeren...
CoolGuyvrijdag 5 november 2021 @ 14:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 14:29 schreef freak1 het volgende:

[..]
nee daar was ik al een beetje aan uit.. maar die saldering loopt op zijn eind.. heb een dagelijks verbruik van rond de 130kwh.. dus als ik dat als die saldering eruit is met een paar jaar wat kan stabilizeren...
Een DAGELIJKS verbruik van 130kWh...? Dan zou je een jaarverbruik van 47.450 kWh hebben.
Kreatorvrijdag 5 november 2021 @ 14:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 14:30 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Een DAGELIJKS verbruik van 130kWh...? Dan zou je een jaarverbruik van 47.450 kWh hebben.
Wellicht heeft hij een datacenter aan huis. Je weet het niet.
qajariaqvrijdag 5 november 2021 @ 15:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 14:29 schreef freak1 het volgende:

[..]
nee daar was ik al een beetje aan uit.. maar die saldering loopt op zijn eind.. heb een dagelijks verbruik van rond de 130kwh.. dus als ik dat als die saldering eruit is met een paar jaar wat kan stabilizeren...
Dat zal wel een nul teveel zijn en dan nog is het nogal fors tenzij je verwarming en/of auto er ook bij hebt.

De Tesla powerwall heeft wel zoiets capaciteit dus dat kan een oplossing zijn dan voor je maar dat ding is wel schreeuwend duur.

Voor mezelf zou ik met een KW of 2 wel de zomer doorkomen zonder stroom van buiten en in de winter zou ik dan alles op kunnen maken wat ik produceer. Jij hebt dus minstens 6 tot 9 Kwh nodig voor dat doel.
Elpisvrijdag 5 november 2021 @ 15:51
In oktober 269 kWh met 3900 Wp
Geen schaduw hier.
Kreatorvrijdag 5 november 2021 @ 16:47
Als ik het zo lees kom ik er aardig karig vanaf met die 155kW in oktober. Waar zou dat aan kunnen liggen? Zou er nog iets te veranderen zijn?
CoolGuyvrijdag 5 november 2021 @ 17:00
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 november 2021 16:47 schreef Kreator het volgende:
Als ik het zo lees kom ik er aardig karig vanaf met die 155kW in oktober. Waar zou dat aan kunnen liggen? Zou er nog iets te veranderen zijn?
ligging, hoek, richting, schaduw, weer, etc
JDxvrijdag 5 november 2021 @ 17:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 08:23 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Misschien iets meer info geven wat je tegen valt?

Als je nu net panelen hebt zal dat wel kloppen.

De zon staat veel lager en schijnt ook aanzienlijk veel minder uren per dag. Door het lager staan heb je ook veel meer last van schaduw door bomen, schoorsteentjes en daken van buren. Daarnaast staat het najaar er om bekend dat het niet altijd lekker weer is.

Bij mij zie ik per 1 oktober de omslag van vrijwel altijd meer opbrengst dan gebruik naar juist minder opbrengst dan gebruik. Ook ik heb de panelen pas een paar maanden. Dus hoe dat bij mij de winter door gaat en het voorjaar is even afwachten.
Ja en al die bladeren zijn ook nog niet van die rotboom ;)

Maar het was echt 500w ofzo (van de 2,4kw) rond 12:00 uur.
qajariaqvrijdag 5 november 2021 @ 17:12
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 november 2021 16:47 schreef Kreator het volgende:
Als ik het zo lees kom ik er aardig karig vanaf met die 155kW in oktober. Waar zou dat aan kunnen liggen? Zou er nog iets te veranderen zijn?
Vergelijkbaar met mijn kleine 100 Kwh uit 3000 Wp. Inderdaad steeds meer momentjes met schaduwplekjes.
lazinessvrijdag 5 november 2021 @ 19:10
quote:
15s.gif Op vrijdag 5 november 2021 16:47 schreef Kreator het volgende:
Als ik het zo lees kom ik er aardig karig vanaf met die 155kW in oktober. Waar zou dat aan kunnen liggen? Zou er nog iets te veranderen zijn?
Ik heb vergelijkbaar met 3180 Wp.
Makrolonvrijdag 5 november 2021 @ 22:41
Wat gebruiken huis per dag aan kw's dan? Hier op een dag dat we weinig thuis zijn zo'n 8 en als m'n vriendin thuis werkt met electrische kachel aan 10-15
Ericrvrijdag 5 november 2021 @ 23:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 22:41 schreef Makrolon het volgende:
Wat gebruiken huis per dag aan kw's dan? Hier op een dag dat we weinig thuis zijn zo'n 8 en als m'n vriendin thuis werkt met electrische kachel aan 10-15
10-15 nu maar vooral door de plaatsing van een ventilatie warmtepomp. Saldeer liever mijn overschot KWH dan stoken van gas.

Gas kom ik op 3 tot 6m3 per dag terwijl de vorige bewoner makkelijk het dubbele haalde op dit soort dagen.
lazinessvrijdag 5 november 2021 @ 23:26
Op het moment zitten we op gemiddeld 10. Als het echt winter is zit het tussen 12 tot 16. Bodem warmtepomp, geen gas.
Leandravrijdag 5 november 2021 @ 23:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 08:23 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Bij mij zie ik per 1 oktober de omslag van vrijwel altijd meer opbrengst dan gebruik naar juist minder opbrengst dan gebruik. Ook ik heb de panelen pas een paar maanden. Dus hoe dat bij mij de winter door gaat en het voorjaar is even afwachten.
Het viel mij op dat we in oktober toevallig net zoveel aan het net hebben geleverd als dat we afgenomen hebben, per saldo precies 0.
De opbrengst was dus feitelijk gelijk aan het verbruik.

Wel meer verbruikt dan de maanden ervoor, maar de warmtepomp heeft ook meer gedraaid, een deel van de maand een logee gehad en de buitenlampen hangen inmiddels en die branden ook iedere avond en ochtend.
Leandravrijdag 5 november 2021 @ 23:44
Ik kan de kWh in warmte alleen maar vinden in de app van de warmtepomp, dus niet wat het apparaat aan stroom verbruikt om die warmte te genereren, want dat is natuurlijk veel minder.
CoolGuyvrijdag 5 november 2021 @ 23:46
Ik heb vandaag zo'n 22 kwh verbruikt. Maar ik heb geen gas.
leolinedancevrijdag 5 november 2021 @ 23:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 23:01 schreef Ericr het volgende:

[..]
10-15 nu maar vooral door de plaatsing van een ventilatie warmtepomp. Saldeer liever mijn overschot KWH dan stoken van gas.

Gas kom ik op 3 tot 6m3 per dag terwijl de vorige bewoner makkelijk het dubbele haalde op dit soort dagen.
Dat doe ik ook. Alle overschot gaat in de airco nu. Moet zeggen dat dat best goed bevalt, gasverbruik is tot nu toe 50% lager (in graaddagen) dan vorig jaar.
lazinesszaterdag 6 november 2021 @ 00:00
Oktober is hier ook eigenlijk steevast de omslag naar weer meer verbruik dan opwek. Vanaf april weer meer opwek dan verbruik.
Makrolonzaterdag 6 november 2021 @ 07:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 november 2021 23:26 schreef laziness het volgende:
Op het moment zitten we op gemiddeld 10. Als het echt winter is zit het tussen 12 tot 16. Bodem warmtepomp, geen gas.
Wauw, dat is wel echt netjes zonder gas!
lazinesszaterdag 6 november 2021 @ 09:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 november 2021 07:20 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Wauw, dat is wel echt netjes zonder gas!
Het huis is 6 jaar geleden als epc 0 opgeleverd en ik kan niet anders zeggen dan dat het ook echt wel te merken is in alles.

Het is een bescheiden 120m2 hoekwoning en we zijn met 2 volwassenen en een 10 jarige. Bovengenoemde waarden zijn sinds we thuiswerken en kind daardoor ook wat meer thuis is.
Thermostaat staat altijd op 21. ‘s Nachts en vroege ochtend verwarmt de pomp in de herfst/winter bij en dan blijft het daarna meestal de hele dag op temperatuur.
Boiler staat op eco stand. Die verwarmt ook ‘s nachts en maakt niet nieuw warm water bij overdag. Kan wel maar hebben we zelden nodig.

Vanaf april t/m september gaat ie in koelstand ipv verwarmen maar dat kost echt nauwelijks iets. Werkt wel als een tierelier in een hittegolf.

De 12 panelen dekken ongeveer het verbruik. Mij hoor je zolang we nog salderen niet klagen :N

Enige is dat de pomp dus vooral draait op uren dat we in bed liggen en dat is dan ook het enige moment dat je de warmte voelt als je over de vloer loopt.
Overdag is de lucht wel 21 graden maar de vloer is “koud”. Dus het idee van warme voeten is er niet bij.
Als het salderen er af gaat zal het moment van verwarmen en legionella cyclus van de boiler naar overdag moeten trouwens om de opwek zoveel mogelijk zelf te verbruiken.
Ik heb nu een hoog daltarief verbruik vs een groot normaal tarief overschot.
Underdoggyzaterdag 6 november 2021 @ 11:19
Dankzij welkom energie is de terugverdientijd van mijn zonnepanelen meer dan gehalveerd 😅
Leandrazaterdag 6 november 2021 @ 12:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2021 09:35 schreef laziness het volgende:

[..]
Het huis is 6 jaar geleden als epc 0 opgeleverd en ik kan niet anders zeggen dan dat het ook echt wel te merken is in alles.

Het is een bescheiden 120m2 hoekwoning en we zijn met 2 volwassenen en een 10 jarige. Bovengenoemde waarden zijn sinds we thuiswerken en kind daardoor ook wat meer thuis is.
Thermostaat staat altijd op 21. ‘s Nachts en vroege ochtend verwarmt de pomp in de herfst/winter bij en dan blijft het daarna meestal de hele dag op temperatuur.
Boiler staat op eco stand. Die verwarmt ook ‘s nachts en maakt niet nieuw warm water bij overdag. Kan wel maar hebben we zelden nodig.

Vanaf april t/m september gaat ie in koelstand ipv verwarmen maar dat kost echt nauwelijks iets. Werkt wel als een tierelier in een hittegolf.

De 12 panelen dekken ongeveer het verbruik. Mij hoor je zolang we nog salderen niet klagen :N

Enige is dat de pomp dus vooral draait op uren dat we in bed liggen en dat is dan ook het enige moment dat je de warmte voelt als je over de vloer loopt.
Overdag is de lucht wel 21 graden maar de vloer is “koud”. Dus het idee van warme voeten is er niet bij.
Als het salderen er af gaat zal het moment van verwarmen en legionella cyclus van de boiler naar overdag moeten trouwens om de opwek zoveel mogelijk zelf te verbruiken.
Ik heb nu een hoog daltarief verbruik vs een groot normaal tarief overschot.
Zou het juist niet handiger zijn de boiler en warmtepomp overdag te laten verwarmen? Dan is dat iig deels op de energie die op dat moment opgewekt wordt.

Ik moet hier dat spul allemaal nog wat beter leren kennen, maar zeker als het salderen afgelopen is denk ik dat het gunstiger is als er 's nachts zo min mogelijk stroom verbruikt wordt.
Leandrazaterdag 6 november 2021 @ 12:42
Ons totale verbruik deze maand (5½ dag dus) is op dit moment 107,47 kWh.
Daarvan hebben we 63,5 kWh zelf opgewekt (en deels teruggeleverd aan het net).
Wij zitten nu dus op zo'n 20 kWh verbruik per dag.
Inclusief warmtepomp.

Moet ik wel zeggen dat ik al ruim een week ziek ben, dus dat de was zich opgestapeld heeft in de wasmand en niet zo vaak gedraaid is als normaal.
Ik gok dat ons gemiddelde verbruik anders ook op zo'n 22 kWh per dag zou zitten op dit moment.

Ik weet iig wel dat de vloerverwarming in de garage al gedraaid heeft, en daar staat de thermostaat op 12 graden, maar goed, de garage is ook nog enkelsteens.
lazinesszaterdag 6 november 2021 @ 13:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2021 12:29 schreef Leandra het volgende:

[..]
Zou het juist niet handiger zijn de boiler en warmtepomp overdag te laten verwarmen? Dan is dat iig deels op de energie die op dat moment opgewekt wordt.

Ik moet hier dat spul allemaal nog wat beter leren kennen, maar zeker als het salderen afgelopen is denk ik dat het gunstiger is als er 's nachts zo min mogelijk stroom verbruikt wordt.
Zoals ik al aangaf zal dat inderdaad om moeten tzt. Het maakt wel herrie die boiler dus voorlopig doe ik dat niet en wil ik kijken naar een geluidsdempende kast er omheen eerst. Er moet ook gewerkt worden vlak naast namelijk.

En we zullen uit moeten doktoren welk tijdstip handig is. Je wilt niet ‘s ochtends tijdens spitsuur een lege boiler hebben omdat de schoonmaakster’m gistermiddag leeg getrokken heeft. Wellicht dat enkel de eco stand dan ook geen optie meer is.
lazinesszaterdag 6 november 2021 @ 14:13
Wij hebben trouwens een aparte teller op zolder voor verbruik warmtepomp/ventilatie.
Na 6 jaar staat die op 7892. Dat is een gemiddelde van 1300 per jaar. Dat is slechts 1/3 ongeveer van ons totaal verbruik per jaar.
Beetje jammer dat het grootste gedeelte daarvan in de winter is en er dan veel te weinig wordt opgewekt om in de vraag te voorzien.
Deepfreezezaterdag 6 november 2021 @ 14:22
Hier wekken we gemiddeld 10 kwh per dag op, en verbruiken er 9,5..
Oktober is nu qua opwek, 10 +2+1.5+2.3+8.5.. We hebben 3 dagen in de mist geleefd :D

Dit jaar zitten we nu volgende site op 2790 kwh. Maar in juni/juli/augustus lag de wifi er een op en af uit, dus zal eerder 4-500 hoger zijn. Redelijk op schema.

Alleen ons contract loop 1 december af.. Dat is een drama voor een ander topic :X
Leandrazaterdag 6 november 2021 @ 19:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2021 13:46 schreef laziness het volgende:

[..]
Zoals ik al aangaf zal dat inderdaad om moeten tzt. Het maakt wel herrie die boiler dus voorlopig doe ik dat niet en wil ik kijken naar een geluidsdempende kast er omheen eerst. Er moet ook gewerkt worden vlak naast namelijk.

En we zullen uit moeten doktoren welk tijdstip handig is. Je wilt niet ‘s ochtends tijdens spitsuur een lege boiler hebben omdat de schoonmaakster’m gistermiddag leeg getrokken heeft. Wellicht dat enkel de eco stand dan ook geen optie meer is.
Nee dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden idd.
Ik ben te doof om te horen hoeveel herrie het hier maakt, maar N werkt op zolder en dat is te doen.
Logees slapen ook op zolder en ik heb nog niet gehoord dat het daar zo'n herrie was, maar we moeten op termijn wel een muur maken zodat de technische ruimte apart wordt.

Oh, een aparte teller bij de warmtepomp, dat zou wel kunnen idd, ik zal eens kijken als ik de moed weer heb naar zolder te gaan, want ik heb nu dus geen idee hoeveel hij verbruikt en ons eigen verbruik van vorig jaar in een appartement is ook niet echt vergelijkingsmateriaal.
freak1zondag 7 november 2021 @ 17:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 14:30 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Een DAGELIJKS verbruik van 130kWh...? Dan zou je een jaarverbruik van 47.450 kWh hebben.
eerder rond de 55000 kwh maar ja, dat is wel correct.
freak1zondag 7 november 2021 @ 17:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 november 2021 15:02 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Dat zal wel een nul teveel zijn en dan nog is het nogal fors tenzij je verwarming en/of auto er ook bij hebt.

De Tesla powerwall heeft wel zoiets capaciteit dus dat kan een oplossing zijn dan voor je maar dat ding is wel schreeuwend duur.

