Ok, dat heb ik niet precies.quote:400 g rundergehakt
2 middelgrote eieren
80 g paneermeel
2 el grove Zaanse mosterd
2 el ketjap manis
1 tl cayennepeper
3 el ongezouten roomboter
380 ml vleesfond
1a mik alles minus fond, bouillon en boter in komquote:1
Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) en kneed het gehakt met de hand tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Verdeel het in porties en draai er ballen van. Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast.
2a dat gaat niet goedkomen in de braadpan, ik doe de boter in de koekepan.quote:2
Verhit de boter in een braadpan en braad de ballen hierin rondom bruin aan. Schenk de fond erbij en laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 min. op laag vuur gaar worden.
Er gaat hier al van alles mis hèquote:Op zondag 6 juni 2021 16:45 schreef sigme het volgende:
Ingrediënten volgens specificatie:
[..]
Ok, dat heb ik niet precies.
Ingrediënten in het echt:
1 kilo varkensgehakt
4 eieren van normale kip
125 gr havermout & 50gr bloem
4 el fijne Franse mosterd
4 el ketjap manis (<- helemaal volgens recept! )
kluit gezouten roomboter
200 ml wildfond
300 ml runderbouillon
Oh ja, ook zoiets. Ik gebruik gewoon eetlepels als ik probeer een recept te volgen. Als ik normaal kook niet natuurlijk, maar nu wel. Dus dat lijkt ook al nergens naarquote:Op zondag 6 juni 2021 16:51 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Er gaat hier al van alles mis hè
Overigens gebruik ik Amerikaanse cups en maatlepels en ik vond de hoeveelheid zout als je die gebruikt vreselijk smerig. Maar ben ook geen fan van ketjap.
Ik ben heel erg benieuwd hoe je ze vindt. Ik heb ze daarna nooit meer gemaakt en me altijd muisstil gehouden als De Lofzang weer werd opgevoerd tov deze ballen.quote:Op zondag 6 juni 2021 16:58 schreef sigme het volgende:
Oh ja, ook zoiets. Ik gebruik gewoon eetlepels als ik probeer een recept te volgen. Als ik normaal kook niet natuurlijk, maar nu wel. Dus dat lijkt ook al nergens naar
Ik had even gekeken hoeveel zout er in de fond zat, en hoeveel in de bouillon (een stuk minder). Maar ik heb dus zoute boter en bovendien een stuk hamzwoerd in de pan liggen, want die had ik nog liggen dus die kom er net zo goed even bij.
Gelukkig hou ik wel van zout. En ook van ketjap
Te vet waarvoor?quote:
Ik maak altijd de librije bal, als ik gehakt ballen wil maken, maar ik volg het recept wel, alleen vind ik 2 eieren uit het recept op 500 gram gehakt veel te veel, ik doe er 1 en gebruik wat minder paneermeel,quote:Op zondag 6 juni 2021 16:45 schreef sigme het volgende:
Ingrediënten volgens specificatie:
[..]
Ok, dat heb ik niet precies.
Ingrediënten in het echt:
1 kilo varkensgehakt
4 eieren van normale kip
125 gr havermout & 50gr bloem
4 el fijne Franse mosterd
4 el ketjap manis (<- helemaal volgens recept! )
kluit gezouten roomboter
200 ml wildfond
300 ml runderbouillon
Goede voorraad!quote:Op zondag 6 juni 2021 17:29 schreef sigme het volgende:
Dit is wat het heeft opgeleverd:
[ afbeelding ]
Even afkoelen, straks de diepvries in.
Om een stevige bal te geven.quote:Op zondag 6 juni 2021 17:12 schreef sigme het volgende:
[..]
Te vet waarvoor?
Overigens is (mijn) varkensgehakt niet erg vet. Minder vet dan rundergehakt als ik dat hier bij een omliggende boer koop. Rundergehakt uit de supermarkt herinner ik me droger, maar ik denk niet dat ik dat de afgelopen 15jaar nog wel eens zelf bereid heb.
Ja, dat denk ik ook wel.quote:Op zondag 6 juni 2021 19:37 schreef Myraela het volgende:
Havermout en bloem in plaats van paneermeel lijkt me wel de structuur best veranderen.
Het zijn ook geen gehaktballen die bij de Librije op het menu staan. Het verhaal is dat ze deze maken om met het personeel te eten.quote:Op zondag 6 juni 2021 18:09 schreef Kanaroe het volgende:
Leuk topic inderdaad!
Pyramideballen komen me bekend voor , zo worden mijn ballen ook.
Ik maak zelden gehaktballen, maar dat Librije-recept heb ik laatst eens geprobeerd om mijn man te pleasen.
Man vond ze 'wel oké', ik vond ze ook erg nat en papperig.
P.S. Ik heb nooit bij De Librije gegeten ofzo
Ja, ik weet het. Heb er over gelezen hierquote:Op zondag 6 juni 2021 21:19 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het zijn ook geen gehaktballen die bij de Librije op het menu staan. Het verhaal is dat ze deze maken om met het personeel te eten.
Off-topic, maar die onderzetter voor pannen hadden wij vroeger precies dezelfde. Brings back good memories. 🙂quote:Op zondag 6 juni 2021 17:29 schreef sigme het volgende:
Dit is wat het heeft opgeleverd:
[ afbeelding ]
Even afkoelen, straks de diepvries in.
Deze TS heeft wel meer van dat leuke spulquote:Op zondag 6 juni 2021 22:32 schreef Hamzoef het volgende:
[..]
Off-topic, maar die onderzetter voor pannen hadden wij vroeger precies dezelfde. Brings back good memories. 🙂
Knapperige gehaktballen zijn een ander recept, zoals indische gehaktballetjes.quote:Op zondag 6 juni 2021 22:27 schreef AnneX het volgende:
Van ballen (gehakt) vind ik het altijd jammer dat ze niet vierkant zijn.
Altijd maar draaien om een gelijke kleur en garing te krijgen.
Plus dat ik niet begrijp hoe de buitenkant knapperig te houden als de ballen in de jus/fond whatever nagaren.
En verder eensch met @:Isabeau’s opmerking.
Ik vond het niet zo, en heb dan ook al heel jong ontdekt dat het met een zeef veel sneller gaat.quote:Op zondag 6 juni 2021 21:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, dat denk ik ook wel.
Ik heb nooit paneermeel in huis. Dat had mijn vader vroeger thuis ook nooit, maar hij had wel altijd beschuitjes in huis en dus verkruimelden we beschuit. Leuk klusje vonden wij kinderen dat .
Dat verklaart veel. Ik zat bij het lezen van dit topic al al mijn fantasie aan het werk te zetten, wat ik me daarbij moet voorstellen. Gehaktbal van grasgevoede Limousin in een sauce espagnole met een coulis van ketjap en krokantjes van gepofte roseval. Of zoiets.quote:Op zondag 6 juni 2021 21:19 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het zijn ook geen gehaktballen die bij de Librije op het menu staan. Het verhaal is dat ze deze maken om met het personeel te eten.
Dit is VERKEERD. Ik ben altijd achterdochtig als deze ballen worden bejubeld en kan me echt niet voorstellen at ze zo lekker zijn, maar lees nooit een tegengeluid. Nu blijkt dat te zijn omdat het tegengeluid zichzelf de mond snoerde. Jouw zelfcensuur heeft mij bijna (bijna gelukkig, nog niet helemaal want ik ben net als sigme met recepten en voor geen goud ga ik een liter ketjap in een paar gehaktballen gieten of ballen draaien van puur rundergehakt) doen besluiten om óók die gekke ballen te gaan rollen.quote:Op zondag 6 juni 2021 17:00 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik ben heel erg benieuwd hoe je ze vindt. Ik heb ze daarna nooit meer gemaakt en me altijd muisstil gehouden als De Lofzang weer werd opgevoerd tov deze ballen.
Daadwerkelijke ingrediëntenquote:400 g rundergehakt
2 middelgrote eieren
80 g paneermeel
2 el grove Zaanse mosterd
2 el ketjap manis
1 tl cayennepeper
3 el ongezouten roomboter
380 ml vleesfond
Jaa ! Wij maakten het vroeger ook vaak met beschuitjes.quote:Op zondag 6 juni 2021 21:05 schreef sigme het volgende:
[..]
Ja, dat denk ik ook wel.
Ik heb nooit paneermeel in huis. Dat had mijn vader vroeger thuis ook nooit, maar hij had wel altijd beschuitjes in huis en dus verkruimelden we beschuit. Leuk klusje vonden wij kinderen dat .
Ik zie al waar het fout gaat, je kan niet zo goed die ballen vormen.quote:Op donderdag 24 juni 2021 10:41 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik heb ook een poging gewaagd.
Ingrediënten volgens Sigme's specificatie:
ngrediënten volgens specificatie:
[..]
Daadwerkelijke ingrediënten
400 gram geweekte en gekookte kidneybonen
2 middelgrote eieren -> Conform specs!
2 verdwaalde champignons die nog in de koelkast lagen
80 g paneermeel -> Conform specs!
2 el fijne Franse mosterd
2 el lichte sojasaus
1 tl cayennepeper -> Conform specs!
340 ml rundvleesbouillon
[ afbeelding ]
Daarna alles in de blender:
[ afbeelding ]
Resultaat:
[ afbeelding ]
Vervolgens: Vlij de geblenderde massa tot ballen
[ afbeelding ]
Stop de gevormde ballen 30 minuten in de oven bij 200 C.
[ afbeelding ]
Daar liggen ze nu in. Ik hou jullie op de hoogte.
Vegaballen!quote:Op donderdag 24 juni 2021 11:01 schreef stavromulabeta het volgende:
Nog even laten pruttelen in de runderbouillon, ingedikt met een lepeltje maizena (in afwijking van de specs)
[ link | afbeelding ]
Resultaat:
[ link | afbeelding ]
Laten we er een 6 1/2 van maken. Wat extra kruiden en zout hadden het geheel wat beter gemaakt.quote:Op donderdag 24 juni 2021 11:57 schreef sigme het volgende:
[..]
Vegaballen!
Belangrijkste resultaat weet ik nu nog niet: uw beoordeling!
Omdat het kan. Dat hokjesdenken vega/niet-vega is zo ontzettend 2019. Vegafluïde wordt het helemaal.quote:Op donderdag 24 juni 2021 14:40 schreef MaJo het volgende:
Oeh dit wil ik ook eens proberen
Alleen snap ik niet waarom de vegaballen in runderbouillon worden gegaard
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |