Bond? Vakbond?quote:Op maandag 6 september 2021 20:27 schreef Tiemie het volgende:
Wat heeftie geflikt? Je moet het wel heel bond maken als ze na, een 3 weken kortere, proeftijd van je af willen
En dat ook nog eens in een tijd waarin er een overspannen arbeidsmarkt is.quote:Op maandag 6 september 2021 20:27 schreef Tiemie het volgende:
Wat heeftie geflikt? Je moet het wel heel bond maken als ze na, een 3 weken kortere, proeftijd van je af willen
Daar lijkt het wel opquote:Op maandag 6 september 2021 20:50 schreef Bloem75 het volgende:
Er zal wel bedoeld worden dat de arbeidsovereenkomst niet verlengd is? Vaak een halfjaarscontract. Er zijn mensen die deze periode proeftijd noemen.
Dus in het contract voor bepaalde tijd (zes maanden?)is er drie weken vakantie opgenomen?
Interessant vraagstuk dat ik zeker met de vakbond of rechtsbijstand zou bespreken. Dat het bedrijf verplicht om vakantiedagen op te nemen, om vervolgens geld in te houden als een medewerker het niet redt in de proeftijd: zou best kunnen dat terugbetalen niet aan de orde is (houden ze dan in op zijn laatste salaris).quote:Op maandag 6 september 2021 19:59 schreef Kaza het volgende:
Stiefzoon belde net, hij kreeg net te horen dat zijn proeftijd niet verlengd wordt. Hij moet nu 400 euro terugbetalen omdat hij 3 weken vakantie heeft gehad en zoveel dagen had hij nog niet opgebouwd.
Klinkt logisch, maar het bedrijf was collectief dicht dus hij was verplicht om die dagen op te nemen. Geldt de terugbetalingsplicht dan ook?
TS als je verplicht bent geweest om de dagen op te nemen hoef je ze sowieso niet terug te betalen.quote:Op maandag 6 september 2021 21:19 schreef Seven. het volgende:
[..]
Interessant vraagstuk dat ik zeker met de vakbond of rechtsbijstand zou bespreken. Dat het bedrijf verplicht om vakantiedagen op te nemen, om vervolgens geld in te houden als een medewerker het niet redt in de proeftijd: zou best kunnen dat terugbetalen niet aan de orde is (houden ze dan in op zijn laatste salaris).
Evengoed kun je misschien ook weer stellen dat hij van tevoren wist van de verplichte vrije dagen.
Is er sprake van een CAO?
quote:Mag de werkgever het loon over te veel opgenomen vakantiedagen verrekenen met de eindafrekening?
De meeste werknemers hebben bij het einde van de arbeidsovereenkomst vrije dagen over. Deze krijgen zij dan in loon uitbetaald. Soms is het omgekeerde het geval: een werknemer heeft bij het einde van de arbeidsovereenkomst te veel vrije dagen opgenomen. Heeft de werkgever dan een vordering op de werknemer die hij mag verrekenen met het nog verschuldigde loon en/of de eindafrekening?
Wat bepaalt de wet?
De wet bepaalt wel dat de werknemer, die bij het einde van de arbeidsovereenkomst vakantiedagen over heeft, recht heeft op het loon over deze dagen (art. 7A:1638ii BW (oud) en art. 7:641 BW). De wet bepaalt niet dat de werknemer die bij het einde van de arbeidsovereenkomst een negatief verlofsaldo heeft, het loon over deze dagen aan de werkgever moet vergoeden.
Verder bepaalt de wet dat de werkgever tijdens de arbeidsovereenkomst zijn vordering op de werknemer slechts in een beperkt aantal gevallen mag verrekenen met het loon (art. 7:632 BW). A contrario kan hieruit worden afgeleid dat de werkgever bij het einde van de arbeidsovereenkomst onbeperkt mag verrekenen.
Ten slotte bepaalt de wet dat degene die aan de ander zonder rechtsgrond een geldsom heeft betaald, op die ander een vordering heeft tot terugbetaling van hetzelfde bedrag (onverschuldigde betaling, art. 6:203 BW).
Wat vindt de rechter?
Er zijn als het ware twee stromingen.
Sommige rechters vinden dat de werknemer die bij het einde van de arbeidsovereenkomst te veel vakantiedagen heeft opgenomen de tegenwaarde daarvan niet aan de werkgever hoeft te vergoeden, omdat daarvoor geen wettelijke grondslag bestaat. Volgens deze rechters heeft art. 7:641 BW geen reflexwerking en kan de werkgever alleen verrekenen als hij van tevoren met de werknemer is overeengekomen dat het loon over eventueel te veel opgenomen vakantiedagen moet worden terugbetaald.
