abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 19 mei 2021 @ 11:03:24 #1
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199501129
Rekenkamer: kabinet mist in bij uitgeven miljarden tijdens coronacrisis :D

Tijdens het bestrijden van de coronacrisis is het demissionaire kabinet de mist in gegaan bij het uitgeven van miljarden euro’s. Vooral de jaarrekening van het ministerie van Volksgezondheid kan op forse kritiek rekenen van de Algemene Rekenkamer.

De controleur van de jaarrekening van het kabinet ziet na een door corona getekend jaar forse tekortkomingen bij het spenderen van belastinggeld. Zo is van 4,3 miljard euro aan uitgaven nog maar de vraag of dat rechtmatig is gebeurd. Hetzelfde geldt voor ruim 9 miljard aan toekomstige uitgaven. In beide gevallen gaat het om meer dan 1 procent van de totale (toekomstige) uitgaven, iets wat sinds de kredietcrisis in 2008 niet meer is voorgekomen.

Een fors deel van de uitgaven waar de Rekenkamer vraagtekens bij zet, heeft te maken met de bestrijding van het coronavirus. De kritiek van de controleur richt zich dan ook vooral op het ministerie van Volksgezondheid (VWS), waar volgens de Rekenkamer het financieel beheer ’ernstig tekortschiet’.

Geen ontvangstbewijzen :')
De Rekenkamer licht de uitgaven van bijna 1 miljard euro voor testmaterialen, 1,2 miljard euro aan beademingsapparatuur en 2 miljard voor de bonus voor zorgpersoneel eruit. Zo missen er ontvangstbewijzen voor leveringen van beademingsapparatuur en is het niet duidelijk of de aantallen coronatesten die werden afgenomen, wel klopten met de rekeningen die VWS betaalde. :')

Vanwege alle tekortkomingen heeft de Rekenkamer bezwaar gemaakt tegen de VWS-begroting. Daarop kwam er een verbeterplan, waardoor het bezwaar weer werd opgeheven. Maar het ministerie krijgt vanwege het slechte financieel beheer desalniettemin de aantekening ’ernstige onvolkomenheid’ op zijn rapport.

De Rekenkamer is ook kritisch op het gebrek aan democratische controle tijdens de coronacrisis, omdat Eerste en Tweede Kamer, in strijd met de wetgeving, vaak pas achteraf hun goedkeuring mochten geven aan maatregelen die op dat moment al werden uitgevoerd.

Thuiswerken
De controleur van de jaarrekening heeft ook complimenten over voor de snelheid waarmee het kabinet bijvoorbeeld steunpakketten opzette, of hoe goed de plotse overgang naar thuiswerken voor ambtenaren ging. De Rekenkamer heeft ook oog voor hoe moeilijk het voor het kabinet werken was midden in een ongekende crisis en geeft toe dat ’het makkelijker is achteraf te oordelen dan snel, adequaat en zorgvuldig de juiste antwoorden te geven’.

Maar dat neemt volgens de controleur niet weg dat er tijdens de crisis ook de al bestaande zwakke plekken aan het licht kwamen, zoals het financieel beheer bij VWS. „Dat probleem ontstond niet opeens in 2020”, wijst de Rekenkamer op de zeventien tekortkomingen die het in de afgelopen twintig jaar al zag op dat gebied. „Het lag dus niet alleen aan de crisis, want er wįs al wat aan de hand.”

„We hebben een uitzonderlijk jaar achter de rug waarin we als kabinet uitzonderlijke maatregelen hebben moeten nemen”, reageert minister Hoekstra (Financiėn). „Denk aan alle steunpakketten. We hebben alles op alles moeten zetten om te zorgen voor medische apparatuur om zoveel mogelijk mensen te laten overleven.” Het was volgens de bewindsman onvermijdelijk dat dit ’met stoom en kokend water’ is gegaan.

https://www.telegraaf.nl/(...)tijdens-coronacrisis

En weer krijgt Wopke een veeg uitvoeren pan :') _O-
Na KLM nu dit weer en weer blijft hij wanbeleid en handelen in strijd met de regels ontkennen
Wat een stuk stront is dat zeg :r
Gelukkig dekt hij wel zijn partijgenoot die ook heeft lopen kloten :r
  woensdag 19 mei 2021 @ 11:06:19 #2
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199501174
Ministerie betaalde miljoenen extra voor mondkapjesdeal met Van Lienden’ :')

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zeker 13 miljoen euro meer betaald voor de mondkapjes van Sywert van Lienden dan nodig was. Dat meldt de Volkskrant op basis van stukken van Van Liendens non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie.

De ex-ambtenaar deed aanvankelijk een goedkoper aanbod om met zijn stichting zonder winstoogmerk spullen te leveren. Toch tekende het ministerie daarna voor een veel duurdere deal, waarvoor Van Lienden met zijn compagnons snel een commercieel bedrijf had opgericht.

De krant meldde afgelopen zaterdag dat Van Lienden grote commerciėle belangen had bij de mondkapjeshandel, terwijl hij zelf altijd heeft volgehouden ‘om niet’ te werken. Volgens Van Lienden was de deal voor 40 miljoen mondkapjes ‘transparant, gedocumenteerd en rechtmatig’. Omdat overheids-inkopers het ondernemersrisico niet konden dragen, koos hij ervoor een aparte bv op te zetten.

In totaal kreeg Van Lienden voor de opdracht 100,8 miljoen euro. Als de prijs was gehanteerd zoals die stond in het non-profitvoorstel had de overheid 88 miljoen euro betaald. Over de vraag waarom het ministerie in april geen gebruik maakte van het veel goedkopere non-profitaanbod, moest het departement gisteren de hele dag nadenken. Een woordvoerder liet alleen weten dat er ‘verschillende voorstellen’ zijn gedaan en dat daar goed naar is gekeken.

Afgekeurd :') _O-
De maskers zouden overigens zijn afgekeurd door het RIVM omdat ze grafeen (nanomateriaal van koolstof) bevatten en volgens een inspecteur een ‘onacceptabel gezondheidsrisico’ vormen. Uiteindelijk ging VWS toch akkoord met de aanschaf. ‘Grafeen is meegenomen in de testen en in de certificering van een geaccrediteerd testbureau’, aldus de conclusie in een intern memo. ,,Daarmee voldoet het masker aan de gestelde kwaliteitseisen en normen en wordt het op basis van de VWS-richtlijn vrijgegeven.” Volgens Van Lienden is er niets mis met zijn mondkapjes.

Het ministerie liet eerder aan de krant weten dat geen van de 40 miljoen door Van Lienden geleverde mondkapjes naar de zorg is gegaan. Ze liggen nog op voorraad, omdat er te veel is ingekocht. :') :|W

https://www.ad.nl/binnenl(...)an-lienden~afe9aef0/

Volgens Wopke is er niks aan de hand dus slapen we rustig door :r
  woensdag 19 mei 2021 @ 11:09:03 #3
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199501231
En de Rutte doctrine heeft ook weer zijn werk gedaan in dit schandaal :(

Parlement niet geļnformeerd :(
Een belangrijke oorzaak voor de kwalificatie ‘onrechtmatig’ is dat het kabinet vooral in het geval van corona het parlement niet vooraf informeerde voordat het tot uitgaven besloot. De Tweede Kamer, die het budgetrecht heeft en uitgaven eerst moet goedkeuren, kwam daardoor voor een voldongen feit te staan. :r

Dit was naast corona ook het geval bij de totstandkoming van de Catshuisregeling, waarbij het kabinet besloot slachtoffers van de toeslagenaffaire 30.000 compensatie te geven. Volgens de Rekenkamer is met het passeren van het parlement ‘de hoeksteen van het democratisch bestel in het geding’.

De Algemene Rekenkamer noemt de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek ‘zorgelijk’ en plaatst daarom een kritische kanttekening bij de goedkeuring van de rijksrekening 2020. Over het jaar 2019 gebeurde dat ook al.

https://www.ad.nl/politie(...)r-de-jonge~a9d36195/

En gewoon op naar Rutte 4 :|W
  woensdag 19 mei 2021 @ 14:27:09 #4
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199504412
Rapportje downloaden doen we hier :7

https://www.rekenkamer.nl(...)rdingsonderzoek-2020
  Moderator woensdag 19 mei 2021 @ 22:01:22 #5
198720 crew  Coco
dat vind je leuk hč
pi_199512072
De nieuwe @ikweethetookniet is uit!

@Zipportal
What can change the nature of a man?
pi_199512097
quote:
0s.gif Op woensdag 19 mei 2021 22:01 schreef Coco het volgende:
De nieuwe @:ikweethetookniet is uit!

@:zipportal
  donderdag 20 mei 2021 @ 19:57:46 #7
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_199524894
9,1 miljard belastinggeld onrechtmatig uitgegeven

Het is vandaag de derde woensdag van mei: Verantwoordingsdag, ook wel 'gehaktdag' genoemd. Het kabinet presenteert op die dag het financieel jaarverslag over het afgelopen jaar en de Algemene Rekenkamer geeft een oordeel over het gevoerde beleid. "Wij constateren dat het financieel beheer onder het vereiste niveau was", schrijft de Algemene Rekenkamer dit jaar aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Voor een deel van de spullen kon niet worden aangetoond wat ermee is gebeurd. Te gast is Arno Visser, voorzitter van de Algemene Rekenkamer

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)reemrechts-in-belgie

In de afgelopen 20 jaar hebben ze het ministerie al 17 x eerder gewaarschuwd :') :|W
Min 8:08 van de reportage
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')