Let's agree to disagree zeg ik dan, want we gaan het er niet over eens worden.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:26 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Het s niet heel erg relevant of jij dat simplistisch vindt. De realiteit is dat iedereen zijn eigen keuzevrijheid heeft. Je kiest er voor om dieren te mishandelen of niet. Ook als je in een slachterij werkt. Dus, nee, ik ben niet een onderdeel van het probleem. Hoe graag jij en @:Farenji mij dat ook in mijn schoenen willen schuiven,
Dat heb ik vaker met mensen die niet logisch kunnen redeneren.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:27 schreef Candaasje het volgende:
Let's agree to disagree zeg ik dan, want we gaan het er niet over eens worden.
quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:31 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Dat heb ik vaker met mensen die niet logisch kunnen redeneren.
Je hebt geen overeenkomst met de slachterijen maar wel met de supermarkt; die heeft een overeenkomst met de slager en die weer met het slachthuis. Dus je bent deel van de keten der verantwoordelijkheid. Omdat jij het vlees blijft kopen, blijven zij slachten, en omdat de marges zo laag zijn en de vraag zo hoog, blijft de druk te hoog en gaan ze in slachthuizen de dieren schoppen en slaan om het moordende (pun intended) tempo vol te houden. Die keten kun je alleen breken door consequent alleen gecertificeerd gegarandeerd "diervriendelijk" (en dus beduidend duurder) vlees te kopen, zelf je dieren te gaan fokken en slachten, of beter nog helemaal geen vlees meer te kopen.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:08 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:
[..]
Er is geen cruciaal verschil tussen mijn voorbeelden. Jouw redenering klopt gewoon niet. Ik neem namelijk geen dienst af van de dierenmishandelaars. Dat is waar dit topic over gaat. Niet over de slachterijen an sich. Dus mijn vergelijk blijft overeind.
Yup. Maar dan niet bij de appie ofzo.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:33 schreef Farenji het volgende:
[..]
Je hebt geen overeenkomst met de slachterijen maar wel met de supermarkt; die heeft een overeenkomst met de slager en die weer met het slachthuis. Dus je bent deel van de keten der verantwoordelijkheid. Omdat jij het vlees blijft kopen, blijven zij slachten, en omdat de marges zo laag zijn en de vraag zo hoog, blijft de druk te hoog en gaan ze in slachthuizen de dieren schoppen en slaan om het moordende (pun intended) tempo vol te houden. Die keten kun je alleen breken door consequent alleen gecertificeerd gegarandeerd "diervriendelijk" (en dus beduidend duurder) vlees te kopen, zelf je dieren te gaan fokken en slachten, of beter nog helemaal geen vlees meer te kopen.
Gezwam in de ruimte. Hou maar op.quote:
Leuk niet. Wel fascinerend. Goed slachten is een vak.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:17 schreef jerney het volgende:
[..]
Alles wat je in de supermarkt of de slager haalt over het algemeen.
Ik bestel via deeleenkoe.be Die doen er zoveel mogelijk aan om ze zo min mogelijk stress te bezorgen. Brengen ze zelf weg ipv ze bij andere kuddes te stouwen in een vrachtwagen.. niet op het laatste moment omdat het rap rap moet enzo.
Slachten blijft niet leuk natuurlijk, maar dit is toch al minder schrijnend dan het alternatief.
Mensen moeten toch vreten of wat? Alsof de consument mooi de tijd heeft om te bekijken welk vlees uit de supermarkt van een gemarteld dier komt, of welke fruit en groentes niet biologisch zijn geteeld, of welke kledingstukken gemaakt zijn door kinderhandjes. Meestal krijg je dan zo'n argument als "ja als die kip zo goedkoop is moet het wel plofkip zijn". Ja alsof duur vlees bij de slager niet gemarteld kan zijn. Of een dsquared shirt van 300 euro niet door kinderhandjes gemaakt hoeft te zijn.quote:Op donderdag 1 juli 2021 16:18 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Ik vind het echt te simplistisch gesteld om enkel de werknemer op de killfloor de volledige verantwoordelijkheid toe te schuiven. Als we het over één doorgedraaide werknemer hebben dan kun je daar over twisten, maar dit is het resultaat van een heel ongezonde, traumatiserende werkcultuur.Want het gaat niet om één werknemer.