Zaandam 31 maart 1994, NJ 1995, 318
Amsterdam 24 februari 1995, Prg. 1995, 4304
Zaandam 4 maart 2010, ECLI:NL:RBHAA:2010:BL5607
Zaandam 16 september 2010, ECLI:NL:RBHAA:2010:BN5493
Andere rechters vinden dat er wel een wettelijke grondslag is voor de vergoeding door de werknemer van een negatief vakantiesaldo. Hun redenering is dat, als de werknemer vakantiedagen opneemt die hij nog niet heeft opgebouwd, er sprake is van een voorschot op het loon. Als de werknemer uit dienst gaat voordat de bij wijze van voorschot opgenomen vakantiedagen zijn opgebouwd, is het loon over het negatieve verlofsaldo onverschuldigd betaald (art. 6:203 BW). In dat geval kan de werkgever dit loon van de werknemer terugvorderen en verrekenen. De werkgever kan de tegenwaarde van een negatief verlofsaldo alleen niet terugvorderen als dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Dit kan het geval zijn als de werkgever geen bezwaar heeft gemaakt tegen de verlofaanvragen of als hij de werknemer niet erop heeft gewezen dat tegenover de verlofaanvraag onvoldoende tegoed staat.
Brielle 24 februari 1998, Prg. 1998, 4948
Roermond 14 maart 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:2261
Haarlem 23 mei 2018, ECLI:NL:RBNHO:2018:4745
Neem de moeite om het hele stuk te lezenquote:Op maandag 6 september 2021 21:28 schreef Phoenyx-God het volgende:
[..]
Als je er niks vanaf weet kan je net zo goed niet reageren.
TS als je verplicht bent geweest om de dagen op te nemen hoef je ze sowieso niet terug te betalen.
https://www.swdv-advocate(...)-met-eindafrekening/
De wet geeft geen éénduidig antwoord. Mogelijk staat er iets in de CAO? Overigens vraag ik me af of ze die baan überhaupt mogen geven aan een collega die toch besluit om terug te komen.quote:Op maandag 6 september 2021 21:28 schreef Kaza het volgende:
Inderdaad was het bedrijf 3 weken dicht, dus werken was niet mogelijk.
Hij heeft eigenlijk niets geflikt, alleen had hij de pech dat een oud-collega besloot terug te komen na elders gewerkt te hebben. Deze collega heeft jarenlange ervaring terwijl stiefzoon nog aan het inleren was, daarom kozen ze ervoor om zijn baan aan die collega te geven.
Zit ik je achter de schermen de huid vol te schelden? Doe een keer normaal man.quote:Op maandag 6 september 2021 21:30 schreef Seven. het volgende:
[..]
Neem de moeite om het hele stuk te lezen.
En ik zie net dat ik een DM heb. Ben jij weer bezig om me achter de schermen de huid vol te schelden soms?
Waarom zou dat niet mogen?quote:Op maandag 6 september 2021 21:32 schreef Seven. het volgende:
Overigens vraag ik me af of ze die baan überhaupt mogen geven aan een collega die toch besluit om terug te komen.
Ik ging er eigenlijk vanuit dat een proeftijd ingezet wordt om iemand op zijn/haar functioneren te beoordelen. Tenminste.. ik zou er zelf niet over peinzen om iemand eruit te gooien omdat iemand anders besloten heeft dat het gras toch niet groener was, maar OK, misschien ben ik dan wel te menselijk of zoquote:
Het is misschien niet netjes, maar ik zou niet weten waarom het niet mag. Een proeftijd is er nu net om kort na de start zonder opgaaf van redenen uit elkaar te gaan, en beide partijen hebben die optie.quote:Op maandag 6 september 2021 21:37 schreef Seven. het volgende:
[..]
Ik ging er eigenlijk vanuit dat een proeftijd ingezet wordt om iemand op zijn/haar functioneren te beoordelen. Tenminste.. ik zou er zelf niet over peinzen om iemand eruit te gooien omdat iemand anders besloten heeft dat het gras toch niet groener was, maar OK, misschien ben ik dan wel te menselijk of zo.
Ja, is wel zo. Maar dan ben je als werkgever wel een enorme hondenlul (of kut).quote:Op maandag 6 september 2021 21:39 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Het is misschien niet netjes, maar ik zou niet weten waarom het niet mag. Een proeftijd is er nu net om kort na de start zonder opgaaf van redenen uit elkaar te gaan, en beide partijen hebben die optie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |