FOK!forum / Culinesse à gogo / Kook mee met CUL: Argentinië 10 mei - 16 mei.
Lonaamaandag 10 mei 2021 @ 09:41
ktBsAYX.jpg

Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

In de week van 10 tot en met 16 mei koken we 1 of meerdere gerechten uit Argentinië!

lekkere-argentijnse-gerechten-750x400.jpg
Asado, de Argentijnse BBQ, omvat zo'n beetje de hele Argentijnse keuken. Als er 1 land is waar de inwoners veel vlees consumeren, dan is het in Argentinië.
Deze grote stukken vlees worden vergezeld door een ander karakteristiek gebruik, de chimichurri een salsa van onder andere peterselie, ui en jalapeno's.

Qua invloeden is het goed te zien dat Argentinië periodes heeft gekend met veel immigranten uit Italië en Spanje.

Oh, ik noem nog even Dulce de leche en ik drop nog even deze link van onze in Argentinie-wonende @flipsen met wat informatie:
https://www.tipica-reizen(...)nken-argentinie.html

[ Bericht 15% gewijzigd door Lonaa op 11-05-2021 09:25:18 ]
Isabeaumaandag 10 mei 2021 @ 10:07
Alleen al voor de vele zoetigheden met Dulce de Leche zou ik wel een keer naar Argentinië willen. Mijn lief valt vast te verleiden met al het vlees 8-)
Yinnymaandag 10 mei 2021 @ 20:17
Flan!!!
https://www.patesserie.com/recepten/desserts/flan-zonder-oven/
Koekjes naar recept van koningin Maxima, alfajores
Qua warm eten weet ik nog niet....empanadas,chipas....klinken meer als snack dan als avondeten
potjecrememaandag 10 mei 2021 @ 20:24
@flipsen
flipsenmaandag 10 mei 2021 @ 21:11
Even denken, wat heb ik vandaag gekookt voor de lunch? Ehm, gesnipperd uitje, rode paprika, olijven en een blik kidneybeans (en me vergist met poeder, was geen paprika poeder maar chilipoeder :X ). Samen met ñoquis (gnocchi) en een visburgerachtig iets uit de oven. Nou niet echt typisch Argentijns eigenlijk, maar ik krijg vast bonuspunten voor het woonachtig zijn in het land :P

Enne, @Isabeau, ik zie je offerte aanvraag voor die reis wel in mijn berichten of email neem ik aan ^O^
Lonaamaandag 10 mei 2021 @ 21:20
@flipsen

wil je niet een stukje typen voor de OP? :7
flipsenmaandag 10 mei 2021 @ 21:47
quote:
2s.gif Op maandag 10 mei 2021 21:20 schreef Lonaa het volgende:
@:flipsen

wil je niet een stukje typen voor de OP? :7
Geen tijd, maar geen probleem als je de informatie van mijn pagina in de OP gebruikt (bronvermelding zou leuk zijn natuurlijk).
Lonaamaandag 10 mei 2021 @ 21:48
quote:
0s.gif Op maandag 10 mei 2021 21:47 schreef flipsen het volgende:

[..]

Geen tijd, maar geen probleem als je de informatie van mijn pagina in de OP gebruikt (bronvermelding zou leuk zijn natuurlijk).
Oh tof! Ga ik mee aan de slag morgen O+
flipsendinsdag 11 mei 2021 @ 04:26
Avondeten ook weer typich Argentijns hoor _O- Broodje uit de oven met gebakken ei en een plak kaas en chips erbij :D Toetje was dan wel weer echt: dulce de leche met flan (nee, niet andersom).
flipsendinsdag 11 mei 2021 @ 16:56
Geen idee of het ook op de Nederlandse Netflix te zien is, maar wij keken gisteren naar de "docu" Todo sobre el asado, een docu met een knipoog, beetje in de stijl van Borat, maar wel met echt typische Argentijnen en met name als het om vlees en de asado gaat. Wel een aanradertje, de mensen die niet tegen dierenleed kunnen moeten een klein stukje skippen overigens.
Sicstusdinsdag 11 mei 2021 @ 17:18
Uruguay schijnt Argentinie nog te overtreffen qua vleesconsumptie, trouwens ;)
flipsendinsdag 11 mei 2021 @ 20:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 17:18 schreef Sicstus het volgende:
Uruguay schijnt Argentinie nog te overtreffen qua vleesconsumptie, trouwens ;)
Uruguay schijnt een provincie van Argentinië te zijn. Althans, volgens vele Argentijnen :P
Lonaawoensdag 12 mei 2021 @ 20:30
UChvOos.jpg

Chimichurri, gegrilde groene asperges, gegrilde mais, geplette aardappels uit de oven, stuk bavette :9
flipsenwoensdag 12 mei 2021 @ 22:26
quote:
2s.gif Op woensdag 12 mei 2021 20:30 schreef Lonaa het volgende:
[ afbeelding ]

Chimichurri, gegrilde groene asperges, gegrilde mais, geplette aardappels uit de oven, stuk bavette :9
Dit is [CUL] dus ik vraag vast naar de bekende weg, maar... de chimichurri, zelf gemaakt?
Lonaadonderdag 13 mei 2021 @ 06:26
quote:
0s.gif Op woensdag 12 mei 2021 22:26 schreef flipsen het volgende:

[..]

Dit is [CUL] dus ik vraag vast naar de bekende weg, maar... de chimichurri, zelf gemaakt?
Correct. :7
sigmedonderdag 13 mei 2021 @ 06:45
quote:
0s.gif Op maandag 10 mei 2021 10:07 schreef Isabeau het volgende:
Alleen al voor de vele zoetigheden met Dulce de Leche zou ik wel een keer naar Argentinië willen. Mijn lief valt vast te verleiden met al het vlees 8-)
Die dulce de leche vind ik echt niks aan. Maar ik kreeg vorig jaar van een Argentijn een blik dulce de batata. Dát is lekker! Ik had er nog nooit van gehoord, van die traditionele Argentijnse specialiteit. Het zou vrij makkelijk te maken moeten zijn én ik heb alle ingrediënten in huis...

Isabeaudonderdag 13 mei 2021 @ 07:28
quote:
7s.gif Op donderdag 13 mei 2021 06:45 schreef sigme het volgende:

Die dulce de leche vind ik echt niks aan. Maar ik kreeg vorig jaar van een Argentijn een blik dulce de batata. Dát is lekker! Ik had er nog nooit van gehoord, van die traditionele Argentijnse specialiteit. Het zou vrij makkelijk te maken moeten zijn én ik heb alle ingrediënten in huis...

Dat ziet er best simpel uit :o
quote:
Dulce de Batata

Sweet Potato Paste

Sweet potato puree can be either homemade or canned for this recipe. To make a homemade version, peel and cube 4-5 sweet potatoes, and place in a non-reactive pot with water covering the potatoes. (Though several cubes may float up!) Heat over medium heat on the stove top and bring to a boil, cook until the sweet potatoes are soft and easily pierced with the tip of a knife. Drain, reserving some water for pureeing, and then either place the sweet potatoes through a ricer, or puree with some of the water in a food processor.

5 cups pureed sweet potato (either homemade or canned)

2 cups water

1/4 cup agar agar (a thickening agent, available at Whole Foods)

4 cups sugar

1 teaspoon vanilla

Put the sweet potato puree in a non-reactive pot with the water, and heat over medium high heat, stirring and scraping the bottom to evenly distribute the heat and prevent burning. When the mixture raises to a boil, add in the sugar and the agar agar, stirring until totally incorporated and dissolved. Lower heat and keep at a simmer. Simmer until the water has absorbed, and the mixture has thickened, stirring frequently, about an hour or so.

Remove from heat and stir in the vanilla. Spread the mixture into a large rectangular casserole dish (lasagne pan or Pyrex pan) and let cool completely. After cooling at room temperature, remove to the refrigerator. Slice to serve.

Dulce de Batata can last several months in the refrigerator, in a tupperware or tightly sealed container. I sliced mine up into serving-sized pieces and separated the layers with wax paper.
flipsendonderdag 13 mei 2021 @ 11:48
Dulce de batata (voorkeur van vrouwlief) en dulce de membrillo (mijn voorkeur) eet je hier vaak als toetje, in combinatie met kaas (queso y dulce). Is écht lekker, het zoet gemengd met het "zout" van de kaas. Je doet dus een plakje zoet op een plakje kaas. In de meeste restaurants ook te krijgen en ook wel bekend als "postre vigilante". Aanrader!