Voor mezelf zou ik met een KW of 2 wel de zomer doorkomen zonder stroom van buiten en in de winter zou ik dan alles op kunnen maken wat ik produceer. Jij hebt dus minstens 6 tot 9 Kwh nodig voor dat doel.
ik zou willen dat het een 0 teveel was.
Leandrazondag 7 november 2021 @ 17:35
quote:
0s.gif Op donderdag 4 november 2021 15:55 schreef freak1 het volgende:
ik meld me ook maar eens.. vandaag offerte geaccordeerd... panelen op mijn "schuurtje".. 50kw geinstalleerd maximaal AC vermogen.. ben benieuwd..

zijn er hier al mensen die aan het experimenteren zijn met opslag van stroom? laden tijdens piekmomenten en afname tijdens dalmomenten?
Flink schuurtje dan :D
qajariaqzondag 7 november 2021 @ 20:24
quote:
0s.gif Op zondag 7 november 2021 17:27 schreef freak1 het volgende:

[..]
ik zou willen dat het een 0 teveel was.
Wees dan even zo beleefd het toe te lichten. Boerderij of ander soortig bedrijf dus.
Leandrazondag 7 november 2021 @ 20:26
quote:
0s.gif Op zondag 7 november 2021 20:24 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Wees dan even zo beleefd het toe te lichten. Boerderij of ander soortig bedrijf dus.
Dit idd.
Zoveel panelen laten plaatsen en 130 kWh per dag gebruiken is leuk, maar dusdanig uitzonderlijk dat het zonder uitleg vrij onwerkelijk overkomt, dus wat meer duidelijkheid zou fijn zijn.
freak1maandag 8 november 2021 @ 10:40
quote:
0s.gif Op zondag 7 november 2021 20:24 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Wees dan even zo beleefd het toe te lichten. Boerderij of ander soortig bedrijf dus.
quote:
0s.gif Op zondag 7 november 2021 20:26 schreef Leandra het volgende:

[..]
Dit idd.
Zoveel panelen laten plaatsen en 130 kWh per dag gebruiken is leuk, maar dusdanig uitzonderlijk dat het zonder uitleg vrij onwerkelijk overkomt, dus wat meer duidelijkheid zou fijn zijn.
was niet de bedoeling.
hoog verbruik komt door o.a. warmtepomp (14.4kw hydrolution) met aircos door het huis heen (5x3.5kw) en een schuurtje waar ik een stroomverbruikend eigen bedrijf in heb..
maar heb altijd wel hoog verbruik gehad.
schuurtje heeft een prima afmeting, en daar gaan de panelen op. maar nu er nog saldering is kan ik waarschijnlijk in eigen stroomverbruik voorzien. zogauw die eraf gaat dan ga ik een zwaar tekort in de winter krijgen.. en dat wil ik kijken of dat accu technisch op te vangen is vandaar mijn deelname hier
qajariaqmaandag 8 november 2021 @ 17:01
Het is maar de vraag of je zo lang energie vast kan houden in een batterij. Bovendien heb je ongeveer 20 MWh opslag nodig. Dat zijn 150 Tesla powerwalls, Kost je iets van ruim een miljoen schat ik.

In Grun staan van die kleinere windmolens met houten bladen. Die zijn iets van 50.000 en leveren ook iets van 35 MW per jaar. Dat levert dag en nacht plus zomer en winter zolang het maar waait. Dan flink aanvullen met zonnepanelen, ben je redelijk zeker van energie.
https://innovationorigins(...)t-willen-er-ook-een/
Speekselklierdinsdag 9 november 2021 @ 07:42
ik zit nog ff te denken aan de stroomprijzen voor de komende periode. De saldering gaat nu wel rare vormen aannemen.

Ik heb in de zomer vrijwel mijn hele energieverbruik voor de winter opgewekt. Dankzij salderen heb ik al een tijdje een rekening van rond de 0 euro.

Volgend jaar dankzij de belastingvermindering een kadotje van 230 euro.

Maar is meer geks.
De stroom die ik in de zomer heb opgewekt heeft het energie-bedrijf moeten verkopen voor een lage prijs. Immers in de zomer lagen de prijzen nog laag.

In de winter verbruik ik stroom. Deze stroom moet mijn EB duur inkopen maar dankzij saldering merk ik daar niks van.


De belasting is net zo gek, tegen hoge belasting teruggeleverd en nu extra goedkoop verbruiken in de winter.

Dit wordt een duur rondje voor de energiebedrijven.
MevrouwCactusdinsdag 9 november 2021 @ 14:54
Onze aanvraag is weg en als het goed is, worden er voor de kerst nog 9 panelen gelegd op ons platte dak O+ Uit mijn hoofd 380Wp, als dat klopt.
Bamidinsdag 9 november 2021 @ 15:21
Hallon. Zonnepaneel-newbie hier. Wij hadden al plannen om ze te leggen, en met de huidige energieprijzen + een cotnract dat eind december afloopt is het nu nóg interessanter.
Echter, het duizelt ons wat betreft leverancierskeuze. Wij wonen in provincie Utrecht, zijn er dan bedrijven die jullie ons aan kunnen raden? Ik vind iets meer betalen niet erg als ik dan weet dat kwaliteit + service goed geregeld is.

Vooralsnog leken alle offertes bij elkaar in de buurt te zitten, de één kon een paneeltje meer kwijt dan de ander en men sprak elkaar tegen met betrekking tot parallel versus serie geschakeld.
freak1woensdag 10 november 2021 @ 11:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 november 2021 15:21 schreef Vaiana het volgende:
Hallon. Zonnepaneel-newbie hier. Wij hadden al plannen om ze te leggen, en met de huidige energieprijzen + een cotnract dat eind december afloopt is het nu nóg interessanter.
Echter, het duizelt ons wat betreft leverancierskeuze. Wij wonen in provincie Utrecht, zijn er dan bedrijven die jullie ons aan kunnen raden? Ik vind iets meer betalen niet erg als ik dan weet dat kwaliteit + service goed geregeld is.

Vooralsnog leken alle offertes bij elkaar in de buurt te zitten, de één kon een paneeltje meer kwijt dan de ander en men sprak elkaar tegen met betrekking tot parallel versus serie geschakeld.
je mag me een berichtje sturen.. heb zelf ivm de hoge hoeveelheid panelen half zonnepaneel leggend nederland over de vloer gehad. uiteindelijk met een bedrijf uit barneveld in zee gegaan omdat het netjes, eerlijk en correct afgehandeld werd...
Essebeswoensdag 10 november 2021 @ 12:46
Zelf zeer goede ervaringen met Solar Engeneers uit Den Haag en minder goede ervaringen met Energy Guards uit Den Haag. (Met name: bulk werken en slechte communicatie vooraf, tijdens en na het werk)
MevrouwCactuswoensdag 10 november 2021 @ 12:53
Ik keek even: wij krijgen 9 panelen van SolarEdge, de SE3000H, full black 380. We verwachten daarmee 3000kWh op te gaan wekken. We verbruiken 3200kWh, dus het loont om de was wat vaker op te hangen ipv in de droger te doen en dat soort kleine dingen. Dan verbruiken we straks hopelijk niets meer.
freak1donderdag 11 november 2021 @ 10:09
nou, vandaag de grote dag hier..
levering komt er zo aan, paar pallets met die krengen
78 stuks jinko solar zilver, 315W en 86 stuks jinko solar zilver 465W
benieuwd hoe het eruit zien, t is best een beetje kerstmis
Leandradonderdag 11 november 2021 @ 10:14
Waarom dat grote verschil in vermogen?
Vonkenboerdonderdag 11 november 2021 @ 12:12
quote:
0s.gif Op donderdag 11 november 2021 10:09 schreef freak1 het volgende:
nou, vandaag de grote dag hier..
levering komt er zo aan, paar pallets met die krengen
78 stuks jinko solar zilver, 315W en 86 stuks jinko solar zilver 465W
benieuwd hoe het eruit zien, t is best een beetje kerstmis
Fors aantal panelen ! Grote schuur bij huis ofzo ?
freak1donderdag 11 november 2021 @ 12:12
quote:
0s.gif Op donderdag 11 november 2021 10:14 schreef Leandra het volgende:
Waarom dat grote verschil in vermogen?
bijkbaar zijn de grote panelen een stuk zwaarder. heb dat ook gevraagd, had exact dezelfde vraag :) we kunnen blijkbaar op het platte dak veel meer panelen met een lager vermogen kwijt en daarmee een hoger vermogen bereiken dan een klein aantal grote panelen..
NicolasJoydonderdag 11 november 2021 @ 14:52
Benieuwd naar foto's van het resultaat, mocht je willen delen!
Faraday01donderdag 11 november 2021 @ 17:33
quote:
0s.gif Op woensdag 10 november 2021 12:53 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ik keek even: wij krijgen 9 panelen van SolarEdge, de SE3000H, full black 380. We verwachten daarmee 3000kWh op te gaan wekken. We verbruiken 3200kWh, dus het loont om de was wat vaker op te hangen ipv in de droger te doen en dat soort kleine dingen. Dan verbruiken we straks hopelijk niets meer.
Als de oriëntatie van de panelen redelijk is, ga je waarschijnlijk meer dan 3000 kWh opwekken. De afgelopen jaren zat ik boven de 1kWh/Wp. Dit jaar is tot nu toe niet zo goed en ik verwacht op 0,97 of 0,98 uit te komen.
MevrouwCactusdonderdag 11 november 2021 @ 17:36
quote:
0s.gif Op donderdag 11 november 2021 17:33 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
Als de oriëntatie van de panelen redelijk is, ga je waarschijnlijk meer dan 3000 kWh opwekken. De afgelopen jaren zat ik boven de 1kWh/Wp. Dit jaar is tot nu toe niet zo goed en ik verwacht op 0,97 of 0,98 uit te komen.
We hebben een plat dak, dus de panelen kunnen richting het zuiden gelegd worden. Meer dan 3000kWh zou mooi zijn, maar voor nu ga ik maar uit van 3000. Het is ook nooit verkeerd om in huis eens kritisch te kijken naar het energieverbruik namelijk.
#ANONIEMvrijdag 12 november 2021 @ 11:37
Ik verbruik zo ongeveer rond de 8-10 kw stroom en 0,5-1 kuub gas per dag, met afgelopen koude dagen is dat opgelopen naar 18 je, met ook de wasmachine en droger gebruikt.

Ik verwarm de hut op een goede split unit. Zou het aantrekkelijk zijn om zonnepanelen te nemen voor dit verbruik? Of beter isoleren zoals de spouw wellicht?

Straks als het echt koud wordt, beneden -10 ga ik de split unit niet meer gebruiken.
JDxvrijdag 12 november 2021 @ 12:13
Hier vallen de bladeren eindelijk van die rot eik voor m'n huis, kan je die niet laten deleten door de gemeente in het kader van duurzaamheid? :9
qajariaqvrijdag 12 november 2021 @ 12:29
quote:
0s.gif Op donderdag 11 november 2021 17:36 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
We hebben een plat dak, dus de panelen kunnen richting het zuiden gelegd worden. Meer dan 3000kWh zou mooi zijn, maar voor nu ga ik maar uit van 3000. Het is ook nooit verkeerd om in huis eens kritisch te kijken naar het energieverbruik namelijk.
Als je oost-west ga leggen dan kan je meer panelen kwijt met daardoor een hoger rendement. Met noord-zuid kan dat ook maar dat levert minder rendement op dan oost west. Ga je alleen voor zuid dat leveren de panelen die je hebt wel flink op maar je kunt veel minder panelen kwijt.
Leandravrijdag 12 november 2021 @ 12:33
quote:
0s.gif Op donderdag 11 november 2021 12:12 schreef freak1 het volgende:

[..]
bijkbaar zijn de grote panelen een stuk zwaarder. heb dat ook gevraagd, had exact dezelfde vraag :) we kunnen blijkbaar op het platte dak veel meer panelen met een lager vermogen kwijt en daarmee een hoger vermogen bereiken dan een klein aantal grote panelen..
Ah, vanwege de draagkracht van het platte dak?
Hupjevrijdag 12 november 2021 @ 14:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 12:13 schreef JDx het volgende:
Hier vallen de bladeren eindelijk van die rot eik voor m'n huis, kan je die niet laten deleten door de gemeente in het kader van duurzaamheid? :9
Dat scheelt bij ons ook veel, dat de monumentale eik bijna al zijn blad kwijt is.
MevrouwCactusvrijdag 12 november 2021 @ 14:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 12:29 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Als je oost-west ga leggen dan kan je meer panelen kwijt met daardoor een hoger rendement. Met noord-zuid kan dat ook maar dat levert minder rendement op dan oost west. Ga je alleen voor zuid dat leveren de panelen die je hebt wel flink op maar je kunt veel minder panelen kwijt.
Ze komen nu dus alleen op zuid te liggen, ik heb helemaal niet nagedacht over andere opties (en de adviseur zei daar niets over). Op zich is het zo prima, want meer verbruiken we toch niet. En uitbreiden kan altijd nog.
qajariaqvrijdag 12 november 2021 @ 15:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 14:49 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Ze komen nu dus alleen op zuid te liggen, ik heb helemaal niet nagedacht over andere opties (en de adviseur zei daar niets over). Op zich is het zo prima, want meer verbruiken we toch niet. En uitbreiden kan altijd nog.
Het vervelende van dit soort aankopen is dat het eigenlijk in een keer goed moet. Uitbreiden klinkt wel leuk maar dan moet je vaak ook weer een andere omvormer en het is maar de vraag of je een opstelling naderhand nog wel kunt wijzigen.

De fout die ik gemaakt hebt is dat ik niet zoveel mogelijk panelen heb laten plaatsen. Elektra ga je alleen maar meer gebruiken, b.v. voor verwarming of een volgende auto. Daarnaast worden de terug lever tarieven ook steeds leuker.

Nog een te overdenken verschil is dat bij zuid opstelling krijg je met name rond het middag uur je energie terwijl dat met oost-west over de hele dag verdeeld is.

Maar goed, als je keus gemaakt is dan is het een beetje flauw van me om je weer aan het twijfelen te maken.
TheFreshPrincevrijdag 12 november 2021 @ 15:41
Als je nog een dakpan kan zien, dan liggen er niet genoeg panelen :+
MevrouwCactusvrijdag 12 november 2021 @ 17:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 15:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als je nog een dakpan kan zien, dan liggen er niet genoeg panelen :+
Maar… we hebben geen dakpannen…

;)
(Serieus, we hebben een bitumen dak)
namliamvrijdag 12 november 2021 @ 18:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 15:41 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als je nog een dakpan kan zien, dan liggen er niet genoeg panelen :+
Om die reden liggen er bij mij op het dak zonnepanelen in landscape en portrait...
Was nog een klus om bedrijven over te halen dat ik dat wilde, want dat is niet normaal.... maar ja ik heb nou eenmaal een dakdeel dat 2,80 breed is waardoor 2 in landscape en 3 in portait niet passen.
1 landscape 1 portrait wel, met als gevolg dat er netto een extra paneel op het dak kon.
JDxvrijdag 12 november 2021 @ 20:27
Echt he, ik kon 8 of 10, scheelde niet zo veel, dacht toen wat ik met die overige 500 euro wel niet kon, nu denk ik eigenlijk al sinds ze er een maand liggen had ik maar meteen 10 gedaan, ze liggen landscape en vrij ver uit elkaar (zag ik op Google Maps) dus er past ook max 10 op, 2 erbij wordt een dure klus voor 2 panelen.

iGVFjXU.png

De voorste hebben ook sneller last van die boom, eigenlijk zouden de achterste 2 rijen 3x portrait moeten ofzo en dan aan de voorkant 2 erbij, dan kan ik van 8 naar 12.
freak1zaterdag 13 november 2021 @ 17:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2021 12:33 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ah, vanwege de draagkracht van het platte dak?
correct...
constructie berekening is gedaan, is een verplichting blijkbaar bij meer dan 20 of 25 panelen geloof ik, en het schuurtje moet als bedrijfspand bij de verzekering omdat het groter is dan 50m2. anyway consturctie berekening is gedaan en nu gaan we even alles goed inmeten en bekijken misschien kunnen er meer panelen bij.
bananen-plukkerzaterdag 13 november 2021 @ 19:29
Nu hebben we zonnepanelen waardoor we na saldering verbruik hebben uit energienet van 0 (om en nabij). Nu is het zo dat huishoudens worden gecompenseerd op de energiebelasting én worden de prijzen van electra verlaagd. Echter met dat laatste schieten wij niets op, omdat we niets afnemen. Maar deze compensatie is toch juist in het leven geroepen om de verhoging van de gasprijzen te compenseren toch?

Iemand die hier meer over weet?

Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden
Zedizondag 14 november 2021 @ 20:21
Prijzen van zowel gas als elektriciteit zijn sterk gestegen. Als ik het zo lees krijg je ¤230 terug door extra teruggave energiebelasting. Daarnaast dan nog een vermindering van belasting op elektriciteit, als je na salderen op een verbruik van 0 uitkomt zal je daar dus geen voordeel van hebben en blijft het bij de ¤230.

Ik snap dat ze het simpel willen houden maar obv mijn tarieven heb ik het helemaal niet nodig en zou het beter naar iemand kunnen gaan wiens tarief (meer dan) is verdubbeld.

