sigme | zondag 6 juni 2021 @ 16:45 |
Goed, eerst even dit: ik ben notoir slecht in het volgen van recepten. Ik kan best koken, maar niet op basis van een lijst instructies. Dat terzijde.Gehaktballen. Ik maak best vaak gehaktballen. Vroeger maakte mijn moeder vieze ballen, en mijn vader hele lekkere, dus toen ik een jaar of tien was heb ik mijn vader gevraagd mij gehaktballen te leren maken. Zijn manier: met ei, gehaktkruiden, wat paneermeel, mengen, rollen, paneren, bakken. Daarna ben ik op alle mogelijke manieren afgeweken van zijn manier, maar ik maak prima ballen en ik heb nog nooit een recept zelfs maar met interesse gelezen. Maar nu werd in de CULSC tamelijk lyrisch gedaan over Librije-ballen, dus heb ik daar een recept van gevraagd en was ik voornemens die ballen te maken. Ik ben bang dat dat niet gelukt is. Maar ik deed dus een poging. Recept | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 16:45 |
Ingrediënten volgens specificatie:Ok, dat heb ik niet precies. Ingrediënten in het echt: 1 kilo varkensgehakt 4 eieren van normale kip 125 gr havermout & 50gr bloem 4 el fijne Franse mosterd 4 el ketjap manis (<- helemaal volgens recept! ) kluit gezouten roomboter 200 ml wildfond 300 ml runderbouillon | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 16:46 |
Goed, licht aangepaste ingrediënten dus. Nu de bereiding. Volgens recept hebben we hier een uiterst eenvoudige bereiding, bestaande uit twee (2) stappen. Dat moet zelfs ik kunnen toch? 1a mik alles minus fond, bouillon en boter in kom 1b plastic handschoentjes aan en mengen / kneden 1c hier kan je echt geen ballen van rollen hoor ![]() 1d een flinke lading extra havermout erbij 1e laat ik dit maar even een half uur wegzetten zodat die havermout wat kan wellen en het balbaar wordt 1d nee ik heb geen deksel bij deze mengschaal en ik zou niet weten waarom er plastic aan te verspillen 2a dat gaat niet goedkomen in de braadpan, ik doe de boter in de koekepan. 2b vorm bal, vlij in koekenpan, vorm bal etc etc totdat koekepan vol ![]() 2c ballen keren zodat ze rondom (nou ja, piramidevormig-om) bruin aanbraden 2d zet braadpan op klein vuur met kluit boter 2e verhuis rondom aangebraden ballen naar braadpan 2f vorm nieuwe ballen en vlij deze in koekepan en braad ze rondom enzo ![]() 2g alle ballen in de braadpan willen ze nou kóude fond op die ballen gooien? Dat gaat tegen al mijn principes en geloofsartikelen in! 2h schenk fond & bouillon in warme koekepan zodat het warm wordt 2i schenk warme soep over ballen, deksel er schuin op ![]() 2j maak tekst voor topic 2k oh, die soepballen moet je ook nog draaien! Ga ik *nu* doen 2l over een kwartier is hun tijd om [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 06-06-2021 18:08:33 ] | |
Isabeau | zondag 6 juni 2021 @ 16:51 |
Er gaat hier al van alles mis hè ![]() Overigens gebruik ik Amerikaanse cups en maatlepels en ik vond de hoeveelheid zout als je die gebruikt vreselijk smerig. Maar ben ook geen fan van ketjap. | |
LXIV | zondag 6 juni 2021 @ 16:55 |
Ik wil ze wel proeven, S. Volgens mij zijn ze prima! | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 16:58 |
Oh ja, ook zoiets. Ik gebruik gewoon eetlepels als ik probeer een recept te volgen. Als ik normaal kook niet natuurlijk, maar nu wel. Dus dat lijkt ook al nergens naar ![]() Ik had even gekeken hoeveel zout er in de fond zat, en hoeveel in de bouillon (een stuk minder). Maar ik heb dus zoute boter en bovendien een stuk hamzwoerd in de pan liggen, want die had ik nog liggen dus die kon er net zo goed even bij. Gelukkig hou ik wel van zout. En ook van ketjap ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 06-06-2021 18:10:03 ] | |