Het probleem ligt niet enkel bij de medewerkers afzonderlijk, ook zeker bij het systeem en dus 'de slachterij' an sich. En daar neem je wel een dienst van af.
De techniek en wetenschap is erg ver tegenwoordig, waarom zouden slachterijen niet iets kunnen (laten) bedenken om dit wel zo min mogelijk voor elkaar te krijgen. Snap dat dat tijd kost, maar toch moet het mogelijk zijn.quote:Op donderdag 1 juli 2021 13:29 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Even een paar dingen: slachten is nooit pijnloos. Dat wordt ook gewoon door de faculteiten diergeneeskunde erkent. (Doodgebeten worden is dat natuurlijk ook niet). Stressloos is het evenmin. Je kunt je afvragen of de jacht van wolf op hert daadwerkelijk per definitie stressvoller is dan een urenlang transport en soms ook nog duren tot uren wachten in de slachterij zelf. Want dit is voor het overgrote deel van de dieren in de veehouderij de werkelijkheid. Nog niet gesproken over de langeafstandstransporten die weken tot maanden kunnen duren in niet zelden echt erbarmelijke omstandigheden. Vergeet ook niet dat dieren voor de slacht minstens 24 uur nuchter gehouden worden. Dat klinkt niet lang, maar als je zelf opeens een dag moet vasten (minimaal, meerdere dagen komt ook voor), is dat allesbehalve stressvrij en aangenaam.
Tweede dikgedrukte deel: mensen uit het Oostblok zijn niet per definitie gevoellozer voor dierenleed. Sterker nog; wij besteden het gewoon liever uit zodat we er zelf niet onze handen aan hoeven vuil maken of aan te denken. Nogmaals, ik heb genoeg slachters en ex-slachters gesproken die echt emotioneel werden bij het vertellen van hun verhaal. Deze mensen zien alleen geen andere uitweg, want zonder geld eindig je (of je familie) op straat.
Wel eens met de belabberde werking NVWA. Maar ja, wie laat je het dan controleren? Het systeem is verrot, dierenartsen zouden hun werk gewoon goed moeten en in veel gevallen ook vooral moeten kunnen doen.
Ik heb nergens beweerd dat de consument voor dit alles volledig verantwoordelijk is. Ik haal al meerdere keren het systeem aan, dat is alomvattende en dat heeft zeker ook met overheid, export/handel wereldwijd te maken.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:16 schreef YoshiBignose het volgende:
[..]
Mensen moeten toch vreten of wat? Alsof de consument mooi de tijd heeft om te bekijken welk vlees uit de supermarkt van een gemarteld dier komt, of welke fruit en groentes niet biologisch zijn geteeld, of welke kledingstukken gemaakt zijn door kinderhandjes. Meestal krijg je dan zo'n argument als "ja als die kip zo goedkoop is moet het wel plofkip zijn". Ja alsof duur vlees bij de slager niet gemarteld kan zijn. Of een dsquared shirt van 300 euro niet door kinderhandjes gemaakt hoeft te zijn.
Ik vind het juist te simplistisch om al die dingen maar in de schoenen van de consument te schuiven. Dit is typisch iets dat de overheid met al zijn 1000en instanties zou moeten controleren. We hebben het hier over megastallen... alsof de overheid daar geen controles kan uitvoeren over het welzijn van de dieren.
Ja het kost wat meer om fatsoenlijk en ethischer eten op je bord te krijgen.quote:Op donderdag 1 juli 2021 21:49 schreef theunderdog het volgende:
Heb trouwens gekeken bij 'deeleenkoe'. Kende ik nog niet. Fantastisch iets. Tot je de prijzen ziet...