[ Bericht 43% gewijzigd door Zedi op 14-11-2021 20:36:54 ]
JDxzondag 14 november 2021 @ 21:07
Gewoon meer gas gebruiken, heb je er ook meer voordeel van, warmtepomp uit vanaf januari.
Underdoggymaandag 15 november 2021 @ 08:00
quote:
1s.gif Op zondag 14 november 2021 20:21 schreef Zedi het volgende:
Prijzen van zowel gas als elektriciteit zijn sterk gestegen. Als ik het zo lees krijg je ¤230 terug door extra teruggave energiebelasting. Daarnaast dan nog een vermindering van belasting op elektriciteit, als je na salderen op een verbruik van 0 uitkomt zal je daar dus geen voordeel van hebben en blijft het bij de ¤230.

Ik snap dat ze het simpel willen houden maar obv mijn tarieven heb ik het helemaal niet nodig en zou het beter naar iemand kunnen gaan wiens tarief (meer dan) is verdubbeld.
Ik kan je altijd mijn rekeningnummer geven ;-)

Eneco is flink een slaatje aan het slaan uit de Welkom Energie klanten - ik kan nergens zulke hoge prijzen vinden, variabel of vast als wat ik nu aan Eneco moet betalen.

Gas 1,80 per kuub
Electra 0,49 per kWh (normaal tarief)
bambinomaandag 15 november 2021 @ 10:04
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 08:00 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Ik kan je altijd mijn rekeningnummer geven ;-)

Eneco is flink een slaatje aan het slaan uit de Welkom Energie klanten - ik kan nergens zulke hoge prijzen vinden, variabel of vast als wat ik nu aan Eneco moet betalen.

Gas 1,80 per kuub
Electra 0,49 per kWh (normaal tarief)
Klopt, maar daarom is het ook slim om na 1 maand direct over te stappen. Vanaf 1 december mogen die klanten naar een ander.
Vonkenboermaandag 15 november 2021 @ 11:10
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 08:00 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Ik kan je altijd mijn rekeningnummer geven ;-)

Eneco is flink een slaatje aan het slaan uit de Welkom Energie klanten - ik kan nergens zulke hoge prijzen vinden, variabel of vast als wat ik nu aan Eneco moet betalen.

Gas 1,80 per kuub
Electra 0,49 per kWh (normaal tarief)
Mijn vader heeft hetzelfde probleem; we gaan een maand uitzitten en dan zien we wel.
lazinessmaandag 15 november 2021 @ 11:30
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 november 2021 19:29 schreef bananen-plukker het volgende:
Nu hebben we zonnepanelen waardoor we na saldering verbruik hebben uit energienet van 0 (om en nabij). Nu is het zo dat huishoudens worden gecompenseerd op de energiebelasting én worden de prijzen van electra verlaagd. Echter met dat laatste schieten wij niets op, omdat we niets afnemen. Maar deze compensatie is toch juist in het leven geroepen om de verhoging van de gasprijzen te compenseren toch?

Iemand die hier meer over weet?

Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden
Je plukt wel het voordeel van de verhoogde teruggave energiebelasting terwijl je helemaal niks afneemt onderaan de streep dus dat middelt zich dan aardig uit zou ik zeggen.
Underdoggymaandag 15 november 2021 @ 16:38
0 kWh vandaag! Geen idee, was het dan zo donker?
CoolGuymaandag 15 november 2021 @ 16:41
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 16:38 schreef Underdoggy het volgende:
0 kWh vandaag! Geen idee, was het dan zo donker?
Ja, ik heb 833Wh.
Deepfreezemaandag 15 november 2021 @ 16:45
Ik had er meer!! wel 0,32 :D
Dik pak bewolking/vocht in de lucht.
Niet de slechtste van het jaar.. Dat was 5 januari met 0,30 :P
qajariaqmaandag 15 november 2021 @ 16:51
0,1 Kwh productie vandaag, de grafiek is niet van de nullijn af gekomen. Een dag dat alle opwek voor de meter bleef heb ik vorige week al eens gehad. Alle diepte records dus al bereikt voor het december is.
TheFreshPrincemaandag 15 november 2021 @ 16:57
0,695kWh met 68 panelen _O-
Faraday01maandag 15 november 2021 @ 17:00
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 16:57 schreef TheFreshPrince het volgende:
0,695kWh met 68 panelen _O-
andere kant van het land is het niet veel beter 0,165 kWh met 14 panelen
TheFreshPrincemaandag 15 november 2021 @ 17:01
Je hebt van die dagen ;)
Deepfreezemaandag 15 november 2021 @ 17:11
De grafiek heeft net over de 100w aangetikt(van de 3640). Had ik toch een ouderwetse gloeilamp even kunnen laten branden :P
Leandramaandag 15 november 2021 @ 17:14
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 16:57 schreef TheFreshPrince het volgende:
0,695kWh met 68 panelen _O-
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 17:00 schreef Faraday01 het volgende:

[..]
andere kant van het land is het niet veel beter 0,165 kWh met 14 panelen
Dan valt het hier* nog mee: 0,854 kWh met 21 panelen :+
*in het midden van het land.
Gieliovdmaandag 15 november 2021 @ 17:58
0,0 niks vandaag ;(

Gisteren nog, houd je vast, 1,8!
Zedimaandag 15 november 2021 @ 19:04
0.43 met 16 panelen in Noord Holland. Gisteren was toch bijna 3x beter met 1.25
Zit nu op 79.9 voor november, nog 91 om vorig jaar te verbeteren…
Kreatormaandag 15 november 2021 @ 21:10
0,5kWh uur hier met 10 panelen. Hoppa! Het warme hart vh land.
Faraday01maandag 15 november 2021 @ 21:50
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 19:04 schreef Zedi het volgende:
0.43 met 16 panelen in Noord Holland. Gisteren was toch bijna 3x beter met 1.25
Zit nu op 79.9 voor november, nog 91 om vorig jaar te verbeteren…
Ik ga niet in de buurt komen van vorig jaar, kom een procent of 4-5 lager uit.
Zedimaandag 15 november 2021 @ 23:25
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 08:00 schreef Underdoggy het volgende:

[..]
Ik kan je altijd mijn rekeningnummer geven ;-)

Eneco is flink een slaatje aan het slaan uit de Welkom Energie klanten - ik kan nergens zulke hoge prijzen vinden, variabel of vast als wat ik nu aan Eneco moet betalen.

Gas 1,80 per kuub
Electra 0,49 per kWh (normaal tarief)
Oh het komt wel op hoor ;-)

Als je hogere gasprijzen wilt zien kun je bij de variabele tarieven van Greenchoice kijken:
Gas 1,98 (maar dan is het wel bosgecompenseerd 😉)
Electra: 0,4813
Kreatordinsdag 16 november 2021 @ 08:02
quote:
0s.gif Op maandag 15 november 2021 23:25 schreef Zedi het volgende:
(maar dan is het wel bosgecompenseerd 😉)
Op zich wel handig, om de gaten onder de aardkorst die ontstaan door gaswinning te vullen met hout. Daar hebben we wel genoeg van.
sugar4dinsdag 16 november 2021 @ 17:09
Oef vandaag 305Wh met 18x 340Wp panelen.
Leandradinsdag 16 november 2021 @ 17:56
quote:
10s.gif Op maandag 15 november 2021 17:14 schreef Leandra het volgende:

[..]
[..]
Dan valt het hier* nog mee: 0,854 kWh met 21 panelen :+
*in het midden van het land.
Ah, het kon toch nog minder... zelfde cijfers, andere volgorde :D

0,548 kWh vandaag.
Met 21*330=6930 Wp aan panelen
CoolGuydinsdag 16 november 2021 @ 17:58
719Wh hier :7 8-)

;(
TheFreshPrincedinsdag 16 november 2021 @ 18:05
0.326kWh

:')
qajariaqdinsdag 16 november 2021 @ 18:07
Bij mij wederom het lijntje niet los van de nullijn. Het claimt wel 100 wh vandaag maar midden in de nacht claimt ie ook 20 watt te blijven produceren. Ik hou het op twee dagen op rij nul productie. Verbruik loopt wel steeds iets verder op omdat ik verwarm met de airco. Nu rond de 10 kwh per dag totaal.
CoolGuydinsdag 16 november 2021 @ 18:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 november 2021 18:07 schreef qajariaq het volgende:
Bij mij wederom het lijntje niet los van de nullijn. Het claimt wel 100 wh vandaag maar midden in de nacht claimt ie ook 20 watt te blijven produceren. Ik hou het op twee dagen op rij nul productie. Verbruik loopt wel steeds iets verder op omdat ik verwarm met de airco. Nu rond de 10 kwh per dag totaal.
Ik had gisteren 26,6 kWh verbruik, en NU ook alweer 19 kWh :')

Maar ja, daarvoor geen gas(verbruik) dus ja.
JDxdinsdag 16 november 2021 @ 23:03
58Wh vandaag!
qajariaqdinsdag 16 november 2021 @ 23:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 november 2021 23:03 schreef JDx het volgende:
58Wh vandaag!
Daar heb je toch de wc en badkamer mee kunnen kunnen verlichten vandaag, als je rustig aan gedaan hebt...
Makrolonwoensdag 17 november 2021 @ 07:10
Vrijdag haal ik de laatste 10 panelen op. Als die straks op t dak liggen heb ik 54 keer 240 wp op oost west liggen 😎 ben erg benieuwd wat dat gaan doen aan jaaropbrengst. Ik hoop zo'n 8000 kWh.
arvensiswoensdag 17 november 2021 @ 13:57
De panelen worden as we speak op het dak gelegd. Aan de voorzijde lagen ze al, nu worden ze eindelijk aan de achterzijde ook geplaatst (oost/west). Eeeindelijk. *O*
arvensisdonderdag 18 november 2021 @ 11:42
Lan iemand uitleggen hoe ik dit moet lezen? :) Ik snap het even niet. Als je het per paneel bij elkaar optelt, kom je op een ander getal namelijk.

Ze7A2F5.png

Edit: ah, de app is wat duidelijker.

[ Bericht 6% gewijzigd door arvensis op 18-11-2021 12:35:30 ]
qajariaqvrijdag 19 november 2021 @ 17:05
Na de vrijwel nul opbrengst dagen van deze week vandaag toch echt 2.1 Kwh op de meter. Ja, kennelijk heb ik in de winter toch iets te veel en te lang schaduw op de westkant.

Maar goed, ook elektrisch verwarmen. Dus het verbruik is wel iets meer dan dat. Kwam op een goed moment aardig in de buurt van de nul voor ik de kachel aanzette maar ben nu al weer anderhalf Kwh in de min vandaag.

Omdat ik pas sinds deze zomer panelen heb probeer ik het verbruik van november onder overschot van augustus te houden. Oktober en september kon ik in ieder geval wel tegen elkaar wegstrepen.
Gieliovdvrijdag 19 november 2021 @ 19:27
2,8kwh vandaag, daar kan de warmtepomp gauw weer 7 uurtjes op draaien. Dan is het wel op.

Gisteren een heerlijke 17. Deze maand wordt weinig soeps.

Vorig jaar 319kwh in november.
Vooralsnog 165 en de maand gaat al hard :P
JDxvrijdag 19 november 2021 @ 20:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 19 november 2021 19:27 schreef Gieliovd het volgende:
2,8kwh vandaag, daar kan de warmtepomp gauw weer 7 uurtjes op draaien. Dan is het wel op.

Gisteren een heerlijke 17. Deze maand wordt weinig soeps.

Vorig jaar 319kwh in november.
Vooralsnog 165 en de maand gaat al hard :P
Ik heb geen zon gezien, 600wh vandaag :')
TheFreshPrincevrijdag 19 november 2021 @ 20:44
20kWh vandaag, nog best redelijk.
arvensisvrijdag 19 november 2021 @ 21:55
Gister 2,9 en vandaag 2,13 kWh.
#ANONIEMzondag 21 november 2021 @ 16:02
Zijn er hier mensen die praktijk ervaring hebben met Enphase micro omvormers?
Heb inmiddels 5 bedrijven over de vloer (sommigen telefonisch) gehad die een offerte uitgebracht hebben.
2 adviseerden een string systeem waarbij 1 zonder optimizers, 1 met een aantal Tigo optimizers en 3 met Enphase micro omvormers. En voor het gelijk heb ik 1 van die laatste partijen ook een voorbeeld laten berekenen met SolarEdge optimizers voor elk paneel.

Ik neig naar een systeem met Enphase micro omvormers (IQ7+ adviseerden ze alle 3). De theorie klinkt heel aantrekkelijk (geen kast, veiligheid, snel een kapot paneel/micro omvormer eruit pikken, 25 jaar garantie op paneel en micro omvormer, monitoring per paneel (dat kan een systeem met SolarEdge optimizers natuurlijk ook maar het prijsverschil was minimaal), minimaal percentage uitval enz).

Maar wat zijn de praktijkervaringen van Fokkers?
Zedizondag 21 november 2021 @ 16:50
quote:
0s.gif Op zondag 21 november 2021 16:02 schreef DarkwingDuck het volgende:
Zijn er hier mensen die praktijk ervaring hebben met Enphase micro omvormers?

….

Maar wat zijn de praktijkervaringen van Fokkers?
Ik heb ze ergens in een topic terug ook over gehad. Ik heb destijds een berekening gedaan en micro omvormers afgezet tegen 2 omvormers (1x tusssentijds vervangen) zonder optimizers (in theorie had ik geen schaduw maar 1 paneel moest anders liggen ivm dakraam dus uiteindelijk 1 paneel die wel wat schaduw pakt) en kwam zo op ongeveer dezelfde prijs uit en vond het gevoel van veiligheid en de minimale extra opbrengst toen doorslaggevend.

Als je sowieso optimizers nodig hebt is hebt en prijsverschil is nihil dan lijken micro omvormers me sowieso een betere keuze? Voor de minimale extra opbrengst hoef je het niet te doen (wel leuk meegenomen) maar die 25 jaar garantie is wel fijn (weet niet hoe het zit op de solaredge optimizers en omvormer, schijnt ook 25jr te kunnen?). Ikzelf vond het idee van veiligheid ook een grote + (maar wellicht is dat gewoon een heel goed marketing verhaal).

[ Bericht 17% gewijzigd door Zedi op 21-11-2021 16:56:18 ]
sugar4maandag 22 november 2021 @ 14:13
Ik heb pas sinds 14 dagen zonnepanelen. Ik zou vandaag een hoge opbrengst verwachten, maar die is lager dan op sommige dagen vorige week toen de zon niet constant scheen. Het is nu kraakhelder hier.

Ik zit nu op pas 3,4kWh om 14.00uur terwijl de zon al de hele dag schijnt. Actuele productie 346w. Afgelopen vrijdag om 14.00uur was de actuele productie nog meer dan 1kW.

Gaat om 18x 340Wp panelen op Zuidwest op plat dak. Circa 13 graden. Delen van de panelen gooien wel schaduw op de volgende rij, maar ik neem aan dat dat vorige week ook zo was of daalt de zon nu zo extreem snel?

Ik zag net wel dat de panelen wat vies zijn. Ik vermoed door de regen of wind van gisteren.

Panelen 18x Q Cells Q.PEAK DUO BLK-G9 340
Omvormer 1x SolarEdge SE5k 3-fase omvormer
Optimizers 18x SolarEdge P401

Iemand een verklaring?
qajariaqmaandag 22 november 2021 @ 14:49
Vies kan wel tot iets van 10% schelen maar normaal spoelen ze ook weer schoon met de volgende bui. Ik ben niet erg van plan dat bij te gaan houden. Misschien is het bij een lagere hoek wel relevanter omdat er meer vuil op zal vallen en het water langzamer wegloopt dus minder vuil mee neemt.

Ja, de zon zakt erg snel deze tijd van het jaar. Minder dan een kwart schaduw op je panelen is vaak al minder dan de helft opbrengst.

Ik krijg nu uit 5 panelen op oost en vier op west toch 400 Watt terwijl mijn dagopbrengst tot nog toe 1.7 Kwh is. Dus loopt het bij jou wel erg hard terug.
Kreatormaandag 22 november 2021 @ 14:52
quote:
0s.gif Op zondag 21 november 2021 16:02 schreef DarkwingDuck het volgende:
Maar wat zijn de praktijkervaringen van Fokkers?
Ik heb 10 IQ7+ micro inverters en ze doen het.