Isabeau | zondag 6 juni 2021 @ 17:00 |
Ik ben heel erg benieuwd hoe je ze vindt. Ik heb ze daarna nooit meer gemaakt en me altijd muisstil gehouden als De Lofzang weer werd opgevoerd tov deze ballen. | |
Lienekien | zondag 6 juni 2021 @ 17:09 |
Ik vermoed dat varkensgehakt te vet is. | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 17:10 |
![]() Ze zijn in elk geval redelijk héél gebleven, dat valt niet tegen. Zeker niet overdreven zout, gewoon prima. Smaak: gewone ouderwetse gehaktballensmaak. Structuur: mij iets te pappig. Dat krijg je bij zo'n natte bereiding, en dat doet mij denken aan de gehaktballen van mijn moeder. Totaaloordeel gehaktballen: wel ok. Maar de pan zit nu dan ook vol nattigheid. Ik denk dat ik die een grote aanvulling vind aan mijn repertoire dan die ballen. Smaak: ok, dat is randje té zout. Maar je moet het natuurlijk niet zo opslobberen Structuur: licht ingedikte plakkerig en vet. Spekkie naar mijn bekkie ![]() Totaaloordeel jus: top! Ik ga de rest van de ballen uit de jus vissen en zonder jus invriezen, en dan de jus in bakjes scheppen en ook invriezen. Daar gaan we veel plezier van hebben bij samenstellen van diepvriesmaaltijden (met restje puree, met restje rijst, scheut door de groente of door de tomatensaus ![]() ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 06-06-2021 18:10:31 ] | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 17:12 |
Te vet waarvoor? Overigens is (mijn) varkensgehakt niet erg vet. Minder vet dan rundergehakt als ik dat hier bij een omliggende boer koop. Rundergehakt uit de supermarkt herinner ik me droger, maar ik denk niet dat ik dat de afgelopen 15jaar nog wel eens zelf bereid heb. | |
christmastsunami | zondag 6 juni 2021 @ 17:16 |
Ik maak altijd de librije bal, als ik gehakt ballen wil maken, maar ik volg het recept wel, alleen vind ik 2 eieren uit het recept op 500 gram gehakt veel te veel, ik doe er 1 en gebruik wat minder paneermeel, ook is 380ml dure fond veel te veel, de helft is genoeg voor de jus Ketjap manis, er zijn er zoveel, 1 die nieuw is en ik misschien het lekkerste vind is die van Go-Tan-Bio-Organic Ketjap Manis(tevens glutenvrij) Als alle ingredienten in het gehakt zitten, maak ik van die 500 gram gehakt, 7 librije ballen. eerst maak ik 7 gelijke hoopjes gehakt en dan komt de slagerstruuk, je maakt je handen vochtig onder de kraan, niet drijfnat dus. Je neemt de bal in wording in je hand en dan is het gooien naar je andere hand en heen en weer. Lekker klets naar links klets naar rechts en herhalen , lekker hard heen en weer van hand naar hand gooien. Worden ze wat steviger van. zo doe je dat om 6 minuut 55 En ze moeten ook afkoelen in de koelkast, voor je ze gaat bakken (nog een tip, bij rundvlees, doe ik kip fond bij kip, rund fond, vind ik lekkerder combineren) Half om half gehakt is waarschijnlijk iets te vet voor dit recept. (Ik laat ze ook lekker in de fond rustig nagaren in de slowcooker 3, 4 uur op 90 graden) [ Bericht 1% gewijzigd door christmastsunami op 06-06-2021 17:26:27 ] | |
Lucky_Strike | zondag 6 juni 2021 @ 17:28 |
Ik ben er zo één die lyrisch is over deze ballen. Ik maak ze met halfom. Omdat het zo'n nat geheel wordt, zorgt dat voor een heel zachte structuur van de bal. Ik vind dat samen met een goed aangebraden buitenkant echt heerlijk. Ik gebruik runderbouillon, ik heb nog geen fond gevonden die ik mag. De jus is inderdaad geweldig. Fijn om op voorraad te hebben. Ik heb ook eens berenklauw gemaakt van deze ballen. Dat was ook lekker. | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 17:29 |
Dit is wat het heeft opgeleverd:![]() Even afkoelen, straks de diepvries in. | |
Lucky_Strike | zondag 6 juni 2021 @ 17:38 |
Tip voor de jus: poutine. | |
Lucky_Strike | zondag 6 juni 2021 @ 17:40 |
Goede voorraad! Ik braad ze niet aan voor het invriezen. Daardoor heb ik steeds nieuwe jus ![]() | |
Lienekien | zondag 6 juni 2021 @ 17:40 |
Om een stevige bal te geven. | |
FlippingCoin | zondag 6 juni 2021 @ 17:41 |
Kooktopics met foto's altijd leuk. ![]() | |
Kanaroe | zondag 6 juni 2021 @ 18:09 |
Leuk topic inderdaad! Pyramideballen komen me bekend voor ![]() Ik maak zelden gehaktballen, maar dat Librije-recept heb ik laatst eens geprobeerd om mijn man te pleasen. Man vond ze 'wel oké', ik vond ze ook erg nat en papperig. P.S. Ik heb nooit bij De Librije gegeten ofzo [ Bericht 7% gewijzigd door Kanaroe op 06-06-2021 19:50:18 ] | |
Myraela | zondag 6 juni 2021 @ 19:37 |
Havermout en bloem in plaats van paneermeel lijkt me wel de structuur best veranderen. Ik vind het vooral altijd grappig dat mensen die deze gehaktballen maken als heel duidelijk erbij vermelden dat dit LIBRIJE-gehaktballen zijn. Terwijl het volgens mij gewoon een superstandaard gehaktballetje is. Overigens vind ik elke gehaktbal goddelijk, dus deze zal vast ook heerlijk zijn. ![]() | |
golfer | zondag 6 juni 2021 @ 20:50 |
Voor dit soort recepten (trouwens de Librijeballen staan hier morgen weer op het menu) hadden we ook een apart forumonderdeel: Sjieke Gehaktballen | |
sigme | zondag 6 juni 2021 @ 21:05 |
Ja, dat denk ik ook wel. Ik heb nooit paneermeel in huis. Dat had mijn vader vroeger thuis ook nooit, maar hij had wel altijd beschuitjes in huis en dus verkruimelden we beschuit. Leuk klusje vonden wij kinderen dat ![]() | |
Jron668 | zondag 6 juni 2021 @ 21:17 |
Gehaktballen altijd op de crispplaat. Maar één keer keren, en klaar in 12 minuten. Jus krijg je er niet van maar dat gebruik ik al jaren niet meer. | |
Lienekien | zondag 6 juni 2021 @ 21:19 |
Het zijn ook geen gehaktballen die bij de Librije op het menu staan. Het verhaal is dat ze deze maken om met het personeel te eten. | |
Kanaroe | zondag 6 juni 2021 @ 21:23 |
Ja, ik weet het. Heb er over gelezen hier ![]() | |
AnneX | zondag 6 juni 2021 @ 22:27 |
Van ballen (gehakt) vind ik het altijd jammer dat ze niet vierkant zijn. Altijd maar draaien om een gelijke kleur en garing te krijgen. Plus dat ik niet begrijp hoe de buitenkant knapperig te houden als de ballen in de jus/fond whatever nagaren. ![]() En verder eensch met @Isabeau’s opmerking. | |
#ANONIEM | zondag 6 juni 2021 @ 22:32 |
Off-topic, maar die onderzetter voor pannen hadden wij vroeger precies dezelfde. Brings back good memories. 🙂 | |
maily | zondag 6 juni 2021 @ 23:00 |
Deze TS heeft wel meer van dat leuke spul ![]() | |
christmastsunami | zondag 6 juni 2021 @ 23:42 |
Knapperige gehaktballen zijn een ander recept, zoals indische gehaktballetjes. | |
Weltschmerz | maandag 7 juni 2021 @ 11:31 |
Ik vond het niet zo, en heb dan ook al heel jong ontdekt dat het met een zeef veel sneller gaat. | |
golfer | maandag 7 juni 2021 @ 14:04 |
Vanavond staan ze (met wat tweaken) hier weer op het menu. Met halfom gehakt, 1 ei, wel 60 gr. paneermeel, maar als extra bij het originele recept er doorheen uitgebakken uitjes en knoflook en twee tl. sambal badjak en met wildfond. ![]() | |
stavromulabeta | maandag 7 juni 2021 @ 23:56 |