Pijnvrij slachten bedoel je? Geld. Geld en tijd. En mogelijkheden. En 30 jaar afbetaling die eerst moeten verstrijken.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:31 schreef Fietsenrek het volgende:
[..]
De techniek en wetenschap is erg ver tegenwoordig, waarom zouden slachterijen niet iets kunnen (laten) bedenken om dit wel zo min mogelijk voor elkaar te krijgen. Snap dat dat tijd kost, maar toch moet het mogelijk zijn.
Eens over de transporten idd, dat is zeker een punt van aandacht.
Blijft natuurlijk een punt van aandacht dit onderwerp, maar grote kans dit volgende maand weer in de doofpot zit en iedereen gaat weer vrolijk door met ze leven.
Mensen die bijvoorbeeld de toeslagaffaire hebben meegemaakt, geven ook om diertjes. Ben ik van overtuigd. Ze hebben alleen weinig geld.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:37 schreef jerney het volgende:
[..]
Ja het kost wat meer om fatsoenlijk en ethischer eten op je bord te krijgen.
Ik vind het nog best meevallen, je krijgt echt een goede vriezerla vol. Ik eet er al maanden van. Maar ik ben ook in mijn eentje, dat scheelt natuurlijk wel.
Voor mij is het het geld dubbel en dwars waard omdat ik waarde hecht aan de kwaliteit van leven van de dieren en omdat ik zelf geen rommel in mijn lijf wil steken.
Ik zeg toch niet dat iedereen die het niet kan betalen een egoïstische lul is.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:44 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Mensen die bijvoorbeeld de toeslagaffaire hebben meegemaakt, geven ook om diertjes. Ben ik van overtuigd. Ze hebben alleen weinig geld.
Nee. Maar het is wel spijtig dat dit soort geweldige alternatieve, daar blijkbaar geen rekening mee houden..quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:48 schreef jerney het volgende:
[..]
Ik zeg toch niet dat iedereen die het niet kan betalen een egoïstische lul is.
Ze hebben ook gewoon meer kosten door hun manier van werken en ws krijgen ze ook geen subsidies (maar dat is een gok). Ik heb echt niet het idee dat ze zoveel meer vragen dan de slager hier in de buurt.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:49 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Nee. Maar het is wel spijtig dat dit soort geweldige alternatieve, daar blijkbaar geen rekening mee houden..
Maja...
Dat is fijn. Want jij bent er immers klantquote:Op donderdag 1 juli 2021 22:56 schreef jerney het volgende:
[..]
Ze hebben ook gewoon meer kosten door hun manier van werken en ws krijgen ze ook geen subsidies (maar dat is een gok). Ik heb echt niet het idee dat ze zoveel meer vragen dan de slager hier in de buurt.
Er zitten meerdere soorten (en veel stukken) biefstuk in een pakket (Tournedos, ossenhaas, en dan nog twee “gewonere” soorten), filet americain… en dan nog gehakt, hamburgers, stoofvlees enzo.. mijn soepvlees kon ik tot gehakt laten malen, je kan er nog gratis mergpijpjes bij krijgen.. en de bezorging is gratis. Ik vind de service supergoed.
Vrijwel elke veehouderij/slachterij krijgt subsidies.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:56 schreef jerney het volgende:
[..]
Ze hebben ook gewoon meer kosten door hun manier van werken en ws krijgen ze ook geen subsidies (maar dat is een gok). Ik heb echt niet het idee dat ze zoveel meer vragen dan de slager hier in de buurt.
Er zitten meerdere soorten (en veel stukken) biefstuk in een pakket (Tournedos, ossenhaas, en dan nog twee “gewonere” soorten), filet americain… en dan nog gehakt, hamburgers, stoofvlees enzo.. mijn soepvlees kon ik tot gehakt laten malen, je kan er nog gratis mergpijpjes bij krijgen.. en de bezorging is gratis. Ik vind de service supergoed.