(monitoring per paneel kijk je zelden naar. )
Deepfreezemaandag 22 november 2021 @ 14:55
Ik heb nu 10,5kWh uit 3640 aan panelen, en 1,33kW production power. Grotendeel onbewolkt vandaag. Vrijdag had ik 2,3.
Dat is wel bijna vol op zuid

Kun je ook zien wat de opbrengst per paneel is op het dashboard? Lijkt bijna alsof er een serie panelen niet werken of aangemeld zijn bij het dashboard..
JDxmaandag 22 november 2021 @ 14:58
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 14:55 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nu 10,5kWh uit 3640 aan panelen, en 1,33kW production power. Grotendeel onbewolkt vandaag. Vrijdag had ik 2,3.
Dat is wel bijna vol op zuid

Kun je ook zien wat de opbrengst per paneel is op het dashboard? Lijkt bijna alsof er een serie panelen niet werken of aangemeld zijn bij het dashboard..
Dat idee had ik de laatste tijd ook, maar het is gewoon heel beroerd met de zonsterkte,
#ANONIEMmaandag 22 november 2021 @ 15:00
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 14:55 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nu 10,5kWh uit 3640 aan panelen, en 1,33kW production power. Grotendeel onbewolkt vandaag. Vrijdag had ik 2,3.
Dat is wel bijna vol op zuid

Kun je ook zien wat de opbrengst per paneel is op het dashboard? Lijkt bijna alsof er een serie panelen niet werken of aangemeld zijn bij het dashboard..
Wellicht handig om voor een extra controle een P1 meter te kopen. Die hang je gewoon in de slimme meterkast aan de meterkast zelf en dan kan je via de app zien wat de meter registreert (en dus doorgeeft aan je energiemaatschappij).

https://www.homewizard.nl/p1-meter

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 22-11-2021 15:01:13 ]
lazinessmaandag 22 november 2021 @ 15:01
Ik heb nu 9.3kWh uit 3180 aan panelen op het zuidoosten.
CoolGuymaandag 22 november 2021 @ 15:29
Ik heb panelen op elke kant behalve het noorden, maar ik heb maar 6 op het zuiden, maar ik zit nu op 12.64 kWh met in totaal 6x 300 Wp op het zuiden, maar de rest doet natuurlijk ook mee.
JDxmaandag 22 november 2021 @ 15:37
Hmm misschien is er dan toch iets mis, ik heb 740 watt uit 8x300 (= 2400) vandaag.

Recht op het zuiden ook nog.

Wacht hebben jullie het nou over vandaag of deze maand? :{ :{ :{

[ Bericht 19% gewijzigd door JDx op 22-11-2021 15:44:04 ]
skrnmaandag 22 november 2021 @ 15:48
Beste dag in de maand. :Y)
sugar4maandag 22 november 2021 @ 15:55
Ik heb een P1 meter en die waardes kloppen met de gegevens van de panelen. Erg vreemd dat ik zo een lage opbrengst heb terwijl het weer veel beter is dan de afgelopen 14 dagen en toen nog aantal keer de 6kWh heb gehaald.

Heb nu 4kWh

Als ik de waardes per paneel bekijk zie ik ook niet veel geks.
sugar4maandag 22 november 2021 @ 16:08
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 14:55 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb nu 10,5kWh uit 3640 aan panelen, en 1,33kW production power. Grotendeel onbewolkt vandaag. Vrijdag had ik 2,3.
Dat is wel bijna vol op zuid

Kun je ook zien wat de opbrengst per paneel is op het dashboard? Lijkt bijna alsof er een serie panelen niet werken of aangemeld zijn bij het dashboard..
Vrijdag had ik 4,1. (West-Brabant) dus meer dan vandaag (4,02) en vandaag veel meer zon. Op het dashboard zie ik niets vreemds. Ik heb een paar panelen die achterblijven i.v.m. schaduw, maar dat was op de andere dagen ook.
CoolGuymaandag 22 november 2021 @ 16:09
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 15:37 schreef JDx het volgende:
Hmm misschien is er dan toch iets mis, ik heb 740 watt uit 8x300 (= 2400) vandaag.

Recht op het zuiden ook nog.

Wacht hebben jullie het nou over vandaag of deze maand? :{ :{ :{
Ik heb het over dag. 9 november was de beste dag tot nu toe deze maand met 15,8 kWh.
Leandramaandag 22 november 2021 @ 16:45
quote:
2s.gif Op maandag 22 november 2021 15:48 schreef skrn het volgende:
Beste dag in de maand. :Y)
Hier ook idd.

24,902 kWh vandaag.

Totaalplaatje so far (vanaf 29-04): 4.703,266 kWh bij 21*330 (6930 Wp)

20211122-165153.jpg

[ Bericht 11% gewijzigd door Leandra op 22-11-2021 16:55:33 ]
qajariaqmaandag 22 november 2021 @ 17:07
Hier wel de beste dag sinds een paar weken maar de eerste week van de maand was gewoon bijna elke dag beter.

Een beetje schaduw door buren e.d. maakt de opbrengst gewoon een stuk lager. De zon staat ook lager dus minder instraling en de dagen zijn ook flink korter.

Sinds ongeveer 1 oktober is de opbrengst minder dan het verbruik, heel benieuwd wanneer de omslag naar de andere kant komt. Voorlopig ziet het er naar uit dat ik nul op de meter kan halen terwijl ik ook elektrisch ben gaan verwarmen. Een flinke vorstperiode zal dat doel echter wel gaan frustreren.
#ANONIEMmaandag 22 november 2021 @ 17:11
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 17:07 schreef qajariaq het volgende:
Hier wel de beste dag sinds een paar weken maar de eerste week van de maand was gewoon bijna elke dag beter.

Een beetje schaduw door buren e.d. maakt de opbrengst gewoon een stuk lager. De zon staat ook lager dus minder instraling en de dagen zijn ook flink korter.

Sinds ongeveer 1 oktober is de opbrengst minder dan het verbruik, heel benieuwd wanneer de omslag naar de andere kant komt. Voorlopig ziet het er naar uit dat ik nul op de meter kan halen terwijl ik ook elektrisch ben gaan verwarmen. Een flinke vorstperiode zal dat doel echter wel gaan frustreren.
Dat laatste zeker. Daar tegenover staat dat je in de zomer niet hoeft te verwarmen en de zonnepanelen wel flink opwekken.
JDxmaandag 22 november 2021 @ 17:39
Pffft, dit is niet goed hoor, zit op 23,1kWh over HEEL november, met 8 panelen van 300 op het zuiden.

Had vandaag 741 Wh.
Deepfreezemaandag 22 november 2021 @ 17:42
Ik heb nu 91 voor november. Is iets meer, want de wifi heeft wat gehapert. Maar houdt met 100 wel op dan..

Dat is zuid op 45 graden helling, 3640 aan panelen..
CoolGuymaandag 22 november 2021 @ 17:45
Ik zit op 147kwh deze maand tot nu toe met 8700Wp aan panelen waarvan maar 1800Wp op het zuiden. Ik heb in augustus 2 weken geen internet gehad dus daar zie ik ook niets in de app, maar de totale opwek dit kalenderjaar tot nu toe is 7,11 MWh, maar dus eigenlijk hoger want die 2 weken in augustus zitten er niet bij.
JDxmaandag 22 november 2021 @ 18:00
Ik denk dat mijn panelen in november precies achter de enige boom die zijn bladeren nog niet kwijt is zit dan, want het was best wel zonnig vandaag.

Als ik naar 2019 en 2020 kijk dan was het ook zo, 27 vorig jaar november in totaal. In de zomer haal ik dat in 2 dagen.
Makrolonmaandag 22 november 2021 @ 18:48
quote:
0s.gif Op maandag 22 november 2021 17:45 schreef CoolGuy het volgende:
Ik zit op 147kwh deze maand tot nu toe met 8700Wp aan panelen waarvan maar 1800Wp op het zuiden. Ik heb in augustus 2 weken geen internet gehad dus daar zie ik ook niets in de app, maar de totale opwek dit kalenderjaar tot nu toe is 7,11 MWh, maar dus eigenlijk hoger want die 2 weken in augustus zitten er niet bij.
Hier 285kwh met 8100 wp. Alles oost west.
Estate2maandag 22 november 2021 @ 18:55
Vandaag dak op het zuiden 8,1 kWh en garage dak aan de schaduwkant, van het huis 82 Wh. Dak was de hele ochtend bevroren.
JDxdonderdag 25 november 2021 @ 14:15
Wat is er nou mis met die boom, mijn tuin ligt vol met bladeren, maar niet van de boom die schaduw veroorzaakt.

dJWgFUE.jpg
arvensisdonderdag 25 november 2021 @ 14:30
We hebben ze nu een week en zitten nu op 21,6kWh. 4500wp op Oost/West.
Slecht moment om te starten. :P
JDxdonderdag 25 november 2021 @ 15:04
Toch 3 per dag, ik haal nog geen 1 kW met 2400.
#ANONIEMdonderdag 25 november 2021 @ 15:12
quote:
0s.gif Op donderdag 25 november 2021 14:15 schreef JDx het volgende:
Wat is er nou mis met die boom, mijn tuin ligt vol met bladeren, maar niet van de boom die schaduw veroorzaakt.

[ afbeelding ]
Kan me voorstellen dat dit irriteert. Alle bomen zonder blaadjes, maar 1 boom houdt dapper weerstand. Maar hopen dat hij veel later in het seizoen bladeren krijgt straks.
Kreatorvrijdag 26 november 2021 @ 10:28
Ik zit nu op 57kWh deze gehele maand met 3650kWh op 10 panelen, plat dak zuiden.
Dat valt me nog niet tegen, gezien de zeer lage zon en de slechte dagen.

Beste dag was 1 november tot nu toe.
bambinovrijdag 26 november 2021 @ 10:31
quote:
14s.gif Op vrijdag 26 november 2021 10:28 schreef Kreator het volgende:
Ik zit nu op 57kWh deze gehele maand met 3650kWh op 10 panelen, plat dak zuiden.
Dat valt me nog niet tegen, gezien de zeer lage zon en de slechte dagen.

Beste dag was 1 november tot nu toe.
Ik zit op 122kWh met panelen op een graad of 15 van zuid af richting oost.
Maar grote boom voor de deur, dus nu weinig zon. 30x330wp.
Dus rendement is in de winter bij mij zeer laag. Moet het echt van de lente-zomer hebben.
Zit nu op 7150 dit jaar vanaf 24 feb.
Dus met een beetje mazzel tik ik net de 8 aan.
Kreatordinsdag 30 november 2021 @ 11:24
Stralende dag vandaag.

L2USpCc.png

Tevens heb ik buiten wat zonnepanelen-lampionnen hangen. Die doen het 's avonds wel maximaal een uur momenteel. :P.
CoolGuydinsdag 30 november 2021 @ 11:30
Ik zit tot nu toe op 180kWh deze maand met 8700Wp geïnstalleerd vermogen. Over het gehele jaar zit ik nu op 7.14 mWh maar daar zitten ruim 2 weken in de zomer niet bij want geen internetverbinding. Natuurlijk is er toen opgewekt, maar ik kan het niet zien in de app.
Leandradinsdag 30 november 2021 @ 11:39
Deze maand: 247,981 kWh
Dit jaar (vanaf 29 april): 4.750,012 kWh

Ik ben benieuwd wat de jaaropbrengst wordt.
Leandradinsdag 30 november 2021 @ 11:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 11:30 schreef CoolGuy het volgende:
Ik zit tot nu toe op 180kWh deze maand met 8700Wp geïnstalleerd vermogen. Over het gehele jaar zit ik nu op 7.14 mWh maar daar zitten ruim 2 weken in de zomer niet bij want geen internetverbinding. Natuurlijk is er toen opgewekt, maar ik kan het niet zien in de app.
Kun je de omvormer zelf niet benaderen door het ip-adres van de omvormer in te voeren (moet je wel thuis zijn en op hetzelfde netwerk zitten natuurlijk :+).

Als ik in de app kijk kom ik ook niet verder dan de data tot 1 juli, want toen had ik hem pas online, ook het totaal in de app is het totaal vanaf 1 juli, maar als ik de omvormer zelf benader krijg ik de werkelijke feiten, dus ook de data van voor 1 juli en het feitelijke totaal.

Sterker nog: ik gebruik de app bijna niet omdat die vooral leuk voor het oog is, maar niet voor de echte data.
CoolGuydinsdag 30 november 2021 @ 15:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 11:44 schreef Leandra het volgende:

[..]
Kun je de omvormer zelf niet benaderen door het ip-adres van de omvormer in te voeren (moet je wel thuis zijn en op hetzelfde netwerk zitten natuurlijk :+).

Als ik in de app kijk kom ik ook niet verder dan de data tot 1 juli, want toen had ik hem pas online, ook het totaal in de app is het totaal vanaf 1 juli, maar als ik de omvormer zelf benader krijg ik de werkelijke feiten, dus ook de data van voor 1 juli en het feitelijke totaal.

Sterker nog: ik gebruik de app bijna niet omdat die vooral leuk voor het oog is, maar niet voor de echte data.
Nee die dingen hangen aan internet, en volgens mij onthoudt zo'n SolarEdge omvormer een maand lang de data. Maar de vorige eigenaar is op een gegeven moment in zijn nieuwe huis getrokken, of heeft in ieder geval in dit huis de internet verbinding opgezegd, en ik heb pas 6 weken later hier een nieuw abonnement in laten gaan. De omvormer onthoudt de laatste maand aan data, maar dan mis ik dus 2 weken.

Gebaseerd op eerdere jaren gok ik dat die 2 weken in augustus een kleine 500kWh waren, dus dan zou ik nu op 7.64 mWh zitten dit jaar, maar dat is een beetje een gok.
Leandradinsdag 30 november 2021 @ 15:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 15:16 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee die dingen hangen aan internet, en volgens mij onthoudt zo'n SolarEdge omvormer een maand lang de data. Maar de vorige eigenaar is op een gegeven moment in zijn nieuwe huis getrokken, of heeft in ieder geval in dit huis de internet verbinding opgezegd, en ik heb pas 6 weken later hier een nieuw abonnement in laten gaan. De omvormer onthoudt de laatste maand aan data, maar dan mis ik dus 2 weken.

Gebaseerd op eerdere jaren gok ik dat die 2 weken in augustus een kleine 500kWh waren, dus dan zou ik nu op 7.64 mWh zitten dit jaar, maar dat is een beetje een gok.
Ik snap dat hij aan het internet hangt, maar dan heeft hij toch een IP-adres?
Ik kan hier op de Deco zo zien wat het IP-adres van de omvormer is.
CoolGuydinsdag 30 november 2021 @ 16:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 15:50 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ik snap dat hij aan het internet hangt, maar dan heeft hij toch een IP-adres?
Ik kan hier op de Deco zo zien wat het IP-adres van de omvormer is.
Het ding onthoudt een maand aan data. Het maakt niet uit of ik op de omvormer zelf kijk, als hij 30 dagen aan data onthoudt zal de 31e dag er niet meer bij staan, want is weg.

Het 'mooie' overzicht wordt gemaakt omdat die data wordt geupload, en zodra dat is geupload staat het daar. Daarom kan ik data over 2019 ook inzien, want die staat in het mooie overzicht, terwijl ik toen geen eigenaar was van dit huis.

Maar die 6 weken dat ie niet aan internet hing was 2 weken te lang om die 2 weken aan data te nog kunnen zien.
Leandradinsdag 30 november 2021 @ 16:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 16:11 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Het ding onthoudt een maand aan data. Het maakt niet uit of ik op de omvormer zelf kijk, als hij 30 dagen aan data onthoudt zal de 31e dag er niet meer bij staan, want is weg.

Het 'mooie' overzicht wordt gemaakt omdat die data wordt geupload, en zodra dat is geupload staat het daar. Daarom kan ik data over 2019 ook inzien, want die staat in het mooie overzicht, terwijl ik toen geen eigenaar was van dit huis.

Maar die 6 weken dat ie niet aan internet hing was 2 weken te lang om die 2 weken aan data te nog kunnen zien.
Ja, maar hij zal op de omvormer toch ook een totaalopbrengst hebben?
ShoNufdinsdag 30 november 2021 @ 20:37
Opbrengst november:

14 panelen á 380 wp op noord: 65kwh

23 panelen á 335wp (11 oost en 12 zuid): 221 kWh.

Scoren mijn panelen op noord goed? Ze zijn net effe ruim een maand geleden geplaatst.
MevrouwCactusdinsdag 30 november 2021 @ 20:41
Maandag worden ze hier gelegd *O*
Vonkenboerdinsdag 30 november 2021 @ 22:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 20:41 schreef MevrouwCactus het volgende:
Maandag worden ze hier gelegd *O*
Hoeveel panelen op welke ligging ? :)
qajariaqdinsdag 30 november 2021 @ 23:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 20:37 schreef ShoNuf het volgende:
Opbrengst november:

14 panelen á 380 wp op noord: 65kwh

23 panelen á 335wp (11 oost en 12 zuid): 221 kWh.

Scoren mijn panelen op noord goed? Ze zijn net effe ruim een maand geleden geplaatst.
Hoe noord is dat en hoe steil staan ze? Ik vind dat best veel voor noord.

Mijn negen op oost-west hebben deze maand slechts 38,4 Kwh.
MevrouwCactuswoensdag 1 december 2021 @ 06:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 22:24 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Hoeveel panelen op welke ligging ? :)
9, op het zuiden gericht.
Kreatorwoensdag 1 december 2021 @ 09:17
10 panelen a 365wp, plat dak, 15 graden denk ik, op zuid: November: 63,8kWh.
Deepfreezewoensdag 1 december 2021 @ 09:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 16:36 schreef Leandra het volgende:

[..]
Ja, maar hij zal op de omvormer toch ook een totaalopbrengst hebben?
Mijn omvormer onthoudt bijna niks.. Alleen de huidige opbrengst, het dag totaal en het totaal van alles. De wifi is, in al die jaren, wel vaker niet actief geweest. Dus dat is nu niet meer terug te rekenen. Vaak kom ik er pas dagen later achter dat de wifi er weer uit is, omdat ik niet elke dag in de app kijk. Het zal wel, zolang er maar stroom van het dak komt ;)
Elpiswoensdag 1 december 2021 @ 09:58
Afgelopen maand hier een opbrengst van 137kWh. Ik heb 12 panelen op het zuiden gericht (3900 Wp).
Dit zijn duidelijk de minder leuke maanden om ze te volgen. :{
bambinowoensdag 1 december 2021 @ 12:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 11:30 schreef CoolGuy het volgende:
Ik zit tot nu toe op 180kWh deze maand met 8700Wp geïnstalleerd vermogen. Over het gehele jaar zit ik nu op 7.14 mWh maar daar zitten ruim 2 weken in de zomer niet bij want geen internetverbinding. Natuurlijk is er toen opgewekt, maar ik kan het niet zien in de app.
Ik zit op 136kWh voor november, met 9900wp. Maar krijg nu ook amper zon ivm boom.
Hele jaar zit ik nu op 7163 maar dat is vanaf 28-2.
Deepfreezewoensdag 1 december 2021 @ 13:04
Hier 117 uit 3640, vol op zuid. December en januari nog even door, en dan weer omhoog :P
Geckoowoensdag 1 december 2021 @ 13:29
waar ik in september nog een opbrengst had van 100% (2mw) had ik in oktober nog maar 50% en in november nog maar 25%...
Underdoggywoensdag 1 december 2021 @ 14:29
november blijft wel echt achter met afgelopen 2 jaar - slechts 136 kWh met 4,48kWp. Afgelopen jaren 170 en 175
Leandrawoensdag 1 december 2021 @ 14:34
quote:
0s.gif Op woensdag 1 december 2021 09:31 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Mijn omvormer onthoudt bijna niks.. Alleen de huidige opbrengst, het dag totaal en het totaal van alles. De wifi is, in al die jaren, wel vaker niet actief geweest. Dus dat is nu niet meer terug te rekenen. Vaak kom ik er pas dagen later achter dat de wifi er weer uit is, omdat ik niet elke dag in de app kijk. Het zal wel, zolang er maar stroom van het dak komt ;)
Het gaat me juist om dat totaal van alles.
Als je dat hebt op iedere laatste dag van de maand na 22.00 uur dan weet je precies wat de maandelijkse totaalopbrengst is.

Ik zie trouwens veel meer gegevens als ik de omvormer zelf benader via het IP-adres dan in de app, de app van SMA is dramatisch, en de nieuwe app is nog beroerder dan de oude die ze recent buiten werking hebben gesteld.
Als ik echte gegevens nodig heb benader ik de omvormer zelf.
Deepfreezewoensdag 1 december 2021 @ 15:30
quote:
0s.gif Op woensdag 1 december 2021 14:34 schreef Leandra het volgende:
Het gaat me juist om dat totaal van alles.
Als je dat hebt op iedere laatste dag van de maand na 22.00 uur dan weet je precies wat de maandelijkse totaalopbrengst is.
Bijv. In juli mis ik iets van 24 dagen aan data. (stuiterende wifi, stroomuitval etc). In de app/website van Solarman wordt die niet verzonden data niet meer ingevuld. Misschien als ik die totaalopbrengst elke maand zou opschrijven, maar dat doe ik dus niet :P
Die data kan ik ook niet vinden in de omvormer (trannergy, kan alleen de wifi/kabel instellen).

Maar het maakt me ook niet zoveel uit. Vandaag weer 1,9 *O* :X
HPoidonderdag 2 december 2021 @ 10:19
Beste duurzame FOK!-ers.

Hier weer een noob vraag.
Wij hebben sinds juli '21 5xzonnepanelen op het dak laten installeren met een centrale omvormer.

Nu heb ik nog een plat dak een verdieping lager waar ik 2 zonnepanelen in portrait kwijt kan.
Kan ik zonder problemen 2 zogenaamde stekkerklare zonnepanelen in een stopcontact kwijt in combinatie met de omvormer en zonnepanelen die we al hebben? Of gaat er dan iets mis met de centrale omvormer/x 5 zonnepanelen die we op het dak hebben liggen? Of zou het geen probleem moeten opleveren? (Even er vanuit gaande dat ik de stekkerklare zonnepanelen op een andere groep aansluit dan waar de centrale omvormer nu op zit)
Kreatordonderdag 2 december 2021 @ 10:32
quote:
0s.gif Op woensdag 1 december 2021 09:58 schreef Elpis het volgende:
Afgelopen maand hier een opbrengst van 137kWh. Ik heb 12 panelen op het zuiden gericht (3900 Wp).
Dit zijn duidelijk de minder leuke maanden om ze te volgen. :{
Alsnog 2x zoveel als bij mij.
qajariaqdonderdag 2 december 2021 @ 12:12
quote:
5s.gif Op donderdag 2 december 2021 10:19 schreef HPoi het volgende:
Beste duurzame FOK!-ers.

Hier weer een noob vraag.
Wij hebben sinds juli '21 5xzonnepanelen op het dak laten installeren met een centrale omvormer.

Nu heb ik nog een plat dak een verdieping lager waar ik 2 zonnepanelen in portrait kwijt kan.
Kan ik zonder problemen 2 zogenaamde stekkerklare zonnepanelen in een stopcontact kwijt in combinatie met de omvormer en zonnepanelen die we al hebben? Of gaat er dan iets mis met de centrale omvormer/x 5 zonnepanelen die we op het dak hebben liggen? Of zou het geen probleem moeten opleveren? (Even er vanuit gaande dat ik de stekkerklare zonnepanelen op een andere groep aansluit dan waar de centrale omvormer nu op zit)
De groep waar die vijf panelen op zitten mag je niet voor andere doeleinden gebruiken.

Tot 600 watt per groep (stop) mag je wel op een bestaande groep aansluiten. Als die stekker dingen samen dat maximum opbrengen mag het dus. Het heeft in ieder geval geen invloed op de rest van je installatie. Het totaal is nog bescheiden genoeg om er geen technische hoogstandjes voor te hoeven uithalen in je meterkast.
HPoidonderdag 2 december 2021 @ 13:31
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 12:12 schreef qajariaq het volgende:

[..]
De groep waar die vijf panelen op zitten mag je niet voor andere doeleinden gebruiken.

Tot 600 watt per groep (stop) mag je wel op een bestaande groep aansluiten. Als die stekker dingen samen dat maximum opbrengen mag het dus. Het heeft in ieder geval geen invloed op de rest van je installatie. Het totaal is nog bescheiden genoeg om er geen technische hoogstandjes voor te hoeven uithalen in je meterkast.
Hartelijk dank voor je antwoord. Ik dacht dit al, maar wist het niet zeker.
Bamidonderdag 2 december 2021 @ 18:38
Hi! Via de collectieve inkoop zonnepanelen van VEH hebben we een aanbod van GreenChoice gekregen. Zijn er hier ervaringen met hen, redenen om wel of juist niet daar de zonnepanelen te halen?
qajariaqdonderdag 2 december 2021 @ 21:20
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 18:38 schreef Vaiana het volgende:
Hi! Via de collectieve inkoop zonnepanelen van VEH hebben we een aanbod van GreenChoice gekregen. Zijn er hier ervaringen met hen, redenen om wel of juist niet daar de zonnepanelen te halen?
Bij mij kwam de aanbieding totaal niet overeen met wat ik wilde. Toen ik daar op reageerde was het antwoord van het gecontracteerde bedrijf dat ik dan evengoed maar moest tekenen en dan konden ze het achteraf wel aanpassen. Ze reageerden erg verbaasd dat ik het daar niet helemaal mee eens was en dat ik eerst een echt aanbod wilde hebben voor ik een handtekening zet.

Ik heb toen een mail gestuurd naar info@eigenhuis.nl omdat ik me niet voor kon stellen dat een belangenvereniging een dergelijk aanbod goed zou keuren. Het bleek toch echt wel zo bedoeld maar ik kreeg wel de toezegging dat als ik het niet met een echte offerte eens was dat ik dan 'maar' 150 euro hoefde te betalen.

Heel snel een ander bedrijf gevonden wat gewoon bij me langs kwam en dan pas een offerte stuurde waar ik niet bij voorbaat verplichtingen bij had. Heb nu naar volle tevredenheid een setje panelen op het dak zoals ik het ongeveer in mijn hoofd had.

Instituties als eigen huis en consumentenbond zijn ooit wel begonnen als belangenverenigingen maar zijn uiteindelijk gewoon bedrijven die elke maand geld op de plank moeten hebben.

Aan de andere kant is Greenchoise wel weer een redelijk bedrijf. Neem rechtstreeks contact met ze op is mijn advies.
Bamidonderdag 2 december 2021 @ 21:55
Ik heb in het verleden bij Eigen Huis gewerkt, als ik het me goed herinner mogen ze geen winst maken. _O-
Maar ik ga zeker ook niet tekenen of iets betalen als ik nog niet weet of het naar mijn zin is. Thanks voor het delen, we gaan eens kijken of we dit naar onze zin kunnen krijgen. ;)
ShoNufvrijdag 3 december 2021 @ 08:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 23:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Hoe noord is dat en hoe steil staan ze? Ik vind dat best veel voor noord.

Mijn negen op oost-west hebben deze maand slechts 38,4 Kwh.
Het is een 2 onder 1 kap nieuwbouwwoning, type jaren dertig.

Ik denk dat het 50 graden is.
qajariaqvrijdag 3 december 2021 @ 09:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 december 2021 08:10 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Het is een 2 onder 1 kap nieuwbouwwoning, type jaren dertig.

Ik denk dat het 50 graden is.
Als leek moet ik je dan feliciteren met je goede aankoop van die panelen. Ik vind het heel goed scoren voor noord in november.
qajariaqvrijdag 3 december 2021 @ 09:36
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 21:55 schreef Vaiana het volgende:
Ik heb in het verleden bij Eigen Huis gewerkt, als ik het me goed herinner mogen ze geen winst maken. _O-
Maar ik ga zeker ook niet tekenen of iets betalen als ik nog niet weet of het naar mijn zin is. Thanks voor het delen, we gaan eens kijken of we dit naar onze zin kunnen krijgen. ;)
Ik denk niet dat VEH alleen inkomsten uit contributie haalt. Maar goed, ze hebben het verhaal dus uitbesteed aan Greenchoise en die zal het ook wel weer uitbesteden aan een aannemer. Ik heb meer vertrouwen in Greenchoise dan in VEH. Veel succes, ik heb toen gekozen voor een aanbieder via de gemeente.
Essebesvrijdag 3 december 2021 @ 11:00
De zonnepanelen hebben er bij ons voor gezorgd dat ik nu maandelijks een bedrag gestort krijg van onze energiemaatschappij ipv dat wij een voorschot moeten betalen. Hier had ik nog nooit van gehoord dat dat kon.
Gebeurt dat bij jullie ook?

(Recente afrekening gaf bijna ¤850 terug. Opwekking is inderdaad hoger dan ons verbruik.)
Leandravrijdag 3 december 2021 @ 11:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 december 2021 11:00 schreef Essebes het volgende:
De zonnepanelen hebben er bij ons voor gezorgd dat ik nu maandelijks een bedrag gestort krijg van onze energiemaatschappij ipv dat wij een voorschot moeten betalen. Hier had ik nog nooit van gehoord dat dat kon.
Gebeurt dat bij jullie ook?

(Recente afrekening gaf bijna ¤850 terug. Opwekking is inderdaad hoger dan ons verbruik.)
Ja, nou ja... dat zou het kunnen zijn, maar omdat ik niet op voorhand kon inschatten hoeveel overproductie we zouden hebben ben ik uitgegaan van een laag verbruik na saldering en betaal ik dus 2,50 per maand.
Aan het eind van de rit komt er waarschijnlijk nog wel wat terug.

Eerst een jaartje proefdraaien :D
En het lijkt en prima jaar om proef te draaien want lage opbrengst van de zonnepanelen en de warmtepomp is behoorlijk druk met deze buitentemperatuur.
AgnesGruvrijdag 3 december 2021 @ 11:31
quote:
0s.gif Op donderdag 2 december 2021 18:38 schreef Vaiana het volgende:
Hi! Via de collectieve inkoop zonnepanelen van VEH hebben we een aanbod van GreenChoice gekregen. Zijn er hier ervaringen met hen, redenen om wel of juist niet daar de zonnepanelen te halen?
Hier was de aanbieder 365Zon, ziet er op het eerste oog goed uit.
Scheelt iets van 20% met en andere offerte.

Iemand ervaring met die aanbieder trouwens?
qajariaqvrijdag 3 december 2021 @ 11:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 december 2021 11:00 schreef Essebes het volgende:
De zonnepanelen hebben er bij ons voor gezorgd dat ik nu maandelijks een bedrag gestort krijg van onze energiemaatschappij ipv dat wij een voorschot moeten betalen. Hier had ik nog nooit van gehoord dat dat kon.
Gebeurt dat bij jullie ook?

(Recente afrekening gaf bijna ¤850 terug. Opwekking is inderdaad hoger dan ons verbruik.)
Via de energierekening krijg je belasting terug. Dat is dus wat je rekening onder nul brengt. Ik hoop een beetje op neutraal nadat ik deze zomer panelen hebt gekocht maar opeens ook met een airco ben gaan verwarmen.

Oneindig veel spijt dat ik niet wat meer panelen op het dank heb. Stroom wordt alleen maar meer, zeker als er ooit een auto komt op stroom. Bovendien denk ik dat met het afbouwen van salderen de teruglever tarieven omhoog gaan dus kan overcapaciteit dan al snel uit.
MevrouwCactusmaandag 6 december 2021 @ 17:05
Ze zijn geplaatst O+ 9 panelen van 380Wp. Vandaag 311Wh opgewekt, na 13.30u. Leuk om in de app bij te houden. En verder zien we wel wat het op gaat brengen.
qajariaqmaandag 6 december 2021 @ 17:08
quote:
0s.gif Op maandag 6 december 2021 17:05 schreef MevrouwCactus het volgende:
Ze zijn geplaatst O+ 9 panelen van 380Wp. Vandaag 311Wh opgewekt, na 13.30u. Leuk om in de app bij te houden. En verder zien we wel wat het op gaat brengen.
De eerste 15 ct dus al weer terug verdiend. :o
MevrouwCactusmaandag 6 december 2021 @ 17:25
quote:
0s.gif Op maandag 6 december 2021 17:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]
De eerste 15 ct dus al weer terug verdiend. :o
Yes *O*
Eerst nog al het gas terug verdienen wat is opgestookt omdat de voordeur open stond en de verwarming aan… :')
#ANONIEMmaandag 6 december 2021 @ 17:31
quote:
0s.gif Op maandag 6 december 2021 17:25 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Yes *O*
Eerst nog al het gas terug verdienen wat is opgestookt omdat de voordeur open stond en de verwarming aan… :')
Dat zal met deze zonneschijn en gasprijzen nog wel dagen duren. :P

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 06-12-2021 17:31:50 ]
lazinessmaandag 6 december 2021 @ 17:53
Onze panelen draaiden een week geleden precies 6 jaar. 20.400kWh of te wel 3400kWh per jaar met 3180Wp.

Al 6 jaar ¤0 betaald aan energie *O*
athlonkmfwoensdag 8 december 2021 @ 02:06
denken jullie weleens over hoe je je dak moet repareren of vernieuwen als het volgeplempt is met zonnepanelen? ik heb een dakkapel met zonnepanelen met een lekkage. het was me toch moeilijk een dakdekker te vinden die ondersoek wilt doen of te repareren. uiteindelijk is de zonnepanelen installateur langsgekomen om te kijken en het lek gerepareerd Afvoer bevestiging bleek los te zijn geraak) maar voor hetzelfde geld is ie failliet. en wat als ik over een jaar of tien het dak moet vernieuwen?


vooral het getouwtrek goals dit lijkt mij stressvol https://www.bouwtotaal.nl(...)pel-en-zonnepanelen/

[ Bericht 25% gewijzigd door athlonkmf op 08-12-2021 02:15:51 ]
Hupjewoensdag 8 december 2021 @ 06:00
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2021 02:06 schreef athlonkmf het volgende:
denken jullie weleens over hoe je je dak moet repareren of vernieuwen als het volgeplempt is met zonnepanelen?
Wij hebben ons dak vernieuwd en toen zonnepanelen laten plaatsen om zo weinig mogelijk gedoe te hebben met het dak.
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 16:17
Ik heb net een offerte gehad voor zonnepanelen, 24 Longi 370 Watt, nieuwe meter, alles er op en er aan (montage, graafwerk etc etc) 18.302 Euro
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro
Wow, das een hoop geld
Bij een jaarlijkse stijging van stroomprijs met 2 procent zou ik het in 20 jaar terugverdienen.

[ Bericht 18% gewijzigd door Jan_Onderwater op 08-12-2021 16:25:04 ]
YoshiBignosewoensdag 8 december 2021 @ 16:43
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik heb net een offerte gehad voor zonnepanelen, 24 Longi 370 Watt, nieuwe meter, alles er op en er aan (montage, graafwerk etc etc) 18.302 Euro
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro
Wow, das een hoop geld
Bij een jaarlijkse stijging van stroomprijs met 2 procent zou ik het in 20 jaar terugverdienen.
Behoorlijk wat geld ja... ik kreeg een offerte van 15k (incl. btw) voor 36 x 325Wp + micro omvormers per 4 en plat dak montage.
-0-woensdag 8 december 2021 @ 16:53
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik heb net een offerte gehad voor zonnepanelen, 24 Longi 370 Watt, nieuwe meter, alles er op en er aan (montage, graafwerk etc etc) 18.302 Euro
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro
Wow, das een hoop geld
Bij een jaarlijkse stijging van stroomprijs met 2 procent zou ik het in 20 jaar terugverdienen.
Dan heb je ook wel een bijzondere situatie lijkt me wat betreft zonnepanelen?

Weet niet of dat bedrag in- of exclusief btw is maar zelfs inclusief is het enorm duur.

Ik heb mijn zonnepanelen nu ruim 1.5 jaar liggen en destijds voor 9 x 325 Wp ¤2650 ex btw betaald. Met de huidige stroomprijzen heb ik ze over 1,5 à 2 jaar terugverdiend, dat is totaal dus een kleine 4 jaar.
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 16:55
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:43 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Behoorlijk wat geld ja... ik kreeg een offerte van 15k (incl. btw) voor 36 x 325Wp + micro omvormers per 4 en plat dak montage.
Zat daar ook een slimme meter bij? Ik bedoel, zit daar echt alles bij in?
qajariaqwoensdag 8 december 2021 @ 16:58
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro

Een accupakket heeft nu nog geen meerwaarde. Ik zou daar gewoon een paar jaar mee wachten, dan worden ze vast ook nog goedkoper. Zolang we nog (het meeste) salderen dan is een accupakket geen toegevoegde waarde.

Of woon je buiten NL?
YoshiBignosewoensdag 8 december 2021 @ 17:56
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:55 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Zat daar ook een slimme meter bij? Ik bedoel, zit daar echt alles bij in?
Bijna iedereen heeft toch al een slimme meter tegenwoordig? Alles zit erin voor de rest, installatie montage etc. maar wel op de huidige meter. Maar goed een nieuwe meter plaatsen is ook het geld niet op die 18k...
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 18:01
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:58 schreef qajariaq het volgende:

[..]
Een accupakket heeft nu nog geen meerwaarde. Ik zou daar gewoon een paar jaar mee wachten, dan worden ze vast ook nog goedkoper. Zolang we nog (het meeste) salderen dan is een accupakket geen toegevoegde waarde.

Of woon je buiten NL?
Ik woon niet in NL, ik woon in D, salderen is afaik 8 cent
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 18:11
Als ik hier op verschillende sites kijk, kom ik ongeveer op dezelfde prijs uit.
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 18:14
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:53 schreef -0- het volgende:

[..]
Dan heb je ook wel een bijzondere situatie lijkt me wat betreft zonnepanelen?

Weet niet of dat bedrag in- of exclusief btw is maar zelfs inclusief is het enorm duur.

Ik heb mijn zonnepanelen nu ruim 1.5 jaar liggen en destijds voor 9 x 325 Wp ¤2650 ex btw betaald. Met de huidige stroomprijzen heb ik ze over 1,5 à 2 jaar terugverdiend, dat is totaal dus een kleine 4 jaar.
Inclusief montage, slimme meter, etc etc?
YoshiBignosewoensdag 8 december 2021 @ 18:20
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 18:11 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Als ik hier op verschillende sites kijk, kom ik ongeveer op dezelfde prijs uit.
Wachttijd bij mij was ook maanden zo druk was het dus het kan best dat ze iedereen de prijzen weer wat heeft verhoogd...
Jan_Onderwaterwoensdag 8 december 2021 @ 18:46
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 18:20 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Wachttijd bij mij was ook maanden zo druk was het dus het kan best dat ze iedereen de prijzen weer wat heeft verhoogd...
Vrees het ook. Ik had dit tien jaar geleden moeten doen, maar goed, achteraf kijk je een koe in de kont
Lucky_Strikewoensdag 8 december 2021 @ 19:14
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik heb net een offerte gehad voor zonnepanelen, 24 Longi 370 Watt, nieuwe meter, alles er op en er aan (montage, graafwerk etc etc) 18.302 Euro
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro
Wow, das een hoop geld
Bij een jaarlijkse stijging van stroomprijs met 2 procent zou ik het in 20 jaar terugverdienen.
20 jaar :o
Wat een bedrag joh. Ik zou voor de zekerheid nog even wat offertes opvragen.

Wij betaalden vorig jaar 8700 euro voor 21 panelen van 370wp. Er was geen graafwerk nodig en uiteraard ook geen nieuwe meter.
Ik ben er wel bij geweest toen Stedin hier de gratis slimme meter op kwam hangen en dat was in een half uur geregeld. Dat zijn de kosten echt niet qua aansluiten en apparatuur.
-0-woensdag 8 december 2021 @ 20:00
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 18:14 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Inclusief montage, slimme meter, etc etc?
Inclusief montage en aansluiting in de meterkast.

De slimme meter heb ik niets mee te maken die is van de netbeheerder, bij mij was die toevallig al slim, maar anders kan je de boel gewoon op de ouderwetse meter aansluiten.
leolinedancewoensdag 8 december 2021 @ 23:39
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2021 02:06 schreef athlonkmf het volgende:
denken jullie weleens over hoe je je dak moet repareren of vernieuwen als het volgeplempt is met zonnepanelen? ik heb een dakkapel met zonnepanelen met een lekkage. het was me toch moeilijk een dakdekker te vinden die ondersoek wilt doen of te repareren. uiteindelijk is de zonnepanelen installateur langsgekomen om te kijken en het lek gerepareerd Afvoer bevestiging bleek los te zijn geraak) maar voor hetzelfde geld is ie failliet. en wat als ik over een jaar of tien het dak moet vernieuwen?

vooral het getouwtrek goals dit lijkt mij stressvol https://www.bouwtotaal.nl(...)pel-en-zonnepanelen/
Ja daar heb ik ook over nagedacht. Ik heb mijn panelen erop gelegd toen het dak 20 jaar oud was. Ik heb de gok genomen dat het de ca. 35 jaar wel gaat redden. Dakpannen zouden een levensduur moeten hebben van minimaal 40 jaar. Onder de panelen verwacht ik sowieso minder slijtage. De planning is om over een jaar of 8-10 dak+panelen te vervangen.

Mocht er eerder iets gebeuren is de keuze of iemand vinden die het fixt, of de vervanging vervroegen en heel de boel vervangen. Zou niet zo'n ramp zijn aangezien ik de panelen tussen nu en volgend jaar terugverdiend heb. Met de nieuwe energieprijzen wellicht wel eerder.
Leandrawoensdag 8 december 2021 @ 23:42
Het dak, de pannen en de panelen zijn nieuw, en de panelen liggen op een schuin dakvlak waar verder niets is, alleen dakpannen en panelen.
Mocht er nou echt iets zijn dan moeten de panelen er maar (deels) af om het te fixen.
leolinedancewoensdag 8 december 2021 @ 23:44
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 17:56 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Bijna iedereen heeft toch al een slimme meter tegenwoordig? Alles zit erin voor de rest, installatie montage etc. maar wel op de huidige meter. Maar goed een nieuwe meter plaatsen is ook het geld niet op die 18k...
Ik heb geen slimme meter, nog altijd buiten de deur kunnen houden. Rond 2018/2019 wel wat 'weerstand' gehad van de energiemaatschappij/netbeheerder, maar sindsdien is het akelig stil gebleven. Ach, zo lang we die salderingsregeling kunnen rekken is het goed toch? :P
YoshiBignosedonderdag 9 december 2021 @ 08:27
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 23:44 schreef leolinedance het volgende:

[..]
Ik heb geen slimme meter, nog altijd buiten de deur kunnen houden. Rond 2018/2019 wel wat 'weerstand' gehad van de energiemaatschappij/netbeheerder, maar sindsdien is het akelig stil gebleven. Ach, zo lang we die salderingsregeling kunnen rekken is het goed toch? :P
Rekken is helaas het enige wat je kan doen... uiteindelijk krijg je gewoon een slimme meter.
athlonkmfdonderdag 9 december 2021 @ 09:03
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2021 23:42 schreef Leandra het volgende:
Het dak, de pannen en de panelen zijn nieuw, en de panelen liggen op een schuin dakvlak waar verder niets is, alleen dakpannen en panelen.
Mocht er nou echt iets zijn dan moeten de panelen er maar (deels) af om het te fixen.
bij mijn schuin dak was gebleken dat 1 dakpan niet goed terug gezet was. merk je natuurljik nooit wat van, want de zonnepanelen voerden het meeste water af. enkel bij stortregen en sneeuw merkten we lekkage.
een telesoopcameraatje gekocht om samen met de installateur onder de pannen te kijken heeft de missende pan ontdekt. makkelijk opgelost dus gelukkig.
Deepfreezedonderdag 9 december 2021 @ 09:40
Ik woon hier in een buurt met tig dezelfde woningen, helft van de woningbouw. Van hun heb ik gehoord dat de dakpannen van de huurhuizen in 2032 aan de beurt zijn voor vervangen (dan 50 jaar oud).. Nu hebben wij koop, maar de dakkapel man zag ook nog geen reden om ze binnenkort te vervangen.

De panelen liggen er nu 6 jaar op, en ik ga ervanuit dat we als die panelen een jaar of 10-15 zijn ze te vervangen voor nieuwere. Dat is wel voor de 2032 van de woningbouw. Dus bij de volgende paneelkoop over 4-9 jaar gaan we ook de dakpannen vervangen.
Misschien halverwege eens kijken naar een accu ofzo, als de prijzen wat gaan dalen..
Leandradonderdag 9 december 2021 @ 09:50
quote:
0s.gif Op donderdag 9 december 2021 09:03 schreef athlonkmf het volgende:

[..]
bij mijn schuin dak was gebleken dat 1 dakpan niet goed terug gezet was. merk je natuurljik nooit wat van, want de zonnepanelen voerden het meeste water af. enkel bij stortregen en sneeuw merkten we lekkage.
een telesoopcameraatje gekocht om samen met de installateur onder de pannen te kijken heeft de missende pan ontdekt. makkelijk opgelost dus gelukkig.
Vervelende situatie, fijn dat het opgelost is.
Underdoggydonderdag 9 december 2021 @ 14:46
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 23:39 schreef leolinedance het volgende:

[..]
Ja daar heb ik ook over nagedacht. Ik heb mijn panelen erop gelegd toen het dak 20 jaar oud was. Ik heb de gok genomen dat het de ca. 35 jaar wel gaat redden. Dakpannen zouden een levensduur moeten hebben van minimaal 40 jaar. Onder de panelen verwacht ik sowieso minder slijtage. De planning is om over een jaar of 8-10 dak+panelen te vervangen.

Mocht er eerder iets gebeuren is de keuze of iemand vinden die het fixt, of de vervanging vervroegen en heel de boel vervangen. Zou niet zo'n ramp zijn aangezien ik de panelen tussen nu en volgend jaar terugverdiend heb. Met de nieuwe energieprijzen wellicht wel eerder.
Ik heb 2 jaar geleden mijn dakpannen vervangen en meteen zonnepanelen laten leggen. Pannen waren 80!!! jaar oud. 35 moet dus erg makkelijk lukken.

Verderop in de straat heeft een rijtje allemaal tegelijk de pannen vervangen waarbij meerdere huizen al panelen hadden liggen. Een installateur had die in half uurtje erop en week later er zo weer op. Ten opzichte van de rekening van de dakdekker is dat natuurlijk ook peanuts
MevrouwCactusdonderdag 9 december 2021 @ 15:44
Ons dak (bitumen) is 9 jaar geleden vervangen. De panelen liggen sinds afgelopen maandag. Volgens mij ontloopt het elkaar niet veel, qua vervanging.
athlonkmfdonderdag 9 december 2021 @ 15:50
je mag hopen dat de afgelopen jaren de dakdekkers/installateurs ook met zonnepanelen hebben leren werken.
leolinedancedonderdag 9 december 2021 @ 23:10
quote:
0s.gif Op donderdag 9 december 2021 08:27 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]
Rekken is helaas het enige wat je kan doen... uiteindelijk krijg je gewoon een slimme meter.
Vroeg of laat zal ie er zeker komen ja. Is ook niet erg :)
Hupjedonderdag 9 december 2021 @ 23:16
In de praktijk maakt het -denk ik- wel uit of je al je zonnepanelen van het dak af wilt hebben omdat je het dak wil vervangen of dat je ivm lekkage op zoek moet naar een specifieke kapotte plek, maar je weet niet waar.
yvette1982vrijdag 10 december 2021 @ 12:24
Ik kreeg deze offerte maar daar schrok ik best van. Ik hoopte liever rond de 4,5k te zitten.

Uw specificatie

Aantal

Omschrijving
Totaalprijs

13

AEG mono black 370Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 370 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers
- 20 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 91.05% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 81.95% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4000H
- 13 stuks P401 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4810 Wp ¤
4.508,89

Onderbouwsysteem (25 jaar garantie) ¤
474,33

Montage van het systeem ¤
1.033,79

Korting BTW teruggave service* ¤
-50,00

Totaal offerteprijs excl. BTW ¤
5.967,01

BTW 21% ¤
1.253,07

Totaal offerteprijs incl. BTW
¤
7.220,08

Totale investering na BTW teruggave ¤
6.067,01
Jan_Onderwatervrijdag 10 december 2021 @ 12:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 december 2021 12:24 schreef yvette1982 het volgende:
Ik kreeg deze offerte maar daar schrok ik best van. Ik hoopte liever rond de 4,5k te zitten.

Uw specificatie

Aantal

Omschrijving
Totaalprijs

13

AEG mono black 370Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 370 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers
- 20 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 91.05% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 81.95% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4000H
- 13 stuks P401 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4810 Wp ¤
4.508,89

Onderbouwsysteem (25 jaar garantie) ¤
474,33

Montage van het systeem ¤
1.033,79

Korting BTW teruggave service* ¤
-50,00

Totaal offerteprijs excl. BTW ¤
5.967,01

BTW 21% ¤
1.253,07

Totaal offerteprijs incl. BTW
¤
7.220,08

Totale investering na BTW teruggave ¤
6.067,01
Is nog altijd veel goedkoper wat ik aan offerte heb gekregen.
yvette1982vrijdag 10 december 2021 @ 13:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 december 2021 12:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Is nog altijd veel goedkoper wat ik aan offerte heb gekregen.
Oke. Dat is echt duur dan.
#ANONIEMvrijdag 10 december 2021 @ 14:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 december 2021 12:24 schreef yvette1982 het volgende:
Ik kreeg deze offerte maar daar schrok ik best van. Ik hoopte liever rond de 4,5k te zitten.

Uw specificatie

Aantal

Omschrijving
Totaalprijs

13

AEG mono black 370Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 370 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers
- 20 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 91.05% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 81.95% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4000H
- 13 stuks P401 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4810 Wp ¤
4.508,89

Onderbouwsysteem (25 jaar garantie) ¤
474,33

Montage van het systeem ¤
1.033,79

Korting BTW teruggave service* ¤
-50,00

Totaal offerteprijs excl. BTW ¤
5.967,01

BTW 21% ¤
1.253,07

Totaal offerteprijs incl. BTW
¤
7.220,08

Totale investering na BTW teruggave ¤
6.067,01
Verkijk je niet op de naam AEG. Qua zonnepanelen hebben ze die naam gewoon in licentie gegeven, het zijn gewoon goedkope Chinese panelen.

Bij een systeem met SolarEdge Optimizers kwam ik op ¤1,24 per Wp en dat was met een combinatie van 395Wp (schuin dak) en 410WP (plat dak). Jij komt op hetzelfde uit zo te zien.

Mocht je geen schaduw op je dak hebben en een niet al te ingewikkelde situatie kan je veel goedkoper uit zijn met een simpele string omvormer. Dan kan je op iets van ¤0,90 per Wp uitkomen.

Uiteindelijk ben ik voor ¤1,25 per Wp gegaan bij een andere aanbieder die een Enphase systeem met micro omvormers levert. Januari wordt het geïnstalleerd. Ben benieuwd.
bambinozaterdag 11 december 2021 @ 10:59
quote:
0s.gif Op woensdag 8 december 2021 16:17 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Ik heb net een offerte gehad voor zonnepanelen, 24 Longi 370 Watt, nieuwe meter, alles er op en er aan (montage, graafwerk etc etc) 18.302 Euro
7,7kWh Accupack, ook inclusief alles 6492,- Euro
Wow, das een hoop geld
Bij een jaarlijkse stijging van stroomprijs met 2 procent zou ik het in 20 jaar terugverdienen.
Dit klinkt gewoon als oplichting.

Tenzij je een kavel hebt van 20 hectare, en het graafwerk vanaf het ene einde naar het andere einde van je kavel moet. Dan zou het misschien een nette prijs zijn.

"nieuwe meter" kost niks. Doet Liander/Enexis of wie je ook maar hebt.

24 panelen, 3 fase omvormer, montage etc etc (ex graafwerk) zou bij ons rond de 7000 euro incl. btw kosten.
Accu verkopen we niet, is ook (nu nog) compleet zinloos.
Daarbij is 7,7kWh voor 6500 euro BIZAR.
Powerwall heeft 17kWh ofzo en kost minder dan de helft (nog veel te veel geld voor accu, maar goed).
lazinesszaterdag 11 december 2021 @ 11:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 december 2021 10:59 schreef bambino het volgende:

[..]
Dit klinkt gewoon als oplichting.

Tenzij je een kavel hebt van 20 hectare, en het graafwerk vanaf het ene einde naar het andere einde van je kavel moet. Dan zou het misschien een nette prijs zijn.

"nieuwe meter" kost niks. Doet Liander/Enexis of wie je ook maar hebt.

24 panelen, 3 fase omvormer, montage etc etc (ex graafwerk) zou bij ons rond de 7000 euro incl. btw kosten.
Accu verkopen we niet, is ook (nu nog) compleet zinloos.
Daarbij is 7,7kWh voor 6500 euro BIZAR.
Powerwall heeft 17kWh ofzo en kost minder dan de helft (nog veel te veel geld voor accu, maar goed).
Duitsland ;)
zozzaterdag 11 december 2021 @ 17:47
Ik laat binnenkort een all electric warmtepomp installeren en 13 zonnepanelen. De warmtepomp installateur gebruikt duitse panelen (glas-glas). 6500,- Aangezien wij waarschijnlijk niet 20 jaar hier gaan wonen denk ik zelf aan een goedkopere optie. Zonneplan uit Zwolle, ze opereren in het hele land.

Hun offerte:

13 x Zonnepanelen van Zonneplan 370 Wp (onduidelijk welk merk. ze werken met meerdere merken)
12 jaar fabrieksproductgarantie
25 jaar lineaire fabrieksvermogensgarantie tot 84.8% van het beginvermogen

Zonneplan One omvormer
De #1 van Nederland. Werkt stil en efficiënt, start razendsnel op en verzendt uw data veilig via 4G.
Schijnbaar een rebrand van SAJ. Optimizers zijn alleen nodig bij panelen met schaduw.

4500,- all-in (belastingteruggave is erin meegenomen).

De prijs lijkt mij prima, maar ze zijn wel onduidelijk over de te plaatsen merken. Is SAJ even goed als Solaredge?

Iemand een idee of dit een prima deal is of ervaring heeft met dit bedrijf?
#ANONIEMzaterdag 11 december 2021 @ 18:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 december 2021 17:47 schreef zoz het volgende:
Ik laat binnenkort een all electric warmtepomp installeren en 13 zonnepanelen. De warmtepomp installateur gebruikt duitse panelen (glas-glas). 6500,- Aangezien wij waarschijnlijk niet 20 jaar hier gaan wonen denk ik zelf aan een goedkopere optie. Zonneplan uit Zwolle, ze opereren in het hele land.

Hun offerte:

13 x Zonnepanelen van Zonneplan 370 Wp (onduidelijk welk merk. ze werken met meerdere merken)
12 jaar fabrieksproductgarantie
25 jaar lineaire fabrieksvermogensgarantie tot 84.8% van het beginvermogen

Zonneplan One omvormer
De #1 van Nederland. Werkt stil en efficiënt, start razendsnel op en verzendt uw data veilig via 4G.
Schijnbaar een rebrand van SAJ. Optimizers zijn alleen nodig bij panelen met schaduw.

4500,- all-in (belastingteruggave is erin meegenomen).

De prijs lijkt mij prima, maar ze zijn wel onduidelijk over de te plaatsen merken. Is SAJ even goed als Solaredge?

Iemand een idee of dit een prima deal is of ervaring heeft met dit bedrijf?
De #1 van Nederland kan je met een korreltje zout nemen. Zo te zien qua Wp per Euro een redelijke offerte.
SAJ is niet even goed als SolarEdge. Maar de vraag is of dat uitmaakt. Een klassieke string omvormer gaat ergens tussen de 10 en 15 jaar kapot en dan zal je hem moeten vervangen.
Wat ik na zou vragen is of ze eigen software gebruiken om die SAJ uit te lezen, want wat als de #1 van Nederland ermee ophoudt? Kan jij dan nog wel je omvormer uitlezen met de aangepaste software (als dat het geval is)?
Wel gek dat ze vaag doen over welke panelen ze gebruiken. Ik heb hier 5 bedrijven langs gehad (2 digitaal 3 fysiek) en die gaven allemaal precies aan wat voor materiaal ze zouden gaan gebruiken.
zozzaterdag 11 december 2021 @ 18:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 december 2021 18:19 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]

Wat ik na zou vragen is of ze eigen software gebruiken om die SAJ uit te lezen, want wat als de #1 van Nederland ermee ophoudt? Kan jij dan nog wel je omvormer uitlezen met de aangepaste software (als dat het geval is)?

Thnx. Dit is inderdaad een goed punt om helder te krijgen.
Aan de telefoon noemde ze een aantal merken waar ze mee werken. Vergeten want het begon te duizelen nadat ik 5 partijen een offerte had gevraagd en gesproken.
leolinedancezaterdag 18 december 2021 @ 02:44
Het is hier regelmatig tegengesproken, maar lijkt nu toch werkelijkheid te worden:

quote:
Afbouw salderingsregeling: deel eigenaren zonnepanelen kan langer salderen door vertraging wetsvoorstel

Een deel van de kleinverbruikers met zonnepanelen kan ook na 1 januari 2024 nog volledig salderen omdat zij dan niet over een geschikte meetinrichting beschikken. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

De staatssecretaris van Klimaat en Energie heeft na lange tijd een forse lijst met Kamervragen over de afbouw van de salderingsregeling beantwoord. Zij heeft dit nu gedaan, omdat zij stelt het belangrijk te vinden dat de antwoorden door de politieke partijen die deelnemen aan de formatie van een nieuw kabinet kunnen worden meegenomen in de onderhandelingen. ‘Alle vragen van de Tweede Kamer zijn beleidsarm én volledig beantwoord: passend bij de demissionaire status van het kabinet’, aldus Yeşilgöz-Zegerius.

Netbeheerders hebben 2 jaar nodig
Wachten op een nieuw kabinet zou volgens de staatssecretaris leiden tot verdere vertraging van het wetsvoorstel, waardoor het steeds lastiger gaat worden de voorziene ingangsdatum van 1 januari 2023 te halen. Een risico waarvoor de netbeheerders eerder al waarschuwden. ‘De staatssecretaris hierover: ‘Dit heeft grote financiële gevolgen. Vertraging is bovendien lastig omdat er daardoor geen wettelijke basis komt voor de uitrol van de meter die invoeding en afname apart kan meten. Netbeheerders hebben nu (zonder de wettelijke bepaling als steuntje in de rug), meer moeite om de meter bij de resterende kleinverbruikers te plaatsen omdat de kleinverbruiker nu niet verplicht is deze meter te accepteren.’

Vertraging in de uitrol van de geschikte meter zal er ook toe leiden dat straks een grotere groep dan nu voorzien nog geen geschikte meter heeft. Yeşilgöz-Zegerius: ‘Netbeheerders hebben na inwerkingtreding van het wetsvoorstel 2 jaar nodig om iedereen een geschikte meter aan te bieden. Hoe meer vertraging het wetsvoorstel oploopt, hoe meer kleinverbruikers nog kunnen salderen zodra de afbouw start.’

Langer salderen
In haar antwoorden op de Kamervragen bevestigt de staatssecretaris nogmaals dat de netbeheerders na inwerkingtreding van de wet die voorziet in de afbouw van het salderen 2 jaar de tijd krijgen om kleinverbruikers een geschikte meetinrichting aan te bieden. ‘Waarbij de kleinverbruiker verplicht is deze te accepteren’, aldus Yeşilgöz-Zegerius. ‘Omdat er 2 jaar nodig is om alle kleinverbruikers die nu nog niet in het bezit zijn van een geschikte meter deze aan te bieden, zal een deel van de kleinverbruikers op de voorgenomen startdatum van de afbouw van de salderingsregeling nog niet in het bezit zijn van een geschikte meetinrichting. Naar verwachting zal daarom een deel van de kleinverbruikers ook na 1 januari 2024 nog kunnen salderen, totdat ook zij een geschikte meetinrichting hebben gekregen.’

Op dit moment heeft overigens al ruim 80 procent van de kleinverbruikers al een geschikte meetinrichting. De overige kleinverbruikers krijgen sinds begin dit jaar door de netbeheerders een geschikte meetinrichting aangeboden, die zij vanaf het moment van inwerkingtreding van de nieuwe wet dus verplicht zijn te accepteren.

2 zorgen, geen toezeggingen
Uit de vragen die de Tweede Kamer stelde naar aanleiding van het wetsvoorstel en het bijbehorende advies van de Raad van State kwamen 2 onderwerpen naar voren die gevoelig liggen. Allereerst leven er zorgen om de onzekerheden bij de terugverdientijden en ten tweede zijn er zorgen over de investeringsbereidheid van woningcorporaties.

Omdat het kabinet demissionair is en het wetsvoorstel controversieel verklaard, kan het kabinet echter geen toezeggingen meer doen aan de Tweede Kamer. Wel stelt de staatssecretaris dat de afbouw van de salderingsregeling verantwoord dient te zijn in het licht van de energietransitie en klimaatdoelstellingen. ‘Deze doelstellingen worden jaarlijks door het Planbureau voor de Leefomgeving nauwgezet gemonitord in de Klimaat en Energie Verkenning (KEV). Op basis van die monitoring kan, als zou blijken dat de verwachtingen niet worden waargemaakt, gericht vervolgonderzoek naar de oorzaken worden gedaan. Het is aan een nieuw kabinet om te beoordelen of nader onderzoek of bijsturing nodig is om de investeringen in zonnepanelen op het gewenste niveau te houden.’

Herijken in 2025
Het advies van de staatssecretaris aan het volgende kabinet is om de terugverdientijden in 2025 te herijken en zo nodig het afbouwpad daarop aan te passen.[/img]
Graag gedaan namens alle terugdraaimeterhouders :P Het gaat nog wel effe duren dus...
Gieliovdzaterdag 18 december 2021 @ 09:23
Het verhaal is natuurlijk altijd minder binair dan het lijkt. Huishoudens die nu nog een draaiende of domme meter hebben.

Bij mij is het ze na 6 bezoeken niet gelukt de slimme meter op te hangen. De meest belachelijke redenen zijn in mijn dossier bij de netbeheerder gezet.

Dus ja ik ben geen weigeraar. Sterker nog, ik heb verzoek gedaan. Maar er hangt geen slimme meter...
Makrolonzaterdag 18 december 2021 @ 09:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 december 2021 09:23 schreef Gieliovd het volgende:
Het verhaal is natuurlijk altijd minder binair dan het lijkt. Huishoudens die nu nog een draaiende of domme meter hebben.

Bij mij is het ze na 6 bezoeken niet gelukt de slimme meter op te hangen. De meest belachelijke redenen zijn in mijn dossier bij de netbeheerder gezet.

Dus ja ik ben geen weigeraar. Sterker nog, ik heb verzoek gedaan. Maar er hangt geen slimme meter...
Waarom lukt het niet dan?? Ben benieuwd naar de redenen...
Gieliovdzaterdag 18 december 2021 @ 14:20
MOET tegelijk met gasmeter, kan niet anders. Gasmeter durfden ze niet aan i.v.m. een bepaald soort gaskraan waar ze van in paniek raakten. Na X pogingen van verschillende aannemers waarbij het van kwaad tot erger ging, tot aan gasleiding moeten vervangen terwijl er al gewoon een moderne PE leiding ligt. Houd op schei uit, binnenkort gaat het gas er toch uit.

Meterkast bevindt zich middenin de woning, niet bij de toegangsdeur. Onzin, zit gewoon bij de voordeur.

Gas- en kWh meter zitten niet bij elkaar in dezelfde ruimte, onzin. Zitten boven elkaar.

Nou ja zo waren er nog een paar, ben het gelukkig alweer vergeten.

Ze zouden komen omdat ik zonnepanelen had geplaatst en ik een meter met teruglooprem had. De slimme meter was al gemonteerd. Hij demonteerde de hele boel weer en wilde de oude weer ophangen.

Gelukkig na talloze telefoontjes tot aan zijn leidinggevende aan toe geregeld dat hij dan tenminste een meter zonder rem zou monteren.

Nou ja die hangt er nog. Binnenkort ga ik over op de warmtepomp boiler, inductie en dan gaat het gas eruit.

Wie weet lukt het ze dan... Ik wil wel een P1 poort voor uitlezen, laadpaal balanceren etc.
NightDancertzondag 19 december 2021 @ 08:19
Wij hebben nu een eerste volledig kalenderjaar zonnepanelen gehad, dus niet een goede referentie of dit een goed jaar was. Voor degenen die al wat jaren panelen hebben, hoe was 2021 tov andere jaren? Voor mijn gevoel was het geen goed jaar qua zon, maar de opbrengst was bij ons alsnog iets hoger dan de offerte destijds voorspiegelde.

(Bij voorkeur mensen in het westen van het land, omdat zonuren per regio nogal kunnen schelen)

[ Bericht 0% gewijzigd door NightDancert op 19-12-2021 09:58:26 ]
Faraday01zondag 19 december 2021 @ 09:31
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2021 08:19 schreef NightDancert het volgende:
Wij hebben nu een eerste volledig kalenderjaar zonnepanelen gehad, dus niet een goede referentie of dit een goed jaar was. Voor degenen die al wat jaren panelen hebben, hoe was 2021 tov andere jaren? Voor mijn gevoel was het geen goed jaar qua zo’n, maar de opbrengst was bij ons alsnog iets hoger dan de offerte destijds voorspiegelde.

(Bij voorkeur mensen in het westen van het land, omdat zonuren per regio nogal kunnen schelen)
Ik woon niet in het westen van het land maar uit eerdere posts hier: Dit jaar was een stuk minder dan de vorige jaren. Mijn opbrengst ligt 5% lager dan vorig jaar.
JDxzondag 19 december 2021 @ 10:52
Ik heb ze sinds 2019 en dit is niet zo'n best jaar.

Ik kreeg ze in mei 2019 geloof ik, dat was meteen de beste maand ever voor mij :')

Ik dacht jeuj, als dat zo door gaat, dik cashen.

Ja dit jaar is 2,11 tegenover 2,28 MWh vorig jaar. Jaar ervoor was 1,65 MWh, maar toen had ik ze dus pas sinds half mei.
Ivo1985zondag 19 december 2021 @ 16:34
Van de week maar besloten om voor onze nieuwe woning het collectieve aanbod van Vereniging Eigen Huis te accepteren.

12*355WP Longi panelen (full black) en een Goodwe omvormer voor ¤1,05/WP inclusief btw. Lijkt me een prima deal.

En de doelstelling is dat de panelen voor half april liggen, dus mooi de optimale opbrengst meepakken.

Ten opzichte van onze oude woning gaan er ruim 1500Wp op vooruit met deze installatie, tegen een lagere installatieprijs.
Nu nog hopen dat de warmtepomp offertes snel binnen komen. En daarna opnieuw de principiële strijd aan met de netbeheerder rondom het geen opdracht hoeven geven voor het verwijderen van de gasaansluiting.
ShoNufmaandag 20 december 2021 @ 07:39
quote:
0s.gif Op zondag 19 december 2021 16:34 schreef Ivo1985 het volgende:
Van de week maar besloten om voor onze nieuwe woning het collectieve aanbod van Vereniging Eigen Huis te accepteren.

12*355WP Longi panelen (full black) en een Goodwe omvormer voor ¤1,05/WP inclusief btw. Lijkt me een prima deal.

En de doelstelling is dat de panelen voor half april liggen, dus mooi de optimale opbrengst meepakken.

Ten opzichte van onze oude woning gaan er ruim 1500Wp op vooruit met deze installatie, tegen een lagere installatieprijs.
Nu nog hopen dat de warmtepomp offertes snel binnen komen. En daarna opnieuw de principiële strijd aan met de netbeheerder rondom het geen opdracht hoeven geven voor het verwijderen van de gasaansluiting.
Als je een warmtepomp wilt zou ik nu al je dakvlakken vol laten leggen met panelen.

¤1,05 per wp kan wel lager hoor. Ik heb ze eind oktober op noord laten plaatsen voor ¤0,73 per wp.
JDxmaandag 20 december 2021 @ 08:25
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2021 07:39 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Als je een warmtepomp wilt zou ik nu al je dakvlakken vol laten leggen met panelen.

¤1,05 per wp kan wel lager hoor. Ik heb ze eind oktober op noord laten plaatsen voor ¤0,73 per wp.
Denk dat ze dat wel hebben gedaan, aangezien hij ook al panelen heeft gehad voorheen.

Maar dit kan je inderdaad niet vaak genoeg zeggen, als je zonnepanelen neemt, gooi dan meteen je hele dak vol, later is dat zo veel meer gedoe. Tenminste als je al rond de 75% zit zeg maar. Als je een enorm dak hebt en je kan 40 kwijt en je hoeft er maar 10, ok dan kan je nog twijfelen.

Mijn idee was eerst 8 en dan na een paar jaar uitbreiden naar 12, aangezien je dan nieuwere en goedkopere panelen hebt met een betere efficiëntie. Mijn hele plan klopt, maar ik had niet gedacht aan een nieuwe of extra omvormer, dat is nog wel te doen, eventueel de oude inleveren.

Maar ze hebben het zo op mijn dak gelegd dat als ik er 12 wil dat ze alles moet verleggen met andere steunen voor op het platte dak. Had wel een offerte voor 12 toen, maar omdat ik er maar 8 nam was het legplan anders.
Ivo1985maandag 20 december 2021 @ 11:07
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2021 07:39 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Als je een warmtepomp wilt zou ik nu al je dakvlakken vol laten leggen met panelen.

¤1,05 per wp kan wel lager hoor. Ik heb ze eind oktober op noord laten plaatsen voor ¤0,73 per wp.
Dit is het volledige vlak op zuidoost, 2*6 portrait. Op noordwest komt niets te liggen.
Daar kan ivm pijpjes, schoorsteen en dakraampje geen fatsoenlijk aaneengesloten vlak panelen gelegd worden. Misschien komt daar ooit een dakkapel en komen er dan een paar vlak liggende panelen op het dak van die dakkapel.

Het platte dak van de garage zal ik tzt zelf nog wel vol leggen.
JDxmaandag 20 december 2021 @ 11:19
So much zons, so less opbrengst

doge_5.jpg?width=720
Bamimaandag 20 december 2021 @ 15:42
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2021 07:39 schreef ShoNuf het volgende:

[..]
Als je een warmtepomp wilt zou ik nu al je dakvlakken vol laten leggen met panelen.

¤1,05 per wp kan wel lager hoor. Ik heb ze eind oktober op noord laten plaatsen voor ¤0,73 per wp.
Dat klinkt wel een stuk lager dan de aanbiedingen die wij momenteel krijgen. Nu weet ik dat de materiaalkosten gestegen zijn de afgelopen maanden, maar dit was wellicht ook serie geschakeld ipv parallel?
AgnesGrumaandag 20 december 2021 @ 15:46
quote:
0s.gif Op zondag 19 december 2021 16:34 schreef Ivo1985 het volgende:
Van de week maar besloten om voor onze nieuwe woning het collectieve aanbod van Vereniging Eigen Huis te accepteren.

12*355WP Longi panelen (full black) en een Goodwe omvormer voor ¤1,05/WP inclusief btw. Lijkt me een prima deal.

En de doelstelling is dat de panelen voor half april liggen, dus mooi de optimale opbrengst meepakken.

Ten opzichte van onze oude woning gaan er ruim 1500Wp op vooruit met deze installatie, tegen een lagere installatieprijs.
Nu nog hopen dat de warmtepomp offertes snel binnen komen. En daarna opnieuw de principiële strijd aan met de netbeheerder rondom het geen opdracht hoeven geven voor het verwijderen van de gasaansluiting.
Dan zat in de zelfde collectieve aanvraag waar wij ook in zaten :) niet voor de upgrade gekozen?

Wij gaan voor een andere partij, scheelde niet zoveel en hebben daar beter gevoel bij.
Deepfreezemaandag 20 december 2021 @ 15:47
quote:
0s.gif Op zondag 19 december 2021 10:52 schreef JDx het volgende:
Ik heb ze sinds 2019 en dit is niet zo'n best jaar.

Ik kreeg ze in mei 2019 geloof ik, dat was meteen de beste maand ever voor mij :')

Ik dacht jeuj, als dat zo door gaat, dik cashen.

Ja dit jaar is 2,11 tegenover 2,28 MWh vorig jaar. Jaar ervoor was 1,65 MWh, maar toen had ik ze dus pas sinds half mei.
Edit: ik mis van juli eens stuk in de app. Dus nu net geen 3MWh op de teller. Vorig jaar nog 3,56. 2017 was hiervoor met 3,28 de slechtste. Al denk ik dat er ca 300kWh mist. 2017 mist ook een stukje. Dus dat vergelijken wordt lastig. Maar van 3,56 naar iets van 3,3 is wel ruim minder..

Moesten afgelopen week voor de verandering ook voor 110 kWh bijbetalen op de jaar afrekening. Minder van het dak, meer verbruik die het thuiswerken.

[ Bericht 8% gewijzigd door Deepfreeze op 20-12-2021 15:52:53 ]
ShoNufmaandag 20 december 2021 @ 18:53
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2021 15:42 schreef Vaiana het volgende:

[..]
Dat klinkt wel een stuk lager dan de aanbiedingen die wij momenteel krijgen. Nu weet ik dat de materiaalkosten gestegen zijn de afgelopen maanden, maar dit was wellicht ook serie geschakeld ipv parallel?
Klopt, gewoon serieel. Prijzen van arbeid en grondstoffen stijgen vandaar dat mijn daken vol gelegd zijn.
lazinessmaandag 20 december 2021 @ 20:07
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2021 08:19 schreef NightDancert het volgende:
Wij hebben nu een eerste volledig kalenderjaar zonnepanelen gehad, dus niet een goede referentie of dit een goed jaar was. Voor degenen die al wat jaren panelen hebben, hoe was 2021 tov andere jaren? Voor mijn gevoel was het geen goed jaar qua zon, maar de opbrengst was bij ons alsnog iets hoger dan de offerte destijds voorspiegelde.

(Bij voorkeur mensen in het westen van het land, omdat zonuren per regio nogal kunnen schelen)
Westen present. Slechtste jaar van de zes dat we hier wonen.
falling_awaydinsdag 28 december 2021 @ 09:54
Ik heb vandaag de jaarrekening binnen gekregen. Ik heb netto in totaal 905 kWh verbruikt (ja ik verbruik bovengemiddeld veel stroom), en de kosten voor elektriciteit zijn -61,17 Euro door de vermindering energiebelasting.

Helaas wel een stuk meer gas verbruikt door het vele thuiswerken.
Gieliovddinsdag 28 december 2021 @ 12:50
93,6% opbrengst dit jaar.
Vorig jaar was dit 100%

Was geen jaar voor de panelen. Veel regen, veel wind, veel wolken.

Toch wel weer 6950kwh. Ik verwacht dit jaar flink over te houden. De warmtepomp heeft 3225 verbruikt. De zwembad pomp zal ook wel ruim 1000 hebben gepakt.
Underdoggydinsdag 28 december 2021 @ 19:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 december 2021 12:50 schreef Gieliovd het volgende:
93,6% opbrengst dit jaar.
Vorig jaar was dit 100%

Was geen jaar voor de panelen. Veel regen, veel wind, veel wolken.

Toch wel weer 6950kwh. Ik verwacht dit jaar flink over te houden. De warmtepomp heeft 3225 verbruikt. De zwembad pomp zal ook wel ruim 1000 hebben gepakt.
Dit jaar 95% vorig jaar 102% - ook westen land
Darkomendinsdag 28 december 2021 @ 20:01
Ik ben ruim tevreden, midden van het land, zuidwest georiënteerd.

System 3.520kW
2021 3.432MWh 97,5%
2020 3.678MWh 104.5%
2019 3.228MWh 91,2% (panelen zijn dit jaar eind maart gelegd)
Clubmanwoensdag 29 december 2021 @ 09:59
Omgeving Hilversum.
13x 250Wp maar met 3000 Wp omvormer. Schuin dak, recht op zuid.

Year; Generated
2021 2.691MWh
2020 3.022MWh
2019 3.048MWh
2018 3.421MWh
2017 2.989MWh
2016 3.223MWh
2015 3.260MWh
JDxwoensdag 29 december 2021 @ 13:04
Nog herfst :+
Vonkenboervrijdag 31 december 2021 @ 12:56
Als er bij een huisinstallatie 3 fase aanwezig is; word er dan altijd gekozen om een omvormer te plaatsen die geschikt is voor 3 fase ? Of is dit afhankelijk van de grootte (kW) van de gehele zonnepanelen installatie ?

:)
Makrolonvrijdag 31 december 2021 @ 13:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 12:56 schreef Vonkenboer het volgende:
Als er bij een huisinstallatie 3 fase aanwezig is; word er dan altijd gekozen om een omvormer te plaatsen die geschikt is voor 3 fase ? Of is dit afhankelijk van de grootte (kW) van de gehele zonnepanelen installatie ?

:)
Afhankelijk van de grootte... want voor een 3 fase omvormer heb je al best wat panelen nodig om aan de minimale spanning voor de omvormer te komen.
Vonkenboervrijdag 31 december 2021 @ 13:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 13:11 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Afhankelijk van de grootte... want voor een 3 fase omvormer heb je al best wat panelen nodig om aan de minimale spanning voor de omvormer te komen.
Het zal hier gaan om ongeveer 14 panelen á 375 WP

[ Bericht 0% gewijzigd door Vonkenboer op 31-12-2021 13:33:21 ]
TheFreshPrincevrijdag 31 december 2021 @ 13:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 13:11 schreef Makrolon het volgende:

[..]
Afhankelijk van de grootte... want voor een 3 fase omvormer heb je al best wat panelen nodig om aan de minimale spanning voor de omvormer te komen.
https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-three-phase-inverter-short-strings-residential-datasheet-nl.pdf

3-fase omvormers voor korte strings ;)
Vonkenboervrijdag 31 december 2021 @ 13:30
quote:
Hoe kort is een korte string ? :)
Neem aan dat doorgaans een C20 allamat wel genoeg moet zijn.
TheFreshPrincevrijdag 31 december 2021 @ 13:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 13:30 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]
Hoe kort is een korte string ? :)
Als ze zelfs een 3kW 3-fase model omvormer hebben, dan moeten 8 of 9 panelen sowieso genoeg zijn, aangezien je dan met 8x350Wp de omvormer al prima aan z'n max hebt (al kan je prima overdimensioneren op een omvormer).

Ik zie 375 volt als nominaal voltage en 450 volt als maximaal voltage, dus als ik kijk naar P370 optimizers, dan zouden minimaal 6 tot 7 panelen in de zon voldoende moeten zijn om het aan de gang te krijgen.

De optimizers (heb je altijd nodig bij SolarEdge) zijn in principe gewoon DC-DC converters die het voltage afstemmen op wat de omvormer nodig heeft (zowel naar beneden als naar boven). Ze communiceren hiertoe met de omvormer via de DC-kabel en zijn stuk voor stuk uitleesbaar via de App en web portal (en bij mijn oudere omvormer met display, ook nog direct op de omvormer zelf).

De P370 optimizer kan tot 60 volt DC produceren, de P404 (van zichzelf al voor korte strings) zelfs 80 volt.
Dus met 375 / 60 zou je dan aan 6,25 optimizers (en dus panelen) genoeg hebben en bij een P404 zelfs al aan 375 / 80 = 4,7 optimizers.

Ik zou het aantal wel altijd afronden naar boven en uitgaan van dat minimum aantal panelen met één en dezelfde oriëntatie, dus bijvoorbeeld niet 3 op zuid en 4 op oost.

14 panelen met de 5kW versie moet dus ruim voldoende zijn en dan kan oost-west of zuid-oost wel weer prima omdat je dan altijd wel 7 panelen in de zon hebt.

Mogelijk gelden er andere spelregels voor deze nieuwe serie omvormers, dan laat ik me graag corrigeren.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-12-2021 13:49:13 ]
TheFreshPrincevrijdag 31 december 2021 @ 13:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 13:30 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Neem aan dat doorgaans een C20 allamat wel genoeg moet zijn.
Zo zijn mijn 2x 8kW 3-fase omvormers afgezekerd:

Dg9oeaf.jpg
Vonkenboervrijdag 31 december 2021 @ 14:23
@TheFreshPrince

Dat zijn gewone B16 3+N eindgroepen voor de PV zie ik.
Zitten die zonnepanelen/warmtepomp nog samen achter een aardlekschakelaar ? Of ieders apart ?

Mooi kastje zo te zien; zou je eens een overzicht foto'tje willen maken van de kast, ben wel nieuwsgierig eigenlijk.
TheFreshPrincevrijdag 31 december 2021 @ 14:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 december 2021 14:23 schreef Vonkenboer het volgende:
@:TheFreshPrince

Dat zijn gewone B16 3+N eindgroepen voor de PV zie ik.
Zitten die zonnepanelen/warmtepomp nog samen achter een aardlekschakelaar ? Of ieders apart ?

Mooi kastje zo te zien; zou je eens een overzicht foto'tje willen maken van de kast, ben wel nieuwsgierig eigenlijk.
Klopt, zijn B16 automaten, is natuurlijk ook genoeg aangezien 3x 16A genoeg is voor 11kW per groep.

Dit was nog in het pre-label tijdperk ;)

Ik vermoed dat de hele linkerkant op die ene aardlek zit.

De P1 van de slimme meter en de 4 meters links lees ik uit met een Raspberry Pi + Domoticz.

De rode buis is voor een glasvezelkabel die ik naar de garage heb getrokken, voor o.a. WiFi, omvormers, warmtepomp en m'n back-up NAS.

De installateur op de meterkast heeft ook m'n solar, Jaga convectoren en warmtepomp geïnstalleerd maar die hoef je niet te bellen, die heeft werk tot 2028 :+

xJwt0Vy.jpg

ijfNl3s.jpg

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 31-12-2021 14:58:22 ]
Piaggio25zondag 2 januari 2022 @ 16:15
Vraag,
Mag je in de meterkast een extra kleine groepenkast hangen voor de zonnepanelen met daarin, een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar(40A/30ma)en groep van 20a, en deze aansluiten in de bestaande groepenkast op de hoofdschakelaar?
Dit zou mij beter lijken dan de groep bijplaatsen achter de aardlekschakelaar op een kamrail in de bestaande groepenkast, of zie ik dit totaal verkeerd.
#ANONIEMzondag 2 januari 2022 @ 16:18
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 16:15 schreef Piaggio25 het volgende:
Vraag,
Mag je in de meterkast een extra kleine groepenkast hangen voor de zonnepanelen met daarin, een hoofdschakelaar, aardlekschakelaar(40A/30ma)en groep van 20a, en deze aansluiten in de bestaande groepenkast op de hoofdschakelaar?
Dit zou mij beter lijken dan de groep bijplaatsen achter de aardlekschakelaar op een kamrail in de bestaande groepenkast, of zie ik dit totaal verkeerd.
Je kan je meterkast uitbreiden met een kleinere meterkast ernaast die verbonden is met de hoofdschakelaar in je eerste meterkast. Het hoeft niet uit 1 blok te bestaan.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 02-01-2022 16:19:00 ]