Dat verklaart veel. Ik zat bij het lezen van dit topic al al mijn fantasie aan het werk te zetten, wat ik me daarbij moet voorstellen. Gehaktbal van grasgevoede Limousin in een sauce espagnole met een coulis van ketjap en krokantjes van gepofte roseval. Of zoiets. | |
Vanyel | donderdag 24 juni 2021 @ 08:27 |
Dit is VERKEERD. Ik ben altijd achterdochtig als deze ballen worden bejubeld en kan me echt niet voorstellen at ze zo lekker zijn, maar lees nooit een tegengeluid. Nu blijkt dat te zijn omdat het tegengeluid zichzelf de mond snoerde. Jouw zelfcensuur heeft mij bijna (bijna gelukkig, nog niet helemaal want ik ben net als sigme met recepten en voor geen goud ga ik een liter ketjap in een paar gehaktballen gieten of ballen draaien van puur rundergehakt) doen besluiten om óók die gekke ballen te gaan rollen. | |
stavromulabeta | donderdag 24 juni 2021 @ 10:41 |
Ik heb ook een poging gewaagd. Ingrediënten volgens Sigme's specificatie: ngrediënten volgens specificatie: Daadwerkelijke ingrediënten 400 gram geweekte en gekookte kidneybonen 2 middelgrote eieren -> Conform specs! 2 verdwaalde champignons die nog in de koelkast lagen 80 g paneermeel -> Conform specs! 2 el fijne Franse mosterd 2 el lichte sojasaus 1 tl cayennepeper -> Conform specs! 340 ml rundvleesbouillon ![]() Daarna alles in de blender: ![]() Resultaat: ![]() Vervolgens: Vlij de geblenderde massa tot ballen ![]() Stop de gevormde ballen 30 minuten in de oven bij 200 C. ![]() Daar liggen ze nu in. Ik hou jullie op de hoogte. | |
stavromulabeta | donderdag 24 juni 2021 @ 11:01 |
Nog even laten pruttelen in de runderbouillon, ingedikt met een lepeltje maizena (in afwijking van de specs)![]() Resultaat: ![]() | |
sirdanilot | donderdag 24 juni 2021 @ 11:07 |
Jaa ! Wij maakten het vroeger ook vaak met beschuitjes. Ik doe altijd (hoeveelheden weet ik niet hoor): Wij doen een vrij groot aandeel paneermeel+ei vergeleken met de hoeveelheid vlees. Want Zeeuwen bin zuunig. - het allergoedkoopste halfomhalfgehakt. Ja, wij zijn Zeeuwen, en Zeeuwen bin zuunig. Sorry ! - paneermeel, panko of gemalen beschuit - ei - ketjap wel, maar dan echt maar minder dan een eetlepeltje of zo. Moet niet echt zoet worden. - Nootmuskaat - Peper - een lepeltje sambal mag wel, maar dan ook echt maar een klein theelepeltje. Want wij zijn Zeeuws niet indo En die bakten wij gewoon in Croma of margarine, want boter was te duur. Tegenwoordig bak ik het wel in boter hoor. En grote ballen, en lang stoven. | |
christmastsunami | donderdag 24 juni 2021 @ 11:08 |
Ik zie al waar het fout gaat, je kan niet zo goed die ballen vormen. Je doet je hand onder de kraan dan wordt je hand vochtig, maar niet zeiknat, en dan ga je draaien, dan wordt je gehakt bal wat gladder en plakt ie niet zo terug. dan ga je met een natte hand die gehaktbal een paar keer van linker hand naar je rechterhand gooien, zo van BAM BAM BAM, en nog maar een Keer BAM BAM BAM, dat gehakt wordt dan wat dichter en krijg je een mooiere bal, ipv en piramide. | |
sigme | donderdag 24 juni 2021 @ 11:57 |
Vegaballen! Belangrijkste resultaat weet ik nu nog niet: uw beoordeling! | |
MaJo | donderdag 24 juni 2021 @ 14:40 |
Oeh dit wil ik ook eens proberen ![]() Alleen snap ik niet waarom de vegaballen in runderbouillon worden gegaard ![]() | |
FlippingCoin | donderdag 24 juni 2021 @ 15:10 |
Goede bump ik ga vanavond een paar gehaktballen maken. ![]() | |
stavromulabeta | donderdag 24 juni 2021 @ 16:26 |
Laten we er een 6 1/2 van maken. Wat extra kruiden en zout hadden het geheel wat beter gemaakt. Omdat het kan. Dat hokjesdenken vega/niet-vega is zo ontzettend 2019. Vegafluïde wordt het helemaal. |