Ah ok Enig idee wanneer ze er dan niet voor in aanmerking komen?quote:Op vrijdag 2 juli 2021 11:21 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Vrijwel elke veehouderij/slachterij krijgt subsidies.
Maar de werkwijze zal inderdaad duurder zijn/minder opleveren per dier.
Ik durf het niet precies te zeggen. Vermoed dat het te vnl. maken heeft met het verschil in hobbymatig gehouden dieren en echt bedrijfsmatig. En vaak speelt het aantal dieren of het aantal m2 grond ook mee in de mate van subsidiëring.quote:Op vrijdag 2 juli 2021 11:32 schreef jerney het volgende:
[..]
Ah ok Enig idee wanneer ze er dan niet voor in aanmerking komen?
Ja, het zal nogal wat schelen of je 18 maanden of 4 jaar wacht. En de distributie zit er ook al bij in he, zal ook wel wat kosten om ze met een gekoelde wagen door het land te laten gaan.
Ahhh ok! Dan zullen ze dat wel krijgen ja.quote:Op vrijdag 2 juli 2021 11:39 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Ik durf het niet precies te zeggen. Vermoed dat het te vnl. maken heeft met het verschil in hobbymatig gehouden dieren en echt bedrijfsmatig. En vaak speelt het aantal dieren of het aantal m2 grond ook mee in de mate van subsidiëring.
Oh en zeker, de duur van de opfok speelt zeker mee. En of je het product massaal kunt vervoeren en exporteren of zelf moet rondbrengen ook. Het is zeg maar IKEA versus de lokale timmerman.
Ah, ja what has been seen.... ik zal nooit meer vlees (of andere dierlijke producten) kunnen eten zonder schuldgevoel. Ik ben namelijk fel tegenstander van een ander individu het recht op vrijheid te ontnemen en te gebruiken. Laat staan ze te doden voor enkel mijn smaakpapillen. (Gezien we hier genoeg alternatieven voor een gezond en prima leven hebben). Ook niet als het om biologisch vlees gaat. Ik kan zonder en vind het daarom mijn morele plicht zo te blijven leven.quote:Op vrijdag 2 juli 2021 12:01 schreef jerney het volgende:
[..]
Ahhh ok! Dan zullen ze dat wel krijgen ja.
Inderdaad. Hun varkens brengen ze zelfs per twee in een trailer. Hun koeien in hun eigen wagen en alleen met hun eigen kuddegenoten om ze zoveel mogelijk stress te besparen.en ze laten ze rustig wennen ter plaatse ook, een aantal uur van tevoren.
Het einde blijft rot, maar ik denk dat dit soort dingen al veel verschil zal maken.
Ze krijgen ook geen krachtvoer of preventieve antibiotica, dus aan de ene kant besparen ze daar wel op, maar dan duurt het wel langer voor ze groot zijn natuurlijk. Ze krijgen alleen extra hooi, aardappelen en nog een aantal groenten die wij ook zouden eten.
Mijn hart bloedt altijd als ik van die dikbil koeien zie.
Ik ben in ieder geval heel blij dat ik ze gevonden heb. Ik vond het heel moeilijk om weer vlees beginnen te eten na meer dan 10 jaar veganistisch te hebben geleefd. What has been seen…
Op deze manier vind ik het dan toch wat fijner dan zelfs bij een slager met allerlei certificaten, waar ik nooit echt duidelijk antwoord krijg over het proces.
