abonnement Unibet Coolblue
pi_199445265
Tot een paar decennia geleden dacht men dat haaien nauwelijks intelligentie hebben en puur instinctief handelen. De hersenen van haaien zijn in verhouding tot het lichaam nogal klein en een groot deel van die hersenen is ontwikkeld voor zintuigelijke waarneming zoals het reukvermogen.

Maar hoe vaker het gedrag van haaien werd geobserveerd en bestudeerd, hoe meer men verrast werd dat het gedrag veel complexer blijkt te zijn dan voorheen werd aangenomen. Van de grote witte haai bijvoorbeeld werd aangenomen dat het louter solitair leeft en dat ze elkaar per toeval tegenkomen in gebieden waar bijvoorbeeld veel zeehonden leven. Totdat men ontdekte dat deze haaien met elkaar samenwerken zoals bijvoorbeeld wolven dat ook doen om op hun prooien te kunnen jagen. Om dit te kunnen doen, hebben dieren een zekere mate van intelligentie nodig.

Niet alleen bij grote witte haaien is dat gedrag geobserveerd. Ook bij zevenkiew-haaien is dit waargenomen. Kan je nagaan, want haaiensoorten met 6 of 7 kiewspleten zijn levende fossielen die al voorkwamen voordat de dinosauriers waren uitgestorven en sindsdien nauwelijks zijn veranderd.


De volgende foto ben ik al jaaaaren geleden tegengekomen, echter sinds een paar dagen weet ik meer van het verhaal erachter:




Dit is ook een interessant filmpje waarin de intelligentie van grote witte haaien wordt toegelicht.

pi_199445806
Die is gehaaid zeg.
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  zondag 16 mei 2021 @ 10:34:37 #3
462263 Elpis
Goddess of hope
pi_199446796
quote:
2s.gif Op zondag 16 mei 2021 02:59 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
De volgende foto ben ik al jaaaaren geleden tegengekomen, echter sinds een paar dagen weet ik meer van het verhaal erachter:

Heb je ver genoeg gezocht? Dit was een 1 april grap uit 2006.
https://www.reuters.com/a(...)-april-idUSKBN26Y2Q9
I 'm not sure about an inner child, but I do have an inner idiot who surfaces every now and then.
pi_199450750
quote:
0s.gif Op zondag 16 mei 2021 10:34 schreef Elpis het volgende:

[..]

Heb je ver genoeg gezocht? Dit was een 1 april grap uit 2006.
https://www.reuters.com/a(...)-april-idUSKBN26Y2Q9
Ah dan ben ik daar dus ook ingetrapt :@

En heel veel mensen wereldwijd
pi_199514683
We staan nog maar in de kinderschoenen met het begrip intelligentie en de classificatie die wij het geven. En dat het volume van het brein bepaald in hoeverre iets wat leeft intelligent zou kunnen zijn. Maar er zijn inmiddels wel aantoonbare aanwijzingen genoeg dat bepaalde vormen van intelligentie niet eens een fysiek brein nodig hebben. En dat zelfs bij ons mensen niet alles wat we voelen en denken uitsluitend uit ons brein komt. En dat ook wij mensen eigenlijk een symbiotisch organisme zijn waarbij andere organen en zelfs schimmels en bacteriën in ons lichaam een sturende functie hebben op hoe ons brein functioneert.

Zo weten wij bijvoorbeeld nog steeds niet waarom de ene mens oerdom is en de ander een savant. Vooralsnog blijft men bij onderzoeken hier naar de focus op het brein leggen. Omdat zelfs vooraanstaande neurobiologen zoals Dick Swaab claimen "Wij zijn ons Brein." Maar zoals gezegd er zijn wel tal van aanwijzingen dat dit niet helemaal waar is, maar we kunnen er de vinger nog niet opleggen om hier concrete bewijzen voor aan te dragen.

Dus met de vraag hoe intelligent is een haai kunnen we dit vooralsnog slechts beantwoorden vanuit een nogal ouderwetse classificatie/coeficient van wat wij denken wat intelligentie is, hoe het functioneert en hoe het zich manifesteert. Een groot deel van de wetenschappers draaien nog rond in een zelfingenomen menselijk viezewiezeweuze cirkel om van hieruit te bepalen hoe intelligent een ander leven is. En die de anders denkende wetenschappers weghonen als pseudowetenschappelijke sciencefiction nerds. Zolang deze cirkel niet wordt doorbroken zullen we wat dat betreft nog wel wat generaties in het duister tasten voordat we dit achterhalen.

Zoek o.a. eens naar de Mycoloog Paul Stamets, die heeft hier wel het een en ander over geschreven. Tot nog toe zijn hier dus alleen nog maar sciencefiction makers mee aan de haal gegaan, zoals die van Avatar en Star Trek.
Maar wat die man uit onderzoeken heeft aangetoond en daarmee beweerd is met alle waarschijnlijkheid nog lang niet zo ver gezocht. Ik vermoed dat hij in de toekomst nog eens een standbeeld gaat krijgen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')