@sigme had ik jou toch al eens naar verwezen omdat je ook kweeperen had? Die worden gebruikt voor de dulce de membrillo (die je ook in vele facturas terug vindt, ipv dulce de leche).

En speaking of dulce de leche, je hebt 2 varianten van de dulce de leche: De gewone, ook wel estilo colonial genaamd en de dulce de leche repostero, speciaal voor desserts, gebak en facturas en nóg zoeter hehe :9~
Molodonderdag 13 mei 2021 @ 11:50
Dulce de membrillo ken ik wel uit Spanje/Portugal, heerlijk met kaas idd :9
drakinzondag 16 mei 2021 @ 15:19
Dulce de Leche moest ik natuurlijk even proberen, maar 3 uur koken, wat duurt dat lang!

AXGqBme.jpg

Na 3 uur vuur uitgezet en gewoon langzaam in het water af laten koelen, ik had de kleur lichter verwacht.

wGXQZHg.jpg
Hupjezondag 16 mei 2021 @ 16:44
Mijn vakantie week loopt altijd anders dan ik van te voren denk :') Niet toegekomen aan empanadas dus.
drakinzondag 16 mei 2021 @ 23:46
Dulce de Leche dessert

Mz9UMo5.jpg
flipsenmaandag 17 mei 2021 @ 00:52
Beetje karig weekje helaas, had toch wat meer verwacht van [CUL]. Wij zijn vandaag naar vrienden van ons geweest die een "casa de campo" hebben. Dus naast het verzorgen van wat paarden, kalveren extra te eten geven en een gewond schaap helpen, was er natuurlijk ook een kleine asado, verzorgd door Elio ^O^ Bestond uit flinke chorizos en natuurñijk matambre. Plus een goeie fles wijn, vrouwlief mocht terug rijden B-)

asado.jpg

En onze Hollandse Herder Willem (2 jaar geleden in Nederland en overgevlogen) vond het maar wát interessant, al die beesten en boerderijhonden om mee te spelen :)

Campo.jpg

Thuis geen puf meer om te koken, dus dan maar gelijk postre gehaald. Half litertje ijs (per persoon, duh) van Lucciano?s :9~

[ Bericht 9% gewijzigd door flipsen op 17-05-2021 00:58:40 ]
Yinnymaandag 17 mei 2021 @ 09:52
Goed, ook hier een raar weekje geweest, maar de alfajores zijn op tijd klaar voor Maxima's verjaardag!

Eerst blikjes koken...
cp17ROS.jpg
Deegrondjes voor de oven
K2hOee2.jpg
Deegrondjes na de oven
tplGfec.jpg
En dan na heel voorzichtig vullen
P1z2UFi.jpg
Er waren slachtoffers, want deze koekjes zijn broos...
g7XkVN5.jpg

Ik had recept gehalveerd, maar ik proef toch te veel baking soda/bakpoeder...
De koekjes zijn wel oké, ik vind maïzena koekjes niet lekker, dus leuk om het geprobeerd te hebben.
flipsenmaandag 17 mei 2021 @ 11:28
quote:
1s.gif Op maandag 17 mei 2021 09:52 schreef Yinny het volgende:
Goed, ook hier een raar weekje geweest, maar de alfajores zijn op tijd klaar voor Maxima's verjaardag!
De koekjes zijn wel oké, ik vind maïzena koekjes niet lekker, dus leuk om het geprobeerd te hebben.
Die zien er prima uit, zouden hier zo in de bakkerij kunnen liggen :9~
potjecrememaandag 17 mei 2021 @ 11:33
quote:
1s.gif Op maandag 17 mei 2021 09:52 schreef Yinny het volgende:
Goed, ook hier een raar weekje geweest, maar de alfajores zijn op tijd klaar voor Maxima's verjaardag!

Eerst blikjes koken...
[ afbeelding ]
Deegrondjes voor de oven
[ afbeelding ]
Deegrondjes na de oven
[ afbeelding ]
En dan na heel voorzichtig vullen
[ afbeelding ]
Er waren slachtoffers, want deze koekjes zijn broos...
[ afbeelding ]

Ik had recept gehalveerd, maar ik proef toch te veel baking soda/bakpoeder...
De koekjes zijn wel oké, ik vind maïzena koekjes niet lekker, dus leuk om het geprobeerd te hebben.
Surinaamse maizena koekjes zijn zonder bakpoeder en bloem. Misschien bevalt dat beter.
Yinnymaandag 17 mei 2021 @ 11:42
quote:
1s.gif Op maandag 17 mei 2021 11:33 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Surinaamse maizena koekjes zijn zonder bakpoeder en bloem. Misschien bevalt dat beter.
Ik vind alfajores lekkerder dan de Surinaamse maïzena koekjes. Deze zijn minder droog...maar nog steeds niet wat ik lekker vind
potjecrememaandag 17 mei 2021 @ 11:47
quote:
1s.gif Op maandag 17 mei 2021 11:42 schreef Yinny het volgende:

[..]

Ik vind alfajores lekkerder dan de Surinaamse maïzena koekjes. Deze zijn minder droog...maar nog steeds niet wat ik lekker vind
Ah oke, wist niet of je de andere ook kende.
Yinnymaandag 17 mei 2021 @ 11:51
quote:
1s.gif Op maandag 17 mei 2021 11:47 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Ah oke, wist niet of je de andere ook kende.
Die maïzena koekjes zien er altijd zo vrolijk uit! De eerste keer dat ik ze at, wilde ik echt gelijk weer uitspugen, ik was 11 jaar ofzo...
Paar jaar geleden weer geprobeerd, masr, nee, echt niet mijn ding
Isabeaumaandag 17 mei 2021 @ 15:38
Ik vind het zo idioot dat je in de UK dulce de leche gewoon in blik kan kopen. Van Friesche Vlag.
En hier ben ik elke keer weer bang dat er één ontploft en mijn hele keuken omtovert tot een plakkerige bende.

Verder: maizena koekjes _O_ _O_ _O_
Yinnymaandag 17 mei 2021 @ 22:06
quote:
0s.gif Op maandag 17 mei 2021 15:38 schreef Isabeau het volgende:
Ik vind het zo idioot dat je in de UK dulce de leche gewoon in blik kan kopen. Van Friesche Vlag.
En hier ben ik elke keer weer bang dat er één ontploft en mijn hele keuken omtovert tot een plakkerige bende.

Verder: maizena koekjes _O_ _O_ _O_
Veel water gebruiken in de pan! Of in een slowcooker. Je kan ook gewoon de inhoud in een pannetje doen met wat boter op halfhoog vuur en veel roeren
Je kan de blikjes caramel wel bij de toko kopen
https://www.tjinstoko.eu/nl/nestle-carnation-caramel-397g.html
drakinmaandag 17 mei 2021 @ 23:02
Die koekjes O+

Daar had ik het recept ook van gevonden, maar zou er absoluut geen baking poeder door doen, dat spul is enkel nog om de gootsteen te ontstoppen.

Ik had gister nog chimichurri gemaakt

SPOILER
oO5tjML.jpg
En die moest op lekker vlees natuurlijk met wat groentes en salade (uiteraard ook beetje wildpluk erbij)

ZDNpJuo.jpg
flipsenmaandag 17 mei 2021 @ 23:21
quote:
0s.gif Op maandag 17 mei 2021 15:38 schreef Isabeau het volgende:
Ik vind het zo idioot dat je in de UK dulce de leche gewoon in blik kan kopen. Van Friesche Vlag.
En hier ben ik elke keer weer bang dat er één ontploft en mijn hele keuken omtovert tot een plakkerige bende.

Verder: maizena koekjes _O_ _O_ _O_
Of je koopt gewoon een pot dulce de leche, geimporteerd uit Argentinië :P Of direct kant en klare alfajores, die van Havanna zijn natuurlijk de beste, want uit Mar del Plata waar ik woon hehe.

Nee, niet mijn bedrijfje en ik heb ook geen aandelen..