Ik hoop het ook, want het is wel heel kut ja. Maar ik moest iets doen toen mijn gezondheid steeds verder aan het afglijden was. En helaas hielp weer vlees eten wel heel rap met meerdere symptomen. En ik heb altijd B12 geslikt (en toch die problemen, o.a.), geen raw- of junkfood vegan.. Nutriënten in de gaten houden met cronometer ed.. het is een beetje een raadsel. Zit nog midden in de onderzoeken om te zien waar het nu mis gaat in mijn lichaam. Als ik er bovenop ben gekrabbeld wil ik wel weer kijken tot hoe ver ik kan gaan zonder.quote:Op vrijdag 2 juli 2021 12:08 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Ah, ja what has been seen.... ik zal nooit meer vlees (of andere dierlijke producten) kunnen eten zonder schuldgevoel. Ik ben namelijk fel tegenstander van een ander individu het recht op vrijheid te ontnemen en te gebruiken. Laat staan ze te doden voor enkel mijn smaakpapillen. (Gezien we hier genoeg alternatieven voor een gezond en prima leven hebben). Ook niet als het om biologisch vlees gaat. Ik kan zonder en vind het daarom mijn morele plicht zo te blijven leven.
Maar goed, daarin ben ik een minderheid, dat weet ik. Ik hoop dat dat ooit verandert
In dat geval; gezondheid is belangrijk. Als er bijvoorbeeld iets van een opnamestoornis/andere lichamelijk probleem speelt zie ik jouw keuze niet anders dan voor medicatie kiezen omdat je anders doodziek wordt .quote:Op vrijdag 2 juli 2021 12:25 schreef jerney het volgende:
[..]
Ik hoop het ook, want het is wel heel kut ja. Maar ik moest iets doen toen mijn gezondheid steeds verder aan het afglijden was. En helaas hielp weer vlees eten wel heel rap met meerdere symptomen. En ik heb altijd B12 geslikt (en toch die problemen, o.a.), geen raw- of junkfood vegan.. Nutriënten in de gaten houden met cronometer ed.. het is een beetje een raadsel. Zit nog midden in de onderzoeken om te zien waar het nu mis gaat in mijn lichaam. Als ik er bovenop ben gekrabbeld wil ik wel weer kijken tot hoe ver ik kan gaan zonder.
Maar ik snap je wel dus.
Thanks Het is wat lastig uitzoeken juist door de supplementen (en omdat ik op een gegeven moment smeekte om injecties om te zien of het zou helpen), maar ik zit in de molenquote:Op vrijdag 2 juli 2021 12:29 schreef Candaasje het volgende:
[..]
In dat geval; gezondheid is belangrijk. Als er bijvoorbeeld iets van een opnamestoornis/andere lichamelijk probleem speelt zie ik jouw keuze niet anders dan voor medicatie kiezen omdat je anders doodziek wordt .
Hopelijk wordt snel de oorzaak gevonden!
Ik betaal graag een paar euro's meer voor een goede ossenhaas ipv dat ik 500 gram gehaktballen naar binnen werk, maar hoe kan ik weten of mijn Argentijnse koe niet gemarteld is daar? Hier in Epe zijn er misschien undercoverbeelden maar je denkt toch niet dat zoiets in Argentinië hier in het nieuws komt.quote:Op donderdag 1 juli 2021 22:35 schreef Candaasje het volgende:
[..]
Dus nee, de consument is niet de hoofdschuldige van deze wantoestanden. Maar je draagt er wel aan bij als je diensten afneemt. En ik vind ook niet dat je het hele systeem dan maar op uitgebuite arbeiders met nog niet eens een eigen slaapkamer mag afwentelen.
Ik denk dat je zelf wel kunt bedenken dat als het er in een land met relatief (met de nadruk op relatief) beter dierenwelzijn, zo vaak zo afschuwelijk aan toe gaat, dat dit ergens anders ter wereld niet heel anders zal zijn.quote:Op vrijdag 2 juli 2021 16:51 schreef YoshiBignose het volgende:
[..]
Ik betaal graag een paar euro's meer voor een goede ossenhaas ipv dat ik 500 gram gehaktballen naar binnen werk, maar hoe kan ik weten of mijn Argentijnse koe niet gemarteld is daar? Hier in Epe zijn er misschien undercoverbeelden maar je denkt toch niet dat zoiets in Argentinië hier in het nieuws komt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |